Cevap: Lojman aile konutumu dur?
Ben de bir kamu konutunda yaklaşık 5 yıldır oturan biri olarak bu konuda biraz bilgi sahibiyim. Paylaşmak istiyorum. Yardımcı olursa sevinirim.
Konutlar Özel, Sıra, Görev ve Hizmet diye gruplara ayrılıyor. TSK personeli Görev Tahsisli konutlarda oturuyor. Yani bunlar görevleri gereği bir yerde bulunmak zorunda oldukları için bu tip konutlarda oturuyorlar. Her ne tür konut tipi olursa olsun adına konut tahsisi yapılan kişi, Konut Tahsis Komisyonunun kararıyla orada görevi nedeniyle bulunan kişidir. Yani subay lojmanı subayın kendisine tahsis edilir. Öğretmen olan eşine değil. Subay orada tahsis kararıyla oturur. Konuttan ayrılma, süresinin dolması ve diğer hukuki durumlar sadece subayın kendisini bağlar. Eşi ise, mevzuatta belirtildiği şekilde birlikte yaşadığı, bakmakla yükümlü olduğu kişi, eşi, annesi,babası (yükümlülük gerektirir.) sıfatıyla kendisiyle oturur. Dolayısıyla konut subaya tahsis edilmişse, öğretmen de hala o subayın eşiyse konutta oturabilir. Boşanma davası (dava aşamasındayken) sürüyorken subayın kendisi eşiyle kalmak istemiyorsa bu konut tahsis komisyonunu bağlamaz. Ancak yasal boşanma kesinleştikten ve öğretmen olan eşi subayın nikahlı karısı olmaktan çıktıktan sonra subay, eski eşini konuttan çıkarabilir. Tabi avukat olduğunuz için bunları biliyorsunuzdur ve içtihat aradığınıza göre boşanma davası açılmış ve henüz kesinleşmemiş, yine de konuttan çıkarabilir miyiz ? sorusunu soruyorsunuz. Ben biraz hukuktan anlıyorsam, o kadın mahkeme kararı kesinleşene kadar o subayın karısıdır... Dolayısıyla önceden (konut tahsis beyannamesinde) talep ettiği konuttan yararlanmaya başlayan eşi de bu yasal süreç kesinleşene kadar konuttan yararlanmaya devam edecektir. Çünkü halen yasal mirasçısıdır.
- - - Updated - - -
Ha ben subayın yerinde olsam ve şöyle düşünüyorsam : " Ben zaten konutta oturmak istemiyorum, eşimden de boşanmak istiyorum. O da benim adıma kayıtlı konutta oturuyor ve kira benden kesiliyor. Bunu istemiyorum. Kendisi oturuyorsa kendisi kirayı ödesin."
O halde, gider konut tahsis komisyonuna bir dilekçe veririm, konuttan çıkmak istediğimi söylerim. Konut, çıkış tutanağı hazırlar. Tahsis kararları bu şekilde düzenlenir ve subayın adına herhangi bir konut kalmaz. Doğal olarak eşi de konutu boşaltmak zorunda kalır. Nitekim, konutta oturma hakkı nasıl subayın talebiyle hak olmaya başlıyorsa, oturmama hakkı da yalnızca subayın talebiyle yine bir hak olur. TSK konutlarında oturmaya yönelik olarak öğretmenlerin yasal hakları bulunmamaktadır. Ancak kamu yararı gereği boş kalan daireler varsa idare boş konut olduğu duyurusuna çıkarak çevrede bulunan diğer kamu görevlilerinin bundan yararlanmasını sağlayabilir. Bu da o kurumun (TSK) bir konut yönergesinde açıkça belirtilmesi gerekir.