Engelli Aracından Sonradan ÖTV ve MTV Talep Edilmesi
Merhabalar,
Sol ayağımda pes ekinovarus deformitesi ve dejeneratif bozukluklar mevcut yetkili engelli sağlık kurulundan %8 engellilikle açıklama kısmında "özel tertibatlı araç kullanması uygundur" yazmaktadır. Otomatik vites araç kullanır kısıtı ile engelli ehliyetine sahibim.
2017 yılı aralık ayında A şehrinden sorunsuz bir şekilde engelli aracı (ÖTVsiz) satın aldım.
İkametim B şehri olduğu için MTV yi B şehri vergi dairesi düşmesi gerektiğinden rapora bakıyor ve kararsız kalıyor Bakanlığa idari görüş soruyor hem MTV hemde ÖTV yönünden!
Maalesef Bakanlık 2017 aralık ayından beri binilen ve A şehrinin onay verdiği aracımın ÖTV ve MTV sini mevzuata uymadığı gerekçesiyle geri istiyor.
Vergi mahkemesine başvursam kazanır mıyım?
Ek olarak mahkeme yoluna gitmeyip anlaşırsam aşağıdaki gibi bir durum ile karşılaşıyorum.
MTV borcu sistemde görünüyor ayrıca B şehri vergi dairesi eposta olarak borcumu ödemem gerektiğini bildirdi. Ayrıca ihbarname göndermeyecekmiş ve A şehrine yazı yazmış ÖTV borcunu benden talep etmesi için.
A şehri vergi dairesi herhangi bir işlem yapmayıp ihbarname göndermediği için doğal olarak vergi affına da başvuramadım.
Soruma gelecek olursak;
Durumumdaki ÖTV ödemesi
VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 7143 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ'nin
A- KANUNUN YAYIMI TARİHİNDEN ÖNCE BAŞLANILDIĞI HÂLDE BU TARİHE KADAR TAMAMLANAMAMIŞ OLAN VERGİ İNCELEMELERİ İLE TAKDİR, TARH VE TAHAKKUK İŞLEMLERİ maddesinde yazan
7143 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci ila yedinci fıkraları, matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla, Kanunun yayımı tarihinden önce başlayan ancak tamamlanamamış bulunan vergi incelemeleri, takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edileceğini öngördüğünden; bu madde hükmünden yararlanmak için başvuru süresi, söz konusu işlemlerin tamamlanmasına bağlı olarak düzenlenmiştir. Buna göre, bu işlemler sonucunda düzenlenen ve Kanunun yayımı tarihinden (bu tarih hariç) sonra tebliğ edilen ihbarnameler üzerine mükelleflerin bu fıkralardan yararlanma taleplerini maddenin birinci fıkrasında belirtilen süreler içinde vergi dairelerine bildirmeleri gerekmektedir.
"vergi incelemeleri, takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine"
Cevap: Engelli Aracından Sonradan ÖTV ve MTV Talep Edilmesi
Bilindiği üzere %90 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşlar başka bir şart aranmaksızın ÖTV indirimli araç alabilmektedirler. Raporlarında sizinkine benzer ibare bulunan vatandaşlar ise özür oranına bakılmaksızın bu haktan faydalanabilmektedirler.
Burada cevabı aranması gereken soru, salt otomatik vitese sahip bir aracın özel tertibatlı araç sayılıp sayılamayacağıdır. Bu konuda mevzuat sık değişmekte olduğundan takip etmek zor.
Aracı satın almış olduğunuz tarihte yürürlükte olan mevzuatı araştırıp gerekirse vergi mahkemesinde bir dava açabilirsiniz.
Cevap: Engelli Aracından Sonradan ÖTV ve MTV Talep Edilmesi
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Bilindiği üzere %90 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşlar başka bir şart aranmaksızın ÖTV indirimli araç alabilmektedirler. Raporlarında sizinkine benzer ibare bulunan vatandaşlar ise özür oranına bakılmaksızın bu haktan faydalanabilmektedirler.
Burada cevabı aranması gereken soru, salt otomatik vitese sahip bir aracın özel tertibatlı araç sayılıp sayılamayacağıdır. Bu konuda mevzuat sık değişmekte olduğundan takip etmek zor.
Aracı satın almış olduğunuz tarihte yürürlükte olan mevzuatı araştırıp gerekirse vergi mahkemesinde bir dava açabilirsiniz.
Sayın karavelioglu
Ben aracı aldığımda yürürlükte olan ve halen devam eden mevzuat aşağıdaki gibidir.
İlgili açıklama Özel Tüketim Vergisi (II) Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır.
Mezkur Genel Tebliğin söz konusu bölümünde, Kanunun (7/2-c) maddesi uygulamasına
ilişkin olarak;
- Engellilik durumunun, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olması gerektiği, bu çerçevede örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmayacağı,
- Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunun kabul edileceği, ilk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerektiği, yapılan özel tertibatın da kişinin engelliliğiyle uyumlu olmasının zorunlu olduğu,
- Manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtların, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edileceği,
- Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerektiği belirtilmiştir.
Bu kapsamda, engellilik oranı %90'ın altında olan engellilerden yalnızca, engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olanlar, mezkûr Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak, söz konusu istisna uygulamasından yararlanabilmektedir.
Ayrıca yine Maliye Bakanlığı
Özel Tüketim Vergisi Sirküleri/12 'nin
C- Otomatik vitesli araçlarda istisna uygulanması maddesinde
Sol alt ekstremite (ayak veya bacak) sakatlığı olanlar için otomatik vites hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir
diyerek uygulamada yaşanan aksaklıkları gidermek sorunları çözmek istemiştir. Fakat uygulama tam tersini yaparak yararlanamayacağım kararına varmıştır.
İşin enteresan olan tarafı yararlanamayacağımın sebebi olarakta aynen yukarıda yazan açıklama(Sirküler Hariç) yapılmıştır. Bu maddede sol ayağında problem olanlar için otomatik vites hareket ettirici özel tertibat olarak sayılıyor yazıyor zaten.
Diyelim ki ilk madde de yazan "Engellilik durumunun, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olması gerektiği" cümlesinden kaynaklı yararlandırmama durumu var! O zaman da kendilerinin bizzat yetkili kıldığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin vermiş olduğu kararı tanımamış oluyorlar ve beni görmeden sadece raporuma bakarak "demek ki bu kişinin rahatsızlığı debriyaja basmasına engel değil" diyebiliyorlar çünkü Engelli Sağlık Kurulu benim için "özel tertibatlı araç kullanması uygundur" demiştir.
Bilgim eksik olabilir yada bir şeyleri yanlış yorumluyor olabilirim sonuçta benim işim bu değil fakat bana göre bu kadar açık olan bir durum için görüştüğüm avukatların hatta eski maliyecilerin istişaresi sonucu bile davayı kaybedeceğim sonucuna varılmıştır.
Sayın karavelioğlu vasıtası ile siz kıymetli site üyelerinden ricam benim yanlış yorumladığım nokta nedir?
Av.İsmail Arslan rumuzlu üyeden alıntı
Bu konuda aşağıdaki makalemden yardım alarak dava açabilirsiniz; ya da bir avukattan profesyonel destek alabilirsiniz.
Cevap: Engelli Aracından Sonradan ÖTV ve MTV Talep Edilmesi
Evet benim durumumda engel yada istisna şartında herhangi bir değişiklik yok. Vergi daireleri arasında ve vergi dairesi ve bakanlık arasında bir karar farklılığı var ve bu farklılık ben aracı aldıktan 9 ay sonra çıkıyor maalesef. Bir hukukçu olarak sizin yorumunuz nedir benim durumum hakkında?
Cevap: Engelli Aracından Sonradan ÖTV ve MTV Talep Edilmesi
Son dönemde vatandaş ile idare arasındaki uyuşmazlıklarda vergi ve idare mahhemeleri tarafından verilen kararların genellikle idare lehine sonuçlandığı benim şahsi gözlemimdir. Ancak benim bu şahsi görüşüm sizi umutsuzluğu sürüklemesin. Yakın zamanda idare aleyhine açtığım ve yüzde yüz haklı olduğum bir davayı malesef kaybettim.
Bana kalırsa siz yine de davanızı açın. Çünkü kazanacağınız, kaybedeceğinizden daha fazla. Eğer kaybederseniz yaptığınız yargılama masraflarının üzerinde kalacağını, ayrıca AAÜT üzerinden idare avukatının vekalet ücretinin size yükletileceğini biliyorsunuzdur sanırım. Kolay gelsin.
Cevap: Engelli Aracından Sonradan ÖTV ve MTV Talep Edilmesi
Mağduriyetinizi ve hukuka aykırılığı iyi anlatan bir dilekçe ile ki, bu da ancak profesyonel hukuki destek almanız ile mümkün kanımca, lehinize sonuç almanız mümkün.
"Bu coğrafyanın en acil ihtiyacı kurtarıcılardan kurtulmaktır."
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku