Kalemde çalışmaktan kastedilen, verilen dosya ve kararların incelenmesi mi yoksa başka bir işmi bu konu açık olmamakla birlikte, Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği'nin "Stajın Yapılışı" başlıklı 13 üncü maddesi aynen şöyle söylemektedir:
"Madde 13- Staj; Baronun, Cumhuriyet Savcısının ve Hakimin denetiminde yapılır. Stajyer, staj eğitim programını aksatmadan; duruşmalarda, keşiflerde, soruşturmalarda, kararın görüşülmesinde ve yazılmasında hazır bulunur. Kendisine verilen dosya ve kararları inceler ve rapor hazırlar.
Stajyerler kendilerine verilen işlerden sorumludur. Ancak stajda, kalem görevlileri, stajyerler ve iş sahipleri arasındaki ilişkilerde karşılıklı saygı esastır. Stajyer meslek onurunu zedeleyecek davranışlardan kaçınmak zorundadır.
Adliyede yapılan staj dönemi için, mahkeme ve adalet dairelerinde stajyerlere ayrılmış bir staj defteri ile devam çizelgesi bulunur. Staj devam çizelgesi stajyer tarafından her gün imzalanır. Staj eğitim çalışmaları veya Baroca düzenlenen konferans, panel, sempozyum gibi etkinlikler nedeniyle staj devam çizelgesine imza atamayan stajyer, özrünü belgelemek koşuluyla imza yükümlülüğünden kurtulur. Staj sonunda devam çizelgesi Cumhuriyet savcısı veya hakim tarafından devam yönünden onaylanır.
Staj kesintisiz olarak yapılır. Stajyerin haklı nedenlerle devam edemediği günler Avukatlık Kanununun 23 üncü maddesinde belirtildiği şekilde tamamlattırılır. Haklı nedenlerin kanıtlanması stajyerin yükümlülüğündedir.
Stajın yapıldığı yere göre Adalet Komisyonu Başkanı ve Baro başkanı haklı bir engelin bulunması halinde, yanında staj yaptığı avukatın da görüşünü alarak stajyere otuz günü geçmemek üzere izin verebilir.
Adliyede yapılan staj dönemi için, bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde belirtilen sürelerin her birinin bitiminde; stajyerin varsa devam etmediği günleri, stajyere verilen görevleri ve stajyerin genel olarak ilgi ve başarı derecesi ile meslek ilke ve kurallarına yatkınlığını belirten iki nüsha rapor düzenlenerek, biri Adalet Komisyonuna diğeri Barosuna gönderilir.
Mahkemelerde yapılan staj sırasında staj kurulu, yoksa yönetim kurulu stajı denetler ve gözetir. "
Buradaki, "Kendisine verilen dosya ve kararları inceler ve rapor hazırlar", "Stajyerler kendilerine verilen işlerden sorumludur" ve "Staj; Baronun, Cumhuriyet Savcısının ve Hakimin denetiminde yapılır." ifadelerinden anlaşılacağı üzere, stajyerler, Cumhuriyet Savcısının ve Hakimin vereceği işleri yapmakla mükellefdir.
Buna göre stajyerler hernekadar mahkeme stajı sırasında kalem görevlilerince kalemde çalışmaya zorlanamayacak olsa da, şayet hakim tarafından dosya ve karar verme işi kaleme havale edilmiş ise bu takdirde, yapılacak başka bir şey yokdur.
Ancak bu gibi hallerde, Baro tarafından mahkemelere gerekli yazı yazılarak stajyerlerin onuru korunmalı ve işlerin hakim tarafından verilmesi sağlanmalıdır. Gerçi bu gibi durumlarda da kalemdekiler yaptırmak istedikleri işleri hakim eliyle yine stajyerlere yaptırabileceklerinden, bu da tam bir çözüm getirmeyebilir.
Benim şahsi kanaatim, stajyerlerin bu işleri bir onur meselesi yapmayıp, yaptıkları bu işlerden biraz da olsa mesleklerini öğrenme fırsatı olarak değerlendirmelerinin daha yerinde olacağı yönündedir.
Kalemde çalıştırılmaktan kasdettiğim, dosya veya karar incelemek değil ki zaten bunların yapılması gerektiğini düşünüyorum.Kalemde daha çok memurlar kendilerine düşen görevlerin en azından bir bölümünü stajyerlere gördürerek tabiri caizse kaytarma niyetindeler, örneğin, tebligatlara mühür vurmak,bilgisayarda tebligat listesi hazırlamak, esas defterine kayıt düşmek vs. gibi Avukata mesleki bilgi açısından gerekmeyen şeyler..tebligatın "mühür ve imza" yazan yerine mühür vurulması gerektiğini kalemde çalışmasam da öğrenebilirdim sanırım.Aslında çok büyük işler değil, kalem görevlilerine yardımcı olmak da mesele değil!Ama nasıl bizim avukatlık meslek onurunu zedeleyecek davranışlardan kaçınmamız gerekiyorsa kalem görevlilerinin de bizlere onurumuzu zedelemeden davranmaları, her stajyere sıkıcı kırtasiye işlerini gördürecek potansiyel yardımcı eleman gözüyle bakmamaları gerektiği kanısındayım.Zaten "işlerimiz yoğun bize biraz yardımcı olur musunuz" dediklerinde hiçbir stajyer arkadaşımın bu talebi reddedeceğini düşünmüyorum.Ancak daha stajın ilk gününden ,"haftada şu kadar saat çalışacaksın" dediklerinde insan ister istemez karşı durmak istiyo.Yoksa kalem görevlilerine karşı kasdi bir davranış yok, çoğu da satajyerlere iyi davranıyo özellikle de kalemde çalışınca
Her neyse sanırım sorunun çüzümü hakimlerde bitiyor, nede olsa denetimi altındaki stajyerlere birşeyler öğretmek onların insiyatifinde..Zira staj bitiminde mesleki durumu ve ilginçtir ama ahlakı hakkında not vermek yetkisine de hakimler sahip.Hakimlerin ve savcıların stajyerlere ahlak notu vermesi ne kadar doğru ki? sanırım bu konuda ayrı bir forum açılabilir.
Bu arada iletiyi yanıtlayanlara ve ankete katılanlara teşekkürler..
Deniz arkadaşıma katılıyorum. Kalemdeki memurun amacı stajyere iş gördürüp, işten kaytarmak. Ben adliye stajımı yaptığım sırada şunu anladım ki, hakimi iyi yumuşak olan mahkemenin kalemindeki memurlar kendilerine pek güveniyor, stajyer üzerinde söz sahibi görüyor kendini ve yüklendikçe yükleniyor. ama bu durum biraz da stajyerle ilgili diye düşünüyorum. çünkü hakimler bu konuda anlayışlı (ya da benim yanında staj yaptıklarım öyleydi bilemiyorum) stajyer, hakim gözetimindedir sonuçta ve ben hangi hakim yanındaysam onun yanından ayrılmadım ve hiç bir zaman da kalemdeki memur yanına gönderilmedim.
Kalemde öğrenilebilecek birşeylerimiz olsaydı keşke.. Ancak maalesef adliye stajı esnasında kalemde stajyere öğretilecek pek bir şey olmuyor, sadece tabiri caizse ayak işleriyle memurun yükü azaltılıyor.
Herkese merhaba..Bir konuda fikirlerinizi almak istiyorum.Avukatlık Kanunu m.16'daki düzenleme m.3'ün a,b,f bentleri ile m.5'e atıf yaparak buradaki...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku