Mesken olarak gözüken bağımsız bölümün işyerine çevrilmesi
Herkese merhabalar,
Mecburen biraz detaylandırarak sormak istediğim bir konu var bana ışık tutarsanız istikbalime çok büyük katkıda bulunmuş olacaksınız .yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Şu anda ailecek oturduğumuz mesken yaklaşık 21 yıl önce inşaat halindeyken babamın sanırım yapı ortaklığı halindeyken mütahitten satın aldığı bir dairemiz var. Site 3 blokdan oluşuyor A-B-C blok şeklinde ve 3 blokta aynı parselde yer almaktadır. Bizim dairemiz A blokda olup 50 mt'lik anacadde üzerinde ve zemin katta caddeye bakan yüzde olup aynı vasıfta bitişik daire ve B blok'taki 2 daire olmak üzere biz dahil toplam 4 daire vardır. A ve B blokları biz satın aldığımız tarihden yaklaşık 1 yıl sonra teslim edilmiştir ve yaklaşık 20 yıldır ikamet etmekteyiz. C blok akabinde sanırım 4 yıl kadar sonradan ilaveten bitirildi fakat C blokdaki bizim dairelerin yeri işyeri olarak yapıldı. Şimdi asıl sorum burda başlıyor. Evi satan mütahitten sonradan öğrendiğim kadarıyla A ve B blokları inşaata başladıklarında sözkonusu A ve B bloktaki 4 daire işyeri olarak projelendirilmiş fakat zaman içerisinde satıp paraya çevirmek zor olur düşüncesiyle süreç içerisinde karar vs. bir takım işlemlerle meskene çevrilimiş ve bizlere satılmış ki zaten binalarında balkonları resmiyette yok ama yapı izni alındıktan sonra kaçak olarak ilave edilmiş ve yol seviyesinde kullanmaktayız dairemizin tavan yüksekliğide zaten üst katlardan farklı sanırım 40-50 cm yüksek yani dış cephe duvar yerine vitrin vs olsa aynen C bloktaki işyeri görünümündeyiz. Zaman içerisinde yerleşim artıkça söz konusu cadde üzerinde sonradan yapılan blokların altı hep işyeri olarak bitirildi ve cadde üzerinde bizim 4 daire hariç caddeye bakan zemin katların hepsi işyeri olarak faaliyet göstermektedir. Bizde zaman içerisinde haklı olarak meskenlerimizi işyerine çevirmek istedik bir kısmı tanıdığımız olduğu zaten razı olan diğer mülkiyet sahiblerinin bir kısmıyla görüştük ama K.M.K. 24. maddesi sebebiyle bazı mülkiyet sahipleri insanlar sebebsiz yere imza vermede sorun çıkardığı için bu işi askıya aldık görüşmeleri askıya almak zorunda kaldık. Gün geldi zaman geçti yeni yerleşim yerlerinden olan çevre yerleşim vs arttığı için şimdi bizim dairelerimizinde bulunduğu 9 blokluk adaya bir inşaat firması kentsel dönüşüm kapsamında büyük bir proje düşündüğünü açıkladı mevcutta işyeri ise işyeri daire ise daire yenisini yapıp anahtar teslimi ki; projeden artan fazla işyeri veya daireler sanırım kendine kalmak kaydıyla tabi anlaşabilirsek dedi. Bizden de önümüzdeki günler içerisinde toplantı talebinde bulundu ön görüşme için. Dairemiz şu anda işyeri olsa şayet benzer piyasa fiyatı ortalama 800 binle-1 milyon TL edecek pozisyonda. Fakat ev olarak şu anda eski yapı olduğu için en fazla 80 bin TL edecek durumda. şüphesiz bizde şimdi 4 daire sahibi olarak bu noktada yıllardır bu işi nasıl çözebiliriz diye düşünüyoruz. Bu konuda yeni aldığım bir bilgiye göre (henüz yüzyüze görüşmek fırsatı bulamadığım ) inşaat mühendisi bir tanıdığım demesine göre 2 blok başlangıçta işyeri olması fakat düzenlemeyle sonradan meskene dönüştürülmesi ve emsal olacak 3 bloktaki işyerinden dolayı gerek tapu gerekse belediyedeki binaya ait eski kayıtlarının araştırılarak resmi yollardan tekrar işyerine çevirelebileceğinden bahsetti en kötü ihtimalle söz konusu firmayla anlaşıp işyeri olmasada daire fiyatının üstünde bir anlaşma yapılabileceğini söyledi. Sormak istediğim bu şekilde resmi yollardan herhangi bir eksik evrak veya kayıt veya açık nokta vs. gerekçe göstererek herhangi bir bulguyla mahkeme vb. resmi yoldan böyle bir dönüşümü sağlama yada böyle bir anlaşma olasılığımız olabilirmi yoksa bu yanlış bir bilgimi bize bu konuda yardımcı yada yol gösterici olmanızı rica eder katkısı geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.
Cevap: Mesken olarak gözüken bağımsız bölümün işyerine çevrilmesi
Arkadaşlar merhaba,
Sorum sanırım çok karmaşık oldu bu kadar okuyan cevablayamadığına göre ) Ben sorumu kısaca özetlemeye çalışayım; şehrin en işlek caddesi haline gelmiş bir konumda cadde üstü tek parselde kayıtlı 3 tane blok var A-B-C şeklinde.Toplam 66 daire var. A ve B blokta Zemin katlarda 2'şer daire var(işyeri olarak düşünülerek inşaata başlanmış genel itibariyle işyeri konumda fakat sonradan ev olarak bitirilmiş). Sonradan tamamlanan C blok altındaki 2 dairelik alan ise aslına uygun şekilde işyeri (yıllardır market olarak kullanılıyor, şimdi aklıma geldi öncesindede bir kaç yıl internet kafe olarak işletimişti) olarak bitirildi ve hali hazırda kullanılıyor. Sorum şu ; henüz tapuda halihazırda bir araştırma yapmadım konuyu araştırmaya nerden başlayacağımı bilmediğim için ama burdan alacağım bilgiye göre hareket etmek istiyorum. Mevcut yönetim planına göre C blok altı işyeri olduğuna göre eğer yönetim planında aksine bir hüküm olsa şayet sözkonusu işyeri-market açılamazdı diye düşünüyorum. Haksızmıyım? ne dersiniz ? Şayet aksine hüküm yoksa bizde en başta bu dönüşümü yaparız düşüncesiyle fiyatını da nisbeten farklı ödeyerek satın aldığımız hali hazırda çarşı haline bölgedeki dairelerimizi A ve B blok olarak K.M.K. madde 24 deki oy birliği hükmüne takılmadan mesken den işyerine dönüşümünü yapabilirmiyiz diye sormak istiyorum.
Ancak bu kadar özetleyebildim karıştıysa kusuruma bakmayın. yardımlarınızı rica eder teşekkürlerimi sunarım.
Hocam bu konularda internette bir kaç yerde okuyarak öğrendiğim şeyi söyleyeyim uzman değilim; söz konusu yerleri projede ne olarak göründüğü önemlidir. Eğer projede mesken olarak görünüyor da işyeri olarak kullanırsanız ve apartmandan şikayet gelirse büyük problem olur. Diğer yer için de bu geçerli. Şikayet gelmediği sürece sıkıntı olmaz kanaatindeyim ama gene de risk olur içine harcama yapmak.
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Bu durumda oy birliği olmadan meskeni işyerine çevirecek bildiğim başka bir yol yok.
tekrar merhabalar,
Öncelikle cevabınız için teşekkürlerimi sunarım. Konuyu kavramak için sormak istediğim bir sorum olacak; henüz tapu sicilindeki yönetim planına bakmadım bakacağım ama şayet yönetim planında soruda açıkladığım gibi hali hazırda işyeri olarak kullanılan emsal C blok olduğu için diyorum acaba zemin katlar (çünkü zeminlerde caddeye bakan 2'şer daire var kalorifer kapıcı daireleri hariç ) işyeri veya mesken olarak kullanılabilir gibi bir şey yazılmış olabilirmi kanunda yeri varmıdır çünkü emsal işyeri var çalışan ve inşaat yapılırken zaten binalar ana cadde üstü olduğu için zeminler işyeri olarak düşünelerek aynı tip yapılmış. şayet yönetim planında işyerine yasak getiren bir madde olsa şu anki çalışan işyerininde mesken olması gerekmezmiydi. Mevzuatı bilmediğim için merak ediyorum yada orası hariç diyerek yazılmış bir içerik olabilirmi. Yada zemin katlar işyeri veya mesken olarak kullanılabilir diye yazıpda K.M.K. 24. maddesindeki genel işleri açıklayan bir madde yoksa yönetim planına uyularak bu dönüşüm sağlanabilirmi diye merak ediyorum. Veya öylede yazsa her halikarda tapuda mesken gözüktüğü için K.M.K. numu geçerli olur imza noktasında. yani yönetim planında bizim açımızdan bir olumsuzluk yoksa tek başına geçerli olmazmı acaba? cevabınız için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Yönetim planında varsa işyeri olarak kullanabilirsiniz. C Bloktaki yer zaten işyeri olarak geçiyor dediniz. Oranın işyeri olarak kullanılmasında diğer kat maliklerinden izin almasına gerek yok. C Bloktaki yer işyeri olarak değilde mesken olarak geçse, ve kat malikleri buranın işyeri olarak kullanılmasına izin verse bile size de aynı izni vermek zorunda değiller. Bu emsal teşkil etmez.
Kat malikleri, isterlerse sadece zemine değil 5. kata bile işyeri açılmasına izin verebilirler.
Apartmanlardaki meskenlerin Avukatlık, Mali Müşavirlik, Mimarlık bürosu şeklinde kullanılırsa izin almaya gerek yok diye biliyorum.
,
mesken olan bir yerde isyerine nasil cevrilir,
2016 yeni yasaya gore zemin kat mesken is yerine cevirilir mi,
meskeni ticarethaneye,
tapuda mesken olan yerin işyeri olarak kullanılması,
meskenin isyeri olarak kullanilmasi,
bina otopark girişi işyeri olarak kullanılıyor nereye şikayet edilir,
meskenin işyerine dönüştürülmesi,
isyerini mesken olarak kullanmanin cezasi var mi,
intikam dizisi,
binanin proje ve plani yoksa meskeni isyerine cevirmek,
ev i isyerine donusturme,
meskenin isyerine cevirme bagimsiz giris olmak zorundami,
meskenolanbiryerisyerinedonusturulurmu,
ofisi meskene cevirmek,
meskeni isyerine cevirme,
binalarda isyeri ustundeki zemin katiln da isyerine donusturulmesi,
zeminde ki daireler işyeri olarak kullanılabilir mi,
Meskenin isyerine çevrilmesinde otopark ücreti alınır mı,
mesken olan yere isyeri,
meskeni işyerine çevirme maliyeti,
röleve projesi ile işyerine cevrilen mesken,
meskenden işyerine dönüşüm Yargıtay kararları,
meskenin is yeri olma durumu
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Kripto Transferi Nedeniyle 7258...
18-06-2025, 09:12:38 in Ceza Hukuku