15.07.2010'dan beri oturduğum evi ev sahibi sattı. Yeni ev sahibi de bir an önce boşaltmamı istiyor. Eğer evden taşınırsam taşınma masraflarını karşılayacağını belirtti. Ben de hemen taşınmamın mümkün olmadığını ama taşınma masraflarımı karşılayacaksa Haziran sonunda taşınabileceğimi söyledim. O kadar beklerseniz ben hiçbir şey ödemem, dedi. Ben de o zaman benim için kısa sürede taşınmak biraz zor olur dedim. Biraz tartıştıktan sonra beni "mafyayla mı anlaşayım evi boşaltmanız için?" diye tehdit etti. Siz beni tehdit mi ediyorsunuz yani dedim. "Evet tehdit ediyorum gidin şikayet edin" dedi. (Tabi bu olayın farklı bir boyutu) Eğer dediği gibi (mafyayla anlaşıp veya başka bir yolla) bana bir zarar vermezse hukuki yolları takip edecek. Ben de mahkeme kararı gereği evden çıkmam gereken son güne kadar bu evde oturacağım. Bu noktada bazı sorularım var.
- Önceki ev sahibine vermiş olduğum 250 dolarlık depozitoyu kimden almam gerekiyor? Eski ev sahibinden mi? Yeni ev sahibinden mi? Eski ev sahibinden ise evi boşalttığımda mı vermesi gerekiyor depozitoyu yoksa kendisi evi sattıktan sonra mı? İkisi de ben vermem derse dava açabilir miyim? Evet ise bu ne davası olur?
- Forumdan öğrendiğim kadarıyla yeni ev sahibinin evi aldıktan sonra bir ay içerisinde bana ihtarname göndermesi gerekiyor ve bu ihtarnameden 6 ay sonra dava açabiliyor. Ancak bir yerde kira sözleşmesinin süresi dolunca dava açabileceğini okudum. Benim sözleşmem her sene 15.07.2014'te otomatik yenileniyordu. Bu durumda ev sahibi bana hemen ihtarname yollarsa, dava açabilmesi için yine de 6 ay beklemek zorunda mi yoksa hemen ihtarname yollayıp benim sözleşmem bitince de (15.07.2014'ten sonra) hemen dava açabilir mi? Her iki durumda da dava açarsa, sonuçlanması en az ne kadar sürer?
- Ben her sene 15 Temmuz'da kirayı tefe-tüfe oranlarına göre zamlı ödüyorum (kira kontratı bu şekilde). Eğer benim durumumda yeni ev sahibi ihtarnameyi yolladıktan sonra 6 ay beklemek zorunda ise, ben elimdeki sözleşmeye göre zam yapmak zorunda mıyım yoksa zamsız ödemeye devam edebilir miyim?
- 15 Mayıs 2014'de kadar yeni ev sahibi ihtarname yollamazsa ya da yolladığı ihtarnamede kirayı ödemem gereken hesap numarasını bildirmezse ne yapmalıyım? Kirayı ödemeyerek suçlu duruma düşmek istemiyorum.
- En sonunda mahkeme benim evi boşatlmama karar verdiğinde bana ne kadarlık süre tanır?
Cevaplarınızı dört gözle bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Borçlar Kanunu:
Madde 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
"Özeltemek gerekirse; Oturduğun evin yeni sahibi, evi resmen (tapu tescili tarihi ) satın aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde, size evi "anne, babası, dedesi nenesi oğlu kızı veya torunlarından birinin" zorunlu barınması için kullanacağını söyleyen bir tebligat gönderdiyse Kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı (tebligat tarihinden) bir davayla otomatik olarak sona erdirebilir. Yani tebligatın gelmesinden sonra 6 ay + dava süresince evde oturabilirsin (tabi sözleşme tarihin dolmazsa)
Ancak size evi aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde bir tebligat göndermediyse, kira sözleşmeniz bitene kadar oturma hakkınız vardır. "
Depozito konusuna gelince, Depozitonuz ilk ev sahibinde ancak dilerseniz sözleşmenin yeni muhatabından da alabilirsiniz. anlaşmaya çalışın bence bu konuda.
Konu Fatih Han Terzioğlu tarafından (30-04-2014 Saat 04:44:11 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: ilave bilgi
Çok teşekkür ederim cevabınız için. Bu durumda anladığım kadarıyla 15 Temmuzdan itibaren yeni ev sahibinin evi boşaltmam için dava açmaya hakkı var. Peki bu en az ne kadar sürer? Benim bu dava açılma olayından sonra evi boşaltmak için en az ne kadar daha sürem olur?
Depozitoyu alabilmem için sözleşme şartlarını yerine getirmeli miyim? Sözleşmeye göre evi boyatmam gerekiyor. Şimdi sözleşme feshedildikten sonra, ev sahibi de değiştiği için, yapmam gereken bir şey kalmamış olması gerekiyor gibi geliyor?
Ev sahibi beni tehdit etmiş biri olarak çok anlaşabileceğim bir kişi gibi görünmüyor. İlk ev sahibinden almayı tercih ederim. Ama şimdi isteyebilir miyim (henüz oturmaya devam ederken) yoksa evi boşaltmak zorunda mıyım istemek için?
Bu davalar altı aydan önce bitmez o vakte bırakmayın davayı avukatla takip ederse bi de avukat parası, mahkeme ve icra masrafları çıkar baya bi yekün tutar. Depozitonuzu eski ev sahibinden isteyebilirsiniz normalde onun yeni malike vermesi gerekiyor bu parayı çıkınca hasarsız masrafsız tahliye ettiğinizde size vermesi için.
Cok tesekkur ederim Engin Bey. Dava masraflarini hic dusunmemistim. Yazdiklarinizdan anladigim, dava sonuclanmadan evi bosaltirsam, bu masraflari odemek zorunda olmayacagim. Bilgilendirdiginiz icin cok cok tesekkur ederim tekrar.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku