+ Konuyu Yanıtla
1 den 6´e kadar toplam 6 ileti bulundu.

Konu: Yedek Parça Temini

Yedek Parça Temini Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    İstanbul
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Yedek Parça Temini

Selamlar,

Benim hala garantisi devam etmekte olan bir dizüstü bilgisayarım var. Kullanıcı hatasından kaynaklanan bir arızadan (klavye problemi) dolayı servise götürdüm. Serviste onarım için bir fiyat çıkardı. Servisin çıkardığı bu fiyatı kabul etmedim ve bilgisayarı onarılmadan geri teslim aldım. Daha sonra arızayı kendi kendime giderebilmek için yedek parça (klavye) talebinde bulundum ve ödemeyi yaptım. Bir ayı aşan bir süre geçmesine rağmen ücretini ödediğim klavye bana ulaştırılmadı. İlgili yönetmeliği okudum ve üretici veya ithalatçı firmanın ürünün kullanım ömrü süresince bana yedek parça satışından kaçınamayacağı sonucunu çıkardım. Kunuyla ilgili merak ettiklerim şunlar:

1. Yedek parça temininde ürünün tamirinde olduğu gibi belli bir süre sınırı var mıdır? 20 işgünü içinde temin edilmelidir gibi...

2. Eğer böyle bir süre sınırı var ise bunun yaptırımı nedir. Konuyu mahkemeye taşıyıp bilgisayarın iadesini veya değişimini talep edebilir miyim?

3. İlk iki sorunun cevabının olumlu olduğunu farzerderek: Diyelim ki yedek parça geç temin edildi ve teslim aldım bilgisayarı değişim/iade hakkım saklı mıdır?

İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler,

Hukuki NET Güncel Haber

Yedek Parça Temini konulu yargıtay kararı ara
    Yedek Parça Temini konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    944
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Yedek Parça Temini

1 - Evet, 30 gün
    2 - Verdiğiniz yedek parça ücretinin iadesi
    3 - Hayır

Burada öncki mal ile bağıntız olarak yedek parça dediğiniz malı sipariş etmiş oluyorsunuz. Bu durumda sipariş tarihinde itibaren mail 30 gün içinde temini (tüketiciye haber verilerek 10 gün uzatılabilir.) gerekmektedir. Eğer bu mümkün değilse sadece bu ürün (yedek parça) için ödediğiniz ücretin iadesini isteyebilirsiniz.

Ayrıca sanırım malın siparişini ebay dan verseniz daha kısa sürede gelirdi
    Hukukçu değilim, tüm yazdıklarım kendi yorumlarımdır.

“The future is unknowable but the past should give us hope.” –Winston Churchill

Nerede
    Kocaeli
    İletiler
    8.998
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Süre olarak sadece tamirle ilgili 20 işgünlük bir süre var aklımda, parça temini için de süre olmalı ama yerini bulamadım.
    Bu 30 gün yönetmelikte mi var kanunda mı? Ya da başka bir yerde mi?
    İş günü mü takvim günü mü?

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    944
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Bilgilendirme:

MESAFELİ SÖZLEŞMELERE DAİR YÖNETMELİK

Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

Resmi Gazete Tarihi: 06/03/2011

Resmi Gazete Sayısı: 27866

BİRİNCİ BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Madde 2 - (1) Bu Yönetmelik; yazılı, görsel ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketicilerle karşı karşıya gelinmeksizin yapılan, malın veya hizmetin tüketiciye anında veya sonradan teslimi ya da ifası kararlaştırılan sözleşmelere uygulanır.

Madde 9 - (1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, satıcı veya sağlayıcı, tüketici tarafından kendisine siparişin iletildiği günden itibaren en geç otuz gün içinde sipariş konusunu ifa eder. Bu süre tüketiciye daha önceden yazılı olarak veya bir sürekli veri taşıyıcısıyla bildirilmek koşuluyla en fazla on gün uzatılabilir.

Hmm bir an için tüm sonradan teslimler mesafeli sözleşmeymiş gibi geldi ama tekrar okuyunca yanıldığımı anladım.

- - - Updated - - -

Yanlız sizin için bir kazanım sağlamaz ama aşağıdaki yönetmeliğe dayanarak firmayı sanayi bakanlığına şikayet edip idari para cezası almasını sağlayabilirsiniz. çünkü yedek parça bulundurma zorundalar.

Bilgilendirme:

Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik

Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik
    (14.06.2003 tarihli ve 25138 sayılı Resmi Gazete)

Servis İstasyonlarının Kuruluşu
    Madde 5 — İmalatçı - üretici ve/veya ithalatçılar ekli listede yer alan her mal grubu için belirtilen kullanım ömrü süresince, satış sonrası hizmetleri sağlamak üzere yine ekli listede tespit edilen yer, sayı ve özellikte servis istasyonu kurmak ve yeterli teknisyen kadrosu bulundurmak zorundadır.
    Servis istasyonları, doğrudan imalatçı ve/veya ithalatçılar tarafından ya da yazılı bir sözleşme ile bu hizmetleri yürütmek üzere yetki verdikleri gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulabilir.
    İmalatçı-üretici ve/veya ithalatçılar, yazılı sözleşme yapmak suretiyle önceden kurulmuş ve bu alanda faaliyet gösteren servis istasyonları aracılığıyla da satış sonrası hizmetleri sağlayabilirler.
    Ticari amaç dışında yalnızca kendi kullanımından doğan ihtiyaçları için imalat-üretim ve/veya ithalat yapan kişi veya kuruluşlar bu Yönetmelik hükümlerine tabi değildir.

Servis İstasyonlarının Sorumlulukları
    Madde 10 — Tüketicinin bulunduğu yerde servis istasyonunun olmaması halinde satış sonrası hizmetlerin verilmesinden, tüketiciye en yakın yerdeki servis istasyonu sorumludur.
    Tüketiciye en yakın yerdeki servis istasyonunda satış sonrası hizmet verilmesinin mümkün olmaması durumunda; malın firma merkezine ya da diğer bir servis istasyonuna ulaştırılması ve geri gönderilmesi ile ilgili olarak nakliye, posta, kargo veya benzeri herhangi bir ulaşım gideri talep edilemez.
    Servis istasyonları, Madde 11 de belirtilen hususları içeren servis fişini düzenlemek ve bir nüshasını tüketicilere vermek zorundadır.

(Değişik fıkra:RG-24/4/2011-27914) Kullanım ömrü süresince, malın bakım ve/veya onarım süresi; garanti süresi içerisinde mala ilişkin arızanın servis istasyonuna bildirimi, garanti süresi dışında ise malın teslim tarihinden itibaren, 14/6/2003 tarihli ve 25138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik eki listede ilan edilen azami tamir süresini geçemez. Tüketicinin arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup vb. bir yolla yapması mümkündür. Ancak uyuşmazlık halinde ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.
    Servis istasyonları tarafından verilen montaj, bakım ve onarım hizmetiyle ilgili olarak, bir yıl içerisinde aynı arızanın tekrarı halinde herhangi bir servis ücreti alınmaz. Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar bu madde kapsamı dışındadır.
    Malın garanti süresi dışında, garanti belgesi ile satılması zorunlu olmayan bir parçasının servis istasyonu tarafından değiştirilmesi ve/veya satılması durumunda, değişen parça için altı aydan aşağı olmamak üzere bir garanti süresi verilir.

Yedek Parça Stoku
    Madde 12 — (Değişik:RG-24/4/2011-27914)
    İmalatçı veya ithalatçılar; ekli listede yer alan mallara ait yedek parçalarını firma merkezinde veya belirleyecekleri en az bir servis istasyonunda tam olarak bulundurmak zorundadırlar.
    Birden fazla yetkili servis istasyonu ile hizmet verilmesi gereken mallara ait yedek parça stoğu ise; birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğün yerine getirilmiş olması kaydıyla ve tüketiciye verilecek hizmeti aksatmayacak miktar dikkate alınarak, imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenir ve diğer servis istasyonlarında bulundurulur.
    İmalatçı-üretici ve/veya ithalatçılar, tüketicilerin talebi üzerine yedek parça satışından kaçınamazlar.

Yedek Parça Fiyat Listesi
    Madde 13 — Servis istasyonları, "Yedek Parça Fiyat Listesi" ni, tüketicilerin görebileceği bir yere asmak veya katalog halinde ya da bilgi işlem ortamında ise tüketiciye göstermek zorundadır.

İmalatçı-Üretici ve İthalatçının Sorumluluğu
    Madde 16 — Servis istasyonlarının ayrı bir tüzel kişiliği olsa dahi imalatçı - üretici ve/veya ithalatçılar; satış sonrası hizmetlerin sağlanmasından ve yürütülmesinden servis istasyonları ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
    Kullanım amacı ve yeri itibariyle özellik gösteren mallarla ilgili satış sonrası hizmetler, malın özelliği nedeniyle kullanıldığı yerlerde de sağlanabilir.
    Ekli listede belirlenen sayıda servis istasyonu kurmasına rağmen, her coğrafi bölgede servisi bulunmayan imalatçılar - üreticiler ve/veya ithalatçılar; malın kullanım ömrü süresince, servis istasyonu sayıları her coğrafi bölgede en az 1, toplam 7 servis istasyonu sayısına ulaşıncaya kadar malın bakım ve onarımıyla ilgili olarak tüketicilerden nakliye, posta, kargo veya servis elemanlarının ulaşım gideri gibi herhangi bir ilave ücret talep edemezler.

Satıcının Sorumluluğu
    Madde 17 — Bu Yönetmeliğe ekli listede sayılan mallardan herhangi birinin satış sonrası hizmetlerinin verilmemesi ya da imalatçı-üretici ve/veya ithalatçının bulunamaması halinde, tüketicilere bu hizmetlerin verilmesinden satıcılar sorumludur.

Denetim
    Madde 18 — Kanunun ve bu Yönetmeliğin uygulanmasında Bakanlık Müfettişleri ile Kontrolörler ve Genel Müdürlükçe görevlendirilecek diğer personel; servis istasyonlarının kuruluş işlemleri ve çalışmaları sırasında depo, ambar gibi her türlü mal konulan ve/veya satılan veya hizmet sunulan yerlerde denetleme, inceleme ve araştırma yapmaya yetkilidir.
    Ceza
    Madde 19 — Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında, Kanun’un idari para cezasına ilişkin hükümleri uygulanır.

Hukukçu değilim, tüm yazdıklarım kendi yorumlarımdır.

“The future is unknowable but the past should give us hope.” –Winston Churchill

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

frmax hocam,

Cevap için teşekkürler. Sen de benim gibi hukukçu değilsin ama beyin fırtınası yapmış oluyoruz yararlı oluyor.

Yönetmeliğin sorumu dayandırdığım kısmı şuydu:

Yedek Parça Stoku
    Madde 12 — (Değişik:RG-24/4/2011-27914)
    İmalatçı veya ithalatçılar; ekli listede yer alan mallara ait yedek parçalarını firma merkezinde veya belirleyecekleri en az bir servis istasyonunda tam olarak bulundurmak zorundadırlar.
    Birden fazla yetkili servis istasyonu ile hizmet verilmesi gereken mallara ait yedek parça stoğu ise; birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğün yerine getirilmiş olması kaydıyla ve tüketiciye verilecek hizmeti aksatmayacak miktar dikkate alınarak, imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenir ve diğer servis istasyonlarında bulundurulur.
    İmalatçı-üretici ve/veya ithalatçılar, tüketicilerin talebi üzerine yedek parça satışından kaçınamazlar.

Ama bunun firmaya yaptırımı firmaya para cezası bana dönüşü yok.

Yalnız şöyle bir durum var. Parça talebini ve ödemeyi firmanın yetkili servisine yaptım. Onlar da satış sözleşmesi yerine bir serviş formu düzenliyip verdiler. Formun arıza kısmında parça satış yazıyor, en altında da kullanıcı hakları sıralanmış. Yani firma yedek parça satışını garanti kapsamı dışı, ücretli servis hizmeti olarak değerlendirmiş.

Çok güvenemediğim bir kaynaktan ürünün yasal kullanım ömrü süresince firmanın garanti kapsamı dışı dahi olsa servis hizmetini azami 20 işgünü içerisinde tamamlaması gerektiğini, aksi taktirde servis ücreti düşülmek kaydı ile ürünün değişimi veya iadesini isteyebileceğimi öğrendim. Hukukçu arkadaşların bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum.

İletiler
    648
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

doğrudur, 20 işgünü içinde arıza giderilmek zorunda, garanti kapsamında olsun veya olmasın...

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

https:www.hukuki.netshowthread.php102557-Yedek-Parca-Temini

yedek parca temini kanunu

yedek parça temin süresi

arac yedek parca temin suresi ne kadardir

http:www.hukuki.netshowthread.php102557-Yedek-Parca-Temini

yedek parça bulundurma zorunluluğu

SIFIR CIKARILAN ARACLARDA PARCA KACYIL BULUNDURMAK ZORUNDA FİRMALAR

yedek parca gelmesi nekadar surer

urunun 10 yedek parca bulundurmamasi

buzdolabi servisleri kac yil parca bulundurmak zorundalar