+ Konuyu Yanıtla
1 den 7´e kadar toplam 7 ileti bulundu.

Konu: Dolandırıcılık Suçu (bir Örnek)

Dolandırıcılık Suçu (bir Örnek) Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    istanbul
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Dolandırıcılık Suçu (bir Örnek)

A Kişisi : Polis memuru
    B Kişisi : Galeri sahibi serbest meslek erbabı
    C kişileri : 8 ayrı müşteri

1. A kişisi;

(a) B'nin icra ihalelerine girerek çeşitli yöntemlerle(?) ucuza araç aldığını,
    (b) B kişisinin güven duyulması gereken saygın bir kişi olduğunu ve kendisinin akrabası olduğunu (amcasının oğludur),
    (c) B'nin Bu yöntem ile bir çok kişiye ucuza araç aldığını ve verdiğini bunu kendisininde bildiğini,
    (ç) Hatta beraber çalıştığı iş yerinde bir polis memuruna da Nissan QQ'yu 2014 hasarsız (Piyasa değeri yaklaşık 50.000 TL) 30.000 TL'ye verdiğini,
    (d) .... vb. birçok şey daha.

söyleyerek C kişilerini tek tek 6-7 kez arayarak ikna ediyor ve istediğin arabayı söyle B'yi arayıp sana teklif vereyim diyor.

2. C'lerden biri (Bu da D olsun) Peugeot 308 istiyor (piyasa değeri:45.000) ve A kişisi B kişisi ile görüşüp bu arabayı 2 ay içinde olacak ihaleden alıp 30.000'e verebileceğini söyleyince teklifi kabul ediyor ve detayları konuşalım diyor.

3. Bunun üzerine A kişisi benim işim bitti senin işin artık B ile diyor.

4. B kişisi iki gün sonra son model Land Rover bir jeep ile geliyor ve çok zengin olduğu bu işleri senelerdir yaptığı meyanında giden 1,5 saatlik bir görüşmeyi D ile yapıyor ve D'yi ikna ediyor.

5. B, D ile sözleşme yapacaklarını ancak yanına sözleşmeyi almayı unuttuğunu söylüyor ve A kişisini arayarak D'nin adresine sözleşmeyi göndermesi talimatını veriyor.

6. Sözleşme kargo ile A'nın adresinden D'nin adresine geliyor. Sözleşmede "Peugeot marka şu model arabayı .... tarihine kadar getirecem, alt kısımda ne kadar bedel ile getireceği yazıyor, eğer getirmezsem 10.000 TL'de tazminat veririm diyo, getiririm talep eden almazsa ben 10.000 TL tazminat alırım yazıyor. Sözeşmenin özü bu. Son olarak sözleşmede B kişisi taraf ve hanesi imzalı, A kişisi şahit ve imzalı, diğer Taraf hanesinide D kişisi imzalayıp bir nüshasını kendine alıyor ve diğer nüshasını yine kargo ile A'ya gönderiyor.

7. Anlaşmada ihaleden önce %25, İHALE SONRASI %25 ve teslimde %50. Ancak süreç içinde çeşitli bahanelerle D'den %100'ü(30.000 TL) ablasının banka hesabına EFT yapılmasını sağlıyor.

8. Tahmin edeceğiniz gibi araç gelimiyor, A kişisi bu arada emeklilik dilekçesi verip emekli oluyor, arada bin bir bahane.

9. D diğer C'lerin olduğunu tespit edip organize oluyorlar ve iki işlem yapıyorlar. Bu arada, olaydan sonra 5 ay geçmiş durumda.

(a) Savcılığa dolandırıldık diye suç duyurusu
    (b) Sözleşme yerine gelmedi 10.000 tazminatım + ablasının hesabına yatırılan 30.000 TL'nin geri alınması için icra davası.

Sorularım:

1. A'nın sözleşmede şahit olarak imzası olması, dolandırıcılık için müşteri toplaması (Bu esnada kamu kimliğini kullanarak güven tesis etmesi (Ağırlaştırılmış suçun unsurlarından) vb... nedenler dolayısıyla ceza alır mı? paraların tazmininde (çünkü bu adamın üzerinde ev ver) taraf olabilir mi?

(Savcılık ifadesinde evet bunlar oldu ama B benide aldattı, vercem dedi arabaları vermedi aslında saygın biridir B neden böyle yaptı bende anlamadım, ayrıca bu işten benim hiçbir menfaatim yok demiş) (B'den A'ya olay tarihlerinde birçok EFT yapıldığını biliyoruz, tabi EFT'lerde açıklama yoktur herhalde )

2. B dolandırıcılık suçunu işlemiş midir? Senet olmadığından ve sadece sözleşme yapılıp paralar EFT ile gönderildiğinden alacağımız 10.000 mi 40.000 mi (10.000+30.000)? Sadece sözleşme ve EFT'ler alacağa kanıt mıdır?

(Savcılık ifadesinde, ben kimseyi dolandırmadım işlerim yolunda gitmedi o kadar demiş) (Bu arada bu adam bugüne kadar hiç bir icra ihalesinden taşınır veya taşınmaz almamış)

3. EFT yapılan ablanın suçu var mı?

Hukuki NET Güncel Haber

Dolandırıcılık Suçu (bir Örnek) konulu yargıtay kararı ara
    Dolandırıcılık Suçu (bir Örnek) konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Hakkari
    İletiler
    3.333
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı

Olayda dolandırıcılık suçunun unsurlarını göremedim ve bu nedenle hem A hem de B hakkında takipsizlik kararı verileceğini düşünüyorum.

A'nın hukuki sorumluluğu da yok.

B'nin hukuki sorumluluğu var. Ancak göründüğü kadarıyla bu adamlar profesyonel. Bakalım galeri kendisinin mi, mal varlığı var mı? Sonra parayı niçin ablasının hesabına EFT ettiriyor. Saygın bir iş adamının bir bankada hesabı olmaması düşünülebilir mi? Bunlardan hep şüphe duyulması gerekirdi.

C lerden biri olan D'nin (muhtemelen bu yakınmayı buraya yazan şahsınızın) çok büyük ve affedilmez hataları var. 45.000, 50.000 TL değerindeki araçların 30.000 TL ye alınabileceğine inandırılmış olmanız her ne kadar ikna edilmeye çalışılırsa çalışılsın çok büyük bir hata değil midir? Piyasa değeri o ise neden sizlere 30.000 TL ye satsın? Darülaceze işletmiyor ki bu adam, galericilik yapıyor.

Sonra bir aracı görmeden, bilmeden, Tramer sorgusunu yaptırmadan, yetkili servisten araç hakkınra rapor istemeden, araç için sözleşme yapmak hangi mantığa sığar? Kaldı ki ortada araç bile yok! Sözleşmesi yapılan aracın kilometresi orjinal mi düşürülmüş mü, pert olmuş da onarılmış mı bunlar bilinmeden, tamamen hayali bir araç için sözleşmeye imza koymak ne kadar mantıklı olabilir?

Bu sözlerimle sizi suçlamış gibi oluyorum ama amacım bu değil. Anlattıklarınızdan bu adamların profesyonel dolandırıcı oldukları açıkça anlaşılıyor. Dolandırıcı derken kastım halk arasındaki tabir iledir. Yoksa 5237 sayılı TCK'nın 157. maddesinde tanımlanan dolandırıcılık suçunun oluştuğunu düşünmüyorum. Bu benim şahsi düşüncemdir. Elbette savcılık yapacağı soruşturma sonucuna göre dolandırıcılık suçu oluşmuştur diye düşünüp dava da açabilir. Çünkü tüm dosya kapsamı elinde. Biz ise buradan sadece sizin verdiğiniz çok kısıtlı bilgi ile yorum yapabiliyoruz.

Diğer taraftan B hakkında yapacağınız icra takibinde veya mahkeme aşamasında bu şahıs "benim işlerim kötü gitti iflasın eşiğindeyim ve hiçbir mal varlığım yoktur" şeklinde ifade verir ve mal beyanında bulunur ise sizin için hiç de sürpriz olmamalıdır.

Nerede
    Hakkari
    İletiler
    3.333
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Dolandırıcılık Suçu (bir Örnek)

Yazınızı tekrar gözden geçirdim. Yukarıda yazdıklarıma eklemem gereken ve size sormam gereken şeylen var.

A'nın polis memuru olduğundan KESİN olarak emin misiniz? Örneğin üniforma ile gördünüz mü? Kimliğini gördünüz mü? Emniyet bünyesinde hangi şubede çalışıyor ise bizzat çalıştığı yerde gördünüz mü? Eğer sahte falan olmayan gerçek kimliğini gördü iseniz en azından çalıştığı şubeye telefon ederek böyle bir kişi var mı diye sordunuz mu, ya da telefon ile kendisi ile görüşmek istediniz mi? Eğer bunları yaptı iseniz A nın size verdiği telefonu mu aradınız yoksa emniyetin ilgili şubesinin telefonunu kendi imkanlarınızla mı buldunuz? Olaylardan sonra emekli olması dikkat çeken bir durum. Açıkçası benim A nın polis memuru olduğu konusunda ciddi şüphelerim var.

Hiçbir galerici sözleşme yapmaya müşterisinin ayağına kadar gitmez. Giderken de yanında götürmesi gereken sözleşmeyi unutmaz. Size gelirken de son model bir Land Rover 4X4 ile gelmesi sizin gözünüzü boyamak, zengin olduğu imajını vermek içindir. Kimbilir kimden dolandırdığı bir araçtır!

Bakın tekrar söylüyorum bu adamlar tamamen birer profesyonel. Sözleşmenin kargo ile gönderilmesinin nedeni nedir biliyor musunuz? Size gelen sözleşmedeki imzaların A ve B ye ait olduğundan emin misiniz? Gözünüzün önünde atılmayan imzaları kimin attığından nasıl emin olabileceksiniz ki? O imzalar çok büyük bir ihtimalle üçüncü şahıslara attırılmış imzalardır. Yarın öbür gün icra takibi yapmaya kalktığınızda ya da mahkeme aşamasında imzalara itiraz edecekler ve bu imzalar bizim değil diyecekler, haklı da çıkacaklar. Hatta hem suçlu hem güçlü misali hakkınızda cezai ve hukuki işlem için başvuru bile yapabilirler. Bunlardan herşeyi bekleyin.

Parayı EFT yaptığınız kişinin B'nin ablası olduğunu nereden biliyorsunuz? Herhalde nüfüs kayıtlarını incelemediniz. Hatta bu abla gerçekte var olmayan bir kişi bile olabilir. Sahte bir kimlikle açılmış bir banka hesabı olması muhtemeldir. Hesabın internet şifresi de bu adamların elindedir.

Tüm bunlar bir senaryo tabi. Sizin durumunuzda olan 8 kişi tepit edebilmişsiniz. Acaba tespit edemediklerinizle birlikte bu rakam 80 - 100 olabilir mi? Hiç bunu düşündünüz mü? Olayların gelişimine baktığımızda yazdığım senaryonun doğru olabileceği kuvvetle muhtemel.

Hatta bu adamların ortadan tamamen kaybolması da muhtemel. Olayın tam olarak ne olduğu önümüzdeki birkaç aylık süre içerisinde çözülecektir. Eğer yazdığım senaryodaki durumlar doğru çıkarsa bu durumda dolandırıcılık suçu oluşur.

İletiler
    4.436
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Her şey tamam, hatta 50bin TL lik aracı 30bin TL ye almaya bile tamam ama ortada henüz olmayan bir araç için kim kime 10bin cezai şartlı sözleşme verebilir.Aracın o ihaleye gireceğini(marka model hasar durumu hatta renk) nasıl bilebilir.Böyle bariz bir komediyi 12-13 yaşındaki bir çocuğa ben inandırabileceğimi sanmıyorum.Hem hadi buda tamam öyle dahi olsa sana niye 20bin TL ucuza versin.Yani sanırım insanın basireti bağlanıyor.Ben resmi bir dolandırıcılık görmedim ayrıca.Sn. Hakkarili Arzuhalci'nin dediği gibi size postayla gönderilen evraktaki imzalarının bu arkadaşlara ait olmadığını tahmin etmek zor olmasa gerek.Bu adamlar ortadan kaybolabilir, yada muhattabın hiç bir şeyi olmayıp işlerim kötü gitti napıyım deyip işin içinden çıkma ihtimali olabilir.Sonunda ne çıkacağı belli olmayan, uzun, sıkıntılı, hatta masraflı bir dava süreci sizi bekliyor.

Nerede
    Hakkari
    İletiler
    3.333
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Her şey tamam, hatta 50bin TL lik aracı 30bin TL ye almaya bile tamam ama ortada henüz olmayan bir araç için kim kime 10bin cezai şartlı sözleşme verebilir.Aracın o ihaleye gireceğini(marka model hasar durumu hatta renk) nasıl bilebilir.Böyle bariz bir komediyi 12-13 yaşındaki bir çocuğa ben inandırabileceğimi sanmıyorum.Hem hadi buda tamam öyle dahi olsa sana niye 20bin TL ucuza versin.Yani sanırım insanın basireti bağlanıyor.Ben resmi bir dolandırıcılık görmedim ayrıca.Sn. Hakkarili Arzuhalci'nin dediği gibi size postayla gönderilen evraktaki imzalarının bu arkadaşlara ait olmadığını tahmin etmek zor olmasa gerek.Bu adamlar ortadan kaybolabilir, yada muhattabın hiç bir şeyi olmayıp işlerim kötü gitti napıyım deyip işin içinden çıkma ihtimali olabilir.Sonunda ne çıkacağı belli olmayan, uzun, sıkıntılı, hatta masraflı bir dava süreci sizi bekliyor.
    Sayın Engin Bey,

Tamamen haklısınız. İlk bakışta ben de dolandırıcılık unsurlarını görememiştim. Ancak bu konudaki Yargıtay kararlarına baktığımızda Yargıtay'ın görüşü şu şekildedir;

Karşısındaki kişiyi aldatarak çıkar sağlamak için basit bir yalan yeterli görülmez iken, dolandırıcının adeta bir tiyatro oyunu sergileyerek karşısındaki kişiyi aldatmasını dolandırıcılık olarak kabul etmektedir.

Hele bir de abla konusu var. Bu kişi gerçek midir? Yoksa sahte bir hesap mı açılmıştır? Bu da çok önemli tabii.

Burada benim görüşüme göre resmen bir tiyatro oyunu sergilenmiş. "Tiyatro oyununun sergilenmesi" benim şahsi sözcüklerim değil, Yargıtay'ın bir kararından yaptığım alıntıdır.

A kişisinin polis olmadığının, imzaların o kişilere ait olmadığının tespit edilmesi, hatta B'nin Land Rover bir araca binecek varlığa sahip olmamasının ve yakınanın yanına böyle bir araçla geldiğinin tespiti dahi dolandırıcılık suçunun unsurlarındandır. Çünkü böyle bir durum tiyatro oyununun bir sahnesidir.

Ama bir de savcılığa gidip ifadelerini vermiş ve olayı doğrulamış olmaları konusu var tabi. Ancak olayda kıyamet gibi bit yeniği var.

Sonuç olarak söyleyebileceğim:

Tüm ifadeleri görmeden, dosya kapsamını tam olarak bilmeden, yazdığım senaryodaki olayların ne kadarının gerçek olduğunu, ne kadarının olmadığını bilmeden net bir şekilde dolandırıcılık suçunun unsurları vardır ya da yoktur diyemiyoruz.

Ancak şu kesin ki; sizinde belirttiğiniz gibi yakınanı uzun, sıkıntılı ve zor bir süreç beklemektedir. Saygılar..

İletiler
    4.436
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sn. Hakkarili Arzuhalci

Sözde güven telkin eden şahsın polis olmadığı halde kendini polis olarak tanıtması ve polis olduğuna dair elbise, telsiz veya yanında sözde meslektaşlar olması dolandırıcılık için gereken tiyatro oyunu noktasında işi dolandırıcılığa rahatça sokar.Ancak sadece bu kişinin güven vermek maksadı ile lüks bir araçla olay yerine gidip gelmesinin dolandırıcılık sayılabileceğini sanmıyorum.Sizin tahmininiz olayın tamamen bir tiyatro olduğu yönünde.

Benim tahminimse bu kişi gerçekten polis(polis denince genelde kanun adamı akla gelir ancak bir çok davası olan hatta teşkilatla ilişkisi kesilmek üzere olan ve bir suçludan farkı olmayan istisnai polis arkadaşlar olduğunu duyuyoruz).Galerici diye tanıtılan kişi ise bu karışık taraklarda bezi olan ama denk gelirse uydur kaydır bir araç bulan(o araç yoktu bu vardı yada 30 a alamadık 40 a aldık 10bin daha ver vs.) bulamazsa da çok da dert etmeyen bir arkadaş.Son süreçte piyasanın kötülüğüne paralel iyice olay olmaza dönmüş gibi duruyor.

Kimseyi yermek gibi bir derdimiz yok lakin yeri gelmişken altını çiziyorum, konuyu takip eden, fikir ve tecrübe edinmek isteyen herkes için bir İngiliz ata sözünü paylaşmış olayım

''sadece açgözlüler dolandırılır''

Bundan sonra uzun bir dava sürecine para ve zaman harcamaya hazırlıklı olun.Umarım her şeye rağmen bir çıkış yolu bulur en az zararla işin içinden çıkarsınız.

Nerede
    Kocaeli
    İletiler
    8.997
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

"kargo" kelimesini okur okumaz notumu verdim: İmzalar o kişilere ait değil.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

dolandiricilik sucu ve cezasi

Forum