Dükan sahibi dükkanı sattı, Yeni mal sahibi başkasına kiraya verdi.
Merhabalar,
Ben uzunca bir süre otomotiv sektöründe çalıştıktan sonra, kendi işimi kurmak için Edirne Trakya Üniversitesi karşısında bulduğum bir Dükkanı kiralayarak 100.000 tl sermaye ile bir cafe açtım ve maalesef aşağıda bahsettiğim olaylarla karşı karşıya geldim.
Konu oldukça uzun olması sebebi ile maddeler halinde özetlemek istiyorum.
1-) 1.04.2009 tarihli kira kontratı ile Ö.D. isimli inşaat firması sahibi şahıstan, içerideki kiracının çıkması şartıyla 5+5 toplam 10 yıl olacak şekilde ve devir hakkım olduğunu kontrata yazdırarak dükkanı kiraladım.
3-) Dükkanın kiralanmasından 3 ay sonra Ö.D. mülkü sattığını söyledi . Dükkanı satın alan S.Y. 23.10.2009 tarihinde tapuyu üzerine alarak 26.10.2009 tarihinde tarafıma çektiği ihtarname ile işyerini kendi ihtiyacına istinaden kullanacağını belirterek 6 ay içerisinde boşaltmamı istedi. Aksi halde 6570 sayılı yasa uyarınca iktisap ve ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açacağını belirtti.
4-)Dükkanı boşaltmamam sonucunda S.Y. tahliye davası açtı ve 29.12.2010 tarihinde davayı kazandı. Temyize gittim. Yargıtayda 25.11.2011 tarihinde karar ONANDI ve 05.12.2011 tarihli tutanakla tahliye edildim. (Bu süre içerisinde oğlu tarafından sürekli rahatsız edildim.)
5-)Tahliye sonrasında bana uzun süreli olarak dükkanı kiralayan ve zarar etmeme sebep olan eski dükkan sahibi Ö.D. ye tazminat davası açmaya karar verdim.
6-)Bu arada S.Y. dükkanı yaklaşık 2 ay boş tuttu. 2 ay sonra tahliye davasında bahsedilen iş dükkanda yapılmaya başlandı. Dükkandan yaptığım alışverişte bir fiş aldım ve vergi levhasının tahliye davasında şahit gösterilen kişilerden birinin akrabası olduğunu fark ettim. Yaptığım araştırma sonunda dükkanın başka birine kiralandığını öğrendim.
7-)Tahliyeden sonra yakın çevrede yeni bir dükkan tutarak (yaklaşık 10.000 tl masraf ettim) 2. Cafemi açtım fakat maddi sıkıntıya düşmem sebebiyle işler yolunda gitmedi ve eşyalarımı yaklaşık 7.000 tl ye satmak zorunda kaldım.
8-)S.Y. nin beni ihtiyaca istinaden tahliye etikten sonra 3 yıl süreyle iş yerini başka birine kiraya veremeyeceğini öğrendim ve bu kişiye de dava açmaya karar verdim. (Bu dava için duruşma günü bekliyorum.)
9-)Dükkanda kiracı olarak kaldığım süre boyunca vergi dairesinde yıllık resmi karım 50.000 tl olarak görünüyor. (Beyannameler ve muhasebe kayıtlarında görünüyor.)
10-)Dükkanı alan ve satan kişiler oldukça varlıklı ve bu düzmeceyi planlı olarak yaptıklarını düşünüyorum. (Sebep; alan kişinin oğlu Ö.D. ile yaptığı sözleşmeyi gösterdi. Bu sözleşme maddelerinden birinde içerideki kiracının satış gerçekleşinceye kadar haberi olmayacak gibi bir madde var.) Bu iki kişiye de ayrı ayrı 150.000 tl şerlik tazminat dava açmayı planlıyorum.
Yukarıda bahsi geçen olaylarla ilgili benzer konuları forumda buldum fakat birebir tutmadığı için kendimde bir konu açmak istedim. Bu konuya benzer Yargıtay sonuçları hakkında bilgisi olanlar veya benzer davalara bakmış olan avukatlar bilgi verebilirse çok memnun olurum. Dava evrakları ihtarnameler, kararlar vs. ile ilgi belgeleri isim tc no adres gibi kişisel bilgileri gizli tutarak ilgilenenlere e-mail gönderebilirim.
Konuyla ilgili yorumlarınızı, fikirlerinizi ve yönlendirmelerinizi bekliyorum. İlgilenen kişilere şimdiden çok teşekkür derim.
Cevap: Dükan sahibi dükkanı sattı, Yeni mal sahibi başkasına kiraya verdi.
Dükkanı satın alan S.Y.’ye açılan dava dilekçesi aşağıdaki gibidir.
ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
EDİRNE
DAVACI :
VEKİLLERİ :
DAVALI :
DAVA DEĞERİ :
KONU : Tazminat
AÇIKLAMALAR :
1-Müvekkil ………………zemin katta bulunan iş yerini ekte sunulu 01.04.2009 başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile o tarihteki malik Ö.D.’den 5+5 yıllığına kiralamıştır.
2-Müvekkil iş yerini kiraladığında su tesisatı, havalandırma dahil olmak üzere birçok tadilat yaptırmıştır. Müvekkilin iş yerini kiraladığındaki durumu ve tadilat yapıldıktan sonraki durumu ekte sunulu fotoğraflardan belli olup aradaki fark açıkça ortadır. Müvekkil kiraladığı iş yerini kendi malı gibi kabullenmiş tadilat ve bakım konusunda tüm özeni göstermiştir.Bu şekilde davranmasında yapmış olduğu uzun süreli kira kontratının da etkisi vardır.Müvekkil uzun süreli kira kontratına güvenerek işyerine yatırımlarda bulunmuştur.Çeşitli firmalarla teminatlar göstererek anlaşmalar yapmış,bayilikler almıştır.Müvekkilin işletmiş olduğu işletme kısa sürede marka haline gelmiş ve üniversite öğrencilerinin uğrak yeri olmuştur.
3-Ancak malik Ö.D. kira sözleşmesinden kısa bir süre sonra söz konusu taşınmazı 23.10.2009 tarihinde davalı S.Y.’ya satmıştır.Yeni malik davalı müvekkilimize ihtarname göndererek taşınmazı kendi ihtiyacı için kullanacağını ve tahliye etmesini talep etmiştir.Müvekkilimizin taşınmazı tahliye etmemesi nedeniyle Edirne 2.Sulh Hukuk Mahkemesinde müvekkilimiz aleyhine ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açmış ve mahkemece 2010/……. 2010/. Sayılı karar ile müvekkilimizin tahliyesine karar verilmiştir.
4-Davalı S.Y. çektiği ihtarname ve açtığı davada taşınmaza kendi ihtiyacının bulunduğu,sözkonusu yerde ticari faaliyette bulunacağını belirtmesine rağmen müvekkilimizin tahliyesinden sonra taşınmazı üçüncü bir şahsa kiraya vermiştir.6570 sayılı kanunun 15.maddesine malikin kendi ihtiyacı için boşalttığı taşınmazını mücbir sebep olmadıkça 3 yıl süre ile başka birine kiralayamayacağı öngörülmüştür.Ancak davalı taşınmazı kendi ihtiyacı için kullanmayıp üçüncü bir şahsa kiralamış olup müvekkilimizin maddi ve manevi zarara uğramasına neden olmuştur.Yasa gereğince müvekkilimizin tahliye sebebi ile uğradığı zararlardan davalı sorumludur.
5-Müvekkilimiz dava konusu işyerini A.S. (…… Lokantası)’den devir almış ve kendisine -20.000-TL. devir ücreti ödemiştir.Önceki malik Ö.D. ile 10 yıllık kira sözleşmesi imzalamış ve işyerine artı değer kazandıracak birçok masraf yapmıştır.Ayrıca kiralanan yer ticari işletme olduğundan üniversite karşında oluşu sebebiyle fazla sayıda müşterisi olmuş ve kazançlı bir işletme haline gelmiştir.
Ancak taşınmazın kiralamadan kısa bir süre sonra satılması,yeni malik davalının ihtiyaç sebebi ile müvekkilimizi taşınmazdan tahliye etmesi sebebi ile müvekkilimiz başka bir yer kiralamak zorunda kalmıştır.Yeni işyerini işlerin iyi gitmemesi ve aldığı bayiliklerin fesh olması nedeniyle kapatan ve zarara uğrayan müvekkilimiz halihazırda işsizdir.
6-Bu nedenle davalının 6570 sayılı yasanın 15.maddesine aykırı davranması sebebiyle müvekkilimizin uğradığı maddi zararlardan olan devir ücreti,yeni yer kiralanması ve nakliye masrafları,aylık kira arasında oluşan fark,gelir kaybı vs. ile işyerinin kapanması,işsiz kalması ve uğradığı ticari kayıp ve prestijin sebep olduğu manevi zararın tazmini için işbu davayı açma zorunluluğu doğmuştur.
HU.SEBEPLER…: 6570 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat.
DELİLLER………: Kira sözleşmesi,mahkeme dosyası,devir sözleşmesi,vergi
kayıtları,keşif,bilirkişi incelemesi,tanık beyanları ve her türlü delil.
SONUÇ………….: Yukarıda kısaca sunulan nedenlerle,davamızın kabulüne karar verilerek,fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydı ile,40.000 (kırkbin)TL.sı maddi tazminatın dava tarihinden itibaren ticari faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini,yargılama giderleri ve ücreti vekaletin davalı yana yükletilmesine karar verilmesini arz ve talep ederiz.
Saygılarımızla,09.07.2012
1- Bu davada sonuç ne yönde olur?
2- S.Y. Hangi sebepleri göstererek (mücbir sebepler) davayı kendi lehine çevirebilir?
3- Dükkanın tahliyesinden sonra başka birine satılmış olma ihtimali geldi aklıma. Bu durumda ne yapabilirim?
4- İlk dükkan sahibi Ö.D. ye tazminat davası açarken hangi kanunlardan yola çıkmalıyım?
,
baskasinin dukkanindan mal almak,
kıracı mal sahibi degisırse tahliye etme yetkısi,
dukkan sahıbı dukkanı satmıyor,
Antlasma varken baskasina mal verilmesi,
dukkan benimken dukkan sahibi baskasina,
satilan dukkanda kiraci,
dukkan sahibi mahkemeyi kazanan be,
mahkemelik olan dukkani baskasina satmak,
dukan sahibim dukkani satiyo benim haklarim,
kiralik dukkanin tahliye suresi,
dukkan kiralikken mal sahibi degisirse,
mal sahibi dukkani baskasina satarsa onceki kiracinin hukmu nedir,
dukkanlara mal satmak,
dukkan mal sahipleri,
dükkanın mulk sahıbı degışırse,
kiradaki dükkanı oğluna satmak,
dukkan satıldı,
satılan dükkanda kiracı,
kiraci olan evi baskasina satmak,
dükkanı kiraya vermek,
masraf ettigim dukkan satildi,
kiracı dükkanda neleri yaptırır
Evi eski ev sahibi bir müteahhite kiralamış ve 1 yıllık kontrat yapılmış 31 Mayıs 2011 de bitiyor.Evi 10.01.2011tarihinde satın aldım.Fakat müteahhit...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku