+ Konuyu Yanıtla
1 den 8´e kadar toplam 8 ileti bulundu.
    Nerede
    ANTALYA
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Apartmana asansör yaptırmak istemiyorum. Ne yapabilirim?

Merhaba arkadaşlar sorunum şu ki oturduğum apartmanın son yönetim toplantısında, var olan asansör boşluğuna asansör yaptırma talebinde bulundular. Oturduğum daire 1. katta asansörü kullanma gereği duymadığım ve ek masraflarla uğraşmak istemediğim için bu durumu istememekteyim. Benimle birlikte zemin katı sakinleri ve karşı komşum da istememektedir. Apartmanımız 10 daireden oluşmakta, 6 kat maliki asansörü isterken 4 kat maliki istememektedir. Biz kendilerine asansörü zemin kattan başlatıp kendi katlarında çalışır duruma getirirlerse ve bize herhangi bir masraf yansıtmazlar ise bu talebin olabileceğini söyledik. Onlar ise bize düşük meblağ ödeterek bu asansörü yaptırma teklifinde bulundular. Aksi takdirde dava açarak eşit meblağlar ödemek suretiyle bu asansörü yaptırabileceklerini söylediler ve düşünme süresi verdiler. Biz 4 kat maliki olarak hala istememekteyiz. Bu konuda yapabileceğimiz bir şeyler varsa yardımcı olabilir misiniz.

Not:Apartmanımız 24 yıllık fakat planlarında asansör boşluğu gösterilmiş.

Hukuki NET Güncel Haber

Apartmana asansör yaptırmak istemiyorum. Ne yapabilirim? konulu yargıtay kararı ara
    Apartmana asansör yaptırmak istemiyorum. Ne yapabilirim? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Kayseri
    İletiler
    1.135
    Blog yazıları
    144
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Apartmana asansör yaptırmak istemiyorum. Ne yapabilirim?

T.C.YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİ

E. 2008/4122,K. 2008/5028,T. 28.4.2008

• ANATAŞINMAZIN KORUNMASI ( Mimari Projede Var Olan Asansör Teşkilatının Yapılmamış Olması da Gözetilerek Bu Eksikliğin Giderilmesini İsteme Hakkı Tüm Kat Maliklerine Ayrı Ayrı Tanınmış Bir Hak Olduğu )

• MİMARİ PROJEYE AYKIRILIK ( Projede Var Olan Asansör Teşkilatının Yapılmamış Olması da Gözetilerek Bu Eksikliğin Giderilmesini İsteme Hakkı Tüm Kat Maliklerine Ayrı Ayrı Tanınmış Bir Hak Olduğu )

• KAT MALİKLERİ KURULU KARARLARININ İPTALİ ( Mimari Projede Var Olan Asansör Teşkilatının Yapılmamış Olması da Gözetilerek Bu Eksikliğin Giderilmesini İsteme Hakkı Tüm Kat Maliklerine Ayrı Ayrı Tanınmış Bir Hak Olduğu ) 634/m.19

ÖZET: Dava dilekçesinde, kat malikleri kurulu kararlarının iptali ile mimari projede var olan asansörün yaptırılması istenilmiştir. Mimari projede var olan asansör teşkilatının yapılmamış olması da gözetilerek bu eksikliğin giderilmesini isteme hakkı tüm kat maliklerine ayrı ayrı tanınmış bir haktır. Bu eksikliğin giderilmesi için kat maliklerince bir karar alınmasına da gerek yoktur.

DAVA: Dava dilekçesinde, kat malikleri kurulu kararlarının iptali ile mimari projede var olan asansörün yaptırılması istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kâğıtlar okunup, gereği düşünüldü:

KARAR: Davacılar vekili dava dilekçesinde, kat mülkiyetli anataşınmazın onaylı mimari projesinde asansör yeri ve boşluğu ile birlikte asansör mevcut olmasına karşın bu güne kadar asansör yapılmadığını ileri sürerek, asansör yapımıyla ilgili olarak asansör yapımına gerek olmadığına ilişkin 15.05.2004 ve 09.10.2004 tarihlerinde alınan kat malikleri kurulu kararlarının iptalini, anlaşmazlık konusu olan asansör teşkilatının masraflarına tüm kat maliklerinin, arsa payları oranında katılmaları koşuluyla yaptırılmasını istemiş, mahkemece davanın reddi yolunda hüküm kurulmuştur.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19. maddesinin birinci fıkrasına göre kat malikleri anataşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecburdur. Yasanın bu buyurucu hükmü dikkate alınarak onaylı mimari projede mevcut olan asansör teşkilatının bu güne kadar yapılmadığı da gözetilerek bu imalat eksikliğinin giderilmesini istemek hakkı tüm kat maliklerine ayrı ayrı tanınmış bir haktır. Bu noksanlığın tamamlanması için kat maliklerince bir karar alınmasına da gerek bulunmadığı gibi, asansörün yapılmaması yönündeki kat malikleri kurulu kararının da hukuki bir sonuç doğurması mümkün değildir.

O halde, mahkemece toplanan delillere, onaylı mimari projedeki duruma göre asansör teşkilatının yapılmasına, masrafının tüm kat maliklerince karşılanmasına karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi ve davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ: Bu itibarla, yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nın 428. maddesi gereğince ( BOZULMASINA ), temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 28.04.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Bina mimari projenizde asansör var ise yukarıdaki karar gereği işlem yapılacaktır. Ancak mimari projede asansör yoksa KMK 42.madde gereği

''Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarına bir değişiklik yapamazlar ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilâveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.''Karar alınması işin yasallığı için yeterli olacaktır.
    "Bu coğrafyanın en acil ihtiyacı kurtarıcılardan kurtulmaktır."

"Sonrakilere de fırsat vermek lazım"

Nerede
    ANTALYA
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Cevabınız için teşekkür ederim. O zaman öncelikle apartmanın mimari projesini incelememiz gerekecektir.

Nerede
    ........
    İletiler
    4.959
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Asansör boşluğu var ise ise büyük bir ihtimalle projede asansör vardır. Yapı kullanma izin belgesinede bakabilirsiniz. Varsa tekliflerini kabül etmenizi öneririm.

İletiler
    1.238
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Yargıtay kararından anladığım, projede yoksa dahi çoğunluk kararı ile asansör yapılır ve herkes payına düşeni öder.
    Ayrıca projede vardı da müteahhit yapmadı ise bu para müteahhitden alınabilir diye düşünüyorum.

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    153
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

24 Senelik apartmanın İskanının olmadığını zannediyorum.
    Ülkemin acı gerçeklerinden biri.
    Projesine uygun olmayan yapıya Belediye oturma müsaadesi vermiyor.
    Vatandaşın bu sorununa, yani, projesine uymayan inşaatçı kazanıyor.
    Vatandaşın zararına göz yuman kanunun biran önce düzenlenmesi gerekir.
    Netice olarak, yönetimin alacağı, yapılsın kararı, biraz zor kabul görür.
    Tavsiyem= Kullanması gereken 6 dairenin masrafı üstlenmesidir.
    Yargıya giderseniz çok madur olusunuz, komşuluğunuz da biter.

Nerede
    İZMİR
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhabalar.İzmir Oturmakta olduğumuz apartman 6 katlı ve yaklaşık 25 yıllık bir bina. Apartmanımızın yapılış projesinde asansör için yer ayrılmış, ancak asansör boşluğu olmasına rağmen, asansör yapılmayarak proje eksik bırakılmıştır. 2014 Ocak ayı içinde yapılan apartman yönetim kurulu toplantısında, asansör yapımı için karar alınmıştır. Ancak oybirliği sağlanamamıştır. Bu durumda asansör yapımı gerçekleştirilebilir mi? Karara katılmayan kat sakinlerinin oluşu buna engel midir ve geçerlilik durumu nedir bu kararın? Bir özel durumda söz konusu apartmanımızda. Bu da şöyle; Asansör yapımını isteyen daire sahiplerinden 6 kişinin bakanlıkça onaylanmış engelli kimlik kartları mevcuttur. Engellilerin hayatlarını zorlaştıran bu durum, asansörün yapılmasına nasıl bir katkı sağlayabilir. Bu konuları öğrenmek ve aldığımız cevaba göre de hukuki mücadelemizi başlatmak istiyorum. Teşekkürler.

Nerede
    ........
    İletiler
    4.959
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Tolgax7k rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Merhabalar.İzmir Oturmakta olduğumuz apartman 6 katlı ve yaklaşık 25 yıllık bir bina. Apartmanımızın yapılış projesinde asansör için yer ayrılmış, ancak asansör boşluğu olmasına rağmen, asansör yapılmayarak proje eksik bırakılmıştır. 2014 Ocak ayı içinde yapılan apartman yönetim kurulu toplantısında, asansör yapımı için karar alınmıştır. Ancak oybirliği sağlanamamıştır. Bu durumda asansör yapımı gerçekleştirilebilir mi? Karara katılmayan kat sakinlerinin oluşu buna engel midir ve geçerlilik durumu nedir bu kararın? Bir özel durumda söz konusu apartmanımızda. Bu da şöyle; Asansör yapımını isteyen daire sahiplerinden 6 kişinin bakanlıkça onaylanmış engelli kimlik kartları mevcuttur. Engellilerin hayatlarını zorlaştıran bu durum, asansörün yapılmasına nasıl bir katkı sağlayabilir. Bu konuları öğrenmek ve aldığımız cevaba göre de hukuki mücadelemizi başlatmak istiyorum. Teşekkürler.
    Yukarıda Sn İsmail Arslanın yayınladığı Yargıtay kararını okumanızı tavsiye ederim. Eğer bina projesinde Asansör var ve yaptırılmamış ise bunun karar almaya bile gerek yoktur. Kaldıki oy birliğine hiç gerek yoktur. Aldığınız karar ile yaptırabilirsiniz. Bu giderlere herkes Arsa payı oranında katılmak zorundadır.

Eğer profede yok ise KMK daki aşağıdaki maddeye göre hareket etmek gerekir.

F) Yenilik ve ilaveler:
    I - Faydalı olanlar:
    Madde 42 – Kat malikleri,anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak
    yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın
    çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine
    yapılır.
    (Ek fıkra: 1/7/2005-5378/19 md.) Engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat
    maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır.
    Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat
    malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden
    alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği
    veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile engellinin kullanımından
    sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken
    hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.
    (1)

Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir
    Konu ceceli341 tarafından (12-02-2014 Saat 16:03:00 ) de değiştirilmiştir.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

asansor yaptirmak icin cogunluk ksrsrimi yeterli

https:www.hukuki.netshowthread.php109012-Apartmana-asansor-yaptirmak-istemiyorum-Ne-yapabilirim

apartmana asansör yaptırmak

apartman yönetmeliği asansörasansör yaptırmak ne kadarasansör istemiyorumasansör yaptırmak isteyenlerasansor yaptirmak icin nasil cogunlukapartmana asansör yaptırmak istiyorumhttp:www.hukuki.netshowthread.php109012-Apartmana-asansor-yaptirmak-istemiyorum-Ne-yapabilirimapartmanin projesinde asonsor varmi veya onaylanmisiapartmana sonradan asansör yapılmasıasansor yaptirmakapartman asansör yönetmeliğiasansör yaptırırken dikkat edilmesi gerekenlerbinaya sonradan asansör yapılmasıapartmanda asansör yapılmasıyoneticinin asansor yaptirma yetkisi6 katli binaya asansor yok bu nasil istir yonetmeligi nedir asansör istemiyorumyargıtay asansor yapimiapartmana asansor yaptirma yonetim kararibinaya sonradan asansor yaptirmakaaansor yaptitmak istiyen mutayitler kaynakcida asansor yaptirmak
Forum