Merhabalar . %50 tapulu hissesine sahip olduğum bir yazlık pansiyon tipi ev var .Ortağım evin kullanımı ve yönetimi hakkında anlaşamamaktayız diyerek izaleyi şuyu davası açmış ve davanın tüm masraflarının benim tarafımdan üstlenilmesini arz etmiştir. Yaptığım araştırmalara göre benim sahibi olduğum %50 hisse de satışa sunulacakmış.Ben bunun olmasını istemiyorum. Bunun bir yolu var mıdır ve ortağımın davayı kazanma şansı nedir ?
İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası sizin ki gibi paylı (Müşterek) mülkiyette söz konusu değildir. Bu dava türü payların belli olmadığı İştirak Şeklinde Mülkiyet için geçerlidir. Konuyu açıklamak gerekir ise; Müşterek mülkiyette paydaşların payları tapu sicilinde bellidir. Örneğin sizin elinizdeki tapu belgesinde Sahibi sütununda 1/2 Filan kişi - Filan oğlu/kızı ve 1/2 Falan kişi - Falan oğlu/kızı diye yazıyor ise bu müşterek mülkiyettir. Bu mülkiyet türünde ortakların payları belli olduğundan İzale-i Şuyu davası konusu olamaz. Genelde veraset neticesinde bazı taşınmazların mülkiyetinde paylar belli değildir. Bu durumda bütün mirasçılar malik sıfatını taşısa da payları belli değildir. İşte bu mülkiyet türü İştirak Şeklinde Mülkiyettir. İzale-i Şuyu davası konusu olan mülkiyet türü de budur. Sizin ki gibi Müşterek mülkiyet sahiplerinin kanundan kaynaklanan Şufa (ön alım) hakkı vardır. Yani payını satmak isteyen paydaş ilk önce diğer paydaşlara payını teklif etmek zorundadır. Fakat Şufa hakkının İzale-i şuyu davası ile bir ilgisi yoktur. Anlatımınızdan tapunuzun paylı mülkiyet şeklinde olduğunu düşündüğüm için bunları yazdım. Eğer böyle ise davanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ileri sürerek davayı reddetmelisiniz. Ayrıca davanın tüm masraflarının size yükletilmek istenmesini de anlayamadım. Geçerli bir İzlae-i şuyu davası söz konusu olsa bile masraflar hisse oranında paylaştırılır.
İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası sizin ki gibi paylı (Müşterek) mülkiyette söz konusu değildir. Bu dava türü payların belli olmadığı İştirak Şeklinde Mülkiyet için geçerlidir..
Sn.Kılaz , paylı mülkiyette neden izale i şuyuu davası sözkonusu olamaz?
Paylı mülkiyette , izale i şuyu davası ile eğer fiziksel ayırma mümkün değilse, açık arttırma yoluyla tamamının satışı ve elde edilen kazancın paylar oranında ödenmesi olmaz mı? Ayrıca mahkeme kararıyla açık arttırma yoluyla satışta ön alım hakkı olur mu?
Sayın Kırcalı; Soru içeriğinden anlaşılan paylı mülkiyette İzale-i Şuyu Davası açıldığı yönünde. Fakat paylı bir mülkiyetin ortaklığın giderilmesi yolu ile satılabilmesi için önce Taksim davası konusu olması gerekir. Nitekim Medeni Kanunda Taksim Davası şu şekilde yer almıştır; Taksim Davası:
‘‘M.K. md.698: Hukuki bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir.
Paylaşmayı isteme hakkı, hukuki bir işlemle en çok 10 yıllık süre ile sınırlandırılabilir. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devama ilişkin sözleşmeler, resmi şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh verilebilir.
Uygun olmayan zamanlarda paylaşma isteminde bulunulamaz.’’
Bunun yanında konu hakkında hukuki mütalaalara şunları da ilave etmek gerekir. Paylaşma biçimi malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi şekillerinde olur.
Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hakim, malın aynen bölüşülerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına para verir.
Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık arttırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla satılması bütün paydaşların rızasına bağlıdır.
Özetle elbette Paylı Mülkiyette İzale-i Şuyu Davası söz konusu olabilir. Fakat bundan önce Mülkiyet Hakkı dışında Kullanım Hakkının kısıtlanmış olup, olmadığı inceleme konusu yapılmadan dava açılır mı? Açılırsa ne olur? Elbette hakim önüne gelen davayı bakmakla yükümlüdür, bu ayrı bir şey. Anlatımdan yola çıkarak verdiğim cevabın sebebi budur. Son söz; Cebrî satışta Şufa Hakkının kullanımı söz konusu değildir. Velev ki kanundan kaynaklanan bir hak olsa bile bu böyledir. Eksik bilgiye dayalı anlatımım için düzeltir, yanlış anlamaya sebebiyet verdiğim için özür dilerim.
Konu ismail kılaz tarafından (09-01-2015 Saat 12:11:23 ) de değiştirilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku