Merhaba, görece küçük bir sorun sayılabilecek ancak sonuçta can sıkan bir konuda bilginize ihtiyacım var.
22 Ocak2014 18.00 de Corners alışveriş mağazalarının uzantısı Arke kırtasiyenin Gaziemir şubesinden bir miktar malzeme aldım kasaya geldiğimde fatura için isim soyisim istendi bu olmadan ürünleri alamayacağım söylendi.Ben ilkelerim gereği mümkün olduğunca özel bilgilerimi paylaşmadığımı, telefonla olsun mesajla ve diğer yollarla firmalarca rahatsız edildiğimiz için tel ,adres vb bilgi vermediğimi söyledim.
Kasadaki kişi ürünleri alamayacağımı söyleyince şikayet edeceğimi söyledim.Çiğlideki merkezi aradım , mağaza sahibi ya da müdürünün bana döneceği söylenmesine rağmen aranmadım 4. arayışımda mali müşavirlerine sorduklarını ve bu bilgileri vermeden satış yapılmayacağı söylendi.
Daha önce buna benzer bilgi soran bir kaç yerde benzeri bilgiler istendiğinde vermemiş onlar da israr etmeyip ürünleri vermişlerdi.
Özetle son çıkan yasaları takip edemediğimden ve bilgim olmadığından sorum şu olacak.
1-Ticari firmaların alılşverişte( bu örnekte olduğu gibi) kişilerin özel bilgilerini isteme hakları var mıdır? Tersinden bakarsak alıcı bu bilgileri vermek zorunda mıdır?
2-Eğer böyle bir zorunluluk yoksa hangi yolu izleyerek ürünleri almayı ve hatalı olduklarını tarafıma beyan etmelerini sağlayabilirim? (Bunu kasadaki kişinin yapıcı olmayan ilgisiz ve saygısız tavırlarının canımı sıkması dolayısıyla soruyorum)
İlgilenen değerli hukukçulara Çok teşekkür ederim..
Fatura kesilecekse, isim soyisim telefon, tckimlik/vergi no v.s. bilgilerin alınması gereklidir.
Ama sizin alışveriş yaptığınız yer altıüstü kırtasiye, fatura yerine FİŞ isterseniz hiçbir bilgi vermek zorunda değilsiniz, burda sizin için önemli olan fatura yerine fiş kesilmesini istemenizdir.
Hızlıca yanıtladığınız ve ilginiz için eşekkür ederim, ben de öyle hatırlıyordum ama o an aklıma gelmedi. Fatura kesmek için alt sınır 560 tl imiş.O halde yarın gidip fatura istemediğimi fiş kesmelerini istersem herhalde zorluk çıkarmayıp vermek durumunda olurlar.
Yok fatura almıyorsanız fiş kesmeyiz diyebilirler mi yoksa fiş kesmek zorundalar mı ?
.
Konu hipokrat tarafından (22-01-2014 Saat 22:44:32 ) de değiştirilmiştir.
İşin maliye kısmı bilmiyorum açıkcası, ama ben fiş istiyorum diyipde, fatura zorla veriyoruz! diyen bir ticari işletme görmedim, altıüstü kırtasiye sonuçta 50 kuruş silgi aldım her seferinde fatura mı kesicek ? bence kesmez.
Ha illa size zorluk mu çıkarıcaklar, sizde çıkartırsınız, her aldığınız kalem ürünü tek tek ödeme yapın her birini farklı kişi adına fatura kestirin, 50 kuruşa silgi bir fatura, 25 kuruş kalem bir fatura
İşin maliye kısmı bilmiyorum açıkcası, ama ben fiş istiyorum diyipde, fatura zorla veriyoruz! diyen bir ticari işletme görmedim, altıüstü kırtasiye sonuçta 50 kuruş silgi aldım her seferinde fatura mı kesicek ? bence kesmez.
Ha illa size zorluk mu çıkarıcaklar, sizde çıkartırsınız, her aldığınız kalem ürünü tek tek ödeme yapın her birini farklı kişi adına fatura kestirin, 50 kuruşa silgi bir fatura, 25 kuruş kalem bir fatura
Bir forum sayfasında aşağıdaki yazıları buldum burada fiş vermek zorunda diyor. Ancak ben fatura almaya zorlanıp bir tür ayrımcılığa uğramış oldum.Fiş vermek istemeyen satıcıya müşteri ne yapmalı ve bu konuda hangi kurumun yaptırımı olur?
Ayrıca ürünleri almadığım için fiş kesilmediğini nasıl ispatlıyacağım,İSim vererek fatura alsam bu sefer de faturayı müşteri istedi diyecekler.Zaten şikayeti umursamaz bir tavır içinde olmaları bize bişey olmaz tavrını gösteriyor.
ÖZETLE: Fiş vermek istemeyen satıcıya müşterinin yapabileceği bişey yok gibi görünüyor.
Konuyla ilgili ALINTI"
"Gelirler idaresi başkanlığı ve vergi dairesi kurumuna yazıp şikayet ettim. Burada
Vergi Usul Kanununa göre;
Verdiğiniz hizmet karşılığı alacağınız bedel için ;
Müşteriniz;
1- 1. veya 2. sınıf tüccar,
serbest meslek erbabı,
basit usul mükellef ,
deftere tabi çiftçi ,
vergiden muaf esnaf ise
miktarı ne olursa olsun fatura düzenlemek zorundasınız.(VUK Md.232)
2-Müşteriniz yukarıda sayılanlardan değil ise faaliyetiniz nedeniyle 3100 sayılı Ödeme Kaydedici Cihaz Kanununa tabi olduğunuz için 600 YTL yi aşmayan hizmet bedeli için yazar kasa fişi düzenlemek zorundasınız.
3- Hizmet bedeli 600.- YTL.'den az olsa dahi olsa müşterilerinizin istemeleri halinde yazar kasa fişi yerine fatura vermeniz mecburidir.
İyi çalışmalar. "
Merhaba yeni bir konu açmak istemedim ama net bir yanıt almış değilim henüz.Sorumu güncelleyerek şöyle sorayım.
Aynı mağzaya bir yakınım gidip birkaç şey almış ona da bizim sistemimiz fatura kesmeye ayarlandı fiş vermiyoruz denilmiş.
Bu durumda
1- Hukuken özel bilgilerini vermek istemeyen tüketicinin fiş isteme hakkı yok mu?
2-Satıcının ille fatura almak zorundasınız diyerek dayatma yapma hakkı var mı?
Bu sorulara Vergi usul kanunu açısından yanıtlamanızı rica ederim teşekkür ederim.
Size fatura yada fiş kesmek zorunda Fatura keseceğim dediyse fatura kesebilir. Buna mani bir durum yok. Özel bilgi dediğiniz bilgileri vermek istemiyorsanız. o mağazadan alışveriş yapmazsınız.
Sayın Nikonun dediği gibi tek tek alışveriş yapabilirsizin ama, yetki belgeniz olmadan başkasının adına fatura düzenletmenizde yasal değildir.
Kimi mağazalara gelen müşteriler sürekli büyük miktarda alışveriş yapıp fatura aldıklarından, kasalarda yazarkasa yerine fatura kesen cihazlar var. 50 kuruşluk mal da alsanız fatura kesmekten imtina etmiyorlar. Satıcı sonuçta fatura veriyorsa görevini yerine getirmiş demektir ve faturada da isim / vergi no / tckimlik yazılır. Bunlar "özel bilgi" değildir zaten.
Teşekkür ederim yanıtlarınız için,burası normal bir kırtasiye ve biz daha çok fiş kesilmesine alışkınız.
, onlar açısından işlem yasalara uygun olabilir ama "müşteri her zaman?haklıdır" diye de bir sözümüz vardı.,burada sorun müşteriye seçenek sunulmaması ve bilgilerini vermezsen alışveriş yapamazsın dayatması yapılması bu konuda hassasiyeti olana ısrar edilmemesi lazım. Benim örneğimde olduğu gibi oradan seçtiğim ürünleri alamadan çıkmak zorunda kaldım.
Bazı firmalarda istenen bilgiler İsim soy isimle başlayıp,telefon ,adres vd benzeri bilgilerin istenmesine kadar gidiyor. Bunlara da özel bilgiler değildir denemez herhalde.Bazı büyük mağazalarda(ir kaç kere denk geldi) daha detaylı bilgi istendiğinde bilgi vermediğimi söylüyorum onlar da ısrar etmeyip normal fiş kesiyorlar. Konunun kişisel güvenlik ve özel hayatın korunması yönleri de var ve tartışılabilir tabi.Telefonlarımızın tanımadığımız kişi ya da firmalarca aranması veya mail adresimize spam ve reklam türü iletilerin gelmesini ve bunun giderek artmasını bir düşünün.
Sonuçta bana zorluk çıkardıkları için şikayetçi oldum (umurlarında olmasa da).
Katkılarınız için tekrar teşekkür ederim..
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku