Şubat 2016 da 2000 TL maaş ile bir cephe firmasında işe başladım sigortam yapıldı temmuz ayına kadar da maaşlar da herhangi bi sıkıntı yaşamadık, asgariler hesaba yatıyordu kalan da elden veriliyordu. 15 Temmuz sonrası şirketin iş yaptığı bir kaç firma kapandı ve şirketin ciddi alacak sıkıntısı oldu bu durumda bize yansıdı haliyle. 2-3 ay hiç ödeme alamadık sonra yavaş yavaş ödemeler yapılmaya başlandı ama 1-2 ay geriden geliyordu hep ödemeler, Kasım ayının sonuna doğru patronla görüştük ve durumun 5-6 ay daha böyle devam edeceğini istersem ayrılabileceğimi söyledi ben de ayrıldım, OHAL nedeniyle kendin istifa etmiş göstericez dediler ben de tamam dedim. Çıkarkan 2300 TL alacağım vardı işten çıktıktan sonra muhasebeciye mesaj atarak bu alacağımı mesaj yoluyla teyitte ettim patron la görüşüyorum ödemelerim var evshop icraya veriyor bu hafta ve ben ödeme alamıyorum, bu gün yarın erteliyorlar durumu anlatmama rağmen telefonları açmıyorlar mesajla çok sıkıştırınca yarın yada hafta içi halledicez diyorlar ama bişey hallettikleri yok, benimle beraber 2 senedir orda çalışan bir mimar kadın daha aynı sıkıntıyı yaşıyor. Ne yapmam lazım yardımcı olabilirmisiniz.
Cevap: İş yerinden maaşımı alamadım ne yapmam lazım
Bilgisi olan yok mu ? Cuma ya kadar vaktim var cuma günü borçlarım yüzünden icralık olucam dava açarak alabilirmiyim paramı ? Ve bu süre içerisinde dışarıya borçlandım aynı zamanda ödemelerim aksadığı için faiz yedim bunları da firmaya ödetebilirmiyim
ÖZET: İş akdinin ücretlerinin ödenmemesi üzerine davacı işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği ve davacının kıdem tazminatına hak kazandığına dair kabulde bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Fakat ihbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Mahkemece, ihbar tazminatına ilişkin isteğin reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile iş akdinin davalı işverence feshedildiği kabul edilerek anılan alacağın hüküm altına alınması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
(1475 S. K. m. 14) (4857 S. K. m. 17)
Dava: Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı B. F.. Teks. Mak. Dış Tic. Ltd. Şti vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Karar: 1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
2-Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde M.. M.. Tekstil adı altındaki işletmelerde 01.01.2006 tarihinden itibaren çalışmaya başladığını, bu işyerinin daha sonra isim değiştirerek B.. F.. Tekstil Dış. Tic. Ltd. Şirketi adını aldığını ve davacının bu işyerinde de belli bir süre çalıştığını, yine aynı yerde aynı işverene bağlı olarak değişen isimler altında işverenin kurduğu işyerlerinde aynı şekilde işine devam ettiğini, 01.09.2010 tarihinde hizmet akdine son verildiğini, aylık ücretinin 1.500,00 TL olduğunu, fesih sonrası hak ettiği alacakların ödenmediğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı vekili, davacının 04.05.2010 tarihinde çalışmaya başladığını, davacının mazeretsiz olarak devamsızlık yaptığını, iş akdinin bu sebeple haklı nedenle sonlandırıldığını, kıdem tazminatına hak kazanması için gerekli 1 yıllık kıdem süresi dolmadığından kıdem tazminatı talep edemeyeceğini savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna göre davalı U.. G.. aleyhine açılan davanın husumet yokluğundan reddine ve diğer davalı aleyhine açılan davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Davacı ile davalılardan B.. F.. Teks. Mak. Dış Tic. Ltd. Şti. arasındaki uyuşmazlık iş akdini fesheden tarafın kim olduğu davacının kıdem tazminatına esas 1 yıldan fazla çalışmasının olup olmadığı ve neticesinde davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanıp kazanamayacağı noktasında toplanmaktadır.
Somut olayda; Mahkemece iş akdinin davalı işverence sonlandırıldığı gerekçesiyle davaya konu kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin, ücret, fazla mesai ve genel tatil ücreti alacakları hüküm altına alınmıştır.
Dosya kapsamına göre mahkemenin davacının kıdem tazminatına esas çalışma süresine yönelik kabulü yerindedir.
Ancak davacı asil 20.06.2011 tarihli duruşmadaki beyanında, işverenin sigortasına son verdiğini, maaşının da ödenmediğini, maaşı ödenmediği halde hatalı dikim yaptığı gerekçesiyle alacaklarından kesinti yapıldığını, bunun üzerine ertesi gün işe gitmediğini, daha sonra da işverenin kendisini aramadığını ve ihtarname gelmediğini belirtmiştir.
Bu itibarla iş akdinin ücretlerinin ödenmemesi üzerine davacı işçi tarafından haklı nedenle feshedildiği ve davacının kıdem tazminatına hak kazandığına dair kabulde de bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Fakat ihbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz.
Mahkemece, ihbar tazminatına ilişkin isteğin reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile iş akdinin davalı işverence feshedildiği kabul edilerek anılan alacağın hüküm altına alınması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 13.01.2014 gününde oybirliği ile, karar verildi.
Merhaba,
Geçtiğimiz 1 haziranda bir inşaat firmasında işe başladım. Ancak ilk ayın sonunda anlaşmış olduğum (hem de bağlı bulunduğum meslek odasının...
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları