Ben icra dairesinde müdür yardımcısı olarak çalışıyorum
Hakkımda açılan bir soruşturmada tanık olarak dinlenilen şahıslardan bir tanesine yapılan haciz işlemi için kaç TL masraf ve yolluk ücreti verildiği soruluyor
Cevaben 350 TL ve 160 TL civarında bir parayı bana elden verdiğini beyan ediyor şahıs.
İcra dairelerinde elden para almanın artık yasak olduğunu biliyorsunuzdur sayın avukat arkadaşlar. Neden aldığım konusunu aydınlığa kavuşturayım ilk önce. Bir yerde haciz yapıyoruz ve 9 10 adet farklı dosyadan hergün sabah 10 akşam 11 lere kadar haciz devam ediyor. Trilyonluk dosyalar toplamda. Dosyalar ise talimat dosyası. Kaç dosyadan haciz yapabileceğimiz ve kaç saat süreyle mahalde duracağımız belli olmadığından mecburen masrafları gün sonunda elden almıştım.
Devam eden soruşturma içinde tanık bu şekilde beyanda bulununca ona ait haciz talimat dosyasını muhakkik inceliyor. 176,30 TL taksi ücreti + 117,70 TL haciz harcı ve 50 TL daha taksi ücreti makbuzunu dayanak göstererek 340 TL paraya tahsilat kestiğimi 10 TL yi zimmetime geçirdiğimi belirterek raporuna yazıyor. Ancak dosyada bir tanede 60 TL taksi ücreti için tahsilat makbuzu var. Aslında 350 TL nin içinde olan makbuz dökümünde bu 60 TL lik makbuz var. 60 TL den hesap edilirse 350 TL toplamında makbuz kesildiği belli.
Yine 160 TL verdiğini söylemiş tanık olarak dinlenilen şahıs. Burdada ben 156,85 TL lik makbuz kestim. 56,85 TL si haciz harcı, 100 TL si de taksi ücreti olmak üzere. Aynı muhakkik burdanda 3,15 TL zimmet yaptığımdan bahisle zimmet suçundan memurluktan çıkartılmam istemiyle rapor sunmuş.
Ayrıca ben bu haciz masraflarını dairenin kasasında muhafaza etmiş iş bitiminde toplu olarak yatırmıştım bankaya. Yani üzerimde taşımamıştım. Normalde paranın tahsil edildiği en geç ertesi günü banka hesaplarına yatırılması gerekiyor biliyorsunuz. Ancak sabah erken saatlerde bir önceki günden kalan haciz mahallindeki işlemlere devam etmek için gittiğimden paraları yatırma fırsatını bulamamıştım. Nihayetinde iş bitiminde toplu olarak hepsini yatırdım. Dökümünüde yaparak. (taksi harç vs şeklinde)
Şimdi sormak istediğim zimmet veya irtikap suçu oluşur mu?
Yine tanığın beyanı dışındada delil olabilecek bir şey yok.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü bir borç bilirim.
Saygılar..
Bence burada zimmet veya irtikap suçu oluşmaz sayın icra memuru. Sadece isnad var ama delil sadece bir tanık. Peki tanık para verdiğini nasıl ispatlıyor? Makbuz almış mı? Almamış ki siz kesmişsiniz makbuzları. Para üstünü vermediğiniz nereden belli?
Müdür Bey,
Zimmet suçunun manevi unsuru kasttır. Burada özel kast aranmaz. Failde zimmete geçirme bilinç ve iradesi bulunması gerekir. Ancak doktrin ve içtihatlardaki görüşleri belirtmekte yarar vardır. Erem ve Erman-Özek’e göre genel kast yeterlidir. “Kanunumuzda filin belli bir saikle mesela kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla hareket etmesinin gerekli olduğu yolunda bir hüküm bulunmadığından genel kastın yeterli olduğu meydandadır. Buna rağmen Yargıtay’ımızın yerleşmiş içtihadı, zimmet suçlarında bir “mal edinme” veya “zimmete geçirme” ya da “temellük” veya “haksız çıkar sağlama” kastının aranmasının gerekli olduğu merkezindedir.”
Kanaatimce irtikap yoktur, icbar söz konusu değildir. İddianame zimmetten açılabilir, bu aşamada bir meslektaşımdan savunma için hukuki yardım alınız.
cevaplarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar.
tanığın beyanı dışında herhangi bir somut şey yok zaten. Yine ben haciz tutanağında talimat olduğu için buraca 156,85 TL masraf yapılmıştır diyerek yazıp imzalamışım. Sadece paranın bankaya geç yatırılması ile ilgili sorun çıkarsa çıkar diye düşünüyorum. Sizce parayı kasada muhafaza edip 2 gün sonra yatırmamdan dolayı herhangi bir suç oluşur mu?
Değerli üyeler. Başka hukuki görüş bildirebilecek kimse varmı acaba.
Bu konuda savunma vereceğim birkaç gün içinde
Savunmamı ne şekilde hazırlamamı tavsiye edersiniz
Zimmet ve irtikap devletin kasasına girmesi gereken paradan memurun kendi yararına devletin zararına yararlanmasıdır, benim anladığım burada devlet aleyhine bir eksiltme yok artan bir para var o parayı da kim vermişse müracaatında memurca iade edilmediğinde görevi kötüye kullanma oluşur.
artan bir parada yokki sayın avukatım.
156,85 TL masraf yapıldığı talimat haciz tutanağı içinde yazıyor.
Tanık beyanındada aynen şu ifade geçiyor -Yaklaşık 160 TL civarında bir parayı elden Kemal beye vermiştim-
Yani miktar için kesin birşey söylememiş ifadesinde. Zaten tanık olan kişinin beyanında herhangi bir usulsüzlük görmedim yapılan işlemde, fazla para alınması gibi birşey olmadı, benden aldığı masrafları tutanağa işliyordu diye beyanda bulunmuş.
Buna rağmen yinede zimmet yönünden değerlendirilebilir mi sizce?
Aslında ceza soruşturması anlamında bana görede en fazla parayı geç yatırmaktan dolayı görevi ihmal olabileceğini düşünüyorum ancak parayı üzerimde değilde dairenin kasasında muhafaza ettiğim için belki bu suç bakımındanda yırtarım diye düşünüyorum.
Ancak muhakkik olan şahıs disiplin yönünden mutlaka ceza isteyecektir. Herhalde devlet memurluğundan çıkartılmamı ister. Çünkü aramın son derece bozuk olduğu benim eski müdürüm muhakkik. Muhakkikin reddini istedim ama o da reddedildi.
Memurun harç ve masrafları elden alıp bankaya bizzat gidip yatırma zorunluluğu olduğunu düşünmüyorum böyle bir görevi olduğunun yasal mesnedi olmalıdır memur veya daire uygulamada kolaylık gereklilik için böyle bir durumu benimsemişse görevi ihmalden söz edilemez edilse bile görevin ihmali mazeretsiz ve kasıtla olması gerekir memur başka bir işte görev almışsa bu ihtimal de temelsiz kalır kanaatimce.
Sayın avukatım
Yasal zorunluluk şöyle. Siz daha iyi biliyorsunuzdur zaten ancak yinede hatırlatmakda fayda var. Son yapılan icra kanunundaki değişikliklerle yasada şöyle deniyor özetle. 'icra dairesi görevlileri haciz sırasında tahsil ettikleri paraları engeç ertesi iş günü mesai bitimine kadar icra dairesinin banka hesabına yatırır'
İcra daire işleyişi ile ilgili başka bir kanundada yapılması lazım gelen işler için yatırılması lazım gelen harç vs gideler ilgilisinden peşin alınır' diyor. Yani hacizden önce banka hesabına yatırılır.
Ha uygulamada hep peşinmi alıyoruz. Hayır. İş bittikten sonrada dairenin banka hesabına masrafların alacaklı vekili veya hazirun tarafından yatırılmasını temin ediyoruz. Bazı zamanlarda güvendiğimiz avukatlara kolaylık sağlayıp bu masrafları haczin yapıldığı ertesi günde bankaya yatırılmasını sağladığımızda oluyor. Bazen hacizler uzayınca aynı gün dairede harç vs paraları çekemediğimiz durumlarda tabi. Her zaman değil. Tabiki bunlar uygulamada kolaylık ve işlerin çokluğu malumunuz, pratiklik olsun diye yapılan uygulamalar.
Ancak benim durumuma gelirsek 9-10 adet farklı dosya olduğundan ve kaç dosyadan işlem yapabileceğimiz belli olmadığından paraları mecburen akşamları elden alma durumu var. Yine banka şubesine bizim yatırmamız lazım aldığımız parayı ertesi günü. Yasanın metninden benim anladığım bu en azından. Bu işle görevlendirilmiş bir birim yok adliyede. Dairede mübaşir gibi bir çalışanımızda yok. Banka şubeside ortalama 1-2 km uzaklıkta adliyeye. Oraya gitmek için C.Başsavcılığınca tahsis edilmiş bir vasıta yok.
Bu arada değerli vaktinizi ayırıp yorumlarınızı yazdığınız için teşekkür ederim.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku