2577 sayılı idari yargılama usulü kanunun 10.ve 11.Madleri Uygulaması
Aralık 2013 de yapılan Okul Müdürlüğü ataması için milli eğitim müdürlüğüne itiraz ettim.İtirazım reddedilince bir üst makam olan valiliğe itiraz ettim.Vali yardımcısının yaptığı ön soruşturmada benim haklı olduğumu,ilgili kişiler hakkında usulsüz atama yaptırmak suretiyle üst makamları yanılttığı,evrakta sahtecilik,yalan beyan iddiaları ile soruşturma açılmasını valilik il idaresi kuruluna teklif etmiş.Ön araştırma sonucunu tarafıma tebliğ edilmedi.Uzun süre ses çıkmayınca bilgi edinme kanunu çerçevesi kapsamında yaptığım başvuru sonucu araştırma raporuna ulaşabildim.Atama ile ilgili herhangi bir şey olmayınca valiliğe dilekçe ile başvurdum.Konu ile ilgili soruşturma açıldığı soruşturmanın devam ettiğini ifade ettiler.12 Mart 2014 tarihinde ev adresime gelen cevapta soruşturma hazırlanan disiplin soruşturma raporunun değerlendirmek üzere milli eğitim müdürlüğüne gönderildiği yazıyordu.Ama atama işlemi ile ilgili red veya kabul olduğuna dair hiçbir ifade yoktu.Konu ile ilgili milli eğitim müdürlüğü tarafıma cevap vermeyince dilekçe ile valiliğe tekrar başvurdum.Disiplin soruşturması raporunun tarafıma verilmesini ve atama işleminin neden iptal edilmediğini ile ilgili dilekçeme istinaden 17 Nisan 2014 tarihinde disiplin soruşturma raporu nihayet tarafıma verildi.Bu konu ile ilgili birkaç sorum olacak.
1-Disiplin soruşturmasında müşteki olarak gözükmeme rağmen ifadem alınmadı.Alınması gerekmiyor muydu?
2-Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik verdiğim dilekçelere Anayasamızın 74.maddesi gereği açık vermesi gerekirken hep kapalı,sonucun red veya kabul olduğuna dair bir cevap vermedi
3-Valilik ön soruşturma raporunda benim haklı olduğum tespit edilmesine rağmen,disiplin soruşturmasında ön araştırma raporu kaale alınmamıştır.Benim haksız olduğum,atama işleminin varsayımlar üzerine(kendileri de yönetmelik hükümlerinde atanan kişinin durumu ile ilgili hiçbir madde bulunmadığı kabul etmişler.Ama atama işlemi yapılmasaymış hak kaybına uğrayacakmış,o yüzden atamasını yapmışlar.)doğru olduğunu ifade etmişler.
4-17 Nisan 2014 tarihinde tarafıma büyük uğraşlarım sonucunda tebliğ edilen sonuca göre benim 17 Haziran 2014 tarihine kadar dava açmam lazım.
5-Görüştüğüm bazı avukatlar dava açma süremin ocakta bittiğini ifade ediyorlar.Bazıları 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 10.ve 11.Maddesinin(11.maddenin 3.fıkrası özellikle)kapsamında dava açabileceğimi belirtiyorlar.Kim haklı?
6-Valilik makamı 3 mart 2014 tarihinde disiplin soruşturmasını bitirmesine rağmen kararı tarafıma tebliğ etmemiş.İşi sürüncemede bırakmak için beni resmen uğraştırdılar.
2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 10.ve 11.Maddeleri
İdari makamların sükutu:
Madde 10 – 1. İlgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari
makamlara başvurabilirler.
2. (Değişik: 10/6/1994 - 4001/5 md.) Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer altmış
günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava
açabilirler. Altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı,isteminin reddi sayarak dava
açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir. Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak, bekleme süresi başvuru
tarihinden itibaren altı ayı geçemez. Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, altmış günlük sürenin
bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabilirler.
3. (Mülga: 10/6/1994 - 4001/5 md.)
Üst makamlara başvurma:
Madde 11 – 1. İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması değiştirilmesi
veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde
istenebilir. Bu başvurma, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durdurur.
2. Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır.
3. İsteğin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması halinde dava açma süresi yeniden işlemeye başlar ve başvurma
tarihine kadar geçmiş süre de hesaba katılır.
maddeler bu kadar açık ama avukatların farklı farklı yorumlaması kafamı karıştırdı.
Cevap: 2577 sayılı idari yargılama usulü kanunun 10.ve 11.Madleri Uygulaması
Başkasının atanmasına itiraz ettiğiniz anlaşılıyor ancak kendinizin atanma talebiniz olduğuna ve bunun reddedildiğine dair bir bilgi vermemişsiniz. Anlattığınıza göre dava açma süresi var ancak hangi idari işleme karşı dava açmayı düşünüyorsunuz?
Kişinin atanmasına ve benim atanmama itiraz ettim.Aynı olayda aynı valiliğin hazırladığı iki farklı rapor var.Birisinde vali yardımcısı beni haklı görüyor,diğerinde başka bir vali yardımcısı haksız görüyor.Benim yerime atanan kişi valilikten birisi ile her gün aynı masada pişpirik oynadığı için benim haklı olmama rağmen karar değiştirilmiş.Aynı olayda iki farklı rapor tam haberlik.Zamanı gelince basınla paylaşacağım.Varsayımlara göre disiplin soruşturması hazırlanmış.Beyefendi atanmasa imiş,atama isteği reddedilseymiş istediği okul bir sonraki atama döneminde dolacakmış.Bu da anayasamızın ilgili maddelerine göre hak kaybına sebep olacakmış.Benim kazanılmış haklarım ve savunma hakkımın gasp edilmesi onlara göre anayasal hak olmuyormuş maalesef.Valiliğin soruşturma sonucu tarafıma 17 Nisanda o da benim zorlamamla teslim edildi.Verdiğim linkte zimmi redden sonra gelen açık yanıtlarda dava açma süresi ile ilgili çok güzel bir yazı var.
Açacağım dava kişinin atanmasının iptali,benim atanma isteğimin reddedilmesinin iptali olacak.
Konu baştan çok basit bir idari olaydı.Ama idarenin birisini hukuksuzca koruması işin adli boyutunu da çıkardı.Şöyle ki
1-Görevi kötüye kullanmak
2-Birisinin zararına olacak şekilde hukuksuzca birisini kayırmak
3-Yalan beyan
4-Dilekçe kanunu na muhalefet
5-Müşteki olduğum bir konuda savunmamanın alınmaması
6-Birisinin zararına olacak şekilde usülsüz rapor düzenlemek
7-Maddi-manevi zarar
8-Usülsüz atama işlemi yaparak devleti zararı uğratmak(kişi atandığı yerde haketmediği halde ekders alıyor)
9-Atama işlemini yapan müdür aynı okulla ilgili tarafıma 3.kez aynı uygulamayı yaptı.Kendisini şikayet ettiğim için sicilimi bozdu.(mahkemeden döndü)Tüm bu işlemler bittikten sonra kendisi hakkında tarafıma açıkça mobbing uyguladığı için dava açacağım.
- - - Updated - - -
Ön araştırma sırasında ifademde vali yardımcısına atanan kişinin maddi kaygılarla atandığını,ilçeye gidiş-geliş yaptığı için çok yol parası verdiğini,bu yüzden merkezde bir yere bilerek atanma işleminin yapıldığı söyledim.Allah konuşturacak ya benden sonra verdiği ifadesinde tek maaşla çalıştığını,çocuk okuttuğunu,çok yol parası verdiğini,okulunun bir kaç yıl sonra kapanacağı yüzünden mağdur olacağını(işin ilgilinci atanan kişi 3 yıl sonra zorunlu yaş haddinden dolayı emekli olacak)bu yüzden atanma işleminde olağanüstü bir hal oluştuğunu,bunun değerlendirilmesini istemiş.Atanma yönetmeliğini didik didik ettim ama yönetmelikte maddi sebepler,atanma işlemi yapılmasaymış başvurulan okulun dolacak olmasından dolayı mutlaka atama işleminin yapılması gerektiğine dair maddeler bulamadım.
Gülbahçesi rumuzlu üyeden alıntı
Aralık 2013 de yapılan Okul Müdürlüğü ataması için milli eğitim müdürlüğüne itiraz ettim.İtirazım reddedilince bir üst makam olan valiliğe itiraz ettim.Vali yardımcısının yaptığı ön soruşturmada benim haklı olduğumu,ilgili kişiler hakkında usulsüz atama yaptırmak suretiyle üst makamları yanılttığı,evrakta sahtecilik,yalan beyan iddiaları ile soruşturma açılmasını valilik il idaresi kuruluna teklif etmiş.Ön araştırma sonucunu tarafıma tebliğ edilmedi.Uzun süre ses çıkmayınca bilgi edinme kanunu çerçevesi kapsamında yaptığım başvuru sonucu araştırma raporuna ulaşabildim.Atama ile ilgili herhangi bir şey olmayınca valiliğe dilekçe ile başvurdum.Konu ile ilgili soruşturma açıldığı soruşturmanın devam ettiğini ifade ettiler.12 Mart 2014 tarihinde ev adresime gelen cevapta soruşturma hazırlanan disiplin soruşturma raporunun değerlendirmek üzere milli eğitim müdürlüğüne gönderildiği yazıyordu.Ama atama işlemi ile ilgili red veya kabul olduğuna dair hiçbir ifade yoktu.Konu ile ilgili milli eğitim müdürlüğü tarafıma cevap vermeyince dilekçe ile valiliğe tekrar başvurdum.Disiplin soruşturması raporunun tarafıma verilmesini ve atama işleminin neden iptal edilmediğini ile ilgili dilekçeme istinaden 17 Nisan 2014 tarihinde disiplin soruşturma raporu nihayet tarafıma verildi.Bu konu ile ilgili birkaç sorum olacak.
1-Disiplin soruşturmasında müşteki olarak gözükmeme rağmen ifadem alınmadı.Alınması gerekmiyor muydu?
2-Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik verdiğim dilekçelere Anayasamızın 74.maddesi gereği açık vermesi gerekirken hep kapalı,sonucun red veya kabul olduğuna dair bir cevap vermedi
3-Valilik ön soruşturma raporunda benim haklı olduğum tespit edilmesine rağmen,disiplin soruşturmasında ön araştırma raporu kaale alınmamıştır.Benim haksız olduğum,atama işleminin varsayımlar üzerine(kendileri de yönetmelik hükümlerinde atanan kişinin durumu ile ilgili hiçbir madde bulunmadığı kabul etmişler.Ama atama işlemi yapılmasaymış hak kaybına uğrayacakmış,o yüzden atamasını yapmışlar.)doğru olduğunu ifade etmişler.
4-17 Nisan 2014 tarihinde tarafıma büyük uğraşlarım sonucunda tebliğ edilen sonuca göre benim 17 Haziran 2014 tarihine kadar dava açmam lazım.
5-Görüştüğüm bazı avukatlar dava açma süremin ocakta bittiğini ifade ediyorlar.Bazıları 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 10.ve 11.Maddesinin(11.maddenin 3.fıkrası özellikle)kapsamında dava açabileceğimi belirtiyorlar.Kim haklı?
6-Valilik makamı 3 mart 2014 tarihinde disiplin soruşturmasını bitirmesine rağmen kararı tarafıma tebliğ etmemiş.İşi sürüncemede bırakmak için beni resmen uğraştırdılar.
2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 10.ve 11.Maddeleri
İdari makamların sükutu:
Madde 10 – 1. İlgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari
makamlara başvurabilirler.
2. (Değişik: 10/6/1994 - 4001/5 md.) Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer altmış
günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava
açabilirler. Altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı,isteminin reddi sayarak dava
açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir. Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak, bekleme süresi başvuru
tarihinden itibaren altı ayı geçemez. Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, altmış günlük sürenin
bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabilirler.
3. (Mülga: 10/6/1994 - 4001/5 md.)
Üst makamlara başvurma:
Madde 11 – 1. İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması değiştirilmesi
veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde
istenebilir. Bu başvurma, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durdurur.
2. Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır.
3. İsteğin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması halinde dava açma süresi yeniden işlemeye başlar ve başvurma
tarihine kadar geçmiş süre de hesaba katılır.
maddeler bu kadar açık ama avukatların farklı farklı yorumlaması kafamı karıştırdı.
1- Müşteki olduğunuz dilekçe bir anlamda ifadenizdir.
2- İdarenin süresi içinde cevap vermemesi zımni ret olarak yorumlanır. (Örtülü ret)
3- İdarenin işlemi bir hak ihlaline neden oluyor ise işlemin iptali ve uğradığınız zararın giderilmesine yönelik dava haklarınız var.
4- Tebliğden sonraki günden başlamak üzere 60 gün içinde işleme dair dava açabilirsiniz.
5- Üst merciye başvurunuza dair verilen cevap bir idari işlemdir. Bu işlemin iptaline dair bir dava açma hakkınız (4) cevaptaki süre içinde mümkün.
6- Hak kaybınıza neden olan İdarenin işlemini ıttıla ettiğiniz andan itibaren yine süresi içinde ıttıla şeklini ortaya koyarak dava açabilirsiniz.
Cevaplar genel olup, konunuz ile ilgili profesyonel hukuksal destek öneririm.
Esenlikler...
"Bu coğrafyanın en acil ihtiyacı kurtarıcılardan kurtulmaktır."
İsmail Bey konu ile ilgili profesyonel yardım için sendikanın avukatlarına belgelerimi gönderdim.Onlar ilk önce süreyi geçirdiğimi söylediler.İdari yargılama kanunun 10. ve 11.meddelerini öne sürdüm.Biraz daha inceleyelim dediler.Daha sonra da idareye geç itiraz ettiğimi iddia edip dava açmak istemediler.Evraklarımı geri aldım.Danıştığım bazı avukatlarda dava açabileceğimi söyledi.Çok açık bir konuda iki farklı bir fikir oluşması kafamı karıştırdı.Linkte verdiğim makale konuyu çok iyi ifade etmiş.Ben konuyu araştırırken sendika avukatlarının kestirip atması canımı sıktı.
Size, mercii tarafından tebliğ edilen yazı bir idari işlemdir. Bu işlemin iptali için tebliğ tarihinden sonraki gün dahil 60 gün sayarsınız. Bu süre içinde bu idari işlemin iptali talebi ile dava açma hakkınız vardır. Bu konu net...
İsmail Bey idari mahkemeye vereceğim dilekçede suçun öğrenilme tarihi olarak 17 Nisan 2014 mü yazmam gerekiyor yoksa atamanın ilk açıklandığı tarih mi?
- - - Updated - - -
17 Nisan 2014 son kararın bana tebliğ edildiği tarih.
İdari Merciinin yazısının tarafınıza tebliğ edildiği tarih dava açma sürenizin başladığı tarihtir. İdari yargıya hangi gerekçeler ile dava açabileceğinize İYUK'tan bakmanızı öneririm.
Esenlikler...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku