Merhaba
15 Haziran 2004 de 275 YTL ye bedelle Tüfe artışı ile kontrat (noterden onaylı) yaparak kira bedeli bankaya yatırılmak üzere ev kiraladım. Kiramı düzenli olarak önce elden bankaya yatırıyordum. Ocak 2005 de banka benden hesap kirayı yatırdığımı şubede olmasına rağmen havale ücreti istedi bende havale ücretini vermedim. Burada havale ücretini kim ödemeli?????.Bu nedenle kirayı havale ücreti ödememek için kendi banka hesabımdan her ay düzenli olarak EFT yaparak ödüyorum hesap ekstrelerimde bu mevcut.
15 Haziran 2005 de kiramı artışla 300 YTL yaptım. Ev sahibim yurtdışında yaşıyor. Aralık 2005 de arayarak kirayı 350 YTL yapmamı ve kira artış dönemlerinde de(Kontratta Tüfe yazılı yeni kontrat yapılmadığı için zaten zam ara dönemde yapıldı)50 YTL artırmamı istedi bende kabul ettim ve uzun zaman oturabileceğimi söyledi bu şartlarda sözlü olarak. Şimdi Mayıs 2006 da tekrar aradı ve evi satacağını söyledi. Alabilirsen sen al diyor.
Telefonda 100 000 Dolar istedi bende evi o kadar etmeyeceğini söyledim. Bacanağına Vekalet verdiğini (vekaleti görmedim) onunla görüşmem gerektiğini söyledi. Henüz görüşmedim.
Bu bilgiler doğrultusunda
1- Ben ne yapmalıyım.
2- Bana ev sahibim ne yapabilir.
3- Burada ne kadar oturabilirim.
4- Evi satılığa çıkardıkları için alcılara eve bakmalarına müsaade etmem gerekiyor mu bunu önlemek için ne yapmalıyım.
5-Kontrat dışında bir şey imzalamadım. Evin tapusu kimin üzerine onu da bilmiyorum.
6- Tapudan bununla ilgili bilgi alabilir miyim? Tapuda Şerh olayı nasıl konuyor.
7-Ben evden taşındım diyelim adam evi satmadı ve kiraya verirse dava açabilir miyim.
8- Evi boşaltmazsam 15 Haziran 2006 kira artış döneminde kiramı ne kadar artırmalıyım.
9-Evi bir başkası alır ve kendi oturacağını söylerse ne yapmalıyım. İhtiyacı olduğunu ispatlamak zorun damı.?
10-Alan kişi oturmaz kiraya vermek isterse eski kontrat mı geçerli olur.
11-Oturacağını söyleyip oturmaz sonra başka birine kiraya verirse ne yapmalıyım.
12-Ev satıldıktan sonra ne yapmalıyım ve bu evde ne kadar oturabilirim.
13 Evi alan kişi tapu devrinden (ihtiyacı olduğunu bildirerek yada bildirmeyerek)
1 ay içinde bana ihtar gönderirse ne kadar oturabilirim. Bu süre (3- 6 ay gibi okudum)sonunda evden ev bulup çıkamazsam ne olur. En fazla ne kadar oturabilirim. Tahliye davaları ne kadar sürüyor ve yaklaşık masrafları nedir.
1 ay içinde ihtar göndermezse ne kadar oturabilirim. Haziran 2007 ye kadar oturabilir miyim. Oturabilirsem Haziran 2007 den önce evi boşaltırsam örneğin şubat ta geriye kalan (Haziran 2007 ye kadar) ayların lirası benden alınır mı?
14-Satmaktan vazgeçip akrabam oturacak derse
a)Oturmazsa başka birine kiraya verilirse
b)Akraba oturur ve 3 yıldan önce taşınır başkasına kiraya verirse
ne yapabilirim.
15- Haziran 2006 ve haziran 2007 den önce ev satılmazsa kira kontratım devam edermi.?
16- Yukarıdaki süreler içinde beni evimde rahatsız edebilirler mi yani polisle çıkarmak yada bir şekilde evime gelip rahatsızlık verebilirler mi?
17-Şu anda (Mayıs 2006 ) ev sahibim evi boşaltmam için bana ihtar çekerse ne olur. İhtarın içeriği nasıl olmalıdır. İhtar çekince ben ne yapmalıyım. Kontrat süresi bitiminde beni evden çıkarmak için ne yapabilir? Kontrat dönemi 15 Haziran 2006
Kısacası ben buradan taşınacak durumda değilim En az bir sene daha oturmak istiyorum. Bunun için yasal haklarım neyse kullanmak istiyorum.
Sayın Kültür2;
Okadar çok soru sormuşsunuz ki, aslında hepsinin de içeriği aynı. Şöyle ki;
Kira bedelinizi ev sahibinizin istediği gibi değil de, kontratta kararlaştırdığınız şekilde arttırabilirdiniz. Bunun karşılığında ev sahibinizin hiç bir yaptırımı söz konusu olamazdı.
Ev sahibiniz evini satabilir ve siz de gelen alıcılara evi gözstermek durumundasınız. Yeni ev sahibi sizin var olan kontratınızla bağlı olacaktır. Şayet ki, söylediğiniz gibi kendisi oturacak ise, 1ay içinde size ihtar göndermeli ve 6ay sonrasında da tahliye davası açmalıdır. Yani bu durumda sizin ev aramak için 7ay gibi makul bir süreniz olacaktır.
Yeni ev sahibiniz 1ay içinde ihtar göndermez ise, kira kontrat süresinin bitimini beklemek durumunda kalacaktır. Kontrat bitiminden sonra 1ay içinde bir ihtar göndererek ihtiyacı dolayısıyla tahliyenizi isteyebilir. Böyle bir durumda kontrat süresinden önce siz evi boşaltmak durumunda kalırsanız, sonraki ayların bedelinden de sorumlu olursunuz. Ancak bu durum ev sahibiyle anlaşılarak giderilebilir. Zira kendisi oturacak ise, her hangibir kazanç kaybı söz konusu olmayacaktır.
Şu anda kimse evinize polis zoruyla girip sizi evinizden çıkartamaz.
Yeni kira döneminizde, şayetki kira mukavelenizin devamını kararlaştırırsanız, kontrattaki artış oranında arttırmanız gereklidir.
Kanaatimce tapuya şerh, iki tarafında rızasıyla konuluyor. Zira, ev sahibinin rızası olmadan böyle bir külfet altında kalması söz konusu olamaz.
Umarım sorularınıza cevap verebilmişimdir.SAYGILARIMLA..
kiralarınızı ödediğiniz sürece sizi çıkartmaları söz konusu olmaz.
satarsa .yine sizi etkilemez.satış tarihinden itibaren 1 ay içinde ihtarname yollaması lazım.bu ihtarnamenin size tebliğinden itibaren 6 ay sonra tahliye için dava açabilir bu davada en az 6 ay süreceğinden 1 yıldan önce sizi oradan çıkartamazlar.
yalnız kira ödemelerinde kirayı almayarak sizi temerrüde düşürüp icra yoluyla tahliyenizi isteme durumu yaratabilirler.bunun için kirayı sözleşmede ki oranda artırın almazlarsa,konutta ödemeli olarak yollayın yine olmazsa ,yani size konut göstremezlerse,bu halde sulh mahkemesinden tevdi amhalli isteyip oraya yatırırsanız 1 yıl sizi kimse rahatsız edemez.
Şunu yaparsanız kesin 1yıl daha oturursunuz diye bir durum söz konusu olamaz. Ancak Sayın Karakolal ve benim de belirtmiş olduğum gibi, evinizi alan yeni ev sahibi 1ay içinde ihtar gödererek 6ay sonrasında tahliye davası açabilir. Bu davanın seyri vs. gibi durumlardan, davanız bir ihtimal uzayabilir. Ancak minumum 7ay evde oturma hakkınız mevcut. Ayrıca eviniz şu anda satılmış değil. Ev satıldıktan sonra bu prosedür işlemeye başlayacak. Dolayısıyla da eviniz satılana kadar da ayrıca bir ek süreniz mevcut.SAYGILARIMLA..
Merhaba;
1-Evi almak isteyen alıcılara evi gezdirmek zorunda olduğunu yazmışsınız.
Bu yasal olarak mümkün mü ben gezdirmek istemiyorum dersem ne olacak. (Eşim hasta raporlu evde yatıyor.)
Yasal olarak mümkünse ev sahibi nereye başvurabilir. Evi görmeye geldiklerinde nasıl bir karar olmalı ellerinde.
Polis bile evi aramak için mahkemeden karar çıkarmak zorundaysa her evi almak isteyene ben evimin kapılarını açmak zorundamıyım.
Yasal olarak evi görmek isteyenler; ayda, haftada, günd.......kaç kere gelebilirler.
2- Ev sahibi yukardaki nedenden dolayı evi tanıdığı birine (hileli satış)satıp sonra tekrar hangi süre içinde geri alabilir.
Kendi oturacağını yada satacağını söyleyip evden çıkartdığında 3 yıl kiraya veremiyor diye okumuştum.
Satın almalarda da böyle bir düzenleme varmı?
3-Mahkemeye gitmeden kendi isteğimle evden çıkarken ev sahibinden nedenini belirtir bir yazı almazsam 3 yıl içinde başka birine kiraya verirse dava açma hakkım olurmu.
Alacaksam bunun içeriği nasıl olmalıdır. Yoksa sadece mahkeme yoluyla evi boşaltırsam böyle bir hakkım oluyor.
4-Kiramı EFT yaparak ödüyorum. Ev sahibi Yurt dışında adresinide bilmiyorum. Ev sahibi bankadaki hesabı kapatıp EFT yapamazsam (beni temerrüde düşürmek için) ne yapmalıyım.
Kusura bakmayın bu sorunla size fazla yazıyorum galiba ama;
Eşimin düşük tehdidi var. Üstelik bu birde tüp bebek olunca. Bu ev meselesi iyice huzurumuzu kaçırdı bu günlerde. Taşınacak durumda değilim. Hakkım neyse kullanmak istiyorum. İnsanlar önce uzun zaman oturabileceğinizi söyleyip evi kiraya veriyorlar sonrada kiradan memnun olmayıp bu yollara başvuruyorlar. Aç gözlü bu evsahipleri.
Gösterdiğiniz ilgiye ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, saygılar.
Selamlar ben geçen yıl bir dükkan kiraladım.Hem akraba hem Ada da oturdugumuz için mal sahibi ile aramızda resmi bir kontrat yapmadım.Kiramı düzenli...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku