Yasal düzenleme adı altında fazla mesai ve garip uygulamalar
Öncelikle iyi günler.
Çalışmış olduğum özel kurumda 2014 10. ayına kadar ortalama haftalık çalışma saatimiz 50 saatin üzerinde idi.
Kısaca bahsedecek olursak;
Parmak okuma sistemi ile giriş çıkışın kontrol altında olduğu ve mesai saatinin 08:30 da başladığı işimize servisleri erken gelmesini sağlanarak sabah kahvaltı yapan arkadaşların işletmenin müşteriler üzerindeki kötü etkisi varsayılarak masa başında kahvaltı yapması engellenerek 08:10 gibi giriş yaptırılıyoruz.Mesai saatimizi o zaman 08:30 mu baz alacağız yoksa parmak bastığımız anı mı ve ayrıca
10:15 ve 10:30 arası çay molası (ki benim öyle bir fırsatım yok yapamıyorum)
12:00 ve 13:30 arası öğle arası (ama saat 13:00 da iş başı yaptırılıyoruz)
15:15 ve 15:30 arası çay molası (malesef bunada pek fırsatım olmuyor.)
17:00 ve 17:10 arası sigara molası (ben sigara kullanmıyorum ve yerimden ayrılmıyorum)
17:50 mesai bitimi
cumartesi ise ;
10:15 ve 10:30 arası çay molası
12:00 ve 13:30 arası öğle arası
15:30 mesai bitimi
Böyle bir durumda siz değerli hukukçu arkadaşlara sorum ben kaç saat çalışmış oluyorum.
Ve son sorum bayağı süredir ben bu işyerinde çalışıyorum brüt maaş tutarlarımız ortalama 2 veya 3 yılda bir değiştirilmekte idi 2015 yılı itibariyle gerçek tutardan yatar oldu.Önceleri gerçek tutar üzerinden yatmıyordu.
İstirahat saatinde çalıştıklarımın kamera kayıtları falan işyerinin güvenlik kameralarından tespit edilebilir.(Keyfi değil tamamen iş icabıdır.)
İş akdinin kendim tarafından feshinde tazminatımı alabilir miyim ve ayrıca bahsetmiş olduğum ara dinlenmeler ve sigara molası tebligat imzalatılarak kayıt altına alınmıştır.Tebligatdaki imzamın geçerliliği var mıdır.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu ATİBAR tarafından (15-04-2015 Saat 15:38:28 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Yasal düzenleme adı altında fazla mesai ve garip uygulamalar
Sözleşmenizi ne sebeple feshedeceksiniz, fazla çalışma yapmanız ve karşılığının ödenmemesi mi?
İşe başlama saatiniz 08:30 dur.
Gelin birlikte hesaplayalım fazla çalışmanız olup olmadığını;
haftalık yasal çalışma süreniz 45 saattir, sözleşmenizde daha kısa bir çalışma süresi belirlenmedi ise .
Hesaplamayı dk üzerinden yapalım; 45 saat x 60dk= 2700dk haftalık çalışarak tamamlamanız gereken süre.
Haftada 5 gün aynı saatlerle çalışıyorsunuz, hesaplamada yayınlanmış olan çalışma sürelerini-ara dinlenme sürelerini dikkate alacağız mecburen, ara dinlenme sürelerinde çalıştırılıyorsanız, bu çalışmanızı ıspatlamanız gerekir.
08:30 -10:15 arası = 1saat 45 dk=105dk
10:30 -12:00 arası = 1,5 saat = 90 dk
13:30 -15:15 arası = 1saat 45 dk=105dk
15:30 -17:00 arası = 1,5 saat = 90dk
17:10 -17:50 arası = 40dk = 40dk
toplam günlük çalışma süresi = 105 + 90 +105 +90 +40=430dk.
Hafta içi 5 günlük çalıştığınız süre = 5 x 430dk = 2150dk.
Hafta sonu çalışmanız;
08:30 -10:15 arası = 1 saat 45 dk = 105dk
10:30 -12:00 arası = 1,5 saat = 90dk
13:30 - 15:30 arası =2 saat = 120dk
Cumartesi toplam çalışma süreniz = 105 +90+120=315dk.
Haftalık toplam çalıştığınız süre = 2150 +315 dk= 2465 dk haftalık çalışma süreniz ( yayınlanmış, kağıt üzerindeki ara dinlenme -çalışma sürelerine göre)
Haftalık çalışma süresi 45 saat yani 2700dk dır demiştik en başta, 2465dk 2700dk dan daha az , yani bu duruma göre fazla çalışmanız doğmuyor.
Öğle yemeği molalarında 90 dk belirtilmesine rağmen , 60dk sonra işbaşı yaptırıldığınızı söylüyorsunuz.
6 gün x 30 dk = 180dk haftada öğle yemeği molasında da çalışmanız oluyorsa ( ıspatlamanız gerekir) ,
2465dk + 180dk= 2645dk yapar , ki bu halde de hala yasal çalışma süresinin altında kalıyor çalışma süreniz.
17:00- 17:10 arasındaki sigara molası, sigara içmediğiniz için size kullandırılmıyorsa +50dk ilave etmek gerekir bu süreye, o zaman haftalık 35 dk fazla çalışmanız oluyor demektir. Ancak siz zaten sigara kullanmadığınız için o molayı kendiniz kullanmıyorsanız, yapacak bir şey yok, molanızda sigara içebilirsiniz, çay kahve içebilirsiniz veya işinizin başından ayrılmayabilirsiniz, sizin tercihiniz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku