İki gün önce öğrendim Hocam Prof.Dr.Bülent Tanör'ün vefat ettiğini.Ve şimdi geceyarısı idrak edebildim ölümünü.Hukuk fakültesine yeni başlamıştım.Sanki geldiğim liseden farkı yoktu ta ki onun Devrim Hukuku dediği Inkılap Tarihi dersine kadar.Yine her zamanki gibi hoca gelecek bildiğimiz birkaç kelam edip gidecek diye beklerken Onun parlayan gözlerini gördüm kürsüde.Bir kitap yazdığından bahsediyordu.İçeriğini anlatınca hepimiz birden olur mu hoca böyle inkılap tarihi demiştik.Ondan sonra da tüm derslerinin müptelası olmuştuk.Ders çıkışları ön sıra takımı olarak üzerine hücum eder soru yağmuruna tutardık.Bizden kurtulabilmek için sigara müsaadesi isterdi kibarca ama ne çare ki bizden kurtulamazdı.
Bence bir hukukçuyu hukukçu yapan yegane özellik olaylara objektif bakabilmektir. Ben (kendi adıma ) objektif hukukçuluğu ondan öğrendim.Hukukçuluğun gururunu ve heyecanını ondan aldım.
Bence kendisine sırf siyasi düşüncelerinden ötürü büyük haksızlıklar yapıldı.Yıllarca ülkesinden uzak kaldı. Maalesef Türkiyede hep böyle oluyor.Yetiştirdiğimiz değerleri kendi ellerimizle yokediyoruz.Yine de arkasında çok değerli eserler ve onu seven öğrenciler bıraktı.
Ona otobüste rastladığımızda nasıl da şaşırmıştım.Koskoca anayasa hukukçusu değerli bir bilimadamı nasıl olur da otobüsle gelip giderdi.Ama oluyordu işte.Onun için bunlar hiç önemli değildi.Kanser olduğunu öğrendiğimiz gün nasıl da yıkılmıştık.Ama hastalığın onu aramızdan ayırabileceğine inanmamıştık. Onu son olarak askere gitmeden önce 2000 yılının başlarında ziyaret ettim. O günden sonra bir daha görmek nasip olmadı.
İki gün önce ölümünü öğrendiğimizde ondan binlerce kilometre uzakta iki öğrencisi onun için ağladık.Sesimiz ulaşır umarım ona.Allah rahmet eylesin.
Hocam senin ışık saçan gözlerini daima arayacağım.
Bu lafım size değil SN. Özdilek;
" Hep gittikten sonra mı değerlerini anlayacağız ? "
Kaç tane daha Prof.Dr.Bülent Tanör var ? 20 mi? Ya onlar da giderse?
Bülent Tanör Hocanın vefatı ile Hocamızın da sağlığında yaşadığı ve Üniversitelerimizde bilhassa 1980 sonrasında pek de yabancısı olmadığımız bilim adamı kıyımları yeniden gündeme oturmuştur. Hoca İstanbul Üniversitesi'ndeki ve bilhassa Alemdaroğlu'nun olumsuz tutumları karşısında Galatasaray Üniversitesi'ne geçmiş ve bir öğrenci olarak girip bilahare Profesörlüğe kadar yükseldiği İstanbul Üniversitesi'nden ayrılmak zorunda kalmıştı. Bilimin ve bilim adamlarının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Demokratik ve özerk üniversitenin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Bilim adamlarını bilim yuvalarından koparan zihniyetlerle bilimin ve üniversitelerin bilim adına arzulanan yerlere varabileceğini düşünmek mümkün değildir. Üniversiteler Lise değildir,orta öğretim kurumları değildir ve bu şekilde yönetilemezler. Üniversite idaresi adına bilimsel özerkliğe,bilim adamının özgürce bilim üretmesine hiç bir şekilde müdahale edemezsiniz,hiç bir gerekçe sizi ve uygulamalarınızı mazur gösteremez. Bakınız Amerika ve Avrupa'da sayısız Türk bilim adamını ülkemizde değerlendiremiyoruz, ülkemize gelmeye ikna edemiyoruz. Bir de eldeki bir avuç bilim adamımızı bunaltarak dışarıya kaçırırsak bu işin sonu nereye varır? Bilimsiz,bilim adamsız,üretmeyen...Ancak siyaset kazanı kaynatan ve insanlarını harcamaktan geri kalmayan üniversiteler!...Bunu mu istiyorsunuz?...Çağdaş, üretken,toplum ile birlikte,toplumun ihtiyaçlarına çözümler aranan,toplum ile bütünleşmiş üniversiteler,özgür ve özgün araştırmalar,çok sesli üretkenlik, gurur duyulası üniversiteler...Biz bunu istiyoruz. Statükocu,dışlayıcı, kendinden menkul vehimlerle bilim ve bilim adamlarının önünü tıkayan, dışlayan zihniyetler dışlanmalıdır. YÖK ise en azından günün koşullarına ve çağdaş üniversitecilik anlayışına göre yeniden şekillendirilmeli ve bilimin önünde engel değil,bilimi,üretkenliği ve bilim adamlığını özendirici ve destekleyici olmalıdır.
Bülent Tanör Hocamıza yeniden Allah'tan rahmet ve ailesi başta olmak üzere tüm Hukuk ve bilim camiasına başsağlığı diliyorum. Saygılarımla,Bayram Özcan
Türkiye, Anayasa, Atatürk ilkeleri ve insan hakları gibi konularda berrak ve bağımsız düşünceyi savunan hukuk profesörü Bülent Tanör'ü kaybetti. Anısına biyografisini, hakkındaki görüş ve haberleri derlemeye çalıştık.
Bülent Tanör; 1940 yılında Istanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. (1963) Aynı yıl Anayasa Kürsüsünde asistan olarak akademik kariyere başladı. 1969 yılında doktor olan Tanör, 12 mart 1971'de üniversiteden uzaklaştırıldı. 1975 yılında Danıştay kararıyla geri döndü. 1977'de doçent oldu. 1983 yılında bu sefer de 1402 sayılı yasa gereğince üniversiteden uzaklaştırıldı. 1983 ile 1990 yılları arasında Paris X, Dijon ve Cenevre üniversitelerinde Üçüncü Dünya Ülkelerinde Siyasal Sistemler dersleri verdi. 1990'da yine Danıştay kararıyla Istanbul Üniversitesi'ne döndü. 1973 yılında Öget Öktem ile evlenen Tanör İngilizce ve Fransızca biliyordu. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Bülent Tanör, iki yıldır tedavi gördüğü prostat kanserine yenik düştü. 28/11/2002 hayatını kaybeden Tanör, İstanbul Üniversitesi’nde yaşadığı sorunlar nedeniyle bu yıl Galatasaray Üniversitesi’ne geçmişti. Tanör ebedi Zinirlikuyu mezarlığında ebedi yoluluğuna uğurlandı.
Akademik Hayatı
Eğitim Geçmişi:
1992, Anayasa Hukuku Profesörü, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi,
1978, Anayasa Hukuku Doçenti, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi,
1969, Anayasa Hukuku Asistan Dr., İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi,
1964, Asistan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi,
1963, Lisans, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi,
1959, Lise, Galatasaray Lisesi, İstanbul
Mesleki Geçmişi:
2002 Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi,
1998-2001, İnsan Hakları Araştırma Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi
1998-1999, Anayasa Hukuku Anabiilim Dalı Başkanı, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
1983-1986, Konuk öğretim üyesi olarak, Dijon ve Cenevre Üniversitelerinde, Paris (Nanterre)
Eserleri
Bülent Tanör'ün, her biri kaynak niteliğindeki eserleri arasında ilk akla gelenler şunlar: 'Türk Anayasaları ve Anayasa Mahkemesi Kararları',
'Anayasa Hukuk Meseleleri', 'Siyasi Düşünce Hürriyeti ve 1961 Anayasası',
'Anayasa Hukukunda Sosyal Haklar', 'TCK 142. Madde: Düşünce Özgürlüğü ve Uygulama', 'İki Anayasa: 1961-1982', 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Anayasal Gelişmeler', 'Türkiye'de Yerel Kongre İktidarı', 'Türkiye'de İnsan Hakları Sorunları'. Diğer Eserleri
ARDINDAN...
- Mesleğiyle oynandı
1964 yılında İÜ'de asistan oldu. 1973 yılında Öget Öktem'le evlendi. 12 Mart ve 12 Eylül'de üniversiteden uzaklaştırıldı. 1974 ve 1990 yıllarında Danıştay kararıyla öğretim üyeliğine döndü.
TÜSİAD'a hazırladığı 'Türkiye'de Demokratikleşme Perspektifleri' raporu için 'üniversiteden izin almadığı' gerekçesiyle 2001' de İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu tarafından 'meslekten men' cezası istemiyle YÖK'e sevk edildi, Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
- Kıymeti anlaşılamadı
Türkiye'nin çok önemli bir bilim insanını kaybettiğini söyleyen Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, Tanör'ü şöyle anlattı:
"Atatürkçülük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü mücadelesinde önder bir kişiydi. Dost canlısıydı. Üniversite camiası Tanör'ün kaybının acısını, maalesef son dönemde Tanör'e uygulanan hukuk dışı davranışları cezalandırma girişimleriyle yaşayacaktır.
Bilindiği gibi demokrasi için büyük mücadele vermiş Bülent Tanör hoca, öncelikle olumsuz sicil verilerek cezalandırılmak istenmiş, arkasından
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, TÜSİAD'a 'Türkiye'de Demokratikleşme Perspektifleri' isimli bir rapor hazırladığı için YÖK Yasası'nın 36. maddesine atıf yapılarak, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası istemiyle 3 Eylül 2001'de başvurmuştur. Bu üzüntüyle karşıladığımız olay, üniversite tarihinde yerini alacaktır. Ne var ki Tanör hocayı geri getirmek için yapılacak bir şey kalmamıştır.
Kıymeti sağlığında yeterince ve yaygın biçimde anlaşılamadı ama bıraktığı eserleriyle mücadelesinin devam edeceği kesindir."
- AB yolu öncülerinden
Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yeşildere ise "Bülent Tanör hocayı tanıyalı uzun zaman oluyor. Türkiye'de bugün AB'ye girişle ilgili ilerleme kaydediliyorsa, belirli uyum yasaları çıkıyorsa, bunun temellerini atan insanların başında Tanör hoca gelir.
Görüşlerini yıllardır korkmadan söyledi. Demokrasi yanlısı görüşlerinden dolayı darbeler de yemiş birisi. Atatürk devrimlerinin savunucusuydu ama faşizan değil, ilerici, devrimci bir savunucuydu. Üniversitede dikta rejimi uygulayanlara verdiği mücadeleden yılmadı. Üniversitemizin baskıcı uygulamaları yüzünden, ölümünden önce kaybettiği önemli isimlerdendi" dedi.
- Kariyerini 'insanlık mesleği' üzerine yaptı
Prof. Dr. Erdoğan Teziç: Onunla yarım yüzyıldan bu yana süren bir dostluğum vardı. Bilim alanındaki zekâsıyla, yetenekleriyle vardı. Anayasa'daki gelişmeleri usta bir bakış açısıyla kaleme alıp üzerinde yeniden düşünmemizi sağlayan çok değerli bir bilim adamıydı.
Onun eksikliğini hep duyacağız, ama yazdıklarıyla bu toplumda hep var olacak.
Prof. Dr. Bakır Çağlar: Bülent, benim için büyük bir dosttu. Bana göre Anayasa hukuku alanında çalışanlar arasında hem bilimsel yeteneği ve birikimi, hem de bu akademik kariyerini bir çeşit insanlık mesleği olarak kavrayan belki de tek insandı.
Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu: Tanör, Türkiye'nin yetiştirdiği çok saygın bir bilim adamıydı. İnsan hakları ve Anayasa Hukuku konusunda Türkiye'ye geniş ufuklar açan çok önemli çalışmaları vardı. Tanör'ün kaybı Türk hukuk dünyası için büyük bir kayıptır.
Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Sadece Anayasa Hukuku ve insan hakları uzmanı değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ve laikliğin de uzmanı idi. Dürüstlüğü yanında bilimsel ahlak anlayışıyla örnek bir kişiydi.
Prof. Dr. Kayıhan İçel: İstanbul Hukuk Fakültesi'nin son derece değerli bir elemanıydı. Çok faydalı çalışmaları olmuştur. Türkiye'nin yetiştirdiği sayılı hukukçulardandır. Türkiye'nin hukuk camiasına çok önemli katkıları oldu.
- Tanör okulunun en sevilen ve aranan hocalarındandır.
" Anayasa ve devrim tarihi derslerindeki doluluğa bakıldığında haklı şöhreti kolay anlaşılıyordu. Sadece derslerini alanlar değil , o kampusta okuyan hemen her öğrenci bir kere de olsa dersine giriyor. Böylece sınıf , ders başlamadan gelip yer kapmak isteyenler yüzünden çok önceden doluyor. Geçmiş senelerde İstanbul Üniversitesi'nde öğrencilere yapılan saldırı sonrası , failler bulunana kadar derslere girmeyi reddetmesi öğrenciler arasında hala konuşuluyor"...
bülent tanör hocayı tanımak nasip olmadı bize.ama üniversitemizde çalkalanan haberlerle fikir sahibi olabildik ancak.istanbul ünüversitesi ve hukuk hayatı çok degerli bir hocayı kaybetti.istanbula gelirken en cok mutlu oldugum sey çok degerli hocalardan ders alacagım fikriydi.özellikle bülent tanör.ama olmadı.
allah ona rahmet eylesin
http://haberblog.org/files/2010/09/arinc.jpgCHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, ”kişilik haklarına saldırıda bulunduğu” iddiasıyla Devlet Bakanı...
Yazan: Hukuk Habercisi Forum: Güncel - Siyaset - Tarih - Tartışma
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku