Merhaba,01.09.2005'te işten çıkarıldım ve işe iade davası açtım.10 ay sonra yargıtay tarafından işe iademe yada haklarımın ödenmesine karar verildi.Firma işe başlamam konusunda beni İstanbul'a gelmeyi şart koşan bir yazı gönderdi.Bunun üzerine gitmeden evvel firmanın genel müdürünü aradım ve davetlerinin samimi olup olmadığını sorduğumda bana "bu yasal bir davet ,tekrar çalışmamız mümkün değil "şeklinde yorumda bulundu.Şüphelendim ve İstanbul'a avukatımla gittim.Görüşmede genel müdür BAŞLAMAMAM konusunda bana telkinlerde bulundu ve kendi firmalarında kariyerimin bittiğini avukatımın da huzurunda sürekli söyledi.Ancak buna rağmen 26,07,2006 itibariyle tekrar ( göstermelik )işe aldılar.Daha önce 24 saat araç tahsil edilmişken henüz araç vermediler.Daha önce yönetici pozisyonda çalışırken şuan beni bir alt pozisyonda çalıştırıp sanırım yıldırıp istifa ettirmeye çalışıyorlar...vs...Avukatım işe iademin tam olarak gerçekleşmediğini ifade eden bir ihtar çekti,firma ise cevaben işe iademim yapıldığını ve eski görevimde çalıştırıldığımı yazdı.Şuan gerçek anlamda işe iade edilmediğimden dolayı işi bırakıp tekrar dava açsam kazanabilir miyim?Veya ne yapmalıyım?
Mahkeme işe iade kararı vererek işvereninizin yaptığı feshin geçersizliğini ortaya koymuş. Bu durumda fesih öncesi haklarınız ne ise sanki hiç fesih yaşanmamış gibi, işe iade sonrası çalışmalarınızda bunların dikkate alınması gerekir. Avukatınız doğru yapmış ve işvereninizi ihtar etmiş, ancak mevcut durumda işe iadenizin tam olarak gerçekleşmediğinden çok, zira işvereninizin yanıtında fiilen işbaşı yaptığınız vurgulanıyor, alt pozisyonda çalıştırılmanız, adınıza tahsisli araç sağlanırken şimdi sağlanmaması vb. olguların iş şartlarında esaslı değişiklik olarak değerlendirilmesi daha doğru olur kanaatindeyim. Siz bu işletmede çalışmaya devam edip etmeme kararınıza göre , işvereninizi tekrar bahsettiğiniz durumları belirten bir ihtarname ile uyararak, sonrasında duruma göre iş akdinizi 24/2'ye göre feshedebilirsiniz, bu durumda kıdem tazminatına hak kazanırsınız veya işvereniniz kıdem ve ihbar tazminatı ödeyerek iş akdinizi fesih yoluna gidebilir. Bu durumda tekrar işe iade davası açmanız mümkündür.
Sitemizin genel ilkelerinde birisi de, halihazırda bir avukatla takip edilen olaylara ilişkin görüş açıklamamaktır. Aksine davranış davanızı takip etmekte olan mesektaşımıza karşı etik olmayacaktır.
Sayın BAYINDIR ,söz konusu konuya ilişkin ilk defa form açmıyorum.Tüm açtım formlardan avukatımın haberi var.Taktir edersiniz ki bu işe iadeler ile ilgili kesinleşmemiş bir çok konu ve doktrin var.Bunlar oturana kadar herkesin fikir alışverişine ihtiyacı var diye düşünüyorum.Lütfen düşüncelerinizi esirgemeyin.Şarin dediği gibi;
Konu ile ilgili pek yargıtay kararı olmadığından şunu merak ediyoruz.Şayet 24/2 ye dayanarak işimle ilgili esaslı değişiklikler yapıldığından dolayı iş akdimi tek taraflı feshettikten sonra tekrar işe iade davası açabilir miyiz?Teşekkürler...
Öncelikle, her ne kadar avukatınız mesajlar konusunda bilgi sahibi olsa ve bu hususta bir alınganlık göstermese de, Sn. Bayındır'ın duyarlı ve haklı uyarısı gözönüne alındığında, avukatınıza gıyabında bir özür borçlu olduğumu düşünüyorum, kendisine iletirseniz sevinirim.
Sorunuza gelirsek, 24/2'ye göre işçi tarafından haklı sebeple yapılan bir feshin, sonrasında işçiye işe iade davası açma hakkı vermeyeceğini düşünüyorum, zira işe iade talebi çalışanlarca işverenin feshine karşı
öne sürülebilir.
Sizin örneğinize uyan (işverenin şartlı iade talebi ve işçinin işbaşı yapmaması tarzı kararlar hariç) , bir Yargıtay kararına şu ana kadar rastlamış değilim, ancak kendisi de Yargıtay 9. Hukuk Dairesi üyesi olan Doç.Dr. Sn. Cevdet İlhan GÜNAY'ın , Yetkin Yayınları'ndan çıkan 2 ciltlik İş Kanunu Şerhi adlı kitabının 2. baskısında 1.cilt sayfa 911'de şöyle bir görüşü var:
"İşçinin eski işinden farklı ve durumunu ağırlaştıran başka bir işe başlatılmak istenmesi halinde, işçi bu işe başlamak zorunda değildir. Bu durumda işveren kendisine düşen yükümlülüğü yerine getirmediğinden işçinin işe başlamama hakkı vardır. [u]İşçi bu koşullarda, işyerinde çalışmak istemezse, işveren geçersiz feshin sonuçlarına katlanacaktır.</u>
İşveren işçiyi eski işine iade etmekle birlikte [u]bir süre sonra iş koşullarını değiştirirse 4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesi hükümlerinin uygulanması söz konusu olacaktır."</u>
Sayın HRMGR ,çok fayda sağlayacak bir bilgi verdiğiniz için size çok teşekkür ederim.İletinizi avukatıma ilettim...Başka bilgilere ulaşırsanız ve paylaşırsanız çok sevinirim.Saygılar...
Bir avukat arkadışımızın yardım talebini sizinle paylaşmak istiyorum. Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi kaynaklarınızı paylaşırsanız sevinirim
...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku