Öncelike X Tekstil firmasında çalışıyordum. Bu firmanın sürekli çalıştığı bir Y İplik firması var. Yıllardır burada çalıştığım için, her şahısla irtibat ve muhabbetim var. Günlerden birgün Y İplik firmasının sahibi 2200 TL miktarında bir ip bıraktı. Patron olmadığı için ben teslim aldım. Teslim almam karşılığında senet imzalamam gerektiğini, senedin hazır olduğunu sadece kaşe-imza edilmesi gerektiğini belirtti. Patronun olmadığını ve benim imzalayamacağımı söylememe rağmen birşey olmaz deyip, X Tekstil firmasının kaşesini vurup bana imzalattı.
Sonrasında X Tekstil'in işleri bozulduğu için borcu ödeyememiş, senet avukatlıktan icra dairesine gitmiş. Bugünde icra dairesinden gelip şirkette malları yazıp, yedi emin bıraktılar. Patron bunun üzerine Y İplik ile laf kavgasına girince, senedin kendisine ait olmadığını; Resmi evrakta sahtecilik yaptığını söyleyeceğini belirterek telefonu kapattı. Bu durumda benim herhangi bir cezai durumum var mıdır? Şirkette imza yetkim yok ancak şirket kaşesi ve patronun ismi yazılı, imza benim. Benim imzam olduğunu ispatlayabilir mi? İspatlasa dahi ben ceza alırmıyım, yani bu durumdan başım yanar mı?
Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Zaten borçtan ötürü herhangi bir cezai sorumluluk mümkün değildir. Olsa olsa hukuki sorumluluğunuz vardır. Daha 3. sınıf olduğum için emin olarak söyleyebileceğim sadece bu var Umarım aleyhinize herhangi bir sonuç doğmaz. İyi günler
- - - Updated - - -
Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Zaten borçtan ötürü herhangi bir cezai sorumluluk mümkün değildir. Olsa olsa hukuki sorumluluğunuz vardır. Daha 3. sınıf olduğum için emin olarak söyleyebileceğim sadece bu var Umarım aleyhinize herhangi bir sonuç doğmaz. İyi günler
Bildiğim kadarıyla; madem şirketi temsil ve ilzama yetkili değilsiniz madem ki imza yetkiniz yok, o zaman şirket ismi üzerine atılan imzanız hükümsüz olacaktır. Eğer kendi adınız soyadınız üzerine imza atmış olsaydınız o zaman borçlu siz olurdunuz. Fakat şirkette imza yetkisi olanların imzaları imza sirkülerinde bellidir, sirkülerin düzenlenme sebebi de yetkisiz kişilerin imzasına karşılık önlem almak içindir zaten. Bu sebepten, patronunuz icra dairesine imzanın sahte olduğunu beyan edecek ve savcılığa suç duyurusunda bulunacak, bunun üzerine dava açılacak (sanırım asliye cezada) imzanın sahte olduğu zaten gerek imza sirkülerinden gerekse kriminal incelemesinden anlaşılacaktır. Ayrıca kimse olmadığı için görevlinin imzayı size attırdığını sizin de bilinçsizce bu imzayı attığınız üzere tanıklık yapabileceğinizi düşünüyorum, bu sebepten zaten sizin şirket adına imza yetkiniz olmadığı gerekçesiyle haciz kalkacaktır.
Öncelikle şirket bu borçtan mesul olmuyor anladığım kadarıyla. Peki benim "resmi evrakta sahtecilik" suçundan ağır ceza da yargılanmam vs.. mümkün mü? Böyle yada buna benzer birşey olması mümkün müdür?
şirketin hukuki bir sorumluluğu doğmaz imzanın şirket yetkilisine ait olmadığına icra mahkemesince karar verildiğinde. Yalnız bu suç ağır cezada yargılanmayı gerektirir çok ağır bir suçtur patronunuz imzaya itiraz ettiğinde mahkeme imzanın şirket yetkilisine ait olmadığına karar verdiğinde zaten kendiliğinden savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. ancak imzayı şirket yetklisinin atmamış olması sizin atmış olduğunuz anlamına gelmez eğer soruşturma sonucunda buna karar verilmezse. size imza attırılırken karşı tarafın kendisinin atmanızı istediğine dair bir şahidiniz varmı? Eğer varsa karşı taraf suç duyurusunda bulunmayacaktır çünkü azmettiren sıfatıyla kendileride sorumlu olur.
Konu hukukçu85 tarafından (23-10-2012 Saat 13:08:05 ) de değiştirilmiştir.
Yani şahidim var. Y İplik firması gelipte E kişisi attı derse otomatikman ben suçlu oluyorum yani. O azmettici olduğunu bende ispatlarım ancak bende ceza alıyorum o zaman doğru anladım değil mi? Her türlü ucu bana dokunuyor yani.
Çalıştığınız şirketi temsile yetkili olmadığınız halde, o şirket unvanını içeren kaşe üzerine imza atmışsanız, şirket bu borçtan sorumlu olmasa da, siz şahsen sorumlu olursunuz. Saygılarımla,
Aşağıda vermiş olduğum yargıtay kararında - temsil ve ilzama yetkisi olmayan bir kişinin şirket kaşesi üzerine atmış olduğu imzası sonucu şirkete herhangi bir borç doğmayacağı fakat kişinin imza altına aldığı borçtan şahsi olarak sorumlu olacağı - belirtilmiş. Ayrıca savcılığa şikayet edilmeniz durumunda "resmi evrakta sahtecilik" suçundan da yargılanma olasılığı mevcut.
K. 1997/14373
T. 23.12.1997
• BONO ( Yetkisiz Temsilci Tarafından İmzalanan-Şahsi Sorumluluk )
• YETKİ OLMAKSIZIN İMZA ( Bono-Yetkisiz Temsilcinin Şahsi Sorumluluğu )
• ŞİRKET TEMSİLCİSİ OLMAYAN KİŞİNİN TEMSİLCİ SIFATIYLA BONOYU İMZALAMASI ( Şahsi Sorumluluk )
• ŞAHSEN SORUMLULUK ( Temsile Yetkisi Olmadığı Halde Bonoyu Temsilci Sıfatıyla İmzalayan Kişi )
2004/m.168/4
6762/m.690
ÖZET : İncelenen itiraz dilekçesinde İİK. 168/4. maddesinde yazılı olan açıkça bir imza inkarı mevcut değildir. TTK. 690. maddesinin göndermesiyle bonolar hakkında da uygulanması gereken aynı Kanunun 590. maddesi gereğince temsile selahiyetli olmadığı halde bir şahsın temsilci sıfatıyla bonoyu imzalaması halinde adı geçen, o bonodan dolayı şahsen sorumlu olur. Bu durumda borçlunun şirketin temsilcisi olmaması nedeniyle şahsen sorumlu olduğunun kabulü zorunludur
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının onanmasını mutazammın, 18.9.1997 tarih 8412/8836 sayılı daire ilamının müddedi içinde tashihen tetkiki Alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 8.12.1997 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : İcra takibinin dayanağı 5.2.1996 vade tarihli 715.428.000.-lira bedelli bonodur. Takip, lehdar Leman O. tarafından borçlu gösterilen Hasan T. hakkında yapılmaktadır. Senedin ( T..... İnş. Mlz. Tic.Ltd.Şti. ) adına keşide edildiği görülmektedir. Borçlu Hasan T. itirazında yukarıdaki olguyu ileri sürmüş, kendisinin şahsen borçlu olmadığını bildirmiştir. Ancak, dosya içerisine ibraz edilen 24.2.1995 tarihli Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ve eki imza sirkülerinde şirket, bononun tanzim tarihi itibariyle Galip T'in temsil ve ilzama yetkili olduğu tesbit edilmiştir. İncelenen itiraz dilekçesinde İİK. 168/4. maddesinde yazılı olan ( açıkca bir imza inkarı ) da mevcut değildir. TTK. 690. maddesinin göndermesiyle bonolar hakkında da uygulanması gereken aynı Kanunun 590. maddesi gereğince temsile selahiyetli olmadığı halde bir şahsın temsilci sıfatıyla bonoyu imzalaması halinde, adı geçen, o bonodan dolayı şahsen sorumlu olur. Bu durumda Hasan T'in şirketin temsilcisi olmaması nedeniyle şahsen sorumlu olduğunun kabulü zorunludur. İtirazın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir. Merci Kararının yukarıdaki gerekçeyle bozulması yerine onandığı anlaşılmakla, karar düzeltme isteminin kabulü uygun bulunmuştur.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 18.9.1997 tarih ve 1997/8412-8836 sayılı onama kararının kaldırılmasına, Ordu İcra Tetkik Merci Hakimliğinin 9.6.1997 tarih ve 1997/71-106 sayılı kararının yukarıda yazılı nedenle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 23.12.1997 gününde oybirliğiyle karar verildi
Arkadaslar 1.5-2 yıl önce evimizin orda cafe var.orda benden büyük insanlar galiba ellerinde bir senet vardı o senetten bir tane daha yaptılar banada...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku