Selamlar, Müvekkilim adam öldürmekten Ağır Ceza'da yargılanıyor ve tutuklulukta 2. senesini henüz doldurdu. Gelecek hafta duruşmasına gireceğim. CMK 102 ye göre tutukluluğunun uzatılması için Mahkemenin bir karar vermesi gerekiyor. Acaba bu karar normal celselerde verdiği tutukluluk halinin devamına ilişkin karar mıdır , yoksa ayrıca bir karar verilmesi gerekir mi ? Zira dosyada ayrıca bir karar verilmiş değil.
Tahliye talebinde bulunacağım ancak görüşlerinizi almak isterim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın meslektaşım ilginç bir konuya değinmişsiniz. Gönül isterdi ki bu sorunu hukukçular arası forumda tartışaydık.
Eski CMUK da tutukululuk için bir süre öngörülmediğinden, tutk halinin devamına diye ara kararında yazılıp geçiyordu. CMK, tutukluluk süresi için ir limit koymuş durumda. Bu Ağır Caza Mahkemesinin görevine girmeyen suçlarda 6 ay, Ağır cezada, 2 yıl ile sınırlıdır. Ancak zorunlu hallarde uzatılabilir. Ayrıca, C.savcısışüpheli ya da sanık müdafiinin görüşü alındıktan sonra uzatılabilr.
Burada, öncelikle zorunlu hallerin var olup olmadığının yargılamaya dahil olan unsurlarca tartışılması ve değerlendirilmesi gerekir. Yalnız mahkeme değil, müdafi ve C savcısını da kastediyorum. Zira yasa metninden böyle anlam çıkıyor. gerekçe göstermek mahkemenin sorumluluğu olduğu için, gerekçelerin yerinde olup olmadığı konusunda ısrarcı olmak durumundasınız. Eskiden olduğu gibi, "suçun vasıf ve mahiyet, delil durumu vs" somut gerekçe olamaz.
Buradan anlaşılan, 102. madde gereği verilen süre ayrı bir karar olmakta. Ancak 100.maddeye göre tutuklamaya karşı yasa yolu 101. maddede, 103 ve 104 e göre tutuklama ve tahliyaya ilişkin yasayolları 105. madde ayer almasına rağman, 102. maddeye ilişkin bir hüküm yok. Sanki " AB böyle istedi bu maddeyi koyduk, ne haliniz varsa görün" mantığı ile konmuş bir madde gibi
Ancak, ara kararı olduğu için buna da itiraz edilebielceği kanısındayım.
Kişisel görüşüm olarak, eğer mahkeme tutuklamanın uzatılmasında hatalı davranmışsa, tazminat hakkının doğacağını düşünüyorum
Sevgili meslektaşıma cevabı için öncelikle teşekkür ederim. Yukarıda yazmış oluduğum soruyu birkaç meslektaşıma sordum ve farklı yanıtlar aldım. Şöyle ki bir tanesi yine adam öldürme suçundan dolayı müvekkilinin 3 senedir tutuklu oludğunu , dosyasında tutukluluk süresinin uzatılmasına ilişkin herhangi bir kararın olmadığını ancak mahkemenin süre aşımı sebebiyle tahliyeye karar vermediğini söyledi. birdiğer meslektaşım ise Asliye Cezadaki bir dosyasında müvekkilinin 6 ay tutuklu kaldığını ve takip eden celsede tutuklulukta geçen sürenin 6 ayı geçmesi sebebiyle mahkemenin, tutuklunun tahliyesine karar verdiğini söyledi.
Forumu ziyaret eden sayın meslektaşlarım şayet bu tür bir olayla karşılaşmışlarsa ve paylaşırlarsa çok müteşekkir kalırım. Saygılar.
102. maddede gerekçe gösterilerek; savcı, sanık ve müdafinin görüşleri alınarak uzatma kararı verilmesinden bahsedilmektedir. O halde uzatma için ayrı bir karar verilmesi şarttır.
Şayet böyle bir karar verilmezse, yapılabilecek tekbişey var. Önce tahliye isteminde bulunmak, reddedilmesi halinde süresinde itiraz yoluna başvurmak.
102. maddedeki süreleri bağlı kalındığı sürece cmk 141 bağlamında tazminat hakkı doğmaz, yani kanımca mahkeme ayrı bir uzatma kararı vermese veya haksız bir karar verse dahi 141/1-a da yer alan şarta girmez, ancak AİHS'nin 4. maddesini ihlal eder. Nitekim mahkeme Yağcı ve Sargın #8211; Türkiye kararında, 2 yıl 2 aylık tutukluluk süresinin ve 4 yıl 8 aylık yargılama süresinin makul olmadığına karar vermiştir.
bir imar kirliliği davam var, 18 celse duruşma yapıldı. imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi aldım. bilindiği üzere imar barışı kaydı 15.06.2019...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku