Bankaların aldığı ücretler için Tshh ne gitmeye gerek kalmadı.
Daha dün bir üyeye,
Mayıs 2015 te çıkan 6502 sayılı kanun Eski kanundan çok iyi durumda. Firmalarda değil suç. Yasa çıkaranlarda. Yasayı uygulamayana tüketiciyi yasaya rağmen mağdur edene tazminat veya ceza öngörse üreticiler dandik malları bu ülkede satamazlar Bankalar bu hukuksuzlukları yapamazlardı. 10 Yıl önce bankalara bu paraları alamazsınız deseydi şimdi tüketici heyetleri gerçek görevlerini yerine getiriyor olurdu. Tüketici heyetlerinin şu günlerde yoğun olması bu bankaların aldığı kredikartı,kredi masrafları yüzünden.
Şeklinde yazı yazmıştım. içime doğmuş demekki. Önce Ziraat sonra diğer bankalar açıklama yaptılar. Artık haksız olarak aldığımız ücretleri tshh ve mahkemeye gerek kalmadan direkt ödeyeceğiz diye açıklama yapıyorlar.
BUNUN İÇİN NE YAPILMALI?
1) Kullandığınız kredi için banka sizden ayrıca ‘dosya masrafı’ veya benzer bir isim altında para aldıysa hiç mahkemeye uğramadan doğrudan şubeye gidip iade talep edebilirsiniz. Bankalar bu parayı ödememek için direnmeyeceklerdir.
2) Ayrıca bankaların çeşitli isimler altında tahsil ettiği komisyonlar, hesap işletim ücreti, istihbarat ücreti, bozuk para sayma masrafı, kredi kartı veya banka kartı üyelik ücreti, kart yıllık aidatı gibi ödemeler de dahil olmak üzere yaptığınız tüm o ödemelerin iadesini talep edebilirsiniz.
3) Şube yöneticilerine, vatandaşın haklı taleplerini iade etmeleri yönünde talimat gitti. Şube yöneticileri öncelikle vatandaştan gelen iade talebine bakacaklar. Ancak bazı bankalar, parayı iade etmemek için ‘size o hizmeti verebilmek için masraf yaptım’ diyebilirler. Böyle bir durumda masrafın belgesini isteyebilirsiniz. Belge sunamayan bankadan iadeyi ısrarla isteyin.
4) Bankalar tüketici mahkemelerine başvurduğunuz anda zaten iade etmek zorunda kalacakları tahsilatları hemen iade edecekler, davayı kaybetmeyeceklerini düşündükleri iade talebinizi ise geri çevireceklerdir.
5) Şubeler sizden alınan parayı iade ederlerse hiç tereddüt etmeden kabul edin. İade talebinizin geri çevrilmesi halinde ise tüketici derneklerinden bilgi alabilir, dava için tüketici mahkemeleri ve hakem heyetlerine başvuru yapabilirsiniz.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu ceceli341 tarafından (12-02-2015 Saat 16:15:26 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Bankaların aldığı ücretler için Tshh ne gitmeye gerek kalmadı.
Sayın ceceli konun gördükten sonra bankaya başvurdum, bankanın cevabı
Bankamıza 13.02.2015 tarihinde iletmiş olduğunuz kredi dosya masrafı ile ilgili bildiriminiz incelenmiştir.
Müşterilerimizin Bankamıza yapmış olduğu kredi başvurularına istinaden; ilgili tüm belge ve sözleşmeleri imzalayıp kredi maliyetlerinin ”faiz oranı, vade, taksit tutarı, sigorta bedeli, kredi tahsisi esnasında alınacak masraf ve komisyonların (dosya masrafı, komisyon, ekspertiz ücreti, ipotek tesis masrafı vb)” karşılıklı müzakere edilmesi sonucu kredi taleplerine onay verilmektedir.
Kredinin yeniden yapılandırılması ve vadesinden önce kapanması durumunda ilave oluşacak masraflar (yapılandırma dosya masrafı, erken ödeme ücreti, ipotek fek masrafı) hakkında da müşterilerimize bilgi verilmektedir. Sözleşmelerimizde bu bilgiler yer almaktadır.
Bu kapsamda kullandığınız kredinin maliyetine ilişkin faiz ve masraflar, onayınız alınarak karşılıklı mutabakata varılmış, masrafları ödemeyi kabul etmeniz ve ilgili tüm belgeleri imzalamanız neticesinde de kredi kullandırımı gerçekleştirilmiştir.
Kredi kullanımı esnasında yapılan kesintiler Banka’mız uygulamasında “zorunlu masraf türü” sayılmakla birlikte, kesintilerin yasal dayanağını; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 144. maddesi, Eski Türk Ticaret Kanunu’nun 22. maddesi, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 20. maddesi, Bakanlar Kurulu’nun 16/10/2006 tarihli ve 2006/11188 sayılı “Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılıma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları ile Özel Cari Hesaplar Dahil Bu İşlemlerde Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Kararı, 09/12/2006 tarihli ve 26371 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/1 sayılı T.C. Merkez Bankası Tebliği’nin 4.maddesi” oluşturmaktadır.
Yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümleri, tacir sıfatındaki Bankaların gördüğü hizmet karşılığında tacir olmayan kişilerden uygun bir ücret isteyebilmesine izin vermekte ve reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak faiz oranları ile faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların Banka’lar tarafından serbestçe belirlenebileceğini ifade etmektedir.
Bu nedenlerle, tarafınız ile karşılıklı müzakere edilerek ve mutabakata varılarak; ilgili sözleşmeleri imzalamanız neticesinde kullandırılan kredinin istihbarat ve operasyonel işlemleri kapsamında tahsil edilen masrafın iadesi Bankamızca uygun bulunmamıştır.
Kredinize ilişkin geçmişe yönelik sözleşme, ödeme planı ve hesap ekstrenizi şubenizden talep edebilirsiniz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku