Alman (kadın) eşin ortak çocuğu yurt dışına götürmekle tehdidi
Değerli arkadaşlar,
Aramalarda benzer bir konuya rastlamadığım için yeni konu açma gereği duydum.
Ben (erkek) Türk, Eşim Alman vatandaşıdır.
Çocuğumuz Almanya doğumlu ve iki yaşındadır.
Ailemin geçimini yalnız ben üstlenmekteyim.
Asıl yaşamımız ve benim işim Türkiye'dedir.
Türkiye'de yaşam koşullarımız iyidir.
Üç yılı aşkın bir evliliğimiz vardır.
Herhangi bir boşanma veya velayet kararı yoktur.
Bu bilgiler doğrultusunda, üzerinde ortak velayet hakkımız olan çocuğumuzu, eşim, zaman zaman yurt dışına götürmekle beni tehdit etmekte ve 2 yaşındaki çocuğumuzu koz olarak kullanmayı tercih etmektedir.
Bir defaya mahsus bu tehdidini gerçekleştirmiş ve 8 ay süreyle çocuğumu yurt dışında benden izinsiz tutmuştur.
Bende kanuni süre zarfında kendisine Mahkeme ve Noter aracılığı ile geri dön çağrısı (terk ihtarı gönderdim.)
Ayrıca iyi niyetle isteklerini yerine getirme sözü vererek kendisini sözlü olarak evimize davet ettim.
Ve çocuğumla birlikte evime geri döndürmeyi başardım.
Bunun dışında ihtilafa düştüğümüz herhangi bir husus olmadığı gibi, eşime karşı, fiziki şiddet, hakaret, aldatma gibi gayri ahlaki hiç bir yola başvurmadım.
Ancak eşim tavizkârlığımı ve mülayimliğimi fırsat bilerek yine aynı şekilde yurtdışına gitmek ve çocuğumuzu götürmekle beni yeniden tehdit ediyor.
Yerine getirmemi istediği şey ise Almanya'da yaşamak. Ben bunu kabul etmiyorum çünkü; eşim ev hanımı, ailemizin geçimini yalnız ben sağlıyorum ve Almanya'da aynı statüde bir iş bulmam, adaptasyon sağlamam ve çocuğuma iyi bir gelecek hazırlamam çok zor.
Benim muvafakatım sorulmaksızın yurtdışına istediği gibi çıkabiliyor. Sanırım bunu Alman vatandaşı olması ve çocuğumuzun küçük olmasını kullanarak yapabiliyor.
Bu durumda eşimin çocuğumu bana karşı koz olarak kullanmasına engel olabileceğim bir yol var mıdır? Çünkü çocuğumun annesiz veya babasız büyümesini kesinlikle istemiyorum. Bu konuda özel hassasiyetim vardır.
Cevap: Alman (kadın) eşin ortak çocuğu yurt dışına götürmekle tehdidi
Cevabınız için teşekkür ederim.
Acaba çocuğun mutat meskeninin belirlenmesi adına başvurabileceğim herhangi bir makam var mıdır? Belki bu durumda ziyaret hakkı ve süresinin tesisini talep edebilirim.
Uluslararası Lahey sözleşmelerinden 28 nolu sözleşme tam da bu konuyu işaret ediyor, ancak çok sık rastlanan bir durum olmadığı için çevremde bulunan avukatlardan bir net bilgi ya da destek alamadım.
Cevap: Alman (kadın) eşin ortak çocuğu yurt dışına götürmekle tehdidi
Bu sözleşmenin nasıl uygulanacağına ilişkin Adalet Bakanlığı UHDİGM nin 2011 yılında cıkardığı 65-2 sayılı genelge mevcut. BU genelgede sözleşmenin mahiyeti gibi hususlara da değinilmiş. Genelge'deki gibi işlem yapılacak:
Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi ile 5717 sayılı Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanun'un uygulanmasına ilişkin 01/03/2008 tarihli ve 65/1 sayılı Genelgemizin Sözleşmeye taraf devletler ve uygulamada karşılaşılan sorunlar açısından güncellenmesine ihtiyaç duyulmuştur.
I - GENEL OLARAK
(1) 1980 tarihli "Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi" Türkiye açısından 01/08/2000 tarihinde, anılan Sözleşmenin uygulanmasını sağlamaya yönelik usul ve esasları düzenleyen 5717 sayılı "Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanun" ise 04/12/2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
(2) Türkiye açısından Sözleşme, ülkemiz ile (Ek:1)'de yer alan devletler arasında yürürlüktedir.
(3) Sözleşmenin 6'ncı maddesi ve 5717 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi uyarınca, Sözleşmede öngörülen yükümlülükleri yerine getirmek üzere Bakanlığımız Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü "Merkezi Makam" olarak belirlenmiştir.
(4) Sözleşme ve Kanunun amacı; 16 yaşını tamamlamamış çocuğun, velayet hakkı ihlal edilerek bir ülkeden diğer bir ülkeye götürülmesi veya alıkonulması halinde, derhal mutat meskeninin bulunduğu ülkeye geri dönmesini veya şahsi ilişki kurma hakkının tesis edilmesini sağlamaktır.
(5) Sözleşmenin 3'üncü maddesi uyarınca, bir çocuğun yerinin değiştirilmesinin veya alıkonulmasının haksız olarak nitelendirilebilmesi için:
a) Çocuğun yerinin değiştirilmesi veya alıkonulması, bu fiillerin gerçekleşmesinden hemen önce mutat meskeninin bulunduğu devletin hukuku uyarınca, bir kişiye veya bir kuruma tek basma veya birlikte kullanılmak üzere tevdi edilmiş bulunan velayet hakkının ihlal edilmesi suretiyle meydana gelmiş olması,
b) İhlal edilmiş bulunan velayet hakkının yer değiştirme veya alıkoyma vakıasının gerçekleştiği sırada fiilen kullanılmakta veya bu vak'a gerçekleşmemiş olsaydı kullanılacak olması,
Gerekmektedir.
(6) 5717 sayılı Kanun'un 5'inci maddesi uyarınca; Merkezi Makam görevlerini mahalli Cumhuriyet başsavcılıkları aracılığıyla;
a) Sözleşme kapsamında çocuğun iadesi veya çocukla şahsi ilişki kurma hakkının kullanılması konusunda bir başvurunun yapılmasını müteakip çocuğun bulunduğu yeri tespit etmek,
b) Çocuğun menfaatlerinin korunması için kolluk ve diğer yetkili makamların görevlendirmesi de dahil olmak üzere, gerekli bütün tedbirleri almak,
c) Çocuğun, kendisini kaçırmış olan kişinin rızası ile iadesi veya taraflar arasında sulh yoluyla bir çözüme ulaşılması için gerekli girişimlerde bulunmak,
d) Çocuğun, kendisini kaçırmış olan kişinin rızası ile iadesi veya taraflar arasında sulh yoluyla bir çözümün bulunması mümkün değilse, çocuğun iade edilip edilmeyeceği veya şahsi ilişkinin kurulması konusunda bir karar verilmek üzere yetkili mahkemede dava açmak,
Suretiyle yerine getirmektedir.
(7) Çocuğun iadesi veya şahsi ilişki kurulmasına yönelik açılacak davalar için hiçbir teminat, kefalet ve depozito istenemez.
(8) Sözleşmenin uygulanması ile ilgili belgeler resmi onay veya benzeri her türlü formaliteden muaftır.
(9) Sözleşmenin 25'inci maddesi ile 5717 sayılı Kanun'un 28'inci maddesine göre, başvuruda bulunan kişilerin adli yardımdan faydalanması mümkündür.
(10) Sözleşmenin 21 'inci maddesi ile 5717 sayılı Kanunun 11'inci maddesinde, şahsi ilişki kurma hakkının tesisi veya korunmasına ilişkin taleplerin, çocuğun geri dönüşüne ilişkin talepler ile aynı usul ve şekilde yapılabileceği belirtilmektedir.
(11) Sözleşmenin 35/1 'inci maddesi uyarınca, Sözleşme ancak ilgili devletler açısından yürürlüğe girmesinden sonra gerçekleşen çocuk kaçırma vak'aları hakkında uygulama alanı bulabilecektir.
II- SÖZLEŞME VE 5717 SAYILI KANUN'UN UYGULAMA ALANI
(1) Sözleşme ve Kanun'un uygulanmasında Cumhuriyet başsavcılıklarının görevleri iki bölümden oluşmaktadır:
A) Talep Eden Makam Olarak;
(2) Cumhuriyet başsavcılıkları, mutat meskeni Türkiye'de olup da, velayet hakkı ihlal edilmek suretiyle başka bir Akit Devlet ülkesine götürülen çocuğun geri dönmesinin sağlanmasında 'Talep Eden Makam" işlevini görecektir. Böyle bir başvuruda bulunulması halinde, Cumhuriyet başsavcılığı, çocuğun bulunduğu Devletin Sözleşmeye taraf olup olmadığını tespit ettikten sonra, belgelerin düzenlenmesinde talepte bulunana yardımcı olacak ve belgeleri ilgili Devlet merkezi makamına iletilmek üzere Bakanlığımıza gönderecektir.
(3) Sözleşme hükümleri uyarınca çocuğun iadesi sürecinin işlemeye başlaması, öncelikle buna ilişkin bir talebin yapılmasına bağlıdır. Sözleşmenin 8'inci maddesi uyarınca talep; başvuruda bulunanın, çocuğun ve çocuğu götürdüğü veya alıkoyduğu ileri sürülen kişinin kimlik bilgilerini, çocuğun doğum tarihini, iade talebinin gerekçelerini, çocuğun bulunduğu yere ve yanında kaldığı kişiye ilişkin mevcut bilgileri içermelidir. Örnek olarak hazırlanan Türkçe-İngilizce ve Türkçe-Fransızca talep formları (Ek:2)'de yer almaktadır. Talep formu ve ekindeki belgelerin noter ya da başka bir merci tarafından onaylanmasına gerek bulunmamaktadır. Başvuru sahibinin, beyanını yer ve tarih belirterek imzası ile teyit etmesi yeterlidir.
Talebe Eklenecek Belgeler:
(4) Başvuruya; mevcut ise iade talebine dayanak teşkil eden mahkeme kararının veya taraflar arasındaki anlaşmanın iki örneği, Türk mevzuatının velayete veya vesayete ilişkin hükümleri ve uyuşmazlığı çözmeye elverişli diğer belgeler eklenmelidir. Çocuğun ve çocuğu kaçıran kişinin mümkünse son halini gösteren birer fotoğrafının eklenmesi de yararlı olacaktır.
(5) Talep formu ve ekli belgelere, başvuruda bulunulan devletin resmi dilinde yapılmış olan tercümeleri eklenecektir. Başvuruda bulunulan devlet diline tercümenin mümkün olmaması halinde, talepname ve ekli belgeler İngilizce veya Fransızca dillerinde düzenlenebilir. Sözleşmeye dil yönünden çekince koymuş (Ek:4)'te belirtilen ülkelere ilişkin başvuruların ilgili ülke dilinde yapılması zorunludur.
(6) Talepte bulunulan Devlet merkezi makamının gerek görmesi halinde, iade başvurusunda bulunan kimseden, kendi adına hareket etme veya adına hareket etmekle yetkilendirilen bir temsilci tayin etme yetkisi veren yazılı bir yetki belgesi istenebilecektir. Yetki belgesinin İngilizce ve Fransızca örnekleri (Ek:3)'te yer almaktadır. Almanya nezdinde yapılacak taleplerde doldurulması gereken vekaletname farklı özellik arz ettiğinden (Ek:3)'te ayrıca düzenlenmiştir.
B) Talep Edilen Makam Olarak;
(7) Çocuk Türkiye'de bulunuyorsa, yabancı devlet merkezi makamından alınan talebin Bakanlığımızca mahalli Cumhuriyet başsavcılığına gönderilmesini müteakiben; 5717 sayılı Kanunun 5'inci maddesi uyarınca; çocuğun bulunduğu yer belirlendikten sonra, Cumhuriyet başsavcılıklarınca, kaçıran kişinin rızası ile çocuğun teslimi veya taraflar arasında dostane bir çözümün sağlanması için çocuğu kaçıran kişinin bizzat beyanı alınarak, uzlaşma yolu ile çözüme ulaşılmaya çalışılacaktır.
(8) Çocuğun rıza ile tesliminin kabul edilmesi halinde keyfiyetin, çocuğun teslim alınmasını teminen talepte bulunan Devlet merkezi makamını haberdar etmek üzere derhal Bakanlığımıza bildirilmesi gerekmektedir.
(9) Kaçıran kişinin rızası ile çocuğun tesliminin veya taraflar arasında dostane çözüme ulaşılmasının mümkün olmadığı anlaşılırsa, buna ilişkin ifade tutanağı ivedi olarak Bakanlığımıza iletilmeli, Bakanlığımızın düşünce yazısı üzerine, çocuğun iade edilip edilmeyeceğine ilişkin bir karar verilmek üzere talep ve ekli belgeler, 5717 sayılı Kanunun 6'ncı maddesi uyarınca yetkili ve görevli Aile Mahkemesine tevdi edilmelidir. Dava namenin bir örneği de Bakanlığımıza gönderilmelidir.
(10) 5717 sayılı Kanunun 27'nci maddesi gereğince çocuğun iadesi talebiyle ilgili olarak açılacak davanın yargılama masraflarının, ileride haksız çıkan taraftan alınmak üzere kovuşturma ödeneğinden karşılanması gerekmektedir.
(11) Mahkemece çocuğun iadesi konusunda verilen kararın kesinleşmesinden sonra gerekirse, İcra ve İflas Kanununun çocuk teslimine dair ilamların icrası hakkındaki hükümlerine ve 5717 sayılı Kanunun 18 ve devamı maddelerine göre cebri icra yoluna başvurularak çocuğun başvuruda bulunana iadesi sağlanacaktır. 5717 sayılı Kanunun 22'inci maddesi veya başka bir sebeple, cebri icra yoluna başvurulmasına rağmen çocuğun teslim edilememesi halinde, icra müdürlüklerince düzenlenecek ayrıntılı tutanak Bakanlığımıza gönderilecektir.
(12) Çocuğun iadesi başvurusunda bulunanın Türkiye'de olmaması veya bir avukat tarafından temsil edilmemesi durumu dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için, cebri icra yoluna başvurulmadan önce Bakanlığımızın onayı alınmalıdır.
(13) Çocuğun kaçırılması suretiyle şahsi ilişki kurma hakkı engellenmişse, yine aynı usul izlenerek şahsi ilişki kurma hakkının icrası sağlanır.
(14) Sözleşmenin uygulanmasında Taraf Devletler, haksız olarak yeri değiştirilen veya alıkonulan çocuğun süratli ve güvenlik içinde iadesini sağlamakla yükümlü olduklarından, Cumhuriyet başsavcılıkları, çocuğun iadesi talebiyle ilgili işlemleri en seri şekilde yerine getirmelidir.
(15) Sözleşme ve Kanun kapsamında yürütülen işlemlerin, Cumhuriyet başsavcılıklarınca titizlikle takip edilerek, tekide gerek kalmaksızın derhal Bakanlığımıza bildirilmesi gerekmektedir.
III- İADEYE İLİŞKİN KARAR VERME SÜRECİ
(1) 5717 sayılı Kanunun 6/2'inci maddesi uyarınca, iade veya şahsi ilişki kurulması hakkındaki davalarda görevli ve yetkili mahkeme, başvuru yapıldığı sırada çocuğun halen oturduğu veya aynı Kanun'un 10'uncu maddesine göre koruma altına alındığı yer Aile Mahkemesidir.
(2) Yargılamayı yürüten mahkeme 5717 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinde gösterilen geçici koruma tedbirlerine her zaman karar verebilir. Ayrıca Sözleşmenin 14'üncü maddesine göre, yabancı mahkeme kararlarını doğrudan dikkate alabilir. Mahkemece çocuğun haksız olarak yerinin değiştirilmiş olduğu veya alıkonulduğu tespit edildikten sonra, Sözleşmenin 12'nci maddesinin 1 ve 2'nci fıkraları ile 13 ve 20'nci madde hükümleri göz önünde tutularak iadesine karar verilip verilmeyeceğini değerlendirebilir.
(3) Sözleşmenin 12'nci maddesinin 1'inci fıkrası; iadeye ilişkin başvurunun çocuğun kaçırılmasından itibaren bir yıl içinde yetkili makamlara ulaşması halini, 2'nci fıkrası ise başvurunun bu sürenin geçmesinden sonra ulaşması halini düzenlemektedir.
(4) 5717 sayılı Kanunun 9'uncu maddesine göre, bu tür davalar basit yargılama usulüne göre öncelikle ve acele görülür. Aynı Kanunun 16/1'inci maddesinde bu davaların adli tatilde görülecek davalardan olduğu hükme bağlanmıştır. Sözleşmenin 11'inci maddesinde de iade hakkındaki kararın başvurunun ulaşmasından itibaren altı hafta içinde verilmesi gerektiği vurgulanmakta, bu süre içinde yetkili mahkemece karar verilememiş olması durumunda, iade talebinde bulunan kişi veya merkezi makamın gecikmenin nedenleri hakkında bilgi isteyebileceği düzenlenmektedir.
(5) Gerek Sözleşmenin 19'uncu maddesi ve gerekse 5717 sayılı Kanunun 12, 13 ve 14'üncü maddeleri, mahkemece çocuğun iadesine karar verilmiş ise bu kararın velayet hakkına ilişkin bir hükmü içermeyeceğini, çocuğun iadesine karar verilmesi halinde velayet hakkına ilişkin düzenlemeleri yapmanın çocuğun iade edileceği Devlet makamlarına ait olacağını düzenlemektedir.
(6) Ancak, Sözleşmenin 16'ncı maddesine göre, çocuğun iadesi talebinin reddedilmesi veya kaçırılmasından itibaren makul bir sürenin geçmiş olmasına rağmen iadeye ilişkin bir başvuruda bulunulmamış olması halinde, çocuğun bulunduğu ülke makamlarınca velayet hakkına ilişkin bir karar verilebilir.
(7) Ayrıca, 5717 sayılı Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanun'un 14'üncü maddesinde de görülmekte olan bir iade davası sırasında velayet davası da açılmış ise velayete ilişkin davanın bekletileceği hükme bağlanmıştır. Bu hususunun iadeye ilişkin yargılama süresince mahkemelerce göz önünde bulundurulmasının gerektiği değerlendirilmektedir.
(8) Sözleşmenin 17'nci ve 5717 sayılı Kanunun 13'üncü maddesi uyarınca; talepte bulunulan Devlette velayete ilişkin bir karar verilmiş olması, bu Sözleşme hükümleri çerçevesinde çocuğun iadesi talebinin reddine gerekçe oluşturmayacaktır. Bu madde hükmüyle, çocuğu kaçıran kişinin, bu eylemden hemen önce veya kaçırdıktan hemen sonra almış olduğu bir velayet kararını ileri sürerek çocuğun iade edilmesini engellemeye yönelik girişiminin bertaraf edilmesi amaçlanmaktadır. Çocuğun götürüldüğü veya alıkonulduğu Devlet mahkemesince verilmiş bir velayet kararı bulunsa dahi, çocuğun iadesine karar verilebilecektir.
(9) Sözleşmenin 30'uncu maddesine göre; çocuğun iadesine ilişkin başvuru ve ekindeki belgeler ile bir merkezi makam tarafından sağlanan tüm bilgi ve belgeler ister merkezi makama, ister doğrudan adli makamlara yöneltilmiş bulunsun, anılan makamlarca kabul edilecektir.
(10) Sözleşme uyarınca, haksız olarak bir Akit Devlet ülkesinden diğerine götürülen veya alıkonulan çocuğun, iade edilmesi için önceden yabancı makamlardan alınmış velayete veya şahsi ilişki kurma hakkına dair bir kararın bulunması gerekmediği gibi, böyle bir kararın mevcut olması durumunda bunun tanınması veya lenfiz edilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
(11) İş bu Genelge ile Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesinin uygulanmasına ilişkin 01/03/2008 tarihli ve 65/1 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
(12) Bu Genelgenin ekleri, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından ihtiyaç duyulduğunda güncellenerek www.uhdigm.adalet.gov.tr web adresinde yayımlanacaktır.
Bilgi edinilmesini ve Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi ile 5717 sayılı Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanun'a dayanılarak yapılan işlemlerin bu Genelge esaslarına uygun olarak yürütülmesine özen gösterilmesini rica ederim.
Ekleri var..
Ayrıca, Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön Ve Kapsamına Dair Kanun'u inceleyebilirsiniz, buradan neler yapılacağını öğrenebilirsiniz. Özellikle 6. vd. maddeler.
Konu Jilet tarafından (16-12-2013 Saat 16:49:08 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Alman (kadın) eşin ortak çocuğu yurt dışına götürmekle tehdidi
yp_58 rumuzlu üyeden alıntı
Cevabınız için teşekkür ederim.
Acaba çocuğun mutat meskeninin belirlenmesi adına başvurabileceğim herhangi bir makam var mıdır? Belki bu durumda ziyaret hakkı ve süresinin tesisini talep edebilirim.
Uluslararası Lahey sözleşmelerinden 28 nolu sözleşme tam da bu konuyu işaret ediyor, ancak çok sık rastlanan bir durum olmadığı için çevremde bulunan avukatlardan bir net bilgi ya da destek alamadım.
Bu konuda bilgi-tecrübe sahibi birileriyle iletişime geçerek hukuki destek almayı isterim.
Benim davamda karşı taraf istedi hakim hemen çifte vatandaş olan çocuk için yurt dışına çıkma yasağı koydu. Ama, anladığım kadarıyla hakimin yaptığı uluslarası hukuğa göre doğru olmayabilir. Şöyle ki benim bildiğim en az bir tane AİHM kararı var. TC mahkemesi tek tarafları yurt dışına çıkış yasağı koyamaz diye. Türkiye uluslarası arenada Lahey şözleşemesini sistematik olarak ihlal eden ülkelerden biri olarak tanınır. O yüzden şansınız yüksek.
Cevap: Alman (kadın) eşin ortak çocuğu yurt dışına götürmekle tehdidi
cemil1 rumuzlu üyeden alıntı
Benim davamda karşı taraf istedi hakim hemen çifte vatandaş olan çocuk için yurt dışına çıkma yasağı koydu. Ama, anladığım kadarıyla hakimin yaptığı uluslarası hukuğa göre doğru olmayabilir. Şöyle ki benim bildiğim en az bir tane AİHM kararı var. TC mahkemesi tek tarafları yurt dışına çıkış yasağı koyamaz diye. Türkiye uluslarası arenada Lahey şözleşemesini sistematik olarak ihlal eden ülkelerden biri olarak tanınır. O yüzden şansınız yüksek.
Değerli "cemil1" ümit veren cevabınız için teşekkür ederim. Yeterli mesaj sayısına ulaşamadığım için özel mesaj yazamıyorum. Sizinle derhal iletişime geçmek isterim. Hukuk büronuzun adını ya da adres-telefonunu paylaşırsanız sevinirim.
Cevap: Alman (kadın) eşin ortak çocuğu yurt dışına götürmekle tehdidi
yp_58 rumuzlu üyeden alıntı
Değerli "cemil1" ümit veren cevabınız için teşekkür ederim. Yeterli mesaj sayısına ulaşamadığım için özel mesaj yazamıyorum. Sizinle derhal iletişime geçmek isterim. Hukuk büronuzun adını ya da adres-telefonunu paylaşırsanız sevinirim.
Merhaba,
Benim hukukla davalı/davacı olmak dışında bir ilişkim yok. Avukat falan değilim hukuk bürom yok (Allaha Şükür). Yukarıda yazdığım olay benim bizzat başıma gelmiş bir vakıa. Ben zaten Türkiyede yaşadığım için çocuğa yurt dışına çıkma yasağı koymanın benim için bir anlamı yok. O yüzden benim bir itirazım falan olmadı. Türkiyede hukuk maalesef çok kara düzen işliyor. Sen hakimden öyle bir talepde bulun. Kabul edebilir veya etmiyebilir. Bunun bir kuralı düzeni yok - en azından pratik uygulama olarak. Zaten senin de kaybedeceğin bir şey yok.
Eşim çocugumu kaçırdı yurtdışına çıkışını engellemek için nereye başvurabilirim
,
yurt disi cikis engelleme
,
çifte vatandaşlığı olan cocukların yurt dısına çıkışı,
cocuklara yurt disi yasagi nasil konur,
cocuga yurt disi yasagi nereden ogrenebilirim,
Alman vatandasi ne zaman yurtdisi yasagi konulr,
cifte vatandas yurtdisi cikis,
cocuk ile tehdidin nereye basvurulur,
cifte vatandas cocugu yurtdisi cikis yasagi,
esin cocugu yurtdisina cikarmasi,
aile mahkemesine yurt dışına çıkma yasağı başvurusu,
cifte vatandas cocuga yurtdisi tedbir,
cocuklarin yurtdisina cikmasini engellemek icin nereye basvurabilirim..,
Cocuk icin yurtdisi.cikis yasagi
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku