Global bir içecek firmasında 8 aydır taşeron olarak belirsiz süreli sözleşme ile ofis personeli olarak çalışmaktayım.
Sorunum şunlar ?
Firmanın kadrosundaki elemanlarla aynı hatta daha fazla iş yapmama rağmen asgari ücretin biraz üzerinde maaş alıyorum. Firmanın kendi bünyesindeki elemanlarla aynı işleri yapmamın yanında bir de angarya işleri yapmama rağmen çok daha az maaş alıyorum. ( Eşit işe Eşit Ücret yasasına aykırı değil mi? )
Girdiğim günden beri sürekli olarak yükleme boşaltma gibi angarya işleri yapmak zorunda bırakılıyorum. ( Mobbing varmı ?)
Yaz dönemlerinde özellikle gece vardiyasında çok uzun mesailer yapıyoruz ama mesailerim yasal çalışma süresi olan 11 saati geçen kısmı çoğu zaman kesiliyor. ( Ücret Kesintisi ? )
2019 Mart ayında maaşlara zam yapıldı ama ocak ve şubat aylarına ait farklar ödenmedi. Sözleşmemde maaş zamları ve ödemeler konusunda bir madde yok ( Yıl içinde yapılan zamlar bütün yıl için geçerli değil mi? )
Bu konuları yöneticilerimle konuşmak istediğimde " bizde bu yollardan geçtik şikayet edersen şirket içi kariyerin tehlikeye girer, Beğenmiyorsan kapı orada " gibi geri bildirimler aldım.
Bütün bu durumları ve çalışan ve daha önce çalışmış personellerin durumların göz önünde bulundurunca bende yol yakınken döneyim diyorum ve İHTARNAME çekerek konuyu ciddi bir biçimde gündeme getirmeyi ve bir çözüm bulunmasını yoksa da iş akdimi sonlandırmak istiyorum. ( Tazminat'tan vazgeçtim ama işsizlik maaşı alabilimiyim. )
Cevap: Ödenmeyen Maaş Zammı ve Farklı Ücret Uygulaması
Kıyasladığınız diğer çalışanlar da sizinle oradaki işler konusunda aynı seviyede tecrübeye sahip, 8 aydır çalışan kişiler mi?
Ödenmeyen zam farkını talep edebilirsiniz, hala ödenmemişse, o nedenle sözleşmenizi feshedebilirsiniz haklı sebeple.
İşsizlik sigortasından yararlanabilmeniz için , diğer şartları sağlıyorsanız , işverenin işten ayrılma bildiriminde çıkış sebebini çalışanın haklı sebeple sozleşmeyi feshi olarak bildirmesi gerekir . Muhtemelen bu sebeple bildirmeyecektir. O nedenle de işsizlik sigortasından yararlanma başvurunuza ilk etapta red gelecektir ama siz gene de başvuruda bulunun mutlaka.
SOnrasında önce zorunlu arabulucuya başvurmanız, anlaşamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir , o davada fesih için haklı sebebinizi ıspatladığınızda, yani davanızı kazandığınızda, mahkeme kararıyla işkura tekrar başvurup işsizlik maaşından yararlanabilşirsiniz. Başvuru süresi fesih tarihi itibariyle zaman sınırlı olduğundan , davayı kazandıktan sonra ilk kez başvurursanız yararlanamazsınız.
Cevap: Ödenmeyen Maaş Zammı ve Farklı Ücret Uygulaması
İşsizlik ödeneği için şu şartları sağlamanız gerekir:
Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,
Esas firma ile taşeron firma iki ayrı şirket olduğu için her iki şirketin farklı ücret politikası olabilir. Dolayısıyla eşit işe eşit maaş ilkesi kapsamında taşeronun esas şirket ile aynı maaşı ödemesi gerekmez.
Sizin haklı fesih yapabilmeniz için görünen tek haklı nedeninin fazla mesai ücretlerinin eksik ödenmesi veya hiç ödenmemesi olabilir.
Yukarıdaki işsizlik ödeneği koşullarını sağlıyor ve Şirket fesih nedeninize uygun kod ile iş çıkışınızı yaparsa işsizlik ödeneğine hak kazanırsınız.
Yukarıdaki işsizlik ödeneği koşullarını sağladığınız halde Şirket fesih nedeninize uygun kod ile iş çıkışınızı yapmazsa önce arabuculuya başvurmalı, sonra dava açmalısınız.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
Cevap: Ödenmeyen Maaş Zammı ve Farklı Ücret Uygulaması
Sayın @Erdoğan Kırcalı ve Sayın @Yusuf Selçuk Ateş
Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkürler
Erdoğan Bey diğer çalışanlar benden daha eski ama şirkette kıdem uygulaması yok 3 günlük eleman 20 yıllık elemanla eşdeğer, size garip gelebilir ama durum böyle hem de bu şirket dünya çapında tanınan bilinen bir içecek markası.
Konuyu biraz daha açmak adına şöyle bir bilgi vereyim. Taşeron çalışanların maaşlarını esas firma belirliyor ve bunu yaparken hiçbir şekilde çalışanların taleplerini dikkate almıyor. ( Zaten ülkemizde taşeron şirketlerin kullanılış amacı da bu )
Ayrıca şu soruma da net cevap alabilirsem pazartesi bir avukatla da görüşüp ihtarname çekmek istiyorum.
İş tanımım dışındaki işlerde çalıştırılmaya zorlanmam fesih için haklı sebep midir ?
verdiğiniz ve vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler.
- - - Updated - - -
Son bir sorum daha olacak
Ben ihtarnameyi asıl işverene mi çekmeliyim yoksa taşeron şirkete mi
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku