Ev sahibim enflasyon oranından çok daha yüksek bir oranla (%25) kirama zam yapmak istiyor. Bende enflasyon oranı ne ise o kadar zam yapacağımı ve kontrat istediğimi belirttim.
Kendisi kontrat yapmayacağını kirayı elden alacağını ve %25 oranın zam yaptığını ısrar etmektedir.
Ben ise kontart ve enflasyon konusunda ısrar edince beni mahkemeye vereceğini söyledi.
Bu konuda ne yapmalıyım. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Not: Konu daha önce açıldıysa eğer özürlerimi kabul ediniz.
Kontratı ev sahibi yapmaz, karşılıklı yapılır. Adı üstünde değil mi "contract" yani sözleşme. Dikkat edin söz verme değil, sözle(Ş)me. Yani karşılıklı. Ancak buna da gerek yok çünkü ben zaten sizin kontratınız olduğunu biliyorum.
Yeni dönemin kira tutarını bir önceki dönemin kirasına %5 ekleyerek bulabilirsiniz.
Kiranızı da kesinlikle elden ödemeyin. Banka hesap numarası isteyin. Eğer vermezse mahkemeye başvurarak kira ödeme yerinin tespitini isteyin.
%25 zam oranında israr ediyorsa da dediği gibi mahkemeye versin. Duruşmaları takip edin.
8 Yıldır kiracısıyım. bugune kadar kira ödemelerimde hiçbir şekilde sıkıntı çıkarmadım
Kendisi yurt dışında ikamet ediyor. 8 Yıl önceki kira kontratımız 500 TL nin altında oldugu için banka hesabına yatırmadık.
Ayrıca kendisi yurtdısında ikamet ettiği için surekli iletişim halinde olamadık ve kirayı buradaki vekiline elden vermek zorunda kaldık. Ayrıca binada 6 daire mevcut ve hepsi kontratsız ikamet ediyor.
Kira sözleşmesinin yazılı olması gerekmez. Ancak yazılı olması kira sözleşmesinin başlangıç tarihi ve kira bedeli hakkında ispat kolaylığı sağlar.
Kiracı evden çıkmak istediğini bildirmedikçe kira sözleşmesi birer yıllık sürelerle uzar. Bu otomatik uzama halinde ÜFE oranında zam yapmak yeterlidir. Ev sahibi ancak kanunda yazılı sınırlı hallerde tahliye isteyebilir. Kiracım istediğim zammı yapmadı diye tahliye isteyemez. Ancak kiracı kirayı ödemiyorsa, kanunda yazılı şekilde ihtarlarını yaparak tahliye isteyebilir.
Sizin bakımınızdan problem olabilecek tek şey elden "ev sahibinin vekiline" verdiğiniz kiraların ispatı olabilir.
Bu kişinin ev sahibi adına yazılı tahsil yetkisi var mı? Bu kişiye yaptığınız ödemeleri makbuz veya imza karşılığında mı yaptınız?
Bu iki sorunun cevabı evetse, ÜFE oranında artış yaparak endişe etmeden oturabilirsiniz.
Birinin cevabı hayırsa, ev sahibi kiraları almadığını iddia ederek dava açabilir. Kiraları ödememek de tahliye sebebidir.
Kiraları bizlerden alan kişinin noter tasdikli vekaleti var.
Ancak şöyle bir durum var. Ev sahibi/vekil yıllardır kiraları elden alıyor. Evet belki kiraları ödemedi diye iddia edebilir ancak bende aynı şekilde yapamazmıyım yani ''hayır kardeşim kirayı ben verdim'' yani bu durumda ne o ispatlayabilir ne de ben. Bu anlaşmazlık nereye kadar uzar peki? Hadi dava actı diyelim ki binada ikamet edenlerin tamamı kontratsız. Diğer kiracılarında kontratsız oluşu benim haklı olduğum kanaatini çıkarmazmı?
Size kontratınız olduğunu söyledik ancak siz hala olmadığı konusunda ısrarcısınız.
Alacaklı almadığını değil, borçlu ödediğini ispat etmek zorundadır. Bu nedenle her kime her ne karşılığı olarak elden ödeme yaparsanız yapın fatura, fiş, makbuz, yazılı belge istemeyi alışkanlık edininiz.
Binadaki diğer kiracıların da yazılı kontratı olmaması durumu sizin eski dönemlere ait kiralarınızı ödediğinizin kanıtı olamaz. Dediğim gibi yazalı belge şarttır.
Haklısınız elbette bizim hatamız. Peki kamera kayıtları işin gidişhatını değiştirirmi. Durum şöyle Benim alt katımda market var ve biz vekile denk gelmediğimiz zamanlarda markete bırakır vekil ise marketten alır kira bedellerini. Biz bunu marketin kamera kayıtları ile ıspatlarsak sanırım haklılık payımız yükselir değilmi?
Kamera kaydı, ses kaydı ve benzeri deliller ya da tanık ifadesi borç-alacak ilişkilerinde delil olarak kabul edilmemektedir.
Böyle bir şeyi mahkemede ileri sürmeniz durumunda delil teşkil etmeyeceği için hakim tarafından dinlenmez, bu konuda herhangi bir araştırmaya, soruşturmaya gidilemez.
Borç-alacak ilişkisinin tek delili yazılı belgedir ya da alacaklı, alacağını aldığını hakim önünde kendi hür ifadesi ile kabul etmelidir.
Ev sahibim öyle sanıyorum ki 3 ay kira ödemezsem tahliye davası açıyor değil mi?
Şimdi ben anlaşma olmadığı için bu ay ile birlikte son 4 aylık kiramı vermedim.
Ben en kısa zamanda devlet bankasına gidip ev sahibimin adına (banka hesap no vermiyor) 4 aylık kira bedelini 2016 kira bedelinden (zamsız) ödemiş olsam yinede tahliye davası açabilirmi?
17/09/2018 tarihinde 1 yıllık kontrat yaparak bir daire tuttum ve ayrıca tahliye taahhüdü imzaladım. Kontrat 17/09/2019 tarihinde dolacak. Ev sahibim...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku