Merhaba değerli arkadaşlar.
Yaklaşık 1 yıldır oturduğum evde, yaz aylarının başlaması ile kullandığım ev sahibine ait klima iç ünitesi su akıtmaya başladı. Yetkili teknik servis çağırdım ve arızanın klimanın apartman duvarı içerisine gömülü su gider borularının çürümesi olduğunu tespit etti ve değiştirdi. Apartman yaklaşık 5 yıllık bir apartman. Ben 1 yıldır oturuyorum ve bu süreçte klimanın duvar içerisine gömülü su gider borularını yıpratmış olma ihtimalim olduğunu düşünmüyorum. Görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Cevap: Klima altyapısı arızasını kiracı mı ödemelidir?
Sayın drmuratucar;
Duvar içerisine gömülü su gideri olarak belirtiğiniz sistem;
Apartmanın kendi projesi dahilinde yapılmış, duvar içerisinde gömülü ve tüm bağımsız bölümlerin (dairelerin) ortak kullandığı klima su gideri mi.?, Yoksa ortak su gideri olmayıp dairelerin birbirinden bağımsız kendilerinin yaptıkları gider mi.? veya farklı bir sistem mi kullanılmış bu konuda net ayrıntı verebilir misiniz.?
Cevap: Klima altyapısı arızasını kiracı mı ödemelidir?
İlginize teşekkür ederim;
Dairenin klima su gideri apartmanın projesinde var olan ve apartman yapılırken duvar içerisine yerleştirilmiş bir gider sistemi. Klima hazır olan bu sisteme monte ediliyor.
Tekrar teşekkür ederim.
Cevap: Klima altyapısı arızasını kiracı mı ödemelidir?
Sayın drmuratucar;
Bağımsız bölüm içerisinde kullanılmakta olan klima arızasından kimlerin sorumlu olabileceği konusunda kısa bir bilgilendirme yapmak gerekirse;
Üretici Firma ve Yetkili Servis: (1) Klimanın kendi sisteminden kaynaklı arızalar garanti kapsamında ve süresince üretici firma tarafından karşılanır. (2) Klimanın montajı esnasında görevlilerin yapmış olduğu hatadan kaynaklanan arızalar yetkili servis tarafından karşılanmak durumundadır.
Bağımsız Bölümün Sakini (Kiracı): (1) Klimanın kullanım hatasından kaynaklanan arızaları, basit onarım giderleri ve periyodik servis giderleri bağımsız bölüm sakini olan kiracı tarafından ödenir.
Kat Maliki (Ev Sahibi): (1) Bağımsız bölüm içerisindeki tesisat veya sistemden meydana gelen büyük arızalar ve demirbaş sayılabilecek değişimler ile ilgili giderler ev sahibi tarafından karşılanır.
Yönetim (Tüm Kat Malikleri): (1) Klima arızası ortak kullanım alanından kaynaklı bir arıza ise yönetim (tüm kat malikleri) tarafından karşılanması gerekir.
Sayın drmuratucar;
Klimanızdaki arıza, apartmanın kendi projesi dahilinde yapılmış, duvar içerisinde gömülü ve tüm bağımsız bölümlerin (dairelerin) ortak kullandığı klima su giderinden kaynaklı olduğu görülmektedir. Klima su gideri tartışmasız ortak alandır. Duvar içerisine gömülü su gider borusunun çürüdüğü ve değiştirildiği yetkili servisin tespitinden de anlaşılmaktadır.
Bu durumda yapmanız gereken, servisin raporu ve ödeme dekontunun bir örneğini ev sahibinize iletmeniz ve yaptığınız ödemeyi kiradan düşmeniz olacaktır. Klimanın arızası (su kaçırması) ortak alan arızasından kaynaklı olması nedeniyle de ev sahibinizde kat maliki olarak yapılan gideri yönetimden talep etme hakkı vardır.
Saygılar.
(Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.)
Cevap: Klima altyapısı arızasını kiracı mı ödemelidir?
bilgim dahilinde eklemekte yarar görüyorum. bu tür tesisatlar her ne kadar bina yapılırken dahil edilse de ortak kullanımla ilgisi yoktur. her tesisat kendi içinde bulunduğu daireye aittir.ortak bir gider sistemi sorunu olsaydı bu yetkili servisin değil tesisatçının çözebileceği bir sorun olurdu. şöyle düşünebilirsiniz dairenin su tesisatında sorun çıktı ve sorun daire içi tesisatta bu hasarda diğer dairelerin bir katılımı söz konusu olmaz. sorun ana dağıtım hattında olsa tüm bina sorumlu olabilir. ama evin içinde iç tesisatta yaşanmış soruna kimsenin sorumluluk alması beklenemez daire sahibinin karşılaması gerekir.
Cevap: Klima altyapısı arızasını kiracı mı ödemelidir?
Sayın alphaRomeo;
Katkınız için gerçekten teşekkür ederim. Doğru olduğunu düşündüğümüz konularda bazen yanlış, bazen hatalı, bazen de eksik bilgi paylaşımında bulunabiliyoruz. Sizin gibi duyarlı ve takipte olan arkadaşlar sayesinde hem eksiklerimizi hem de doğru bildiğimiz yanlışları da görme şansımız olabiliyor.
Yazınızdaki ifadeleri katılıyorum. Doğrudur. Kaldı ki benim ifade ettiklerimin de sizden farklı olmadığını düşünüyorum. Bağımsız bölüm içerisinde olsun veya olmasın bağımsız bölüm sakininin kulanım hatasından kaynaklanmayan ve de tesisatın kendisinden kaynaklanan arıza giderlerinden kiracı değil ev sahibi sorumludur.
Sizin de bildiğiniz gibi, klimanın sistemi gereği çalışır olduğu sürece su üretmesi ve bu suyun tahliyesi kaçınılmazdır. Binanın projesinde var olan ve her bir tesisatı (alt yapısı) noksansız yapılan yapılarda klimayı yerine monte etmek yeterlidir. Tüm bağımsız bölümlerin bu tesisat üzerinden çalışması ve ortak tesisattan kaynaklı arıza olması halinde kat malikinin arıza giderlerini (zararı) yönetimden talep edebilmesi gerekir düşüncesindeyim.
Açıkçası hadiseyi “ortak bir gider sistemi sorunu olsaydı bu yetkili servisin değil tesisatçının çözebileceği bir sorun olurdu” bakış açısıyla bakmadım. Bu gözle bakıldığında ve de ortak kullanılan bir gider sistemi olmadığı da düşünüldüğünde size katılmamak mümkün değildir. Bu durumda kat malikinin harcama ile ilgili yönetimden herhangi bir talebinin olması da doğal olarak beklenemez.
Sayın alphaRomeo;
Burada verebildiğimiz bilgi sorulan soru ile sınırlı kalabiliyor. Klima olayını bizzat yerinde görmüş olsak belki de çok farklı değerlendirmeler söz konusu olabilecektir. Katkılarınızın devamını diliyorum.
Saygılarımla.
(Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.)
Konu Aydın Develi tarafından (17-08-2017 Saat 19:40:35 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: kelime silme
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku