Yazılı Emri Uygulamamak (Suç teşkil eden emir'den ne anlamak gerekir?)
Merhaba, şöyle bir senaryo var:
Kurumun en üst amiri bir şeyi uygun görüyor ama yetkisi olmayan bir şey. Memur bununla ilgili olaya hiç müdahil olmak istemiyor ama yazılı bir şekilde ben böyle uygun gördüm, yap diyor. Yazı memurun önüne geliyor ve bakıyorki iki "kişi" arasında yapılmış protokol gibi bir şey (kapsamı ney bilinmiyor) ama normalde bu konuya ya kurumun en üst karar organı karşılıklı "kurumlar arasında" ya da kurumun bağlı olduğu ÜST KURUMUN KARAR ORGANLARI buna karar verebiliyor. Torpille işi bağlamak için yapıldığı açık.
1-) Memur bunu yazılı bir şekilde yapamayacağını söylese ve bu duruma ancak üst kuruluş aracılığı ile kurumlar arasında karar verilebileceğini yazılı olarak bildirse; yazılı olarak bildirdiği için 657 sayılı kanunun 11. maddesinin 2. fıkrasını mı uygulaması gerekir yoksa 3. fıkrasını mı?
2-) Aynı şekilde bu durumu üst kuruma da bildirse hakkında sen bizim içimizdeki şeyi niye üst kuruluşa bildiriyorsun diye disiplin soruşturması açılabilir mi?
3-) "Konusu suç teşkil eden emir" derken ne gibi suçu kastediyor? Memura göre suç olduğunu düşündüğünden bu emri yapmadığı takdirde hakkında disiplin soruşturması açılabilir mi?
DEVLET MEMURLARININ GÖREV VE SORUMLULUKLARI:
Madde 11 - (Değişik madde: 12/05/1982 - 2670/4 md.)
Devlet memurları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.
Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
Acele hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır.
Zaman ayırıp cevap verenlere şimdiden teşekkürler.
Cevap: Yazılı Emri Uygulamamak (Suç teşkil eden emir'den ne anlamak gerekir?)
1- Buna memur karar vermelidir yani kendisine yazılı olarak verilen emir suç teşkil ediyorsa 3. fıkraya, etmiyorsa 2. fıkraya göre hareket etmek zorundadır.
2- 657 sayılı Kanunda şikayet dilekçesinin nasıl verileceği bellidir bunun hilafına hareket disiplin soruşturması gerektirir maalesef.
3- Memura yazılı olarak verilen emrin suç olup olmadığının takdiri memurun keyfiyetinde değildir. Mühim olan yazılı emredilen idari işlem ve/veya eylemin mevzuata aykırı olması ve Türk Ceza Kanununda karşılığı cezasının olması gerekir diye düşünüyorum.
Cevap: Yazılı Emri Uygulamamak (Suç teşkil eden emir'den ne anlamak gerekir?)
Yazılı emir olduktan sonra cinayet işlemek, yaralamak vb. gibi bir durum yoksa memur istemese yanlış işlem bile olsa bunu yapmak zorunda kalıyor gibi.
Aklıma yatmadığından biraz başka araştırmalar yapınca Türk Ceza Kanunu'nun (TCK)
İrtikâp
MADDE 250. - (1) Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Görevinin sağladığı güveni kötüye kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği hileli davranışlarla, kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi ikna eden kamu görevlisi, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) İkinci fıkrada tanımlanan suçun kişinin hatasından yararlanarak işlenmiş olması hâlinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Denetim görevinin ihmali
MADDE 251. - (1) Zimmet veya irtikâp suçunun işlenmesine kasten göz yuman denetimle yükümlü kamu görevlisi, işlenen suçun müşterek faili olarak sorumlu tutulur.
(2) Denetim görevini ihmal ederek, zimmet veya irtikâp suçunun işlenmesine imkân sağlayan kamu görevlisi, üç aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
...
Görevi kötüye kullanma
MADDE 257. - (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) İrtikâp suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
1-) 250/1 maddesi uyarınca yetkin varsa bile başkasına yarar sağlıyorsa ve bunu yazılı emirle zorla yaptırıyorsan emri veren ceza alması gerekiyor (Örnek Tez: KPSS ye girmemiş (daha önce memuriyetide yok) birisini ben bunu memur olarak atadım diyor)
2-) 251/1maddesi bana yazılı emri vererek yapmam ve benim kimseye söylememen bu işe göz yumuyorum anlamınada geliyor. Bir yandan da üst kuruluşa söylesem kesin disiplin soruşturması açılıyor ancak Kanun Yönetmelikten üstün olduğundan dilekçede bunu belirterek başvuru yapılsa soruşturma açılamayacağını açılsa bile mahkeden dönmesi gerektiği görüşündeyim.
3-) 257/1 maddesine göre örnek tezime göre KPSS ye girmesine ve yüksek puan almasına rağmen memur olarak yerleşememiş kişilerin mağduriyetine ve KPSS ye girmemiş kişiye haksız kazanç elde ettirdiği için yazılı emri verenin yine ceza alması gerekir.
Bu konu epeyce karmaşık ve hukukçuların karşılıklı epeyce tartışması gerekir gözüküyor.
Cevap: Yazılı Emri Uygulamamak (Suç teşkil eden emir'den ne anlamak gerekir?)
Eğer söz konusu kararın 2. fıkraya mı yoksa 3. fıkraya mı girdiği konusunda tereddüdünüz var ise bağlı olduğunuz kurumun hukuk müşavirliğine iletilmek üzere amirinize dilekçe verebilirsiniz.
Örneğin ben bir ilçedeki resmi sağlık kuruluşunda çalışıyorum. İl sağlık müdürlüğünde "disiplin sicil ve hukuk büro amirliği" olduğunu biliyorum. Böyle bir durumda oraya yazılı olarak sormayı tercih ederdim.
Hukuk müşavirliğinden yanıt gelene kadar emri yerine getirmemenizi tavsiye ederim. Aksi takdirde kararın 3. fıkraya girdiği anlaşılırsa siz de ceza alabilirsiniz.
3. fıkrada bahsedilen suç yukarıdaki arkadaşın belirttiği gibi TCK'ya göre suç kavramıdır.
Konu Cenk-B tarafından (19-11-2012 Saat 07:26:54 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Yazılı Emri Uygulamamak (Suç teşkil eden emir'den ne anlamak gerekir?)
657/131 2-bendi amirin verdigi emir norm kurallarına aykırı ise amire bildirilecegi ve amir yapılması yönünde yazılı talimat verirse emri memur yapmaya mecburdur sorumluluk amire aittir 3 bendi ise konusu suç teşkil eden emir yazılı verilse bile yerine getirilemez denilmekte burdaki kıstas emrin normlara göre suç teşkil edip etmedigi suç teşkil ediyorsa memur cezalandırılır mesela Yargıtay CGK 2003/4-63-37 sayılı bir kararında memuru 228 maddeye(Yeni TCK 257 maddeye)göre ükümlülük kararı vermiştir
,
memur amirin her dediğini yapmalı mı,
amirin emrini yapmamak,
konusu suç olan emir ,
http:www.hukuki.netshowthread.php100346-Yazili-Emri-Uygulamamak-(Suc-teskil-eden-emir-den-ne-anlamak-gerekir-),
kanunen amirlerin verdigi talimat,
kanuna aykiri emir konusu suc teskil eden,
memur kanunsuz emir savcilik,
http:www.hukuki.netshowthread.php100346-Yazili-Emri-Uygulamamak-Suc-teskil-eden-emir-den-ne-anlamak-gerekir,
hukuka uygun olmayan emir ornegi,
konusu suç teşkil eden emir neler,
hukuka aykırı ve suç teşkil eden emir,
memur VE hukuka aykırı EMİR,
memur amirinin yasaya aykırı talimatı,
amirin memura talimat vermesi,
devlet memurlari kanunu yazili talimat verilmesi,
emri uygulamama,
konusu suç teşkil eden,
konusu suç teşkil eden emir hakkında ne yapılır,
yazılı emir nasıl verilir,
kanuna aykırı emir örnek
Amir tarafindan yönetmelige aykiri oldugu dusunulen ama suc teskil etmeyen bir emir veriliyor. Memur emri yerine getirmiyor. Sonra amir kurumsal mail...
Öncelikle merhaba. Ben daha önce de bu konuyla alakalı bir soru sormuştum. Bu sitedeki arkadaşlardan biri yazılı emir yoluna başvurmamızı önermişti....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
eşlerde cocuk yoksa miras durumu...
13-05-2025, 13:01:29 in Miras Hukuku