Bu tarihten yaklaşık 10 gün önce performansım bahane edilecek çıkarıldım. Patron bana bir abilik yapacağını tazminat alabileceğim şekilde çıkaracağını, bu şekilde işsizlik parasına da hak kazanacağımı belirtti.
Bu olay öncesinde insan kaynakları benden yazılı bir savunma vermemi istedi. Bende bana savunma için makul bir süre verilmesini istedim, ayrıca bana savunma için bir tebligat yapmasını istedim. Savunma için zaman verdi ama tebligata gerek olmadığını kendisinin şifaen söylemesinin yeterli olduğunu belirtti. Ben savunmamı yazmaya başlamış iken patron insan kaynakları ile beraber konuyu tartıştığı odasına beni çağırttı ve aynen ilk paragrafta olduğu gibi olaylar gelişti.
Bana işten çıkarılış esnasında bütün haklarımı aldığıma ilişkin ibraname noter huzurunda imzalatıldı ki zaten 8 aylık çalışan olduğum için ihbar tazminatımı ve diğer haklarımı ödediler. Ayrıca bu ibra dışında maaş bordrolarım falan imzalatıldı. Ben insan kaynaklarına "neden işten çıkarılış nedenimi içeren belge burada yok" dediğimde bana bunu size verir ve imzalatırsak işsizlik maaşına hak kazanamassınız şeklinde bir şey söylendi. İlk defa işten çıkarılmış değilim önceki iş yerimde gerekçe gösterilerek işten çıkarılmıştım.
Şimdi ben işe iade istemli dava açarsam şansım nedir ?
Ben neden göstermediklerine ilişkin işa iademi istersem ek bir delil veya bizim nedenimiz şudur şeklinde bir ifade sunabilirler mi....yani şunu derler mi...."tamam biz neden göstermedik ama şimdi duruşma esnasında gösteriyoruz deyip olaylara bizzat şahit olan insan kaynaklarını tanık olarak gösterebilirler mi...veya başka delil koyabilirler mi...
Konu hakkında sizlerin vereceği fikirlere dayanarak dava açma yoluna gideceğim....
1.yöntem; Performanstan dolayı işçi çıkarmak bir süreçtir. İşçinin performansının düşük olduğunu aynı birimdekilerle ölçmek ve/veya standart bir işçiden o iş yerinin beklediği sınırların altında kaldığını ispat etmek, personele bu konuda eğitim vermek ve gerekli tutanaklarla personelin bu durumunu kendisine bildirmek vs gerekiyor.
Mahkemede insan kaynaklarının sözlerini illaki dinleyeceklerdir fakat yukarıdaki süreçleri de sorgulayacaklardır. Bu süreçler eksikse işveren haklılığını ispat etmek zorundadır.
2.yöntem ise; İşveren işçiye senin performansını beğenmedim diyerek (yada başka bir bahane ile) işçiyi sonuçlarına katlanmak şartıyla her zaman çıkarabilir.
Muhtemelen sizin durumunuz 2.seçenek olacak.
Savunma şifaen yani sözle alınacak bir şey değildir. Size bir kağıt verirler, bu kağıtta sizin adınız açık bir şekilde geçer, tarih ve yer belirtilir ve bu kağıtta savunmanızın istendiği konu detaylı bir şekilde yazar. Sizde oradaki konuyu kabul yada red edeceğiniz bir açıklama yazarsınız. Savunmanın temel işleyişi böyledir.
Sonuç;
İşe iade şartlarına haizseniz işe iade davası açabilirsiniz. (İşyerinizde en az 30 kişinin çalışması, İş sözleşmenizin belirsiz süreli olması, O işyerinde en az 6 ay kıdeminiz olması gerekiyor.)
Eğer bu şartları sağlayacak durumda değilseniz kötü niyet tazminatı davası açabilirsiniz.
Her halükarda; İşveren ihbarınızı, maaşınızı ve diğer sosyal haklarınızı ödemek zorundadır. Ödemezse bunlar içinde dava yolu açıktır. (Siz bu hakları aldığınızı belirtiyorsunuz)
Yasal süreç için bulunduğunuz yerden bir avukatla konuyu detaylı görüşmenizi tavsiye ederim.
Konu thex tarafından (24-10-2016 Saat 10:21:46 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: Erdoğan Kırcalı beyin uyarısı ile hatalı bilgi silindi.
...
İşe iade şartlarına haizseniz işe iade davası açabilirsiniz. (Son 3 yılda 600 gün prim ödemek, İşyerinizde en az 30 kişinin çalışması, İş sözleşmenizin belirsiz süreli olması, O işyerinde en az 6 ay kıdeminiz olması gerekiyor.)
Eğer bu şartları sağlayacak durumda değilseniz kötü niyet tazminatı davası açabilirsiniz.
Sn.thex;
işe iade davası açma hakkı şartları arasında son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartı bulunmamaktadır.
son 3 yıldaki prim gün sayısı işsizlik sigortasından yararlanarak işsizlik maaşı alabilme şartlarındandır.
6 aylık çalışma süresi, 30 ve üzeri çalışan sayısı, feshin bildirildiği tarihten veya fesih bildirimi yapılmaışsa fesih tarihinden itibaren 30 gün içinde işe iade davası açılabilir.
İşten çıkarırken yazılı bir sebep bildirmemeleri ve savunmamı benden yazılı olarak almamaları mahkemede bana bir avantaj sağlar mı....zira ibranamemde işten ayrılış şeklimde 04 kodu yani işverenin haklı sebep bildirmeden feshi şeklinde ibare var....yani yazılı bir nedenin olmaması ve savunma alınmaması feshin usulüne aykırılık doğurmaz mı
Konu ermankkk tarafından (24-10-2016 Saat 13:48:35 ) de değiştirilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku