Taşınmaz Ön Satış ve Emlak Komisyonculuğu Sözleşmesi Hakkında
Arkadaşlar iyi günler. Konuyu mümkün olduğunca kısa anlatmaya çalışacağım.
Geçen hafta evin satışını vermek için ve piyasasını bilmediğimiz için bir emlakçıyla anlaştık. Emlakçı evin maksimum x bin dolaylarında edebileceğini belirtip bu fiyattan ilana çıkmamız gerektiğini bahsetti. Bizde tamam deyip oluru verdik. Ertesi gün bahsettiğimiz fiyat mertebesinde bir alıcı olduğunu belirtip bizi aynı günü ikna edip 7-8 bin düşüğe ön satış sözleşmesi imzalattırdı. Bu olayın akşamında bana şahsi telefonumdan o-ulaşan birkaç kişi, geç kaldıklarını beyan edip, evin çok düşük fiyata satıldığından bahsetti. Bu bilgiyi ben birkaç kişiden daha teyit edince ve ilan sonrası hemen müşteri çıkması üzerine şüpheye düşüp satıştan caydım.
Burada şöyle önemli bir nokta var. Bu ev ben dahil 3 kişiye miras yoluyla geçti. İntikalini dahi yeni yapıyorum. İlgili sözleşmede ise sadece 2 mirasçının imzası var. 3.'nün yok.
Ertesi gün alıcı taraf evi almak istediğini, yoksa zararından ötürü (altın bozdurduğundan bahsediyor) mahkemeye vs verebileceğinden bahsetti. Yapmış olduğumuz sözleşmede ise, alcı veya satıcıdan herhangi birinin cayması durumunda, sadece emlakçı komisyonun ödenmesi gerektiği maddesi var.
Şimdi olay şu ki bu ev x bin liraya emlakçı tarafından satılmaya çalışırken, minimum x+25 bin gibi bir fiyata satılabileceği bilgisi mevcut. Ben bu durumda kendimi emlakçı tarafından kazıklanıyor gibi hissediyorum. Halihazırda böyle bir sözleşme varken de emlakçıya satışından vazgeçtim dersem, yaptırımı bana ne olur? Sözleşme karşılıklı imzaların atıldığı (3 mirasçıdan 2 sinin ki mevcut), noter onaysız bir sözleşme. Bu konuda kendimi çok baskı altında ve çaresiz hissediyorum. Lütfen yorumlarınızı esirgemeyin. İyi akşamlar.
Cevap: Taşınmaz Ön Satış ve Emlak Komisyonculuğu Sözleşmesi Hakkında
Arkadaşlar sözleşmede cayan taraf karşı tarafa 5000 tl verecektir diye bir ifade eklenmiş. El ile yazılan bu metini sonradan farkettim.
Bugün bir avukat ile görüştüm. Avukat emlakçı parasını tahsil edebileceğini, fakat alıcının parayı alabilmesi için noter onaylı satış vaaadi sözleşmesi imzalamış olması gerekir dedi.
Cevap: Taşınmaz Ön Satış ve Emlak Komisyonculuğu Sözleşmesi Hakkında
Bir defa kafanıza silah dayamadıysa kendi rızanızla imzaladığınız sözleşmeden mesulsunuz.Emlakçının tellallık ücretini ödemek zorundasınız.Hem alıcının hem satıcının(%2+2 veya sözleşmeye göre %3+3) komisyonunu ödeyeceksiniz.Extradan 5 bin TL icraya giderse itiraz edebilirsiniz.Ancak davayı kazanırsa o da üstüne binerek karşınıza çıkacaktır.
Cevap: Taşınmaz Ön Satış ve Emlak Komisyonculuğu Sözleşmesi Hakkında
Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
Bir defa kafanıza silah dayamadıysa kendi rızanızla imzaladığınız sözleşmeden mesulsunuz.Emlakçının tellallık ücretini ödemek zorundasınız.Hem alıcının hem satıcının(%2+2 veya sözleşmeye göre %3+3) komisyonunu ödeyeceksiniz. Extradan 5 bin TL icraya giderse itiraz edebilirsiniz. Ancak davayı kazanırsa o da üstüne binerek karşınıza çıkacaktır.
Ben emlakçı ile anlaştım hocam. Sözleşmenin de satıcı ve emlakçı arasında ibra edildiğine ilişkin aramızda bir yazdı düzenledik. Bu anlamda emlakçı ile aramızda ileriye dönük bir problem olmayacaktır.
Yalnız alıcı,bahse konu 5 bin lira için mahkemeye verme durumu var. İnternette araştırdığım kadarıyla satış vaadi sözleşmelerinin sürekli olarak noter onaylı olması gerektiği hususunda bilgiler var. Bu bilgiyi ben başka bir emlakçıdan da teyit ettim. Bu tür durumlarda emlakçı parasını alır ama alıcı alamaz tarzında görüşler var.
Cevap: Taşınmaz Ön Satış ve Emlak Komisyonculuğu Sözleşmesi Hakkında
Merhaba
Türk Borçlar Kanunu 178.maddesinde Cayma Parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir. hükmü mevcuttur. Sizin imzaladığınız sözleşme cayma tazminatına ilişkindir, alım satım sözleşmesi değildir. Çünkü Borçalar K. 237'e ve TMK 706'ya göre; Taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesi şarttır.
Taşınmaz satışı vaadi, geri alım ve alım sözleşmeleri, resmî şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmaz.
Bu nedenle satıştan vazgeçersin ama sözleşme gereği cayma tazminatını ödemeniz gerekir.
Cevap: Taşınmaz Ön Satış ve Emlak Komisyonculuğu Sözleşmesi Hakkında
İyi günler
Benim benzer bir alım satım işleminde , emlakçılar bana evi gösterdiği sırada , konutun geçmişinde herhangi bir kooperatif lik durumum mevcudiyetini sorduğumda hayır cevabı almama rağmen, kapora verip, emlak alım satım sözleşmesi imzalanacak müteakip kredi için tapu fotokopisi aldığımda ve ev sahibinden sözlü olarak ya o sırada, hanenin eskiden bir kooperatif olduğunu öğrendim. Kendilerinden kooperatif in feshinin gerceklestigine dair ve kooperatifce duzenlenmis borcu yoktur yazısı talep etmeme rağmen halen vermiş değiller.
Bu durumda cayarsam yüklü kaporam yanarmi, yine ceza öder miyim..
Cevap: Taşınmaz Ön Satış ve Emlak Komisyonculuğu Sözleşmesi Hakkında
Yazılı sözleşmenize kooperatif durumu olduğu takdirde anlaşmanın iptal edileceği konusunda bir madde ekletmemişseniz, aranızdaki sözlü görüşmelerde konuştuklarınızı ispatlamanız çok mümkün değil.
Bu durumda emlakçının insafına kalmış durumdasınız.
Konu Av.Yusuf Selçuk Ateşkan tarafından (08-02-2018 Saat 13:12:27 ) de değiştirilmiştir.
Şu ana kadar avukat arkadaşlarımdan da net bir yanıt alamadığım yargınında fikir birliğinin bulunmadığı bir dava hakkında değerli görüşlerinizi merak...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku