bir şirkette yaklaşık 12 yıldan bu yana çalışmaktayım.12 Yıllık sürede işler çok yoğun olduğu için iş verenden istememe rağmen yıllık izine çıkartılmayıp yıllık izinlerim birikmesine neden oldu.
12 yıllık çalışma süresinde 10 yıl boyunca günde ortalama 16 saat çalışma sürem olmuş olup karşılığında da ne mesai nede esnek çalışmadan dolayı serbest zaman kullanım. İş veren tabi bize mesai vermediği için 10 yıl boyunca yıllık izin isteyince ''bu bizim işimiz arkadaşlar idare edin '' diye diye 10 yılımızı almış oldu. bu 10 yıl süresi içinde yaklaşık 90 gün izin birikti.
Son 2 yılda üstün çabalarımızdan dolayı fazla mesailerimizin karşılığında ücret almaya başladık...Şimdi biz fazla mesailere ücret aldığımız süreden itibaren şirket en ufak bir iş azlığında bizi izne gönderiyor...
Yukarıdaki yazdıklarım olayın detaylı anlatımıdır.Şimdi iş veren bana kalkmış mesai aldığımız için her ay geçmiş günlerinize ait izin kullandırmak istiyor(not:işler yine yoğun şirketin her hangi bir iş kaybı yok) .yani yılda 72 gün...Bunun haksızlık olduğunu belirtip yıllık izne yıllık hak edişim kadar çıkartacaklarını belirtip kabul etmeyeceğimi dile getirdim. Benim yapmam gereken nedir.Yıllardır izin istedim mesai verilmediği zamanlarda şirket yıllık izne çıkartmadı.Şimdi mesai alıyoruz diye şirket izne çıkartmak istiyor.Ne yapmam gerekiyor.Yardımcı olur musunuz.
İşveren size izin kullandırmak zorunda. Geçte olsa bu böyle. Toplu izin kullandırılabilir, ama Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. İzin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.
İzin tarihinide işveren belirler.
Konu ceceli341 tarafından (18-03-2013 Saat 01:46:45 ) de değiştirilmiştir.
Yani; iş veren bana her hafta izin vermesi normal bir şey mi?bence normal bir şey olmaması lazım? eşitlik ilkesi diye bir şey yok mu?
10 yıl boyunca sen doğru dürüst izin verme şimdi hadi izne çık.bu bana çok mantıklı gelmiyor.peki şimdi ben desem beni 10 yıl boyunca neden izne çıkartmadınız.iş veren kendini ne diye savunacak... dediğim gibi iş hacminde de bir düşüş yok...
kİmse sormyacak mı sen bu çalışanı düzenli izne çıkartmamışın işindede bir azalma düşme yokken neden şuan kullandırmak istiyorsun...
Yani; iş veren bana her hafta izin vermesi normal bir şey mi?bence normal bir şey olmaması lazım? eşitlik ilkesi diye bir şey yok mu?
10 yıl boyunca sen doğru dürüst izin verme şimdi hadi izne çık.bu bana çok mantıklı gelmiyor.peki şimdi ben desem beni 10 yıl boyunca neden izne çıkartmadınız.iş veren kendini ne diye savunacak... dediğim gibi iş hacminde de bir düşüş yok...
kİmse sormyacak mı sen bu çalışanı düzenli izne çıkartmamışın işindede bir azalma düşme yokken neden şuan kullandırmak istiyorsun...
Evet işveren sizi zamanında izne çıkartmalilıydı. bu hatalıdır ama hatadan döndü diye işvereni suçlayabilrimiyiz.
İzin hakkını kullandırtmak işverenin yükümlülüğüdür. Ayrıca izin hakkından vazgeçilemez. paraya çevrilemez. vs.vs.
Ancak izinler birikmiştir ve hakkınız olan izninizi kullandırmak istiyor. neden izin kullanmaktan imtina ettiğinizi anlamışda değilim. hakkınızı veriyor.
Ayrıca iş var diye sizi izne gönderemez diye bir kural yok. Size mesaiye bırakma yada devamlı mesai ücretli çalıştırma zorunluluğuda yok. Eskiden mesai ücreti vermemesi haksızlık tabiki isterseniz bunları ispatlayabilecekseniz dava açabilirsiniz. Ayrıca günde 16 saat çalışma yada çalıştırmada yasal değildir.
Anlıyorum siz izne çıkarsanız mesaili çalışamayacağınız için gelir kaybına uğrayacaksınız.
İşveren ile anlaşıp 2 ye 3 e böldürmeye çalışın
Birde işveren her hafta size ne izni veriyor anlamadım.
- - - Updated - - -
a-İş Kanunu 63. maddesinde: Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir.
b- İş Kanunu 41. maddesinde: Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz. 63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.
c- İş Kanunu 69. maddesinde: Çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir. İşçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez.
hükümleri mevcut olup, bu duruma göre günlük toplam çalışma süresi 11 saati aşmamak üzere, günde en fazla 3 saat, yılda toplam 270 saati aşmamak kaydı ile işçinin olurunu alarak fazla mesai uygulanabilir. Ancak gece çalışmaları 7,5 saatten fazla olamaz ve gece çalışması sonrası fazla mesai yapılamaz.
Haklı fesih hakkını doğuran sebepler( Tazminatlı iş akdini feshetmek)
Fazla mesai şartlarına uymamak yani işverenin aşırı fazla mesai yaptırması.
İzin hakkını kullandırmamak
Konu ceceli341 tarafından (18-03-2013 Saat 02:34:20 ) de değiştirilmiştir.
iş veren biriken izinlerimi her ay bir hafta kullandırmak istiyor.90 gün izini 3. bölmüş değil.yani yılda 12 hafta beni izne çıkartacakmış. bende 72 gün çok fazla 36 gün izne çıkmak istiyorum (maddiyat anlamında beni etkileyecek). Geçmişe dönük izinlerini mi bölme falan yapmadı.kendi kafasına göre ayda 1 hafta yıllık izne çıkmamızı istiyor.
Ben izne çıkmak istiyorum fakat dediğim gibi yıllardır izin istedim iş yoğun diye vermediler.şimdi mesai alıyoruz diye geçmişe dönük izinlerinimizi azaltıp hep mesaiden para vermiyecekler hemde yıllık izinlerimizi bitirecekler.Benim yanımda çalışan arkadaşımın iznide bana yakın onuda aynu şekilde izne çıkartıp yoğun tempolu işlerimizi birbirimize yaptırarak dediğim gibi hem mesai alamıyorum hem yıllık izinlerim kışın ortasında azalıyor hemde işimin yanında başkasınında işini her ay fazladan yapmak zorunda kalıyorum.Her ay bir hafta dinlen diğer hafta yardır ağır geliyor.
Ne yapmam gerekir..
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku