Mevzuat Hazırlama Yöntem ve Süreci Yazan: Dr. Fehmi Şener Gülseren
Günümüzde modern toplumlar üzerinde en fazla etkili ve detaylı toplumsal kurallar dizisi hukuk kurallarıdır. Hukuk birey, toplum ve devletin birbirileriyle ilişkilerini düzenleyen normatif bir bilimdir.
Yürürlükteki yazılı hukuk kurallarının tümüne mevzuat denilmektedir. Mevzuat kavramı ile ilgili olarak ve mevzuatın hazırlanmasında kullanılacak yöntemler ve süreç konusunda, bugüne kadar pek çok çalışmalar yapılmış ve makaleler ve kitaplar yayınlanmıştır. Mevzuat koyma ve bu suretle toplumun siyasi, hukuki ve ekonomik beklenti ve ihtiyaçlarına cevap verme konusunda izlenmesi gereken esas, ilke, usul ve yöntemler, tüm siyasi toplumlarda ve yapılarda üzerinde durulan bir konuyu oluşturmaktadır.
Gelişmiş ülkelerde mevzuat yapma tekniğine büyük önem verilmektedir. Kimi hukuk fakültelerinde mevzuat yapma tekniği ders olarak okutulmakta ve hukuki yazım uzmanlığı önemli bir meslek olarak kabul edilmektedir. Hukuki düzenleme tekniği sadece yazılı biçimsel kurallardan oluşmadığı, mevzuat önerisi hazırlamanın sanıldığından daha karmaşık olduğu, herkes tarafından aynı anlam çıkarılabilecek şekilde mevzuat hazırlamanın ustalık gerektiği, bu nedenle bu mesleği icra eden uzmanların çok yönlü yetişmesi ve disiplinler arası bilimsel birikime sahip olmasının zorunlu olduğu açıkça belirletilmektedir.
Mevzuat yapma tekniğinin iyi bilinmesi neden önemlidir?
Mevzuat toplumsal ihtiyaçlardan doğar. Çıkarılan bir kanun bu ihtiyacı en iyi bir şekilde karşılamalıdır. Kanun, içerdiği konu itibarıyla toplumdaki milyonlarca bireyin yaşamını etkileyen ve onların davranış biçimlerini düzenleyen bir yapıttır ve bu nedenle hatasız olmalıdır. Kanunlar hem bu toplumda yaşayanlarla hem de küresel anlamda diğer toplumlarla bir uyum içinde düzenlenmelidir.
Toplum yaşamında bu kadar önemli olan bu kurallar hangi şekli ve maddi özellikler taşımalıdır? Bir kanunun yapılmasını gerektiren şartlar nasıl oluşur? Kanunun hazırlanmasından, yürürlüğe girmesine kadar nasıl bir süreçten geçilir? Demokratik bir toplumun kanunlarında bulunması gereken ölçütler nelerdir? Bu çalışmamızda tüm bu soruların ve benzer diğer konuların üzerinde durmaya çalıştık.
Keşke 2-3 cümle ile anlatılabilecek bir konu olsa. Öyle değil ki başlı başına bir bilim olarak düşünülüyor mevzuat yazmayı. Tabi KGM (Kanunlar genel müdürlüğü) bünyesinde çalışan bürokrat ve hukukçular bu konuyu çok iyi bilmeli. Öyle cumhurbaşkanı, başbakan veya bir parti, yaz bakayım oğlum şöyle bir kanun içinde şu 2-3 husus da olsun lafına kanarak kanun yapılamaz. Kanunlar hiyerarşisi iyi bilinmeli. Uluslararası hukuk iyi bilinmeli. Mevzuatın uygulanacağı toplumun eğilimleri ve ihtiyaçları iyi bilinmeli. Mesela yargıtay kararları bu konuda çok iyi bir emsal. AYM kararları da öyle. Sıklıkla çıkan hukuki problemler ve mahkemelerin uygulamaları mevzuat metnine geçirilebilir. Ama herşeyden önemli olan şey şu: 1- Toplumun gerisinde hukuk 2- Toplumun ilerisinde hukuk 3- Toplumun ihtiyaçları ile örtüşen hukuk yani güncel hukuk. Bu ayrımı yapmak sadece hukukçunun işi değil aynı zamanda iyi bir sosyoloji bilgisinin eseri. Örneğin toplumda herkes hırsızlık yapıyorsa veya hırsızlık önemsenmeyen bir suç olduysa (örnek: ayakabı kutuları olayı ve çalsınlar ne var söylemi) o zaman ceza kanununlarında suç olarak düzenlenmekten çıkarılmalıdır. Dayatma, hukuka aykırıdır. Herkes hırsızlık yapıyorsa artık suç değildir.
Ayrıca öyle torba yasalar çıkarmak hukuka ihanettir. Bir kanun değiştirecekseniz zahmet olmazsa ayrı ayrı gündeme getirir ve ayrı ayrı oylar ve kanunlaştırırsınız. Böylece herkes ... sayılı kanunda değişiklik yapılmasına dair falan filan sayılı kanun diye bilir ve haberdar olur. Farklı mevzuatı torba yasanın içine tıkıp, hangi torba yasada hangi kanun değişikliği yapılmış belirsiz hale getirilirse bunun amacı toplumun ve hukukçuların kafasını karıştırıp, hukuka uzaklaştırma ve malesef tiran stratejisidir.
Özellikle kanun yapılırken gereksiz atıflardan da kaçınılmalı, maddenin içinde hüküm açıklanmalı ve istisnalar belirtilmelidir. Tamamlayıcı yönetmelikler (uygulama yönetmelikleri) de mevzuat hukukunun en önemli unsurlarındandır. Kanun değiştiğinde yönetmeliği unutmamak gereklidir.
Konu Av.Basri Gungoren tarafından (21-04-2015 Saat 21:59:26 ) de değiştirilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Check This Out jax wallet
03-07-2025, 16:01:12 in Bireysel İş Hukuku