Bir iş yerinde en fazla mola süresi ne kadar olabilir ?
Merhaba Forum üyeleri;
Benim öğrenmek istediğim bir konu var; Biz iş yerinde 9 saat bulunuyoruz bu 9 saat içinde 1,5 saat molalarımız var ve işverenin belirlediği bir alanda molaları kullanmak zorundayız. araştırmalarıma göre iş kanunu mad.68 der ki "7,5 saatten fazla çalışmalarda en az 1 saat mola kullanılmak zorunda", yani işveren isterse işçiyi iş yerinde 10 saat tutup 2,5 saat mola dahi verse yasaya uygun mu sayılıyor. Bu geçen mola süreleri sonuçta işçiyi özel hayatından mahrum bırakıyor. Sonuç itibari ile işçi iş yerinde çalışmasa bile tutuluyorsa ve işçinin iş yeri dışına dahi çıkartılmasına izin verilmiyorsa bu mola süreleri çalışma saatinden sayılmaz mı ?
Cevap: Bir iş yerinde en fazla mola süresi ne kadar olabilir ?
Örneğin AVM nin günde 4 defa temizlenmesi gerekiyor ve her biri 1 saat sürüyorsa işveren:
06:00-08:00 Çalışma (2 saat)
08:00-12:00 Yemek molası (4 saat)
12:00-13:00 Çalışma (1 saat)
13:00-17:00 Çay molası (4 saat)
17:00-18:00 Çalışma (1 saat)
18:00-20:00 Çay molası (2 saat)
20:00-22:00 Çalışma (2 saat)
Dersek, 8 saat çalışma ve 8 saat kesintisiz çalışma zamanına uyulduğuna göre "bu çalışma planında bir sorun yoktur" demek mi gerekir?
Cevap: Bir iş yerinde en fazla mola süresi ne kadar olabilir ?
Senoleker hocam hiç bir işveren bence bu uygulamayı yapamaz.
İşin nevi ne olursa olsun çalışacak kişi bulamaz.Bulsa bile yüzbinkişide belki 5-10 kişi bunu kabul eder.
Böyle işlerde işin nevi zaten parça başı tabir edilen bir iş sektörü olur. O da çalışan parça başı yaptığına ücret alabilir öyle uygulamalara gidilebilir.
Yani kimse mola saatleri bu şekilde düzenlense bile sabah 6 da işe başlayıp akşam 10 da iş bırakma gibi bir iş saatlerinde çalışmaz.
Bunu yapsalar devlet memurlarına yaparlardı bence. Onlarada yapamadıklarına göre
c) İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler.
-----
Buna örnek olarak bir ayakkabı satış mağazası sahibi bir çalışanı işe alır.
sabah 9 akşam 7 çalışma saatleri uygular.( günlük 10 saat ) - 1 saat dinlenme süresi. Günlük 9 saate tamamlanır. Haftada 5 güne yayar. cumartesi - pazar çalışma olmaz.Şayet olursa fazla mesai ücretinden para öder.
Öğlen 12:30 - 13:30 dinlenme saati olarak belirler.
Çalışan diyelim sabah 9 da geldi. İş yok. Oturup mağazada müşteri bekliyor.
Müşteri gelene kadar yapacak bir şey yok. Patronu ile anlaşmış ise ve kabul etmiş ise sağı solu temizler , siler vb . sonra müşteri gelmiyorsa mağazada oturup çayınıda içer müşteri bekler. Bu da çalışma saatlerinden sayılır.
Sadece 12:30-13:30 da her türlü serbesttir. İşe hazır olma şartı aranmaz.
Bir çok yerde mağazalarda bu türden çalışan çok kişi var. Bazen günde 2-3 müşteri geliyor bütün gün boş boş oturduklarıda oluyor. Ama bunlar iş saatinden sayılıyor.
Mesela bazı firmalar var. Yeri geliyor üretecekleri ürünün hammaddesi gelmiyor.
İşçiler sabahtan işe hazır ama hammadde yok yolda gelicek belkide gelmesi 3-4 gün buluyor. İşçiler çalıştıkları yerde hazır bekliyorlar iş olsa yapacaklar ama iş olmuyor işyerinde oturup sohbet ediyorlar normal 12:30 - 13:30 dinlenme sürelerinide istedikleri gibi kullanıyorlar ama çalışma saatlerinde iş olmasa bile işe hazır gibi boş boş oturup sohbet ederek bekliyorlar. Bunlarda çalışma saatinden sayılıyor.
Piyasada bunun örnekleri çok. O yüzden bence hiç bir işveren molaları kafasına göre böyle düzenlemeyez diye düşünüyorum. Düzenlemeye kalksada muhakkak hukuki bir engele takılacağına eminim.
sn omersanda nın sorununda ise mola saatlerinde dışarı çıkmalarına izin vermiyorlarmış. Onda izin vermeleri lazım. Kişi mola saati diyelim 12:30 - 13:30 bu saatlerde istediği gibi dışarı çıkabilir , gezebilir ama saatinde işyerinde işe hazır olarak bekler. İş olur veya olmaz ama moladan geldiğinde işe hazır olarak bekler.
Gidebiliyorsa örnek : 12:30 mola başlangıcı olarak işyerinden ara dinlenme saati başlangıcında fizana gidebilir ama 13:30 da fizandan işyerine gelmiş olması gerekir.
Gelmezse ve işe hazır halde bulunmazsa işveren isterse rapor tutabilir.
Ara dinlenmesi işçinin çalışma yükümlülüğünün bulunmadığı, bu süreyi nerede ve nasıl geçireceğine serbestçe karar verebileceği bir zaman dilimi olarak tanımlanabilir.
///////////////////////
İşçinin Ara Dinlenmesi Süresince İşyerinde Bulunması
İşçinin kendi isteği ile veya başka bir yere gitme imkânının fiziken mümkün olamayacağı durumlarda işyerinde bulunması (çalışmamak şartıyla) ara dinlenmesi kullanmadığı anlamına gelmez.
//////////////
Yargıtay (9. HD. 12.05.2005 tarih ve E.2005/13812, K.2005/16497) kararına göre de; işçinin salt ara dinleme sırasında işyerinde bulunması önemli olmayıp, bu süre içinde ara dinlenme yokmuş gibi çalışıyor olması da gerekir. İşçinin ara dinlenme sırasında kendi isteği ile veya başka bir yere gitme imkânının o sırada fiziken mümkün olmaması nedeniyle işyerinde bulunması halinde söz konusu alacağa hak kazanması mümkün değildir.
İşçinin Ara Dinlenme Süresinde Çalıştırılması
İşçi, ara dinlenme süresinde çalıştırılırsa ve çalışma süresi yasal çalışma süresini aşarsa fazla çalışma söz konusu olur.
Çalışanların, çalışma sürelerinin ortalama bir zamanında belli bir süre ile çalışmalarına ara vermeleri ve dinlenmeleri zorunludur. Ara dinlenmesi çalışma verimini artıracak, iş kazaları riskini azaltacaktır.
//////////////////
omersanda arkadaşımız kendi işine özgü saat kaçta işe başladığını ve ara dinlenme sürelerinin ne zaman olduğunu , işin kaçta bittiğini ve cumartesi veya pazar günüde çalışıyormu çalışıyorsa o günlerde ara dinlenme süreleri ve çalışma başlangıc ve bitiş saatlerini vb yazarsa hukuki açıdan bir hak kaybına uğruyormu anlaşılması açısından daha sağlıklı bir şekilde yardımcı olunacağını düşünüyorum.
Cevap: Bir iş yerinde en fazla mola süresi ne kadar olabilir ?
Peki bu uygulamaya engel var mı? Yoksa, işveren tarafından "molaların çalışma süresinden sayılmayacağı" kuralının kötüye kullanılabileceğini vurgulamak istedim.
İstifaya zorlamak için (özellikle enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde) zam yapmama hakkını kullandığı gibi.
Cevap: Bir iş yerinde en fazla mola süresi ne kadar olabilir ?
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum,
Çalışma programını kısaca açıklayayım çalıştığımız yer bir Alış veriş merkezi olduğu için Cumartesi ve Pazar günleri de çalışıyoruz, 1. vardiyayı söylüyorum sabah 07:00 de iş başı , 10:00 ile 10:30 arası mola 12:00 ile 12:30 arası yarım saat yemek molası, sonra 14:30 ile 15:00 arası mola ve 16:00 da paydos toplam 1,5 saat mola var. Ben bu iş yerinde vardiya sorumlusu olarak çalışıyorum, bizim iş yerinden ayrılma gibi bir durumumuz yok elimizde telsiz olduğundan bölgeden ayrılamıyoruz o ayrı bir konu, ben işçilerin bu çalışma saatleri bir sıkıntı olurmu diye düşünüyorum.
iş veren bu mola saatlerini istediği gibi ayarlar diye bir kanun var ama adaletsiz olan durum işçinin bu mola süreleri yüzünden diğer özel hayatından mahrum kalıyor sayılmaz mı ?
Cevap: Bir iş yerinde en fazla mola süresi ne kadar olabilir ?
Molalarda bölgeden ayrılabilirsiniz. Tabii işbaşı zamanı geldiğinde bölgenizde olmak koşulu ile.
Eğer "bölgeden ayrılamazsın" deniyorsa, bu süreler de çalışma saatlerinden sayılır.
Cevap: Bir iş yerinde en fazla mola süresi ne kadar olabilir ?
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Personeller için bu durum yasal görünmesine rağmen biz şefler için aynı durum söz konusu değil zira bizler tek yönetici olduğumuz için mola saatimiz olsa bile işimizi bırakıp işyerimizden ayrılamıyoruz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku