Cevap: Banka Tüketici hakem heyeti kararına itiraz edip mahkemeye verdi.
Banka size ödememiş olabilir. Ama bankanın aleyhinde çıkan bir karar var. Siz neden ödemediniz deyip icra ile alma hakkınız var. O yüzden dava açıp iptal ettirmek zorunda.
Belgeleriniz açılmıyor.
Bu davayı kaybederseniz hem eskper ücreti iptal etmiş olur. Hemde bankanın avukatına vekalet ücreti ödersiniz.
Bankanın itiraz nedenini yani dava dilekçesini masrafın alındığı tarihi, ve sözleşmeyş falan belirtmeniz gerekirki ona göre bir itiraz yazılabilsin.
Bu mahkeme kararına göre savunma hazırlayabilirsiniz.
Erbaa/ TOKAT
DAVA : Alacak
DAVA TARİHİ : 06/07/2012
KARAR TARİHİ : 23/01/2013
KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 29/01/2013
Mahkememizde görülmekte olan Alacak davasının açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize vermiş olduğu dava dilekçesinde ve ön inceleme duruşmasında alınan beyanında özetle; müvekkili tarafından davalı bankadan Konut Kredisi çekildiğini, bu kredi ile ilgili olarak 900 TL dosya masrafı ve 350 TL'de ekspertiz ücreti alındığını, dava dilekçesinde ayrıntısıyla belirttildiği üzere alınan bu miktarların tamamen hukuka aykırı olduğunu, bu konuda Tüketici Sorunları Hakem Heyetine de müracaat edildiğini, fakat Hakem Heyetinin talebi reddettiğini, bu nedenle dava dilekçesinde belirtilen gerekçelerle Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararının kaldırılmasını talep ettiklerini beyan etmiştir.
Mahkememizce 10/07/2012 tarihli tensip tutanağı düzenlenmiştir. Tensip tutanağına istinaden;
Davalı tarafa dava dilekçesi ve tensip tutanağı ekli uyarılı davetiye tebliğ olmuştur.
Tokat Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığının 251 Karar sayılı kararının suretu istenmiş, gelen yazı cevabı dosya arasına konulmuştur.
Mahkememizce 28/09/2012 tarihi ön inceleme duruşma tarihi olarak belirlenerek taraflara duruşma gün ve saatini bildirir uyarılı davetiye tebliğ olmuştur.
Davalı vekili Mahkememize vermiş olduğu cevap dilekçesinde ve ön inceleme duruşmasında alınan beyanında özetle; taraflar arasında 27.10.2009 tarihinde 25.000 TL bedelli, 60 ay vadeli konut kredisi sözleşmesi imzalandığını, bu sözleşme gereğince 900 TL dosya masrafı, 350 TL ekspertiz ücreti adı altında kesinti yapıldığını, davacının bu miktara herhangi bir şekilde itiraz etmediğini, karşılıklı iradeler doğrultusunda bu kesintilerin yapıldığını, cevap dilekçesinde de ayrıntısıyla belirttiği üzere yapılan işlemin hukuka uygun olduğunu, bu nedenle Hakem Heyetinin kararı da doğru olduğunu, davanın reddini talep ettiklerini beyan etmiştir.
Mahkememiz dosyası ve ekleri talimat yolu ile Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilerek hukukçu hesap bilirkişisine dosyanın tevdii ile davacı tarafın davalı taraftan talep edebileceği miktarın ne olduğu hususunda rapor düzenlenmesi istenmiştir.
Bilirkişi Nuray Gürol tarafından düzenlenen 09/12/2012 tarihli bilirkişi raporunda; Davacının 900,00 TL dosya masrafı ve 350,00 Tl ekspertiz ücreti olmak üzere toplam 1250,00 TL talep edebileceği hususunun belirlendiği anlaşılmaktadır.
Mahkememizce yapılan yargılama, getirtilen bilgi ve belgeler, alınan bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde ; davacının talebinin, davalı bankadan kullanmış olduğu konut kredisi dolayısıyla 27/10/2009 tarihinde yapılan 900,00 TL dosya masrafı ve 350,00 Tl ekspertiz ücreti olmak üzere toplam 1.250,00 TL kesintinin iadesi talebine ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.
Taraflar arasında 27/10/2009 tarihinde konut kredisi sözleşmesi düzenlendiği ve bu kapsamda aynı tarihte 1.250,00 TL dosya masrafı ve ekspertiz ücreti adı altında kesinti yapıldığı hususları itilaflı değildir. Uyuşmazlık, yapılan kesintinin davacı tarafa iade edilip edilmeyeceği noktasındadır.
Bilindiği üzere, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile diğer mevzuat uyarınca bankaların faiz dışında sağlanacak diğer menfaatler ile taksim olunacak masrafların niteliklerini ve sınırlarını sözleşmelerde yer vermek şartı ile serbestçe belirleyebilmeleri mümkündür. Ancak bankanın sadece kredinin verilmesi için yapılan ve yasal bir yükümlülük niteliğinde olmayan masrafları sözleşme öncesinde tüketicinin bilgilendirilmesi ve sözleşmede hüküm bulunması şartıyla tüketiciden isteyebileceği, ancak talep edilen giderlerin haklı, makul ve belgeye dayanmasının zorunlu olduğu, kredi verilmesi için verilmesi gereken zorunlu masrafların neler olduğunun açıkça belirlenmesi gerekir. Bu konudaki ispat yükü de bankaya aittir. Yargıtay'ın yerleşik uygulamaları da bu doğrultudadır.
Bu açıklamalar ışığında somut olay incelendiğinde, davacının davalı bankadan 27/102009 tarihinde kullanmış olduğu konut kredisi dolayısıyla 1.250,00 TL dosya masrafı ve ekspertiz ücreti adı altında kesinti yapıldığı, ancak bu tutarın sözleşme öncesi bilgi formunda yer almadığı gibi hangi harcamalar için alındığının da dosya kapsamı ile belirli olmadığı, bu hususta davalı banka tarafından da bir delil sunulmadığı, dosyayı inceleyen hesap bilirkişisinin raporu ile de bu durum doğrulanmıştır. Bu haliyle bankanın bu kapsamda yaptığı 1.250,00 TL dosya masrafı ve ekspertiz ücreti kesintisi yasal değildir ve davacıya iadesi gerekmektedir. Söz konusu talep bakımından davanın kabulüne karar verilmiştir.
Cevap: Banka Tüketici hakem heyeti kararına itiraz edip mahkemeye verdi.
21/08/2013 tarihinde 1750 tl komisyon kesilmiş sözleşme tarihi ise aynı tarih
- - - Updated - - -
1750 tl kullandırım komisyonu şeklinde yazıyor hiçbir yerde eksper ücreti şu kadar yazmıyor.. bundan birşey çıkaramazmıyız..
Ben zaten eksper ücretine itiraz etmedim.. Hakem heyetine itiraz ederken kullandırım komisyonuna itiraz ettik..
- - - Updated - - -
Diyelim ki kaybettik vekalet ücreti neye göre belirleniyor.. Ne kadar tutar..
- - - Updated - - -
ve bir soru daha bu önemli sanırım şimdi hakem heyeti kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde tüketici mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak şartıyla diyor..
15 gün içinde itiraz edip etmediklerini nereden anlayabiliriz dava tarihi 23/06/2015 diyor.. ama itirazı ne zaman yaptıklarını nasıl öğrenebilirim..
Cevap: Banka Tüketici hakem heyeti kararına itiraz edip mahkemeye verdi.
Avukatlık ücreti zannediyorum 500 tl civarında( emin değlim) Buradan sorulardan gördüğüm bu civarda idi.
Siz zaten tahsil edilen paranın ekspertiz ücreti değil kullandırım komisyonu olduğunu iddia edeceksiniz. yukarıdaki mahkeme kararını iyi analiz edin.
Dava açılış tarihi 23.06.2015 ise tebliğ aldıkları tarih 28/5 gözüküyor. Ama karar 23/3 de verilmiş. Bu tebliğ tarihi çok uzun geldi bana. Bunda bir terslik var. Siz mahkemeden ayrıca tshh hakem heyetinden tebliğ tarihinin celp edilmesini talep edin. Belki 15 günlük süreyi geçirmişlerdir.
Siz Tshh kararını ne zaman tebliğ aldınız. ve Banka size parayı ne zaman ödemişti?
Konu ceceli341 tarafından (28-07-2015 Saat 21:27:53 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Banka Tüketici hakem heyeti kararına itiraz edip mahkemeye verdi.
tebliğ tarihi benimde o civarda 27 mayıstı sanırım onda sıkıntı yok geç postalamışlar 1 memur bakıyor baya sıkıntılı burada hakem heyeti..
banka parayı sanırım 1 hafta 10 gün sonra ödedi. ben onlara elden kararı verdim ona istinaden ödediler.. ama tam tarih için dekontu bulmam lazım.. bulamadım onu yarın bankadan hesap dökümü alıcam...
Cevap: Banka Tüketici hakem heyeti kararına itiraz edip mahkemeye verdi.
Elimden geldiğince fikir vermeye çalışayım.
Eğer süresi içersinde hiçbir cevap vermezseniz hukuken iddialrın hepsini red etmiş sayılırsınız. Yani illaki bir savunma yazmak zorunda değilsiniz.
Sizin dekontunuzda espertiz fatura bedeli yazmıyorsa ve tshh kararında böyle bir ücretin iadesi şeklinde ibare yok ise.
Yayınladığınız belgelerde zaten eskpertiz ücreti ile ilgili bir taahhüt yok. Banka bunun yasal olduğu için tahsil edebilirim diyor sadece. Benim anladığım bu. Bu nedenle Banka ile eskpertiz ücreti ile ilgili bir ücret hakkında bir müzakere etmediğinizi ve bununla ilgili bir taahhütte bulunmadığınızı
1-Bilindiği üzere, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile diğer mevzuat uyarınca bankaların faiz dışında sağlanacak diğer menfaatler ile taksim olunacak masrafların niteliklerini ve sınırlarını sözleşmelerde yer vermek şartı ile serbestçe belirleyebilmeleri mümkündür. Ancak bankanın sadece kredinin verilmesi için yapılan ve yasal bir yükümlülük niteliğinde olmayan masrafları sözleşme öncesinde tüketicinin bilgilendirilmesi ve sözleşmede hüküm bulunması şartıyla tüketiciden isteyebileceği, ancak talep edilen giderlerin haklı, makul ve belgeye dayanmasının zorunlu olduğu, kredi verilmesi için verilmesi gereken zorunlu masrafların neler olduğunun açıkça belirlenmesi gerekir. Bankaya yaptığım ödemede sadece kullandırma komisyonu tahsil edildiği açıkca yazılıdır. Sadece kullandırma komisyonu olarak 1750 Tl ödeyeceğimi kabül ve taahhüt etmedim. Bu nedenle zaten bankanın müzakere edilmeyen masrafları talep etmesi haksız şarttır. Bankanın bu nedenlede talebinin reddi gerekir.
2-Bankanın eskpertiz ücreti adı altında sizden para tahsil etmediğini kullandırım komisyonu tahsil ettiğini ve sizinde bu komisyonun iadesi için tshh başvurduğunuzu ve heyetin bu kullandırma komisyonu için karar verdiğini, zaten bankanında bu karara uyarak ....tl bedeli ödediğini ve bu bedele itiraz etmediğini, Tahsilat dekontunda başkacada bir kalem olmadığını, direkt olarak haksız olarak tahsil edildiğini kabül ettiğini. Tshh ne iade talebiniz olmayan bir masraf kalemi üzerinden ve Tshh kararında olmayan bir masraf kalemi için Tshh kararına dayanarak itiraz edemeyeceğini, Bankanın Mahkemeye dava konusunun yanlış olduğunu bu nedenle davanın reddi gerektiğini,
Şeklinde bir savunma işinize yarayabilir.
Konu ceceli341 tarafından (29-07-2015 Saat 01:07:18 ) de değiştirilmiştir.
Merhaba Arkadaşlar yaşamakta olduğum bir konu hakkında bilgi almak istiyorum bu kouda en güzel bilgiyi hukuki net forumundan alacağımı düşünüyorum.
...
Kısaca, uzun süreli paket tur sözleşmesi iptali için firma ile çözüm bulunamayınca bütün yasal prosedürleri yapıp T.H.Heyetine başvurdum. Bugün gelen...
Voltaj düşüklüğü konusu ile ilgili hakem heyetine başvurdum . Heyet bozulan kombi ile ilgili( servis voltaj düşüklüğü ile ilgili rapor tuttu) 400 tl...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku