SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME - 5 kalem giderin geri ödenmesi
SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME
5 yıldır SEDAŞ abonesi olan E.Ö. isimli vatandaş, SEDAŞ`a ‘sebepsiz zenginleşme` gerekçesiyle dava açtı. SEDAŞ`ın, TEDAŞ`tan dağıtım ihalesini alırken tüm gider kalemlerini hesaplayarak teklifte bulunduğunu ancak ‘dağıtım bedeli, iletişim sistem kullanım bedeli, kayıp kaçak bedeli, perakende satış hizmeti bedeli (PSH) ve sayaç okuma bedeli` olmak üzere 5 kalem gideri tekrar faturaya yansıtarak vatandaştan bu parayı alıp ‘sebepsiz zenginleştiğini` iddia eden E.Ö. açtığı davayı kazandı. E.Ö. süreci gazetemize anlattı.
PARASINI GERİ İSTEDİ
Daha önce ‘kayıp kaçak bedelleri` konusunda açılan emsal davalar olduğunu ve dava açan kişilere ‘haksız yere kendilerinden alınan` kayıp kaçak bedellerinin geri ödendiğini söyleyen E.Ö., yine ‘haksız` ve ‘hukuksuz` yere kendisinden alınan 5 kalem giderin geri ödenmesi için Gölcük Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti`ne başvuru yaptığını ve SEDAŞ`ın bu dilekçeye itirazı üzerine nisan ayında Gölcük 1. Asliye Hukuk Mahkemesi`nde dava açtığını söyledi.
10 AYLIK MÜCADELE
E.Ö., 5 yıl geriye dönük şekilde ‘haksız` yere alınan 5 kalem giderin toplamının 716 TL olduğunu ve 10 aylık mücadelesinin ardından mahkemenin kendisini haklı bularak, bu paranın ödenmesine karar verdiğini söyledi. SEDAŞ`a büyük bir darbe vuran E.Ö., firmanın bu parayı ödememek için çok mücadele ettiğini belirtti. E.Ö. şunları söyledi: “SEDAŞ, yönetmeliğe göre sadece 1 yıl geriye dönük parayı ödemeyi kabul etti. Ancak Borçlar Kanunu`na göre geriye dönük 10 yıla kadar ödeme yapılabiliyor.
5 YILDA 716 TL
SEDAŞ`a defalarca itiraz etmeme rağmen sürekli banka hesabıma 1 yıllık ödemeyi yatırdı. Ancak 5 yıl geri dönük paramı istediğim için bunu kabul etmeyerek hemen gönderen hesabına parayı tekrar gönderdim. SEDAŞ`ın amacı ‘Paranızı ödedik hak talep edemezsiniz` demek. 10 ay verdiğim mücadele sonunda haklı çıktım. Herkes hakkını aramalı. Sadece benden 5 yılda 716 TL alınıyor. SEDAŞ`ın bir milyondan fazla abonesi var. Böyle bakınca çok büyük paralar var ortada.”
BİR EKSİ DAHA…
2010 yılı verilerine göre SEDAŞ`ın 1 milyon 408 bin 167 müşterisi bulunuyor. 2 yıllık süreçte yeni aboneler de kazanan SEDAŞ, E.Ö. tarafından açılan davayla hanesine bir eksi daha yazdırmış oldu. Gerekçeli kararın 15 gün içerisinde çıkacağını ve karar SEDAŞ`a tebliğ edildiği andan itibaren İcra Kanunu`na göre 10 gün içerisinde paranın ödenmesi gerektiğini söyleyen E.Ö. “SEDAŞ`ın haksız olduğuna inandığım için bu davayı açtım. Herkes bu konuda dava açtığı taktirde mahkeme onları yüzde 99.99 haklı bulacaktır” dedi.
İZLENECEK YOLLAR
Hak arama sürecinde vatandaşların izlemesi gereken yolu da bizlerle paylaşan E.Ö. şunları aktardı: “Önce firmaya mail atılarak talep iletilecek. Ardından SEDAŞ`ın bürosuna bir dilekçe yazılarak 5 yıllık fatura dökümü istenecek. Verilen dökümlerden 5 kalem toplanarak hakem heyetine başvuru yapılacak. Hakem heyetinin kararı kişinin lehine olursa SEDAŞ, asliye hukuk mahkemesine dava açıyor, olmazsa kişi dava açmalı. Ardından mahkeme tensip tutanağı yolluyor.
AVUKATSIZ KAZANDIM
Buna cevap yazıyorsunuz ve firma cevabınıza itiraz ediyor. Siz de firmanın itirazına itiraz ettikten sonra mahkeme sizleri haklı buluyor ve davayı kazanıyorsunuz. Ben bu davayı hiç avukat olmadan kazandım. SEDAŞ`ın ise 4 avukatı vardı karşımda. SEDAŞ bizden aldığı bu 5 kalem için devlete bir kuruş bile ödemiyor. Hepsi bu şirketin sahiplerine gidiyor. Davayı kazandıktan sonra pek çok kişiye dava tutanaklarının fotokopisini verdim, hepsi de dava açmayı düşünüyor.”
Cevap: SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME 5 kalem giderin geri ödenmesi
1.408.016 kişinin her biri dava açarak, mahkemeye 1.408.016 tane daha dosya mı yüklemeli?
Bir haksızlığın herkese karşı yapıldığı belli olduğuna göre, Sedaş'ın bu ödemeyi tüm abobelerine yapması için ne yapılmalı?
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
1.408.016 kişinin her biri dava açarak, mahkemeye 1.408.016 tane daha dosya mı yüklemeli?
Bir haksızlığın herkese karşı yapıldığı belli olduğuna göre, Sedaş'ın bu ödemeyi tüm abobelerine yapması için ne yapılmalı?
Maalesef hukuk, kişi alacağını talep etmeden borçluya illa vereceksin vermezsen sana ceza keserim demiyor.
İsteyene vereceksin diyor.
İstemeyeninki, isteyene kadar sende kalabilir.
İstemeyenlerin 5 yıllık zaman aşımını dolduran alacakları senindir diyor.
Mahkemeler mevcut kanunlar ve yargılama usulleri neyse onu yapıyor.
Tek çözüm meclisten Milet vekillerinin borçlunun, alacaklı istemese dahi borcunu vermezse sorumlu olacağı ve zaman asimin olamayacağı ile ilgili bir kanun çıkarmaları.
Borcunu vermeyen borçlulara caydırıcı gecikme tazminatları ödettirilmesi.
Şimdiki mevcut kanunlarda böyle bir şey yok.
Onun için her alacaklı alacağını bizzat istemeli.
Konu Hakkaniyetli tarafından (18-01-2013 Saat 17:17:27 ) de değiştirilmiştir.
bu ne ki,
şubatta bir yer aldım, 5 ay tadilat sürdü, ağustosta elektrik tesisatıyla beraber sayacı değiştirdim, eylulde taşındım, aralıkta 400tl "ek kullanım bedeli" faturası çıkardılar, sayacı değiştirdim ya , bozukmuş meğer sayaç , tadilat süresince elektrik kullanmasakta bu bedeli ödeyecekmişiz.
hayali tüketim hesaplaması yapılamaz, eski sayaç depomda, arızalı olduğunu nerden öğrendiniz diyerek dilekçe yazdım, 45 gündür ödeme iadesi yapacaklar.
adam değişen sayaç sebebiyle kafasına göre fatura çıkartıyor yahu, belgeye ihtiyac bile duymuyor.
Sayin avukatlar.Ayni davayı 2.nci Asliye Hukuk mahkemesinde de actim.3 ay icin.Mahkeme iadesine karar verdi.Sedas henuz icraya vermeden tehiri icra talep etti.Ve temyize muracaat etti.Daha onceki davada temyiz taleplerini adalet bakanligi reddetmisti.Neler oluyor anlamadim.Yardim lutfen
Temyiz itirazını adalet bakanlığı incelemiyor ki red etsin Yargıtay mahkeme kararını onamak suretiyle red etmiştir olsa olsa. Her dava müstakildir ve kanun yolu açıktır temyize başvurmuşlarsa siz yargıtayın diğer dosyanızda verdiği kararı emsal gösterip itirazların reddini kararın onanmasını istersiniz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku