Merhaba,
Arsa miras kaldı fakat Varisleri çok. Devlet oraya Toki yapacakmış ama ne zaman yapar bilemiyoruz. Sormak istediğim soru şu;
Dedemin adına kayıtlı veraset ilamını çıkardık.Tapuda halen dedem adına kyıtlı. Varisler çok olduğundan dolayı ve bizimde maddi imkanımız olmadığı için mahkemeye davada açamıyoruz ki herkesin payı bölünsün diye . Bu Arsa üzerine Ev kurabilirmiyiz ? % 33 sadece ve En büyük pay zaten bizim. Toki ne zaman gelirse o varislerle upraşsın diye düşündüm.
Benim amacım sadece bir evim olsun yeter 13000Mkarelik bir arsa. Bu konuda nasıl bir yol izlemem uygun olur ?
Tenkis davasi acmalisiniz.
Tenkiste usul:
1-Ölüm tarihi itibariyle tereke değerinin tespiti
2-Tasarruf nisabının, sabit tenkis oranının tespiti
3-Bölünür bölünmezlik raporu
4-Davalıdan tercih hakkının sorulması (bölünmezlik raporu halinde)
5-Hakkın kullanımını müteakip ivedilikle, tercih tarihi itibariyle değer tespiti
6-Yine gecikmeksizin ,son raporu müteakip, karar tesisi.(Bölünemeyen malın, tercih hakkının kullanıldığı tarihteki değerinin, sabit tenkis oranına çarpılmasıyla ulaşılacak değer = Tenkise tabi tutar)
Tenkiste önemli olan iki tarih değeri, ölüm tarihi değeri ile, tercih hakkının kullanıldığı tarihteki değerlerdir.
Sonraki temlik işlemine miras bırakanda katılmış ise muvazaalı işlem olup, kötüniyetli temlik gibi işlem görür ve ( C ) aleyhine tenkis davası açılabilir. Aşağıdaki kurallar uygulanır. Bu koşullarda ( C ) aleyhine muris muvazaası nedeniyle iptal davası veya kademeli olarak iptal ile birlikte tenkis davası da açılabilir.
Sorulan olayda , 3. Kişinin iyiniyetli olduğu belirtildiğine göre bu kişi aleyhine iptal ve tenkis davası açılabilme koşulu gerçekleşmemiş demektir. Bu durumda (A) nın iyiniyetli veya kötüniyetli olduğuna bakılır. TMK 566 .md. si uygulanır. İyiniyetli ise tenkis konusu mal elden çıktığından (A) aleyhine de tenkis davası açılamayacaktır. Kötüniyetli ise (A) aleyhine tenkis davası açılır .
(A) nın geri verme (tenkis ) borcu aşağıdaki kurallara göre hesaplanır. Yalnız elde mal bulunmadığından davalının tercih hakkını kullanma hakkı da kalmamıştır. Davacı saklı payına müdahale edilen kısmın parasal değerini alır. Parasal değerlendirmeler aşağıdaki kurallara göre miras bırakanın ölüm tarihi ile karara en yakın tarih itibariyle yapılır. Yetkili mahkeme miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesidir. Görev değere göre belirlenir. Dava değeri başlangıçta belli olmadığından tahmini değer üzerinden dava açılıp, yargılama sırasında belirlenen bedele göre harcı tamamlanabilir. Dava TMK 571 md.sindeki 1 ve 10 yıllık hak düşürücü süreye tabidir.
1. Öncelikle davacının saklı payı ile , tasarruf edilebilir kısmın parasal değerlerinin bulunması gerekir. Bunun için miras bırakanın ölüm tarihi itibariyle terekenin aktif ve pasifinin parasal değeri hesap edilir.
2. Terekenin aktifi temlik edilen ve temlik dışı taşınır taşınmaz mallar , alacaklar , ölüme bağlı sigortalar olarak sayılabilir. Miras bırakanın borcu ,cenaze giderleri terekenin mühürlenmesi ve yazım giderleri ve miras bırakanla birlikte yaşayanın ve onun tarafından bakılan kişilerin üç aylık geçim giderleri terekenin pasifini teşkil eder . Terekenin aktifinin ölüm günün itibariyle değerinden pasif değerler düşülerek NET TEREKE miktarı tutarı bulunur.
3. Davacının SAKLI PAYI miktarı net tereke miktarı üzerinden veraset belgesindeki paya göre hesap hesap edilir .Bu miktardan temlik dışı terekeden aldığı miktar var ise yine veraset belgesindeki paya göre hesaplanır, bu miktar düşülerek (Saklı payın parasal değeri ) bulunur.
Net terekenin geri kalan kısmı ise tasarruf edilebilir kısım (tasarruf nisabı) dır.
SABİT TENKİS ORANI = saklı payın parasal değeri (pay) tenkise konu malın ölüm günü itibariyle parasal değeri (payda) şeklindedir.
4. Davacının saklı payına müdahale ortaya çıkarsa tenkise konu malın değerinde azalma gelmeden bölünmesinin imar yönünden mümkün olup olmadığı araştırılır Tenkise konu mal bölünebiliyorsa ,bu kısımların bağımsız bölümler halinde taraflar adına tesciline karar verilir.
5. Tenkis konusu malın bölünmesi mümkün değilse , davalıya TMK. 564. Maddesindeki tercih hakkı kullandırılır.
a. Davalı dilerse parayı seçebilir .Bu durumda tasarruf edilebilir (tasarruf nisabının ) değerini davacıdan alarak, malı davacıya bırakır.
b. Davalı dilerse malı seçebilir. Bu takdirde mal davalıda bırakılacak, davalı davacıya saklı paya el atılan –tenkisi gereken – miktarı ödeyecektir.
6. Bu takdirde , yeniden keşif yapılarak tenkis konusu malın karar günündeki ( md. 564/2 yada karara en yakın gündeki ,Yargıtay kararlarına göre tercih hakkının kullanıldığı gündeki ) değeri tespit edilir ve ortaya çıkan miktar sabit tenkis oranı ile çarpılarak saklı paya el atılan , tenkis edilecek bedel veya tasarruf edilebilir miktarlar bulunur.
Tapu 1964 te dedemden kalmıştır. 500 kişiyeulaşma imkanım olmadığıiçin anladığım kadarıyla arsanın üzerine ev kuramıyorum. ne yapalım can sağ olsun. mecburen bekliyecez...
Bilgi verdiğiniziçin teşekkür ederim.
Peki dava açmadan arsanın üzerine halı saha aça bilir miyim ? var sayalım ki halı sahayı açtım. bundan bizim diğer mirasçılar hak iddia edebilir mi ? hak iddia etse dahi benim payımın üzerine halı sahayı diktim desem mahkeme bana orayı verir mi?
Peki dava açmadan arsanın üzerine halı saha aça bilir miyim ? var sayalım ki halı sahayı açtım. bundan bizim diğer mirasçılar hak iddia edebilir mi ? hak iddia etse dahi benim payımın üzerine halı sahayı diktim desem mahkeme bana orayı verir mi?
O seçtiğiniz yer hatta seçeceğiniz herhangi bir yer sizin payınız değil,
toplamda 13000 mt2 olduğunu söylediğiniz arsa üzerinde tıpkı diğer hak sahiplerinin de olduğu gibi sizin de pay sahibi olduğunuz bir kısım sadece, yani o halı sahayı kuracağınız yer her neresi ise sizin payınız olan yer değil. Bu durumda da diğer mirasçıların elbette iddia edebileceği hakları vardır, başkalarının hakları varken de salt siz oraya bir tesis kurduğunuz için mahkeme diğer hak sahiplerinin hakkının yenmesine imkan tanıyacak bir karar vermez / veremez.
O seçtiğiniz yer hatta seçeceğiniz herhangi bir yer sizin payınız değil,
toplamda 13000 mt2 olduğunu söylediğiniz arsa üzerinde tıpkı diğer hak sahiplerinin de olduğu gibi sizin de pay sahibi olduğunuz bir kısım sadece, yani o halı sahayı kuracağınız yer her neresi ise sizin payınız olan yer değil. Bu durumda da diğer mirasçıların elbette iddia edebileceği hakları vardır, başkalarının hakları varken de salt siz oraya bir tesis kurduğunuz için mahkeme diğer hak sahiplerinin hakkının yenmesine imkan tanıyacak bir karar vermez / veremez.
Diğer hak sahiplerinin hakkını yemek gibi bir niyetim Allaha şükür yok. Zaten veraset ilamında birinin hakkı yenecekti onu bile ben gün yüzüne çıkarttım onlarda inş haklarını alacaklar.
Benim demem şu;
19475M2 arsa'da benim üzerime düşen pay 13000M2 ise benim payımı versinler diğer varislerde almak isterse gitsin tapu'dan üzerlerine alsınlar. Yani herkes kendi payını alsın.
Varisler çok olduğu ve biraz eski zamanda kavgalar dövüşlerle yaşamış oldukları durumlardan dolayı olayı net göremiyorlar.
Ben izale-i Şua davası açacağım desem bile umurlarında olmaz. Mahkemeye bile gelmezler.
Benim amacım da En azından kosgepten yardım alıp birşeyler yapmak.
Hayvancılık,Halı Saha vs...
Yazık günah
O toprak orda durduğu müddetçede yazık olacak.
İzale-i Şuyu davası açtığımda yok parasına satılacak.
Peki farzedelim davayı açtığımı var sayalım. ben dışarıya satılmasını istemediğimde davayı iptal edebiliyormuyum ?
Anlamıyorum/Anlıyamıyorum.
Şu şekilde olması daha mantıklı değilmi ?
19475m2'lik arsa var. kaçtane mirasçı var? 50 tane.
Mahkeme Tebligat yapar paylaşmak için
Gelenler kendi adlarına paylarını alsınlar.
Gelmeyenlerde kendileri ne zaman giderlerse isimlerine çevirebilsinler.
Tabi yinede devletim daha iyisini bilir. Belkide benim göremediğim arka planda farklı bir perde vardır.
annemin mirasçısı olduğu toplam 6 mirasçıdan oluşan arsaya bir ortak seneler önce ev yapmış şimdi hakkımızı almak istiyoruz dava açıldı 11 ay oldu sonuç yok
Dosya durumu tenzip zaptı hazırlandı
Dava türü: Başkasının Taşınmazına Bina Yapımı Nedeniyle
bundan ne çıkar nasıl işler sonrasında neler yapmalıyız?
,
miras kalan arsa uzerindeki kacak yapi,
babadan miras kalan tarlaya ev yapabilirmiyim,
ortak olan arsanin bolunmeden kanunen ev yapilirmi,
musterek yere ev yapmak sonucu ne olur,
mirasli yere ev yapmak,
mirasli arsaya ev yaptirma,
mahkemelik yere ev yapmak,
miras olan arsaya ,
mal bolunmeden ev yapilirmi,
kanunlara gore mirascilari olan arsalara ev yapilirmi,
miras malina ev yapilirmi,
mirasli yere nasil ev yaparim,
mirasli yere ev yapirmi,
Mirasli mala ev yapmak,
miras kalan yere kacak ev yapilir mi,
miras arsanin uzerine ev ,
ev arsasi mirasi,
ev tapulu arsaya ev yapmak,
hisseli arsa ev yapabilirmiyim,
babamda miras kalan tarlaya ev yapabilirmiyim,
miras kalan hisseye ev yapip tapu almak
Merhabalar miraslı bir tarla hakkında fikirlerinize danışmak istiyorum. Anne baba vefat etmiş 3 erkek 1 kız Mirasçı var, bu mirasçılardan da 2 erkek...
Tüvtürke aracı muayene ettirdikten sonra kredi kartımdan komisyon ücreti alındı. Tüketici hakem heyetine başvurdum ve hakem heyeti beni haklı buldu....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
tüvtürke karşı tüketici hakem...
07-05-2025, 23:40:53 in Tüketici Hakları