+ Konuyu Yanıtla
1 den 4´e kadar toplam 4 ileti bulundu.

Konu: İşten ayrılma

İşten ayrılma Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Jun 2006
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı İşten ayrılma

    Merhaba

    Daha önce ihbar süresi ile ilgili soru sormuştum ancak yeni argümanlarla sorumu güncellemek istiyorum.

    - Özet olarak 3,5 yıldır mühendis olarak bir yazılım projesi kapsamında özel bir şirkette çalışmaktayım.
    - İşyeri ile yaptığım sözleşme "BELİRLİ SÜRELİ SÜREKLİ HİZMET SÖZLEŞMESİ" başlığını talıyor.
    - Sözleşmede konu ile ilgili aynen yazıldığı şekli ile;
    -"İş bu sözleşmenin süresi 12 aydır."
    -"Her 12 ay sonunda, taraflardan birinin yazılı itirazı olmadığı takdirde iş bu sözleşme kendiliğinden 12 ay süreli olarak uzatılmış sayılır."
    -"Personel, görevini yerine getirirken kusurlu olarak İşvereni zarara uğratırsa bu zararı İşveren'in talebi üzerine tazmin etmeyi peşinen kabul eder."
    gibi maddeler mevcut.

    Bu durumda daha önce Av. Abbas Bilgili'nin bahsettiği gibi proje kapsamında uzmanlık gerektiren bir iş olması nedeni ile sözleşme belirli süreli olarak kabul edilecekse;

    1. Varsa ihbar süresi nedir? Çünkü ben sözleşmenin ikinci yenilenme sonrası süresini doldurmadan ayrılmak istiyorum. İş Kanunu'nun tamamını okumadım ancak taradığım kadarı ile bu konu ile ilgili bir açıklama bulamadım.

    2. İhbar süresine riayet etmeden ayrılmam durumunda tazminat belirsiz sözleşmelerde uygulanan şekli ile mi hesaplanır? Değilse nasıl hesaplanır.

    3. Bir de; bir işverenin çalışanını haftada kaç saat çalıştırabileceğine dair kanuni bir düzenleme var mıdır? Varsa ve fakat sözleşmede bu konuda

    -"Personel, işverenin gerekli görmesi halinde fazla mesai yapmayı ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul eder. Personel gerek bu sözleşme, gerekse İş Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde İşverenin isteği ve mesleğine uygun olarak diğer işlerde çalıştırılabilir."

    gibi bir madde varsa çalışanından kanuni hükümde belirtilenden daha fazlasını çalışmasını istemesi durumunda işveren hatalı mıdır? Bu konuda çalışanın kendi rızası ile çalıştığı yönünde savunma yapabilir mi?

    4. İhbar süresi nasıl işletilir? Sözlü bildirim yeterli midir? Bildirim sonrası işverenin de onayı ile ihbar süresinden daha uzun çalışmaya devam edilebilir mi?


    Teşekkür ederim.



    Hukuki NET Güncel Haber

    İşten ayrılma konulu yargıtay kararı ara
    İşten ayrılma konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Jun 2006
    Nerede
    İstanbul / Beyoğlu
    İletiler
    3.411
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    4857 sayılı İş Kanunu 11. maddesinde belirli ve belirsiz süreli akitlerin yapılma esasları açıklanmıştır. Bir yazılım projesi kapsamında mühendis olarak çalışmanız başlangıçta Belirli Süreli Akid yapılmasını haklı kılıyor.Zira süreli bir projenin tamamlanması ile birlikte hizmetinize gerek kalmayacağı gibi bir durum sözkonusu...Ancak belirli süreli akidler esaslı bir neden olmadıkça birden fazla üst üste yapılamaz. Aksi halde zincirleme olarak yapılan bu akidler, başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir. 12 aylık sürelerle belirsiz süreli akid yapılması ve 3,5 yıldır bu işlemin yıllık olarak tekrarlanması (açıklanabilir , esaslı bir neden yoksa- ki bunu en iyi siz takdir edebilirsiniz) iş sözleşmenizin başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilmesi durumunu doğurur.

    Akdiniz belirli süreli kabul edilecek ise ihbar tazminatı, dolayısıyla ihbar önelleri sözkonusu değildir. Ancak süre bitiminden önce işverenin akdinizi feshetmesi durumunda kalan sürelere ait ücretlerinizi talep etme hakkınız doğar.Yukarıda belirttiğim tarz bir akit muvazaası sözkonusu ise -ki durum büyük ihtimalle böyle görünüyor, akdiniz belirsiz süreli sayılacağından, ihbar önellerine uyma veya ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü akdi bozan taraf için geçerlidir. İhbar süreleri karşı tarafa yazılı bildirimle başlar ve bölünemez. Önel süresi içerisinde 27.maddeye göre günde 2 saatten az olmamak üzere yeni iş arama izniniz bulunmaktadır.

    4857/63. maddesine göre 2 aylık (TİS'lerle 4 aya kadar uzatılabilir)sürede günde 11 saati aşmamak üzere yapılan çalışmalara bağlı olarak bir denkleştirme uygulaması yoksa, 41. maddeye göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak tanımlanır.Fazla çalışma günde 3 saat, yılda 270 saatten fazla olamaz.Bu sürelerde fazla çalışma yaptırmak işçinin onayına bağlıdır. İşveren bu sürelerde veya bu sürelerin üzerinde çalışma yapmaya işçiyi zorlayamaz.

    Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla,




  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Apr 2005
    Nerede
    Adana, Seyhan, Turkey.
    İletiler
    2.930
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Sayın HRMRG'nin gayet tatminkar cevabına küçük iki ilave yapmak istiyorum.
    1) Sizin sözleşmenizin belirli mi yoksa belirsiz mi olduğu konusu ancak yargı kararı sonucunda açıklığa kavuşabilir. Bizimki bir yorumdur. Belirli süreli sözleşme yapılabilmesi için esaslı bir neden olmalıdır. Yargıtay da esaslı neden olarak işçinin uzmanlığını veya işin niteliğini gözeterek karar vermektedir. Daha önce verdiğim bir örnekte; hemşirenin özel hastane ile yaptığı belirli süreli sözleşmenin bir kaç defa yenilenmesi ile belirsiz süreliye dönüşmediği, belirli süreli olma özelliğini koruduğunu belirtmiştim. Sizin de uzman olmanız ve işin proje ile ilgili olması sözleşmenizin belirli süreliliğini koruduğu görüşünü kuvvetlendirmektedir diye düşünüyorum ve daha önce de bu görüşümü açıklamıştım. Belirli süreli sözleşmede Sayın HRMRG'nin de belirttiği üzere ihbar (bildirim) süresi olmaz. Çünkü sözleşmenin sonu zaten bellidir.
    2) Fazla mesai bir yılda 270 saat ile sınırlandırılmış olmakla birlikte, daha fazlası yapılmış ise ve kanıtlanmış ise ücretinin ödenmesi gerektiği, ancak bundan bir miktar indirim yapılması Yargıtay'ın yerleşik kararıdır.
    Selamlar.

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Jun 2006
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    6
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı

    Merhaba

    İlgilendiğiniz ve cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Hukuğun matematik gibi keskin kurallarının olmamasını sanırım en çok biz mühendisler kabullenemiyoruz.

    Tekrar teşekkürler.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. İşten Ayrılma
    İyİ gÜnler işten ayrılırken herhangi bİr istifa dilekçesİ ve ibraname vermedİm. Bu durumda benim ne tür haklarim olur ,çalıŞtığım yere tekrar...
    Yazan: barox Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 18
    Son İleti: 26-07-2016, 18:58:41
  2. İşten ayrılma
    İyi günler, yaklaşık 6 ay kadar önce şuan çalıştığım işe başladım. (henüz 6 ayım dolmadı) şuanda başka bir yerle anlaştım ve buradan çıkacağım....
    Yazan: mustafa sancak Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 21-01-2012, 21:00:15
  3. İşten ayrılma
    Değerli arkadaşlar 7 aydır çalıştığım firmadan müdürümün baskısına dayanamayarak istifa ettim , işe girerken iş sözleşmesi imzalamıştık, ve araç...
    Yazan: lucentx Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 08-02-2010, 13:02:25
  4. İşten ayrılma
    yurtdışına çıkacağımdan dolayı işimden ayrılmam gerekiyor. Fakat bunun için işverene 20 gün önceden bu çıkışımı söylemem gerekyormuş ? Bunun aslı...
    Yazan: swer Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 06-09-2006, 16:11:12
  5. İşten ayrılma
    7 kasim 2005 tarihinde girmiş oldugum firmada ssk giriş işlemlerim 1 ocak 2006 da yapildi. işteki bazi memnuniyetsizliklerim sebebiyle işten ayrilmak...
    Yazan: sinemche Forum: Bireysel İş Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 05-02-2006, 19:47:21

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.