Yaklaşık 1,5 ay önce özel bir firmadan çalıştığım yazıhane kapandığından dolayı işten ayrıldım. İşten ayrılırken öncelikle çalıştığım yerin değiştiğini, yemek-yol parası vermedikleri için başka şubelerde benim zararıma olacağını(asgari ücretten 1 kuruş fazla vermeyen firma) beyan ederek 3 yıl çalıştığım firmaya iş akdimi tek taraflı fesh ediyorum tazminatımı ödeyin dediğimde kabul etmediler. İlk etapta imzalamadığım kağıtları iş yerinden çıktıktan hemen sonra firmanın (kooperatif) 2. başkanı aynı zamanda babamda aynı firmada çalışıyor ve firmanın 2. başkanı babamın eski patronu.. yazıhanesine çağırdı vefadan bahsetmeye başladı, piskolojik baskı kurmaya başladı baban bir daha burada çalışamaz buraya gelemez gibi cümleler kurarak piskolojik olarak baskısını kurdu ve başardı. Hemen gidip imzanı atıyorsun güzel güzel ayrılıyoruz diyerek başımda bir kişi verip onun nezaretinde çıkış imzalarını attırdılar ve hiç bişey alamadan çıktım. 1,5 aydır piskolojim bozuk geceleri rahat uyuyamıyorum hakkımı alamamamdan dolayı çok rahatsızım. Şimdi 3 yıl 7 ay çalıştım ve çalışma şartlarımdan bahsedeyim. 2010 mayıs ayında işe girdim 2011 ocak ayı sigartamı yatırdılar. 2010 mayıs - 2012 temmuz ( 2 yıl ) hafta sonu izinsiz 7 gün (hafta sonu hiç izin yok) vermeyip çalıştırdılar. aynı şekilde 2010 mayıs - 2012 temmuz seneleri arasında 8 saatten fazla çalıştırıp fazla mesai vermeden çalıştırdılar. Bu firmadan daha önce aynı benim sebeplerden dolayı mahkemeye verip kazanmış kişi var. Yani hafta sonu izinsiz 7 gün bir fiil çalıştırıp 8 saatten fazla çalıştırıp mesai ödememeleri gibi sebeplerden kazanan eski iş arkadaşım var. Bu söylediğim sebeplerden dolayı imza atmış olsam dahi dava açma hakkım var mı lütfen bana yol gösterir misiniz?
Hesaplarıma göre kendim hesapladım.
3 yıl (son brüt maaştan hesaplandı.) - 1.021 * 3 = 3063
Mayıs 2010 - Temmuz 2012 (2 yıl hafta sonu izinsiz- 1 ay da 4 gün.. 2 yılda 96 gün.. 801 / 31 = 25,83Günlük) 96 * 25,83 = 2479
Mayıs 2010 - Temmuz 2012 (2 yıl her gün 2 saat fazla mesai.. 1 ayda 60 saat 2 yılda 1440 saat.. saati 3,22 tl.. ) 1440 * 3,22 = 4636
3063+2479+4636= 10.178
Eğer doğru yol izlediysem hesap bu ortalama olarak. Daha dini bayramları resmi bayramları katmadık. Ayrıca 8 saat çalıştırıp yemek ya da yemek parası vermek zorunda değil mi iş yeri bunu da bilmiyorum. Çalıştığımız firma ne yemek ne de yemek parası vermiyor.
Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim izlemem gereken yollar neler?
İşten kendi rızanızla ayrılmış olsanız dahi koşullar yerine gelmişse işe iade söz konusu olabilir. Ancak işe iade davası açabilmeniz için 1 aylık süreyi geçirmemiş olmanız gerekir.
İş akdinizin fesh edildiği tarih üzerinden 1 ay geçemdi ise hemen dava açabilirsiniz.
Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. İşten ayrılmam 1 ay'ı geçti. İşe İade davasını ilk defa duydum ve detayını inceledikten sonra bu davanın iş akdinin feshinin iptaline ve beni tekrar işe alınması ile sonuçlanacağı yazıyor eğer yanlış anlamadıysam. Fakat ben burada demek istediğim iş yeri zaten 2 sene hakkımı gasp etmiş hem hafta sonu izinsiz çalıştırarak, hem mesai yaptırıp ödeme yapmayarak hem de sigortasız çalıştırarak beni mağdur etmiş. İşe İade davasını zaten açamıyorum ama açmış olsam dahi tazminat yerine işe geri almak için bir dava açılmayacak mı? Bunu değil ben bu yaşattıkları mağduriyetin tazminatını alabilir miyim? onu öğrenmek istiyorum sadece ve bu işe geri dönmek istemiyorum asla.
İşten kendi rızasıyla ayrılan birinin işe iadesinin sözkonusu olabilmesini sağlayabilecek ne tür şartlar olabilir Abdullah bey??
- - - Updated - - -
sLydLy rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. İşten ayrılmam 1 ay'ı geçti. İşe İade davasını ilk defa duydum ve detayını inceledikten sonra bu davanın iş akdinin feshinin iptaline ve beni tekrar işe alınması ile sonuçlanacağı yazıyor eğer yanlış anlamadıysam. Fakat ben burada demek istediğim iş yeri zaten 2 sene hakkımı gasp etmiş hem hafta sonu izinsiz çalıştırarak, hem mesai yaptırıp ödeme yapmayarak hem de sigortasız çalıştırarak beni mağdur etmiş. İşe İade davasını zaten açamıyorum ama açmış olsam dahi tazminat yerine işe geri almak için bir dava açılmayacak mı? Bunu değil ben bu yaşattıkları mağduriyetin tazminatını alabilir miyim? onu öğrenmek istiyorum sadece ve bu işe geri dönmek istemiyorum asla.
İşten ayrılmak istediğinizi beyan edip , ayrılmışsınız. Ayrılma sebebi olarak ta işverene belirttiğiniz sebepler, kıdem tazminatı almanıza imkan tanıyan sebepler değil.
Ayrılırken, sigortasız çalıştırıldığınızı, fazla çalışma ücretlerinizin hala ödenmediğini belirterek ayrılmış olsaydınız,kıdem tazminatı almaya hak kazanırdınız.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku