Kalemde çalışmaktan kastedilen, verilen dosya ve kararların incelenmesi mi yoksa başka bir işmi bu konu açık olmamakla birlikte, Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği'nin "Stajın Yapılışı" başlıklı 13 üncü maddesi aynen şöyle söylemektedir:
"Madde 13- Staj; Baronun, Cumhuriyet Savcısının ve Hakimin denetiminde yapılır. Stajyer, staj eğitim programını aksatmadan; duruşmalarda, keşiflerde, soruşturmalarda, kararın görüşülmesinde ve yazılmasında hazır bulunur. Kendisine verilen dosya ve kararları inceler ve rapor hazırlar.
Stajyerler kendilerine verilen işlerden sorumludur. Ancak stajda, kalem görevlileri, stajyerler ve iş sahipleri arasındaki ilişkilerde karşılıklı saygı esastır. Stajyer meslek onurunu zedeleyecek davranışlardan kaçınmak zorundadır.
Adliyede yapılan staj dönemi için, mahkeme ve adalet dairelerinde stajyerlere ayrılmış bir staj defteri ile devam çizelgesi bulunur. Staj devam çizelgesi stajyer tarafından her gün imzalanır. Staj eğitim çalışmaları veya Baroca düzenlenen konferans, panel, sempozyum gibi etkinlikler nedeniyle staj devam çizelgesine imza atamayan stajyer, özrünü belgelemek koşuluyla imza yükümlülüğünden kurtulur. Staj sonunda devam çizelgesi Cumhuriyet savcısı veya hakim tarafından devam yönünden onaylanır.
Staj kesintisiz olarak yapılır. Stajyerin haklı nedenlerle devam edemediği günler Avukatlık Kanununun 23 üncü maddesinde belirtildiği şekilde tamamlattırılır. Haklı nedenlerin kanıtlanması stajyerin yükümlülüğündedir.
Stajın yapıldığı yere göre Adalet Komisyonu Başkanı ve Baro başkanı haklı bir engelin bulunması halinde, yanında staj yaptığı avukatın da görüşünü alarak stajyere otuz günü geçmemek üzere izin verebilir.
Adliyede yapılan staj dönemi için, bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde belirtilen sürelerin her birinin bitiminde; stajyerin varsa devam etmediği günleri, stajyere verilen görevleri ve stajyerin genel olarak ilgi ve başarı derecesi ile meslek ilke ve kurallarına yatkınlığını belirten iki nüsha rapor düzenlenerek, biri Adalet Komisyonuna diğeri Barosuna gönderilir.
Mahkemelerde yapılan staj sırasında staj kurulu, yoksa yönetim kurulu stajı denetler ve gözetir. "
Buradaki, "Kendisine verilen dosya ve kararları inceler ve rapor hazırlar", "Stajyerler kendilerine verilen işlerden sorumludur" ve "Staj; Baronun, Cumhuriyet Savcısının ve Hakimin denetiminde yapılır." ifadelerinden anlaşılacağı üzere, stajyerler, Cumhuriyet Savcısının ve Hakimin vereceği işleri yapmakla mükellefdir.
Buna göre stajyerler hernekadar mahkeme stajı sırasında kalem görevlilerince kalemde çalışmaya zorlanamayacak olsa da, şayet hakim tarafından dosya ve karar verme işi kaleme havale edilmiş ise bu takdirde, yapılacak başka bir şey yokdur.
Ancak bu gibi hallerde, Baro tarafından mahkemelere gerekli yazı yazılarak stajyerlerin onuru korunmalı ve işlerin hakim tarafından verilmesi sağlanmalıdır. Gerçi bu gibi durumlarda da kalemdekiler yaptırmak istedikleri işleri hakim eliyle yine stajyerlere yaptırabileceklerinden, bu da tam bir çözüm getirmeyebilir.
Benim şahsi kanaatim, stajyerlerin bu işleri bir onur meselesi yapmayıp, yaptıkları bu işlerden biraz da olsa mesleklerini öğrenme fırsatı olarak değerlendirmelerinin daha yerinde olacağı yönündedir.
DeFacto