En uygun başlık burada olduğu için konuya bu başlık altında gireceğim, yanlış bir yere açıyorsam yöneticiler taşırsa çok sevinirim.
Merak ettiğim bir konu var ve değerli hukukçularımızın görüşlerini almak istiyorum.
İstanbul BEŞIKTAŞ ilçesinde ikamet etmekteyim ve 18 daireli bir binada kiracı olarak oturmaktayım. Kısmetse seneye oturduğum daireyi satın alacağım. Sözünü edeceğim sorunun kiracı veya ev sahibi olmakla ilgisi olmadığının farkındayım fakat en azından şimdilik sabır gösteriyorum.
Binamız da 18 daire mevcut ve bina altın da 3 adet Dükkan ve 2 adette " sanıyorum " binaya ait , bağımsız bölüm var ve ticarethane olarak Kullanılmakta. Öte yandan binaya ait sokak kenarında toplam 6 veya 7 araçlık otopark olarak kullanılan bir alan var. Binada ise yaklaşık 8-10 kadar araç bulunmakta sanıyorum. Fakat daire sakinleri ( bazıları daire sahibi bazıları ise kiracı ) bu söz konusu alanı, zincir ve asma kilit kullanmak suretiyle kendilerine ait özel otopark olarak kullanmaktadırlar.
Hukuki olarak konu hakkında görüşünüzü almak istiyorum, keza seneye bu konuyu çözmeyi düşünüyorum. Öncelikle toplantı talep edecek , alanın dış kullanıma kapalı fakat tüm bina sakinlerine açık olması konusunda talebimi dile getireceğim. Sonuç olarak boş olduğu takdirde her bina sakininin kullanımına açık olması daha doğru gelmekte.
Konunun hukuki boyutuna hakim olursam , daha net olabilir ve olumsuz Yanıt almam durumunda hukuka güvenen ve hukuk, süreçlerle ilgilenebilecek manevi ve maddi gücü olan birisi olarak Hakkımı aramak istiyorum.
Öncelikle otoparkın apartmanın ortak alanı olup olmadığını yönetim planından (tapuda bulunur) öğrenmeli, eğer otopark kullanımı ile ayrıca bir madde varsa yine yönetim planında bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli. Eğer otopark ortak alan ise her katmalikinin otoparkı kullanması mümkündür. Bir veya birkaç dairenin burayı tekellerine alması hukuki değildir.
Apartman Ortak Kullanım Alanları ve Çatı- Teraslı Yerlerin Bakım Masrafları
Sayın Editör;Öncelikle, yeni bir başlık açıp gönderemediğim için buradan yanıtla bölümünden girerek sizlere ulaşıyorum. Kusuruma bakmazsınız.
Şahsım oturmuş olduğumuz binada yönetici pozisyonundayım. Öncelikle, binamızdan bahsedip sonra problem yaşadığımız konularda soru soracağım.
Bizim binamız,2010 yılında eylül ayında inşaatına başlanmış olup, 2012 yılı mart nisan ayları gibi oturulmaya başlanılmıştır. 4 katlı ve 18 daireden oluşmaktadır ve bağımsız bir apartmandır. Normal katlarda 4, bodrum katında 2 daire bulunmaktadır. Müteahhit binayı yaparken, bodrum katını, kot farkından dolayı 2 daire, kapıcı dairesi ve depo olarak yaptırmış. diğer 4 kat normal yapılmıştır. 4 ncü ve son katlar ise teras daireli ve bağımsız olarak yapılmıştır. Yani, bina içerisinden veya asansör boşluğundan hiç bir şekilde çatılara ve teraslara ulaşılamamaktadır. Şayet 4 ncü katlarda oturan kişilerin izin vermesi durumunda çatıya ulaşılabilmektedir. Çatımızın yarısı teras şeklinde ve diğer yarısı da çatı kaplaması şeklindedir. dolayısı ile çatının tamamı (teraslar ve çatılar ) 4 daire sahiplerince kullanılmaktadır. Çatımızda da ortak çanak anten ve havalandırma bacasından (wc ve banyo için) başka bir şey yoktur. Binamızın tamamı ısıya karşı yalıtımlı dır (mantolu dur). Teras ve çatı ya gelen kısımlar da hasır beton altından ters mantolu dur. Teras ve daireler de iç sıva altından (iç kısımlar) ısı yalıtımlı dır (mantolu dur). Bu bilgiler dahilinde;
1- Teras katlarımızda ve 4 ncü kat daire içlerinde oluşan ısınma ve soğumaya bağlı olarak küflenmeler ve daire duvarlarında terlemeler meydana gelmektedir. Bu terlemeler da genellikle tavan, dışa bakan duvarlar ve hava sirkülasyonunun olmadığı uç ve en üst kısımlarda olmaktadır. Bu durum da daire sahiplerinde rahatsızlık meydana getirmektedir.
2- Daire sahipleri tarafından, çatı ve teraslardaki pencere kenarlarından ve kiremit altından su kaçağı olduğunu ve ısı yalıtımının olmadığı söylenilmektedir. Buna bağlı olarak ta küflenmeler olduğu söyleniliyor. Çatı yapılırken ve kiremit altlarında ki oluklara yapılan su ve ısı izalasyonunun iyi olmadığı ve yenisinin yaptırılması gerektiği söylenilmektedir.
3- Ara ve bodrum katlarda oturan daire sahiplerinin de daire içlerinde, dış cephelere bakan iç yerlerinde terleme küflenmeler olduğu şikayet edilmektedir.
4- Bina müteahhit tarafından teslim edileli 3 yıl olmadan böyle ısınma ve su yalıtımı gibi problemler yaşamamız durumu, müteahhide bildirilmiş olup, tamir, tadilatı istenmiştir. Müteahhit tarafından bu durumun kabul edilemeyeceğini tamir tadilat yaptıramacağını olumsuz olarak bildirmiştir. bu durumda yasal ve hukuki olarak yapabileceğimiz bir durum var mıdır.? belediyeden, tüketici mahkemelerinden veya adliyeden.
5- Yönetici olduğum için, bu dairelerin durumları bana izah edilmiş ve diğer daire sahiplerinin görüşlerini almadan buna bir karar veremeyeceğimi söyledim. Diğer daire sahipleriyle yapmış olduğum görüşmelerde kimi daire sahipleri yapılacak olan masrafların ortak giderlerden karşılanamayacağı yönünde karar verdiler. bir kısım daire sahipleri de çoğunluğa uyacağını söylediler. Böyle bir durumda toplantı kararı alınıp alınmayacağını,
Bu söylenilenler ve bilgiler doğrultusunda;
- Yapılacak olan masrafların ortak giderler tarafından karşılanıp karşılanmayacağını,
- Ara ve bodrum katlardaki daire içlerinde oluşan terleme ve küflenmenin veya hasarların ortak masraflardan karşılanıp karşılanmayacağını,
- Yönetici olarak bu durumda nasıl bir tavır takınacağımı ve toplantı yapma kararının alınıp alınmayacağını,
- Müteahhitten bu işler için tamir tadilat işlerinin talep edilmesi veya yapılacak olan masrafın tahsil edilip edilmeyeceğini,
Vb. yapılabilek veya yapılmayacak işlemlerinin sonuçlarını cevaplayarak tarafıma mail veya forum üzerinden iletilmesini Peker Apt. Yöneticisi olarak rica ederim.
Evlerde yoğunlaşma olmakta. Aslında usulüne uygun olarak mantola sistemi yapılmış ise bun tür sıkıntıların olmaması gerekir.
Ülkemizde genelde mantolama malzemeleri coğrafi bölgeye, binanın cephesine, iklim sıcak soğukluk derecelerine bakmadan standart malzeme kullanıp bu tür yoğunlaşmalar hesap edilmeden yapıp geçmektedirler.
Binaların genellikle kuzey batı cephelerinde bu tür sıkıntılar sıklıkla olabilir.
Bu konudan anlayan birinden tespit için yardım isteyin. Sorunun neden kaynaklandığı ile ilgili. Eğer bina yapılırken yapılması gereken şeyler yapılmamış ise mantolama da yada başka yerde hatalar var ise bunların çözümünü Mütahhitin yapması gerekir.
Garanti kapsamında olmayan ve ortak alanlardaki eksikliklerden kaynaklanan hataları Apartman olarak ortak hesaptan
Ortak alandan kaynaklanmayan dairelerdeki hataları her daire kendisi karşılar.
Daire içerindeki odaların havalanması yada her odaya küçük bir menfez konması, Duvar boyalarının kazınıp plastik bazlı boya ile boyanması, Nem alma cihazları ile odadaki nemin kontrol altında tutulması gibi pratik çözümlerde vardır.
Sorunun tespiti yapıldıktan sonra. Mütahhitin hatası var ise mütahhite karşı dava açma hakkınız var.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku