Bana göre itilafın çözüm yeri tüketici mahkemesi değil sulh mahkemesidir zira konu kat mülkiyeti kanunu ile ilgilidir. Sözleşmeye aykırı bir biçimde evi teslim almışsanız sözleşmede de cayma hakkı tarzında bir madde var ise buna istinaden noterden ihtarname çekebilirsiniz. İhtarnamede söz konusu aykırılıkların ...gün içinde giderilmediği takdirde sözleşmeyi feshetme ve parayı geri alma hakkınız olduğunu, aksi takdirde mahkemeye vereceğinizi belirtin. Aykırılıklar bilirkişi marifetiyle tespit ettirilir ve ayıplı mal teslim edildiği sabit olunur ise mahkemeyi kazanırsınız.
2012 yılı içerisinde Emlak Konut A.Ş. ye ait bir toplu konut projesinden daire satınaldım. Daireyi teslim alırken verilen teslim tutanağına teslimat anında gördüğümüz eksikleri yazdık ve teslim eden yetkili yazdığımız eksiklerin kısa zamanda giderileceğini belirtti. Aradan yaklaşık üç ay geçti ve bu süre içerisinde teslim tutanağına yazdığımız eksiklere ek olarak başka sorunlarla karşılaştık aslında dairenin içerisinde yer döşemesinden boyaya kadar yapılan bütün işlerde işçilik hataları mevcut örneğin: parkelerde ve süpürgeliklerde kabarmalar, yer karolarında renk farkları, mutfak dolaplarında renk farkı ve hatalı montaj, bütün alçı sıvalı duvarlarda ve tavanlarda özensiz çalışmadan kaynaklı yamukluklar ki bu yamuklar aşırı derecede göze batıyor, pencere doğramalarındaki soyulamlar ve bunun gibi bir özensiz çalışmadan kaynaklı işçilik eksik ve hataları. Bütün bu sorunlar ile ilgili Emlak Konut ve konutları yapan inşaat firmasına defalarca sözlü olarak çağrıda bulunduk fakat bu sorunlar yetkililerin ilgisizliğinden dolayı giderilemiyor en son 23/11/2012 tarihinde Emlak Konut ve konutları inşaa eden inşaat firmasına yazılı olarak dilekçe ile başvuru yaptım fakat bu tarihe kadar yine bir değişiklik olmadı şimdi yazdığım dilekçe ile ilçe hakem heyetine başvuru yapmayı planlıyorum fakat benim öğrenmek istediğim bahsettiğim eksiklerle ilgili tüketici mahkemesine başvursam nasıl bir sonuç elde edebilirim yani eksiklerin bedelini geri alma şansım varmı bu konuda beni yönlendirirseniz memnun olurum.
- - - Updated - - -
sözleşmemizde "oturmaya engel bir durum olmadıkça daire sahibi daireyi teslim almakla yükümlüdür" şeklinde veya benzer bir ifade vardı. Aslında benim amacım daireyi geri vermek değil zira bu şartlarda piyasadan daie almam mümkün değil ayrıca eşyalarımı eve taşıdığım için örneğin tavan ve duvarlardaki hatalı kısımların tekrar tamir edilmesi eşyalarım evdeyken mümkün değil bu durum benim açımdan hem maddi hem manevi kayıp demek en azında giderilmeyen eksiklerin yada bu saatten sonra giderilmesi güç olan eksiklerin bedel iadesini istemek hakkımmıdır ??
Sözleşmede yer alan "oturmaya engel bir durum olmadıkça daire sahibi daireyi teslim almakla yükümlüdür" maddesini göz önüne aldığımızda sizin teslim belgesini imzalamanız oturmaya engel bir durumun olmadığını kabul ettiğinizi gösterir. Bu yüzden hem evi teslim alıp hem de içerisindeki hatalardan şikayet etmek kötü niyetli bir talep şeklinde değerlendirilebilir. Bu yüzden ben bu konudan bir şey elde edebileceğinizi düşünmüyorum.
teslim sırasında yazdığımız eksikler biz evin içinde otururken giderilebilecek eksikler olduğu için teslim almama gibi bir şansımız yok yeni bize verilen bilgi bu yönde sözleşmedede bu maddeyle evi teslim almama şansımızı ortadan kaldırıyor hatta teslim almama konusunda ısrarcı olursak sözleşme iptaline kadar gidiyor sözleşme bu şekilde düzenlenmiş
Merhaba, ben de TOKİ ile benzer bir durum yaşıyorum.
Öncelikle konunun kesinlikle tüketici mahkemesinin görev alanına girdiğini belirtmem gerekiyor.
Ayrıca, "Oturmaya engel bir durumun olmadığının kabul'ü" şartını sözleşmenizden kontrol ediniz. Benim sözleşmemde böyle bir hüküm yoktu. Bu 4077/6 uyarınca haksız şart olabilir. Haksız şart tüketici için bağlayıcı değildir. Tüketici kanuna göre ayıplı teslim ve borçlar konuna göre de eksik ifa'dan söz edebilmeniz için teslim tarihinden itibaren o tespit föyü ile tespit ettiğiniz ve teslim tutanağına yazdığınız eksiklikleri 30 gün içinde yazılı olarak muhatabına bildirmeniz gerekliydi. Hakim bu hususu re'sen dikkate almaktadır. Ancak, teslim konusu emtia gayrimenkul olduğu için 5 yıllık zamanaşımı içinde giderimini talep edebileceğini düşünüyorum. Tabi haksız şartı da davada ileri sürmemeniz için bir neden göremiyorum.
Eksikleriyle teslim almak gibi bir seçeneğinizin her zaman olması gerekir. Hangi yasal düzenleme size eksik, kusurlu ayıplı bir ürün ya da taşınmaz almanızı emrediyor? Böyle bir durum Anayasanın (17/1 ve 17/3') hükümlerine aykırıdır. (Bakınız 172.madde Tüketici Hukukunun dayanağıdır)
Ben bu düşünce ile her türlü ödemelerimi yapmama rağmen konutu teslim almadım. Konut tespit föyü ile tespit ettiğim açık ayıpların giderilmesini müteakiben teslim alacağımı, geç teslimden dolayı kira tazminatı talep ettiğimi 30 gün içinde ihtarname ile TOKİ'ye bildirdim. TOKİ ihtarnameyi alınca, eksikliklerin bir kısmını giderdiğini bir kısmını da gidermekte olduğunu belirten ihtar cevabını göndermiş. Söz konusu ihtar cevabında konutu teslim aldığımı belirtiyorlar. Oysa, konutu teslim almadım. Sözleşmede konutu ayıplarıyla teslim edileceğine ya da ayıplayla kabul edeceğime dair bir hüküm yoktur. Bu teslim tarihi konusunda ihtilaf vardır. TOKİ muhtemelen iskan ( Bu geçici iskan belgesi de olabilir) belgesinin alınmış olmasının yerleşim için yeterli olduğunu iddia edecektir. Ben ise borçlar konununa göre eksik ifa'nın ifa olmayacağını ve borçlunun temerrüdünü süreceğim. Konu ile ilgili olarak avukat arkadaşlarla bir görüşeyim vekaletname vererek ya da şahsen yargı yoluna gideceğim.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku