Merhaba ben sorumu ayrıntılı olarak sorayım 1978 yılında tarla tapusu olarak düzenlenen tek tapu üzerine apartmanımız yapılmıştır. 2000 li yılların başında apartmanın arkasındaki bir miktar arsa ile birlikte binanın arsası yöneticimiz tarafından organize edilerek 12 ayrı normal daire tapusuna dönüştürülmüş olup fazla arsa karşılığında daire sahipleri tarafından 1000 er dolar verilip tapu evrakları daire sahiplerine imzaya sunulmuştur. Bizlerde bunun verdiği memnuniyetle evraklarımızı imzalayıp tapumuzu alıp muhafaza ettik aradan 10 sene geçtikten sonra binayı yıktırıp hakkımıza düşen arsa payları kadar para karşılığında müteahhite verdik ancak tapuları incelediğimizde yönetici ve birkaç dairenin metrekaresi 120 civarı yazılmış bizim dairemiz ise sadece 23 metrekare tapu payı yazılmıştır. İşin ilginç tarafı binamızda 3 adet 3+1 3 adet 2+1 6 adette 1+1 daire bulunup bizim dairemiz 3+1 yöneticininki de 1+1 dir. Tapu paylarının yönetici ve birkaç daireye fazla olarak yazıldığı bariz ortadadır. Yöneticimizin beyanı " Devlet bana bunu uygun görmüş hakkım neyse onu alırım yapılan yanlışlık ya da başka birşey beni ilgilendirmez " şeklindedir. Mantıken evlerin metrekarelerinin ölçülüp buna göre arsa payı çıkması gerekir. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim görüşlerinizi bekliyorum.
Arsa paylari dairelerin degerlerine göredir.
Bu degerleri devlet belirlemez, maliklerin istegi ile belirlenir.
Demekki arsa payi bildirim aninda yanlis bildirim yapilmis.
Yanlis hesaplanan daire arsa paylarina itiraz edip arsa payi düzeltme davasi acmalisiniz.
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi E:2005/1500 - K:2005/3483
ARSA PAYININ DÜZELTİLMESİ
( Bağımsız Bölümlerin Değerleriyle Oranlı Olarak Özgülenmediği ya da Bağımsız Bir Bölüme Arsa Payı Hiç Özgülenmediği Hallerde İlgili Kat Malikinin Arsa Paylarının Yeniden Düzeltilmesi İçin Mahkemeye Başvurma Hakki Olduğu )
BAĞIMSIZ BÖLÜME ARSA PAYI ÖZGÜLENMEMİŞ OLMASI
( Bağımsız Bölümlerin Değerleriyle Oranlı Olarak Özgülenmediği ya da Bağımsız Bir Bölüme Arsa Payı Hiç Özgülenmediği Hallerde İlgili Kat Malikinin Arsa Paylarının Yeniden Düzeltilmesi İçin Mahkemeye Başvurma Hakki Olduğu )
KAT MÜLKİYETİ KURULMASI
( Kurulduğu Tarihteki Değeri İle Oranlı Olarak Arsa Payının Belirlenmesi Buna Bağlı Olarak Anayapıdaki Diğer Bağımsız Bölümlere Özgülenen Arsa Paylarının da Yeniden Düzenlenmesi Gereği )
ÖZET :
Dava, dava konusu dükkan nitelikli bağımsız bölümün belediyece onaylanan mimari projesinde gösterilmiş olmasına karşın anataşınmazda kat mülkiyeti kurulurken bu bağımsız bölümün tapuya tescil edilmemesi ve arsa payı özgülenmemesi nedeniyle söz konusu bağımsız bölüme arsa payı verilerek kat mülkiyeti kütüğüne tescil edilmesi, böylece arsa paylarının düzeltilmesi istemine ilişkindir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre, arsa paylarının bağımsız bölümlerin değerleriyle oranlı olarak özgülenmediği ya da bağımsız bir bölüme arsa payı hiç özgülenmediği hallerde ilgili kat malikinin arsa paylarının yeniden düzeltilmesi için mahkemeye başvurma hakkı vardır.
Olayda, bu bağımsız bölümün kat mülkiyetinin kurulduğu tarihteki değeri ile oranlı olarak arsa payının belirlenmesi, buna bağlı olarak anayapıdaki diğer bağımsız bölümlere özgülenen arsa paylarının da yeniden düzenlenmesi, böylece dava konusu bağımsız bölüm de dahil anayapıdaki diğer bağımsız bölümlere ilişkin arsa paylarının saptanması için bilirkişiden ek rapor alınması, gerektiğinde yeni bir bilirkişi kurulu oluşturularak yerinde yapılacak inceleme ile ayrıntılı ve denetime elverişli rapor alınması, bundan sonra dava konusu bağımsız bölümün arsa payını gösterir biçimde tapuya tescili, diğer bağımsız bölümlerin de arsa paylarının düzeltilmesi ile ilgili değişikliğin tapuya tescili yolunda hüküm kurulması gerekir.
Yargıtay E: 2011/1461 - K: 2011/4119
ÖZET :
Davacı vekili dava dilekçesinde, davacı ve davalıya ait bağımsız bölümlerin arsa paylarının belirlenmesinde hata yapıldığını ileri sürmüştür.
Arsa paylarının bağımsız bölümlerinin payları ile oranlı olarak tahsis edilmediği hallerde, her kat malikinin arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurabileceği hükmüne yer verilmiştir.
Yerinde yapılan keşif sonucu düzenlenen bilirkişi kurulu raporunda davacı ve davalıya ait bağımsız bölümlerin arsa paylarının düzenlenmesinde hata yapıldığı belirlenmiş olup mahkemece de bu bilirkişi raporuna itibar edildiğine göre davacıya ait arsa paylarının düzeltilerek tapuya tesciline karar verilmesi gerekir.
Konu Hakkaniyetli tarafından (15-02-2013 Saat 20:14:57 ) de değiştirilmiştir.
Buradaki soruma bir ekleme daha yapmak istiyorum. Bizim binamız 1978 yılında yığma bina olarak yapılmıştır. O zamanlar geneldeapartmanlar bu şekilde yapılıp iskansız tek yapı olarak gözüküyordu. Binanın yarım metresi yolda kaldığı için binaya iskan alınamadı ve tapusu yukarıdaki belirttiğim ölçülerde gecekondu olarak alındı. Elimizde 12 daireli bir apartman var ancak imarı alınamadığı için tek yapıya 12 ortak olarak arsa tapulu bir yapı gözüküyor bu haliylede yukarıda verdiğiniz yolu izleyebilirmiyim ayrıca yapılan yanlışlığı düzeltmek için herhangi bir zaman aşımı süresi var mı?
Konu formydemons tarafından (15-02-2013 Saat 21:35:43 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: yazım hatası düzeltme
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Esas No : 1998 / 5277 Karar No : 1998 / 8427
Özü :
Arsa Paylarının Bağımsız Bölümlerin Değerleriyle Orantılı Olarak Tahsis Edilmediği Hallerde, Arsa Payının Düzeltilmesi Talep Edilebilir. Ancak Bağımsız Bölümlerin Değerinde Sonradan Değişme Olması Halinde Düzeltme Talep Edilemez.
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Esas No : 1993 / 3025 Karar No : 1993 / 5313
Özü :
Arsa Paylarının Sonradan Değiştirilebilmesi İçin Bu Payların Bağımsız Bölümlerin Değerleri İle Oranlı Olarak Tahsis Edilmediğinin Saptanması Gerekir.
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Esas No : 1990 / 26590 Karar No : 1991 / 8730
Özü :
Kat Maliklerinden Herbiri, Aralarında Başka Türlü Anlaşma Olmadıkça Yakıt Ve Demirbaş Giderlerini Kendi Arsa Payları Oranında Öderler. Arsa Payında, Diğerlerine Göre Fazlalık Olduğu Takdirde, Arsa Payının Düzeltilmesi Davası Açılarak Eşitsizliğin Giderilmesi Gerekir.
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Esas No : 1990 / 10494 Karar No : 1990 / 31870
Özü :
Arsa Payının Düzeltilmesine İlişkin Davanın Bütün Kat Maliklerine Yöneltilmesi Gerekir. Taraflar Oluşturulmadan Davanın Esasına Girilerek Hüküm Kurulması Usule Aykırıdır.
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Esas No : 1987 / 15738 Karar No : 1987 / 16896
Özü :
İmar Affı Yasası Kapsamında Projesine Aykırı Biçimde Ve Kaçak Olarak Yapılan Katın Arsa Payı Belirlenirken Taşınmazda Kat İrtifakının Kurulduğu Tarihteki Değerin Esas Alınması Ve Öteki Kat Maliklerine Arsa Paylarına Göre Ödenecek Miktarın Bulunması Gerekir.
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Esas No : 1986 / 14360 Karar No : 1986 / 14561
Özü :
Ana Yapının Tamamı Davacılara Ait İken Bu Arsa Payları Bizzat Davacılar Tarafından Saptanarak Kat Mülkiyetine Geçildiğine Göre Aynı Kimselerin Bu Arsa Paylarının Adil Olmadığını İleri Sürmeleri İyi Niyet Kuralları İle Bağdaşmaz.
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Esas No : 1986 / 9661 Karar No : 1986 / 13264
Özü :
3290 Sayılı İmar Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesi Hakkındaki Kanunun 9. Maddesi Gözönüne Alınıp İnceleme Yapılması Gerekirken, Bu Yapılmadığından Dolayı Hükmün Bozulmasına Karar Verilmiştir.
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Esas No : 1984 / 746 Karar No : 1984 / 628
Özü :
Her Bağımsız Bölüme Düşen Arsa Payının Saptanmasında O Bölümün, Kat Mülkiyeti Veya Kat İrtifakı Kurulması Anındaki Değeri Gözönünde Tutulur. Bu Değer Yalnızca Metrekare Hesabına Göre Değil, Bölümün Kaçıncı Katta Olduğuna, Güneşten Yararlanma Durumuna, Cephelerinin Hangi Tarafta Olduğuna Da Bakılarak Hesaplanmalıdır.
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Esas No : 1983 / 1813 Karar No : 1983 / 1725
Özü :
Bilirkişi Raporunda Tüm Kat Maliklerinin Arsa Paylarının Ne Olması Gerektiği Gösterildiğine Göre, Bazı Kat Sahiplerinin Değil Bütün Kat Sahiplerinin Arsa Paylarının Düzeltilen Biçimde Tesciline Karar Vermek Gerekir.
Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Esas No : 1983 / 641 Karar No : 1983 / 684
Özü :
Kat Mülkiyetinin Kurulduğu Zamanda Bağımsız Bölümlerin Değeriyle Orantılı Olmayan Arsa Paylarına Karşı Kat Sahiplerinin Arsa Payının Düzeltilmesi Davası Açma Hakları Vardır.
Yukarıdaki kararlar çok bilgilendirici ama benim için önemli olan bizim elimizdeki imarsız arsa tapulu binanın haksız yere paylaştırılan arsa paylarının düzeltilebilip düzeltilemeyeceği ayrıca 12 kişininde dava açması gerekiyormu yoksa sadece mağdur olan bir kaç kişimi dava açsın çünkü şuanki durumda bu işten karlı çıkacak arsa sahipleri dava açmak istemeyebilir ve yukarıda iyi niyet kuralına aykırıdır şeklinde bir karar var tamam tapuları iyi niyetli olarak aldık ama tapudaki arsa paylarının böyle orantısız olduğundan bilgimiz yoktu burada iyi niyetimizin ve dikkatsizliğimiz sonucu yönetici bizi gafil avlamış durumda acaba mahkeme bu mağduriyeti giderebilir mi?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
ğåìîíò ïîäñâåòêè íîóòáóêà
02-07-2025, 04:23:43 in Kişiler Hukuku