Merhaba, iyi akşamlar. Ben Atilla, 08.01.2008 yılında aldığım taşıt kredisinden dolayı benden alınan dosya masrafı için İlçe Hakem Heyeti'ne 27.08.2014 tarihinde başvuruda bulundum. Fakat banka 18.09.2014 tarihinde hesaba masraf iadesi yaptı, telefonuma mesajla da bildirim geldi. Ben bu ücrete dokunmadım ve masrafın gecikme faizi ile birlikte tarafıma iadesini istedim ve tabi ki olumsuz cevap aldım. İlçe Hakem Heyeti 27.10.2014 tarihinde masrafın gecikme faizi ile birlikte tarafıma iadesine karar verdi. Ben 08.12.2014 tarihinde icra işlemi başlattım. Hani bildiğimden değil, bana "anaparasını aldınız mı?" diye sordular, ben de "anapara hesaba yattı ancak almadım" dedim ve dilekçeye "ana para ve işleyen faizi ile birlikte" ibaresini yazdım.
Gelelim dava konusuna...
Şikayet Konusu: Müvekkil banka aleyhine yapılan......Hakem Heyeti Kararında, iadesine karar verilen dosya masrafı, esasına davalının Hakem Heyetine başvurusundan sonra ancak hakem heyetince karar verilmeden önce bankanın hesabına iade edilmiş olmasına rağmen ve davalının bunu bilmesine rağmen kötü niyetlice, haksız ve mesnetsizce kararı icraya koyarak iade aldığı meblağa faiz işletmek suretiyle tahsil ciheti yoluna gitmesi yasa ve hukuk kurallarına da aykırı olduğundan dolayı,
-öncelikle müvekkilin mağduriyetine sebep verilmemesi açısından TAKİBİN DURDURULMASI için İHTİYATİ TEDBİR KARARI verilmesini,
-takibe esas hakem heyeti kararına konu dosya masrafı iadesi, hakem heyetince karar verilmeden önce davalının hesabına iade edilmiş olduğundan dolayı, bunu bilmesine rağmen davalının banka hakkında haksız ve mesnetsizce ilamlı icra takibine geçmesi yasa ve hukuk kurallarına aykırı olduğundan dolayı TAKİBİN ve ÖDEME EMRİNİN İPTALİNE karar verilmesini talep eder dilekçemizin sunulmasıdır.
AÇIKLAMALAR: .......İLMALI İCRA TAKİBİ başlatılmıştır.
İlgili icra emri 16.12.2014 tarihinde tebellüğ edilmiş olup, süresinde söz konusu takibe ve ödeme emrine itiraz ve şikayet zarureti hasıl olmuştur.
Şöyle ki, davalı-alacaklı bankadan kullandığı TAŞIT KREDİSİ niteliğindeki ihtiyaç kredisinden dolayı müvekkil banka ile sözleşmeye binaen kendisinden tahsile edilen dosya masrafının iadesi amacıyla ilçe hakem heyetine şikayet yoluna gitmişse de; müvekkil banka talep edilen bu dosya masrafını davalının hesabına 18.09.2014 tarihinde iade etmiştir. Yani ilgili hakem heyetince bir kara verilmeden önce müvekkil bankaca dosya masrafı davalı-alacaklının hesabına iade olmuştur. Davalı-alacaklı bunu bilmesine rağmen, hesabına iade şeklinde aldığı parayı sanki hiç tahsil etmemiş gibi üstelik bir de faiz işletmek suretiyle müvekkil banka aleyhine ilamlı icra takibine geçmiştir.
Şu durumda müvekkil banka, esasında 18.09.2014 tarihinde davalı-alacaklının hesabına iade şeklinde ödediği para için, ikinci defa ve üstelik faiziyle birlikte ödenmesi talebiyle icra ve haciz tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenlerle, takip konusu hakem heyeti kararına esas asıl alacağa (İade şeklinde yapılan ödeme nedeniyle) ve devamında asıl alacağa iletilen faiz ve tüm feri'lerini de kabul etmeyip ŞİKAYETİMİZLE birlikte borca da itiraz ettiğimizi belirtmekle birlikte, sayın mahkemenin bu itiraz ve şikayetlerimizi duruşmalı olarak değerlendirmesi durumunda, derdest olan takipten ve takibin niteliğinden dolayı müvekkil bankanın mağduriyet yaşamaması ve zarar görmesi olası olduğu için, iş bu davanın devamı süresince TAKİBİN DURDURULMASI İÇİN İHTİYATİ TEDBİR KARARI verilmesine karar verilmesini talep ederiz.
H.NEDENLER: 4077 sayılı yasa İİK., HMK. ve ilgili mevzuat
SONUÇ: Dosya masrafı, esasında davalının hakem heyetine başvurusundan sonra ancak hakem heyeti bir karar verilmeden önce müvekkil bankanın hesabına iade edilmiş olmasına ve davalının da bunu bilmesine rağmen kötü niyetlice, haksız ve mesnetsizce kararı icraya koyarak iade aldığı meblağa faiz işletmek suretiyle tahsil ciheti yoluna gitmesi yasa ve hukuk kurallarına da aykırı kaldığından dolayı,...
Diye devam ediyor. Ben bir avukattan yardım istedim ancak savunma dilekçesi konusunda yardımcı olamayacağını belirtti. Dilekçe yazan bir amcaya savunma dilekçesi hazırlamasını rica ettim. O da iadenin yapıldığını doğru olduğunu ancak parayı tahsil etmediğimi, tahsil etmediğim bir para için de ikinci bir kez ödeme istemediğimi, yasal gecikme faiziyle birlikte paranın iadesini istediğimi; bankanın isteğinin reddedilmesi isteğini içeren savunma dilekçesi hazırladı.
Hayatımda hiç mahkemeye gitmedim, hakim karşısında nasıl davranılır, kendimi sözlü olarak savunmam için işleyiş nasıldır, bu davanın lehime sonuçlanması için ne yapabilirim? Benden alınan 450 lira olmasına rağmen, dosya masrafının 350 lira görünmesi bu davada sonucu etkiler mi? Banka hesap cüzdanını delil olarak sunabilir miyim?Bana yol göstermenizi rica ediyorum.
Her ne kadar ispat edemesem de banka avukatı beni 23.12.2014' te aradı, benden takibi durdurmamı istedi, bankadan fazladan 3 aylık faiz istediğimi söyledi. Ben de öyle bir talebim olmadığını, hakem heyeti kararı neticesinde gecikme faiziyle birlikte masrafın iadesini istediğimi; ama isterlerse icra takibini nasıl durdurabileceğimle ilgili bana yol gösterirlerse, bunu yapabileceğimi fakat yine de hesaba iade edildiği tarihe kadar fazini yine isteyeceğimi, aksi halde yine icra takibi başlatacağımı belirttim. "Yasal süreç başlasın" diyerek telefonu kapattı. Ertesi gün, bir arkadaştan aldığım akılla (ben bilmiyorum bu konular nasıl çözümlenir) Asliye Hukuk Kalemi'ne gittim, hakkımda açılmış dava var mı diye ve hemen orada tebligatı aldım. Bu banka ve dava tarihi 21.12.2014. Anladığım kadarıyla ben icradan vazgeçsem bile zaten dava edilmiştim.
Malesef ki yanlış yapmışsınız... Takibi açarken anaparayı tahsil ettiğinizi bildirip, ödeme emrini ona göre çıkartmanız gerekirdi.. Buna rağmen Avukat size iyilik yapıp uyarmış... Sonuçta hesaba yatan para, her ne kadar çekmesenizde size ödenmiş sayılır...
Peki bu icra talebinde ana para ve işleyen faiziyle birlikte icra talebinin kötü niyetle değil, yasalar hakkında bilgim olmadığından ve bana gösterilen yol üzerine sehven yaptığımı ifade edersem durum değişir mi? Bana bu noktada kendimi sözlü olarak savunma hakkı verilir mi?
Bunun yanında, avukat zaten hakkımda dava dilekçesini mahkemeye vermiş, dolayısıyla icra takibini durdurma talebinden önce ben dava edilmişim. Bu tamamıyla konu hakkında bilgim olmamasından kaynaklanıyor yani ben ana para yatırılmasına rağmen, faizini de almadığımı belirttiğimde bana "ana para ve işleyen faiziyle birlikte" önerisinden dolayı dilekçeye konu bu oldu. Sonuç olarak, durumu değiştirebilmem için öneriniz var mı?
Kendinizi yazılı ve sözlü olarak tabii savunabilirsiniz.Ancak durumun değişeceğini sanmıyorum.Takibiniz iptal edilecek ve banka avukatının vekalet ücreti ve masrafları ödeyeceksiniz.
Kendinizi yazılı ve sözlü olarak tabii savunabilirsiniz.Ancak durumun değişeceğini sanmıyorum.Takibiniz iptal edilecek ve banka avukatının vekalet ücreti ve masrafları ödeyeceksiniz.
Cevabınız için teşekkür ederim sevgili kardeşim, yapacak bir şey yok öyleyse. Peki icra takibini şimdi durdurursam yine de sonuç aynı mı olacak? Çünkü başta da dediğim gibi, bana telefon açılmadan önce zaten dava edilmişim, elime sadece tebligat ulaşmadı. Diğer husus da, avukatın vekalet ücretini tekrar bir icra kararıyla tahsil etmesinin önüne geçmek için ne yapmalıyım? Bildiğimden değil, yine forum konuları içersinde bir arkadaşın yaşadığı olayı okudum ve zaten art niyetli olan bu insanların daha nemalanmasını istemiyorum ve elbette kendimi de maddi olarak korumak istiyorum.
Zaten dava edilmişsiniz takibi iptal ettirmenin gereği yok.Mahkeme iptal edecektir.
Avukatin sizi icraya vermemesi için;
Davayı takip edin ve karar çıktığında hemen avukattan hesap no isteyip ödemeyi yapın.
Ayrıca, bir daha hukuki işlemleri kesinlikle bilinçsizce yapmayin ve hukuki destek alın. .
Cevabınız için teşekkür ederim, iyisi mi dava öncesinde yaptığım hatları yazayım ki internette arama yapan insanlar konuya ulaştıklarında bilgileri olsun.
Birincisi; işi biliyordur diyerek icra müdürlüğünde çalışan memurlara akıl danıştım. Onlara paranın ana paranın hesaba yatırıldığını ancak çekmediğimi söyledim, onlar da bunun karşısında "ana para ve işleyen faizi ile birlikte" ibaresi yazmam gerektiğini söylediler. Hata şuradan kaynaklanıyor, iadesi yapılan ana parayı tekrar istemiş gibi görünüyorum ki bu da beni haksız duruma düşürüyor-muş-. Bu sebeple ana para hesaba yattıktan sonra ana parayı alın, faizini icraya verin ama aşağıdaki konmuya dikkat edin!
İkincisi; icrada belgeyi doldururken şuna da dikkat etmek lazım: Eğer banka hesabınıza ana parayı iade ettiyse, paranın yatırıldığı tarihe dikkat etmelisiniz. Siz icra takibini sadece işleyen faizi için istemiş olsanız bile, paranın hesaba yatırıldığı tarihten, o güne kadar olan faizi de isterseniz yine haksız duruma düşüyorsunuz. Bu sebeple paranın size yatırıldığı tarihe kadar olan faizi istemelisiniz anladığım kadarıyla. Benim örneğimde, benim icra takibi forumuna "18.09.2014 tarihine kadar olan işleyen faizi ile birlikte" deseydim, bugün ne dava açılacaktı, ne de haksız duruma düşecektim. Banka da bu parayı ödeyecekti, yapılan masraflarıyla birlikte.
Şimdi gelelim duruma, icra müdürlüğüne gidip ana paranın icra takibini durduracağım. Belirtme ihtiyacı hissediyorum, ben hakkımdan fazlasını istemiyorum ama azına da razı değildim. Şu durumda ana parayı iki kere istediğimi inanın bilmiyordum, bu sebeple hakkım olmayan parayı istemiş gibi görünmek bile benim açımdan rahatsızlık verici.
Ben aslında faiz için de icra takibin durdurma kararı almayı düşünüyordum ancak -anne tarafından avukat akrabamız var, gerçi ona danışmak da hiç aklıma gelmedi ama- daha bugün aklıma geldi, telefonunu aldım, aradım. Bana, ana paranın icra takibinden vazgeçme tavsiyesinde bulunan kendisi, . Böylece avukat vekaletname yarıya düşer dedi. Faizin icrasını eğer düzeltebilirsem paranın hesaba yatırıldığı kadar şeklinde düzelttirmeye çalışırım. Olmazsa öylece kalacak, faiz icrasını durdurursam hakimin "haksız icra başlatmaktan da ceza yazabileceğini" söyledi. Velhasılı müsait olduğum salı günü bu işlemi yaptıracağım.
Hukuki yardım konusunda da haklısınız sevgili kardeşim de ilçede bildiğim 3 avukat var. O ona bakmaz, bu buna bakmaz dediler, biz de kaldık memurlara. Arkadaşlara da bir şey diyemiyorum, doğru bildikleri konusunda yardımcı olmaya çalıştılar, hoş desem de sonuç değişmeyecek. Neyse, şimdi asıl iki büyük meblağ var, bunlardan birisini tavsiye üzerine noterden çıkardığım geçici vekaletle avukata verdim; diğerinin il hakem heyetinden çıkmasını bekliyorum. Yaklaşık 4 ay oldu hala bir sonuç yok. Çıktığında 3000 lira ve üzeri rakamı icraya veremeyeceğimi söyledi eniştem, bu sadece ana para mı, yoksa faiziyle birlikte toplam 3000 lira ve üzeri demek istedi onu da sormadım. Bakalım o dönem gelsin, kim bilir belki kendisi gelir.
kkdf artış oranlarından dolayı doğan mağduriyetimin giderilmesi amacıyla tüketici hakem heyetine başvurdum ve haklı bulundum tüketici hakem heyetinin...
Selamınaleyküm arkadaşlar benim sorunum abonesi olduğum elektrik dağıtım şirketi ile ilgili bana fatura yazmışlar 1029 tl normalde 150 civarı geliyor...
Merhaba, Antalyada 1 yılığına personelim için aylık 2500 tl den bir ev tuttum.İlk başta 2000 tl depozito ve bir kira bedeli verdim. Teminat olarakta...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku