Sizlere yargıtay kararı bulamadığım bir hususta danışmak isterim.
Müvekkilim subay, eşi ise öğretmen, müvekkilime ait lojmanda oturuyorlar.
Müvekkilim evi terk ettikten 20 gün kadar sonra boşanma davası açtık, fakat eşi lojmandan çıkmıyor.
Araştırdığım kadarıyla karar bulamadım bir kaç makale buldum. Kadın da çalışıyor, fakat kira müvekkilimin maaşından kesiliyor. Lojman müvekkilimin adına diye aidat ve elektrik-su vs yi ödemiyor.
Biz de evden çıkartarak kusurlu duruma düşmemek için hakimin müdahalesini istedik, fakat ekonomik sosyal durum araştırması sonucunun beklenmesine karar verdi hakim tensiple.
Buna ikişkin tecrübesi ve yargıtay kararı olan varmı arkadaşlar
Hukuki NET Güncel Haber
Konu Abdullah Yaman tarafından (22-02-2014 Saat 23:09:30 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: yazım hatası
müvekkiliniz subay kendisinden TSK Lojman Yönetmeliğini isteyin (en kötü fotokopisi)kurumun maliye ve personel şubesine boşanma davası ile ilgili yazıyı gönderin kurum çıkartacaktır
Subay lojmanında oturuyorlar. Kurum vasıtasıyla da çıkartamıyoruz zira daha müvekkilimin oturma hakkı var bizim talebimiz üzerine çıkartırlarsa müvekkilim kusurlu duruma düşer diye imtina ettik
lojman müvekkilinizin hakkı zaten onun vasıtasıyla orada oturuyor oturma hakkı doğru var
öğretmeni lojmandan çıkartalım müvekkilim oturmaya devam etsin diyorsunuz o zaman boşanma davasının sonucu beklenecek yoksa imkansız öğretmen lojman yönetmeliğini iyi biliyor, karar müvekkilinizin olacak elbette ya ilk mesajımdaki gibi ya yazı yazılacak kuruma çıkartılacak (müvekkilinizin 1 yıl sonra tekrar girme hakkı var) yada boşanma davasının sonucu beklenecek
Ben de bir kamu konutunda yaklaşık 5 yıldır oturan biri olarak bu konuda biraz bilgi sahibiyim. Paylaşmak istiyorum. Yardımcı olursa sevinirim.
Konutlar Özel, Sıra, Görev ve Hizmet diye gruplara ayrılıyor. TSK personeli Görev Tahsisli konutlarda oturuyor. Yani bunlar görevleri gereği bir yerde bulunmak zorunda oldukları için bu tip konutlarda oturuyorlar. Her ne tür konut tipi olursa olsun adına konut tahsisi yapılan kişi, Konut Tahsis Komisyonunun kararıyla orada görevi nedeniyle bulunan kişidir. Yani subay lojmanı subayın kendisine tahsis edilir. Öğretmen olan eşine değil. Subay orada tahsis kararıyla oturur. Konuttan ayrılma, süresinin dolması ve diğer hukuki durumlar sadece subayın kendisini bağlar. Eşi ise, mevzuatta belirtildiği şekilde birlikte yaşadığı, bakmakla yükümlü olduğu kişi, eşi, annesi,babası (yükümlülük gerektirir.) sıfatıyla kendisiyle oturur. Dolayısıyla konut subaya tahsis edilmişse, öğretmen de hala o subayın eşiyse konutta oturabilir. Boşanma davası (dava aşamasındayken) sürüyorken subayın kendisi eşiyle kalmak istemiyorsa bu konut tahsis komisyonunu bağlamaz. Ancak yasal boşanma kesinleştikten ve öğretmen olan eşi subayın nikahlı karısı olmaktan çıktıktan sonra subay, eski eşini konuttan çıkarabilir. Tabi avukat olduğunuz için bunları biliyorsunuzdur ve içtihat aradığınıza göre boşanma davası açılmış ve henüz kesinleşmemiş, yine de konuttan çıkarabilir miyiz ? sorusunu soruyorsunuz. Ben biraz hukuktan anlıyorsam, o kadın mahkeme kararı kesinleşene kadar o subayın karısıdır... Dolayısıyla önceden (konut tahsis beyannamesinde) talep ettiği konuttan yararlanmaya başlayan eşi de bu yasal süreç kesinleşene kadar konuttan yararlanmaya devam edecektir. Çünkü halen yasal mirasçısıdır.
- - - Updated - - -
Ha ben subayın yerinde olsam ve şöyle düşünüyorsam : " Ben zaten konutta oturmak istemiyorum, eşimden de boşanmak istiyorum. O da benim adıma kayıtlı konutta oturuyor ve kira benden kesiliyor. Bunu istemiyorum. Kendisi oturuyorsa kendisi kirayı ödesin."
O halde, gider konut tahsis komisyonuna bir dilekçe veririm, konuttan çıkmak istediğimi söylerim. Konut, çıkış tutanağı hazırlar. Tahsis kararları bu şekilde düzenlenir ve subayın adına herhangi bir konut kalmaz. Doğal olarak eşi de konutu boşaltmak zorunda kalır. Nitekim, konutta oturma hakkı nasıl subayın talebiyle hak olmaya başlıyorsa, oturmama hakkı da yalnızca subayın talebiyle yine bir hak olur. TSK konutlarında oturmaya yönelik olarak öğretmenlerin yasal hakları bulunmamaktadır. Ancak kamu yararı gereği boş kalan daireler varsa idare boş konut olduğu duyurusuna çıkarak çevrede bulunan diğer kamu görevlilerinin bundan yararlanmasını sağlayabilir. Bu da o kurumun (TSK) bir konut yönergesinde açıkça belirtilmesi gerekir.
Çok teşekkür ederim kesinlikle çok haklısınız fakat müvekkilim komisyona dilekçe verirse zorunluluk hali olmayıp keyfi bir hareket olacağından müvekkilim kusurlu duruma düşer diye çekiniyoruz malesef bu hususta karar da yok
Keyfi olmasını şöyle yorumlayabiliriz. Köy meskenlerdeki kamu konutlarından kira alınmaz ( Ben konuta girdikten 5 ay sonrasına kadar alıyorlardı. İlgili mevzuatları ilgi göstererek kiralarımı geri aldım. Benden öncekiler de talep ederek geriye dönük kira bedellerini aldılar...) Böyle bir konutta oturuluyorsa talep keyfi olarak değerlendirilebilir. Ama bir kira kesiliyorsa, para ödeniyorsa ben bunu ödemek istemiyorum. denilebilir. Bu da keyfiyet değil, bazıları için zorunluluk bile olur (kılıfına uydurulursa ....)
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku