2014 yılı 9. ayında 2100 TL'ye satın aldığım cep telefonu ve bu mağazanın ürün fiyatının %10'u kadar yine bu mağazada kullanabileceğim para puan verdiği ürünü 2015 yılı temmuz ayında sorunlarının garanti dahilinde ücretsiz onarımı için servise verdim. Telefonun çerçevesini, ekranını ve pilini ücretsiz olarak değiştirip 1 hafta içinde teslim ettiler.
Aynı sorunları 6 ay sonra tekrar yaşamaya başladım ve 05/01/2016 tarihinde kargo ile aynı servise sorunları anlatan bir mektup ile gönderdim. İnternet sayfalarından ürünün onarım durumu ile ilgili olarak "Anakart ve Kulaklık Soketi Değişti"ğine dair son durumu öğrendim. Servise internet sitesi üzerinden mesaj göderdim ve telefonun anakart değişimi IMEI numarasını değiştirdiği için bu bana yeni telefon verdikleri anlamına geldiğini ve benim para iadesi istediğimi belirttim. Bir gün sonra servisi aradım ve iade isteğimi yerine getiremeyeceklerini söyediler.
Şimdi benim bildiğim kadarı ile Garanti Belgesi Yönetmeliğinin Üçüncü Bölümünün 9. Maddesinde belirtilen; "Tüketicinin, ücretsiz onarım hakkını kullanması halinde malın;
a) Garanti süresi içinde tekrar arızalanması,
b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
c) Tamirinin mümkün olmadığının, yetkili servis istasyonu, satıcı, üretici veya ithalatçı tarafından bir raporla belirlenmesi, durumlarında;
tüketici malın bedel iadesini, ayıp oranında bedel indirimini veya imkan varsa malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini satıcıdan talep edebilir. Satıcı, tüketicinin talebini reddedemez. Bu talebin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur."
bu tüketici hakkında bahsettiği gibi tamiri mümkün olmayan telefon için para iadesi alma hakkım var. Benim durumum için c uyar sanırım. Bu durumda tüketici hakları heyetine gitmeyi düşünüyorum. Telefonu Kargo ile bana gönderdiler. Henüz teslim almadım ve kesinliklede teslim almayacağım kargodan. Benim merak ettiğim ve öğrenmek istediğim konu telefonu satın alalı 1,5 sene oldu. Anakart değişince IMEI numarası değiştiği için bu yeni telefon vermeleri ile eşdeğer olacağını okudum bir başka forumda ve sizin bu konu ile ilgili bilginiz varmı? ayrıca
1.Bu durumda iade kararı çıkarmı Hakem Heyetinden ?
2.Hakem Heyeti ücreti varmı ? Varsa ne kadar ?
3.Hakem Heyetinin kararına kaç gün içinde itiraz etmeleri mümkün ?
4.Hakem heyeti kararını mümkün olan en kısa süre içerisinde karşı tarafa bildirme sorumluluğum varmı ? (Bu süre dolana kadar bekleyip, sonra kararı karşı tarafa bildirmem durumunda ne olur?)
5.İtiraz süreleri dolduktan sonra bile itiraz için mahkeme açmaları mümkün mü?
6.Hakem heyeti kararı ile karşı tarafı icraya vermem mümkün olumu?
7.Verdikleri para puan değeri kadar fatura fiyatından düşerek iade ederler sanırım. Merak ettiğim o para puan yüzünden sıkıntı çıkarmı icraya verirken?
Ve son olarak Bu durumda haklı çıkma ihtimalin düşük derseniz, bu telefon modelinde tüm dünyada yaşanan kronik sıkıntılar var her ne kadar anakart değiştirseler bile yeni anakart'ta problemli olduğunu yaptığım araştırma ile biliyorum. Risk alma derseniz telefonu teslim alıp aynı sorunlar ile karşılaşacağıma eminim ve tekrar servise göndereceğim sorun devam ettiği sürece şu an 2. kez servise gitti 4 olduğunda tüm servis raporları ile tüketici haklarına başvuracağım.
Çok uzun bir yazı oldu :D
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu losthero15 tarafından (08-01-2016 Saat 21:23:46 ) de değiştirilmiştir.
telefonun anakart değişimi IMEI numarasını değiştirdiği için bu bana yeni telefon verdikleri anlamına geldiğini ve benim para iadesi istediğimi belirttim.
Bu kanıya nereden ulaştığınızı merak ettim. Anakart değişimi de telefonun onarımıdır. Anladığım kadarı ile telefonun tamiri mümkündür. Dolayısı ile seçimlik haklarınızı kullanmanız için gereken durum oluşmamıştır.
Ama THH'ye başvurusanız THH tüketici yararına karar açıkladığından iade kararı çıkabilir. Firma THH kararına itiraz için mahkeme açabilir. Bu durumda bilir kişi tespiti ile THH kararı bozulursa dava ve avukatlık ücretlerini ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Konu frmax tarafından (10-01-2016 Saat 16:43:11 ) de değiştirilmiştir.
Hukukçu değilim, tüm yazdıklarım kendi yorumlarımdır.
“The future is unknowable but the past should give us hope.” –Winston Churchill
Sizin durumunuza b şıkkı uyardı. Telefon 2 .defa arızalanmış ve siz seçimlik haklarınızdan bedel iadesi talepli servise yada satıcıya teslim edebilirdiniz. Ama siz yine seçimlik haklarınızdan tamir seçeneğini kullanmışsınız. Garanti süresi içersinde tekrar arızalnırsa bedel iadesi talep etme hakkınız hala var.
Tshh ne başvurmak istiyorsanız başvurabilirsiniz. Başvuru ücretsizdir. kaybedeceğiniz birşey yok.
Anakart değişimi yapıldığı durumda THH kararı ile para iadesi aldığını iddaa eden birçok kişi var. Kendilerini tanımadığımdan bunu doğrulamak istedim. Onların iddiası ;
"Bir telefon IMEI numarası ile tanımlanır. Eğer herhangibir işlem ile bu numara değişiyor ise bu işlem sonucu tekrar devlete IMEI kaydı yapılması gereken yeni bir telefon ortaya çıkar. Ve bu telefonun değişimi demektir. Bu değişime servis karar veremez. Seçimlilik hakkı tüketicinindir."
Ayrıca b şıkkı demişsiniz. a demek istediniz sanırım. Telefonu henüz servisten teslim almadım. Yani telefonu servise vermem sadece telefonun arızalı olduğunu doğrulamalarını sağlamak içindi. Ve teslim almamam yaptıkları onarımı onaylamadığım şeklinde savunulabilir değil mi? Ayrıca Anakart değişim kararı verdiklerinde Mail ile iade istediğimi belirttim.
Ayrıca telefonu teslim fişine "TSHH ve Tüketici Mahkemesine gitme haklarım saklıdır" yazarak teslim almam mümkün mü? Bu geçerli olurmu?
Konu losthero15 tarafından (10-01-2016 Saat 22:16:43 ) de değiştirilmiştir.
Size telefonun sorunu bildirilmiş ve siz tamir edilmemesini bedel iadesi talep ettiğinizi bildirmiş iseniz ve bunu isbat edebiliyorsanız Tshh hakem heyetinde lehinize karar çıkacağını düşünüyorum.
İmei değişince telefon değiştiğine dair iddia hakem heyetlerinde karşılık buluyorsa bunuda öne sürebilirsiniz. Bununla ilgili örnek kararlar var ise buradan yayınlayabilirsiniz.
Her 2 nedenle Tshh ne başvuru yapın birşey kaybetmezsiniz.
Cevabınız için sağolun. Dediğiniz gibi yapacağım. Sonuçta bir telefonun onarımını yapamamaları mümkün mü? toplam 15 parçası var ise adam 14'ünü bile değiştirse onardım değişim olmadı der çıkar işin içinden. Şu an emsal kararlar arıyorum bu durum ile ilgili.
Ben telefonun sorunlarını anlatan bir mektup ile servise kargoladım ürünü. Bu mektuba telefonun sorunları dışında telefonu bana hangi adrese göndererek ulaştıracaklarını ve 2 haftadan sonra telefonun servisteki işlemi bitmemiş olursa telefonu servisten teslim alacağımı MOR kalem ile yazdım. Belki mor kalem ile yazdığım için bunu onarım istediğim bir delil olarak sunamazlar.(Kırmızı kalem ile yazılan yazılar yasal olarak geçersiz mantığı ile) Servisin anakart değişimi yaptığını görünce mail attım ve reddettiler iade isteğimi.
Gerekçe;
06/01/2016 Tarihinde garanti kapsamında cihazın kapanması ve pilinin çıkartılıp takılmadan tekrar açılmaması, kulaklığından sürekli bir cızırtı gelmesi ve cihaza takılan hafıza kartını bir kere sıfırlaması şikayetleri ile ücretsiz onarım için yetkili servise teslim edilmiş ve anakart değişim kararı verilmiştir. Bu cihazın 2. kez servise gidişidir. İlk servise gidişinde Cihazın kendiliğinden kapanıp pilini çıkartıp takmadan açılmaması ve cihazda kendiliğinden oluşan çatlaklar şikayetleri bulunmaktaydı. Cihazın anakartının değişimi 5/08/2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 5809 sayılı yasanın 3. Maddesinin n bendinde tanımlanan “Elektronik haberleşme cihazlarına tek ve benzersiz olarak tahsis edilmiş kimlik” numarasının değişmesine sebebiyet verdiğinden IMEI değişimine neden olan anakart değişimi onarım değildir cihaz değişimidir. Onarımı mümkün olamayan bu cihaz için yetkili servisin benimle herhangibir iletişimi olmadan anakart değişimine karar vermesi sahip olduğum iade hakkımı hiçe saymaktır. 6502 sayılı kanunun 8. Maddesinde “Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.” denilmektedir ve aynı yasanın 11. maddesinde “Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici; a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme, ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme, seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.“ denilmekte ve yine aynı yasanın 56. Maddesinde “Tüketici bu Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen seçimlik haklarından onarım hakkını kullanmışsa, malın garanti süresi içinde tekrar arızalanması veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması veya tamirinin mümkün bulunmadığının anlaşılması hâllerinde 11 inci maddede yer alan diğer seçimlik haklarını kullanabilir. Satıcı tüketicinin talebini reddedemez. Bu talebin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. “hükmü mevcuttur.
Yetkili servise telefonumu gönderdim ve anakart değişim kararı verildi cihaz için. Bunu internet sayfalarından öğrendiğimde hemen mail attım servise. İade istediğime dair. Ertesi gün bana cevap geldi. İade isteğinizi gerçekleştirebileceğimiz bir durum yok diye. Yetkili servisi aradım ve oradaki çalışana böyle bir hakkım olduğunu anlatmaya çalışsamda olumsuz sonuç aldım. Bunu üzerine THH'ye başvurmak için hazırlanırken telefonu satın aldığım firma ile iletişime geçtim.Durumu anlatan bir mail attım müşteri hizmetlerine. 2 gün sonra cevap geldi. İade ve değişim işlemlerini ithalatçı firmanın gerçekleştirdiğini iddaa ederek beni başlarından savmaya çalıştılar ve mağazadan yapılan alışverişlerde koşulsuz sözleşmeyi feshetme hakkım olmadığını söylediler. Hemen cevap verdim 6502 sayılı kanundan satıcının iade talebini gerçekleştirmek zorunda oldğunu ve cihazın ayıplı mal kapsamına girdiğini. Bu böyle uzadı ve en son benden yetkili servis raporu istediler. Cihazın tamirinin mümkün olmadığına dair. Yetkili servis zaten uğraşıyor böyle bir rapor vermemek için. Yetkili servisi tekrar aradım ve İade için rapor istedim ve konuştuğum kadın siz bizden iade talebi yapmadınız ki dedi. Nasıl dedim ya mail attım. Sonra demezmi ben onu hiç işleme koymadım diye. Kafayı yermisin yemezmisin. Kendi kafasına göre iş yapıyorlar. Ayrıca kadına sordum iade kararını benim durumumda vermiyorsunuz peki hangi durumda böyle bir rapor yazarsınız diye. Açıkça hiçbir durumda dedi. Asla iade kararı vermeyiz. En olmadık durumda bir üst modelini veririz telefonun dedi. Ama asla iade yok. Derken son nokta haftaya pazartesi THH'ye başvuracağım. Hukukçu bir arkadaş ile irtibata geçtim durumu anlattım vereceğim dilekçeyi gösterdim. Olumlu düşünüyor o da. THH lehine karar versin Tüketici mahkemesine gitseler dahi Mahkeme seni tutar diyor. Durum böyleyken böyle. Allah tüketiciye sabır satıcıyada adalet versin diyelim.
Ortaya çıkan gelişmelerde güncelleyeceğim konuyu.
- - - Updated - - -
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Size telefonun sorunu bildirilmiş ve siz tamir edilmemesini bedel iadesi talep ettiğinizi bildirmiş iseniz ve bunu isbat edebiliyorsanız Tshh hakem heyetinde lehinize karar çıkacağını düşünüyorum.
İmei değişince telefon değiştiğine dair iddia hakem heyetlerinde karşılık buluyorsa bunuda öne sürebilirsiniz. Bununla ilgili örnek kararlar var ise buradan yayınlayabilirsiniz.
Her 2 nedenle Tshh ne başvuru yapın birşey kaybetmezsiniz.
Evet a demek istedim yanlış olmuş.
TSHH'ye başvururken Yetkili servise email ile gönderdiğim İade talebimi emailin çıktısını alarak kullanabilirmiyim?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku