Selamlar. Yaklaşık olarak 3 yıldır aynı evde kiracı olarak oturmaktayım. Ev sahibi düğün hediyesi olarak ilk sene zam yapmayacağını söylemişti, yapmadı da. Ancak ilk oturduğumda 500 lira olan evin kirasını ikinci sene sonunda birden 100 lira artırarak 600 yaptı. Üfe oranlarına hiç dikkat etmediğimiz için bizde tamam dedik. Önümüzdeki şubat ayında ise 3 sene doluyor ve ev sahibi yine geldi 75 lira daha zam yapacağım dedi. Bende kabul etmedim tabi.
Kontrata gelince ilk oturduğumuzda ev sahibinin babası ile bir kontrat yapmıştık (geçerli olur mu onu da bilmiyorum) ve zam oranı tefe tüfe olarak artacak yazmıştık. Kontrat süresi bitiminde ise herhangi bir kontrat yenileme yapmadık.
Üfe oranlarına baktığımız zaman kiranın, ikinci yıl için 509, üçüncü yıl için ise 572 lira olması gerekiyor (ki ben 600 lira ödedim).
Sormak istediğim sorular şunlar arkadaşlar,
Ev sahibi çıkın evimden dediğinde neler yapabiliriz?
Geriye dönük de fazla ödeme yapmış olduğum ortada, ben önümüzdeki ay kiradan düşmeyi düşünüyorum bu farkı sorun olur mu?
Ayrıca kiranın 600 lira olduğu sene zamlı parayı iki ay fazla yatırmışım, 200 lira fazla ödemişim, bunu bir daha ki kiradan düşmem sorun olur mu?
Son olarak kirayı 600 lira olarak kabul edip yatırmış olmam aleyhime sorun yaratır mı?
Kira bedelini 600 tl olarak yatırmış olmanız artık bu bedel üzerinde mutabık kaldığınız anlamına gelir. Fazla artırım yaptığınızı düşündüğünüz miktarı yeni kiralardan mahsup edemezsiniz. Yeni kira döneminde ise 600 TL üzerinden kira artırımı yapılması gereklidir. Kontratta akdedilmiş zamlı kirayı ödediğiniz sürece BAŞKACA tahliye nedeni yoksa tahliye istenemez.
Kira bedelini 600 tl olarak yatırmış olmanız artık bu bedel üzerinde mutabık kaldığınız anlamına gelir. Fazla artırım yaptığınızı düşündüğünüz miktarı yeni kiralardan mahsup edemezsiniz. Yeni kira döneminde ise 600 TL üzerinden kira artırımı yapılması gereklidir. Kontratta akdedilmiş zamlı kirayı ödediğiniz sürece BAŞKACA tahliye nedeni yoksa tahliye istenemez.
Çok teşekkürler az önce tekrar görüştük kendisi ile, 650 lira Şubat ayından itibaren olsun dedi, bende 625 dedim, peki Şubat ayında 625 lira odersem sorun yaşar miyim... Az ödedim diye hemen beni çıkarabilir mi... Bir de şu fazla ödediğim kiranin 1 ay olduğunu söyledi durdu, ki ben iki kirayı 100 lira fazla
ödedim, bunu bir sonraki kiradan kesersem sorun olur mu...
Kendi kafanıza göre keseceğiniz her rakam , kirada eksik ödeme olacağından can sıkıntısına neden olacaktır. Öncelikle ev sahibinizle mutabık kalın 1 ay mı 2 ay mı fazla ödeme yaptığınıza ve kesilerek ödeyeceğinize dair, sonrasında anlaştığınız şekilde kesinti yapabilirsiniz.
2014 ün ocak ayı için kira artış oranı %6,11 imiş.
600tl * %6,11 = 636TL eder, elbette bu rakam geçen yıl ocak ayı için belirlenen artış oranına göre bulunan sonuç,
Zam zamanınız geldiğinde kira zam oranına göre hesaplayıp ödemeniz gerekir.
KAfanıza hala oturmamış bir şey var sanki,
bir başkasının evinde kiracısınız, yani 2 taraf var, tek başınıza bir karar alıp o kararı kendi başınıza uygulama hakkınız yok,
bu tür kiradan kesme , zam oranı vs konularında ev sahibinizle mutabık kalmak zorundasınız, kessem ne olur, o kadar zam yapmasam , şu kadar zam yapsam türü sorularınızın tümüne verilebilecek en kestirme cevap; sizin için kötü sonuçlar doğurabilir olacaktır.
Anladım Erdoğan bey, çok teşekkürler, açıkçası benim kafamı karıştıran ve canımı sıkan durum şu, bu adam üfe oranının çok üstünde bir zam yapıyor bana... tamam ben dikkat etmemişim üfe oranlarına ve kabul etmişim, ama bu durumda bile kanun neden benim yanımda olmuyor... çünkü sonuç olarak, bu adam hukuksuz bir oranda zam yapmış oluyor...
peki şunu da sorayım, diyelim ki bu adam yeni kontrat öncesinde çıkmam için yazılı bildiri gönderdi bana, ancak ben eski kontrata uygun olarak kiramı üfe oranında artırarak ödemeye devam ettim... bu durumda geçerki bir mazeret göstermeden beni çıkarma şansı var mı... yoksa otomatik olarak kontrat yenilenir mi...
Fazladan ödediğiniz kiraları talep edebilir yada ilerki dönemlerde ödenecek olan kiralardan mahsup edebilirsiniz.
Elinizdeki kontrat zaten belirsiz süreli haline gelmiş.
6. Hukuk Dairesinin kararında aynen şu ifadelere yer verilmiştir: “ …01.09.2012 tarihinde başlayan kira dönemi için kiraartışı üretici fiyat endeksindeki (12 aylık ortalama) artış oranına göre belirlenmelidir…”
Kira artışı bu oranların üzerinde olamaz. ancak oranların altında mutbakatla olabilir.
Daha önce kanunun emredici hükmü olan azami artıştan fazla arttırılan kiralar talep edilebileceği gibi. Sonradan ödenecek kiralardanda mahsup edilebilir Bunu ödemekle mutabık kalmış sayılmazsınız. Gerekçe azami artış oranının kanunla belirlenmesidir. Ayrıca ilk yıl kira artışı yapılmayacağı ile ilgili kontratta belirtilen bir durum var ise buda geçerlidir.
Konu ceceli341 tarafından (29-12-2014 Saat 02:19:39 ) de değiştirilmiştir.
Cevap için çok teşekkürler, ceceli341 bey. Yani üfe oranından daha fazla yapılmış olan zam farkını kesersem sorun yaşamam değil mi...
Açıkçası bazı arkadaşlar 600 lirayı(ki üfeye göre 572 olmalıydı) kabul edip ödemiş olmamın ve kirayı 572 ye düşürmeye çalışmamın ve üfeye göre fazla yapılmış zam farkını önümüzdeki kiradan kesmemin sorun yaratacığını söylüyor... Bu yüzden ne yapsam bilemedim...
Peki size son bir sorum daha olacak, önümüzdeki şubat ayı için tekrar zam yapmam gerekecek, bu zammı üfe oranına göre 600 liradan mı yoksa 572 liradan mı artırmam uygun olacaktır...
Evet yukarıdaki yorumları okudum.. Cevabı yazan bir avukat üye ve bir yetkili üye. Hangisini dikkate alacağınıza siz karar verin. Benim araştırmalarım bazı hukukçuların makaleleri ve kanunu okuduğum zaman vardığım sonuç budur.
- - - Updated - - -
Ödediğiniz bir paranın sizden haksız olarak alındığını ve kanuna aykırı zam yapıldığını öğreniyorsunuz. ve geri talep ediyorsunuz. Bu sizin hakkınız.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku