Kabul etsek de etmesek de, anayasal kuruş olan yürütme ile yargı arasında uyumsuzluk başgöstermiş ve ara hızla açılıyor. Daha önce de yargıdan şikayet eden başbakanlar oldu ama, ilk kez yargı kararı beni bağlamaz biçimnde tepki gören bir ifadeye tanık olduk. Hükümetin sahip çıktığı bir savcı, bence çok ağır olan meslekten ihraç cezası ile karşı karşıya kalıyor. Savcıya hükümet sahip çıktığı için de karar, tartışılır hale geliyor. Gerçekten karar bağımsız mı? Yoksa, başka amaçla mı alındı tartışması başlıyor.
Keza, Atatürk'e hakaret nedeniyle tutuklanan birine aynı anda pek çok insan sahip çıkıyor ve kararın, asker emri ile alındığı dile getirirliyor. Oysa Kaldırıldığı iddia edilen DGM lerde yüzlerce insan tutuklu olarak hakim önüne çıkmayı bekliyor. Aynı mahkemede aynı suçtan yargılanan sanıklardan kimisi tutuklu kimisi tutuksuz yargılanabiliyor.
Forumlarda Rektör,savcı, sakız çiğneme vs gibi münferit olaylar nedeniyle tartışmalar oldu. Üyelerimiz görüşlerini açıkladılar. Ama konunun özelliği nedeniyle, kişisel görüşler de zaman zaman hukuk mantığının da önüne geçerek iletiler yazıldı.
Daha önce forumda yazdığım gibi, Bence Türkiye'de yargı bağımsızlığından söz edilemez. Örneğin YHSK antidemokratik bir kurumdur.
Bu forumu, gündemdeki olayların dışında, Türkiyede yargı bağımsızlığın sağlanması için neler yapılmalıdır, öneriler nelerdir? Bunların tartışılması için açıyoruz.
Tüm üyelerimizi görüşlerini bekliyoruz
Benim ilk aklıma gelen Hakimlik/Savcılık sınavlarının, en azından mülakatın kaldırılması gerektiğidir. (Aslında bu iki meslek mensuplarının aynı sınavdan, aynı staj döneminden geçmesi bile yanlış ama bu konu yargının bağımsızlığından çok sistem ile ilgili olduğundan ayrıntıya girmek istemiyorum.)
Hepimiz biliyoruz ki iktidarda hangi siyasi parti bulunmaktaysa o partiinin ileri gelenlerinden torpiliniz olmazsa mülakattan geçemiyorsunuz. Torpilinizi yapıp sizin mesleğe kabul edilmenizi sağlayan siyasi parti de elbette sizden karşılığını bekleyecektir, çok afedersiniz babasının hayrına size torpil yapmamaktadır. İşte yargının bağımsızlığı ilk olarak mülakat aşamasında ağır yara alıyor, taraflı yargı burada filizleniyor diye düşünüyorum.
Yargı bağımsızlığı yargının siyaset ve iktidara bağlı olmamasını ifade eder. Bu noktada akla hemen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu gelir ve yargı bağımsızlığı tartışılmaya başlanır. Ancak yargı bağımsızlığı bu kurulla sınırlı tutulamayacak kadar önemlidir.
Üst mahkemelerin tüm üyeleri hakimlerdir.Peki üst mahkemenin tüm verdiği kararlar hukuka uygun mudur?Belli konu hakkında, belli içtihatlar gelişmiş midir.Yoksa her dönemde farklı içtihatlar mı karşımıza çıkar. Anayasamızın 159/4 maddesi bu kurulun kararlarının kesin olduğunu ifade etmektedir. Bu durumda tarafsızlığı şüpheye düşen HSYK'nın (çünkü denetimden yoksundur' aynı zamanda üyeleri arasında siyasetten insanlar bulunması endişeleri daha çok arttırmaktadır.
Yargı bağımsızlığı bir ihtiyaçtır. Çünkü yargı kendine verilen görevi yerine getirirken egemen güçlerden gelebilecek her türlü baskıdan uzak tutulmalıdır.Bu adeletin bir gereğidir. Çünkü adeletin sağlanmasındaki en önemli etken, hakimin etki altında kalmadan vicdanı ile karar verebilmesidir.
Türkiye'de tarafsızlıktan anlaşılan bir yargılama esnasında davanın tarafları arasında yargı otoritesinin tarafsız olmasıdır. Bu davanın taraflarından biri de devlet olabilir. Bu durumda da yargı tarafsızlığını korumalıdır. Yargılamayı yapan hakim bu tarafsızlığın en büyük unsuru olacaktır.
Peki insanların tarafsızlığını etkileyen etkenler nelerdir?Bu etkenleri iç etkenler ve dış etkenler olarak ikiye ayırabiliriz. Dış etkenler egemen güçten gelebileceği gibi herhangi bir dış güçten de gelebilir. Bunların arasında iktidar, mafya yada çeteleri sayabiliriz. İç etkenler ise tamamen hakimin kişiliği, sosyal, siyasal, dini görüşü ve genel kültür birikimi ile yaşadıklarından ibarettir. Bu konudaki eleştirimi Sayın Varlıakman'ın Adli Hakim Sınav Soruları adlı forumunda yapacağım.
içsel tarafsızlıktaki önemli nokta hakimlerin atamalarının nasıl yapıldığı değil, kimlerin hakim atandığı ve yüksek derece mahkemelerine getirildiğidir.
Yargı kurumsal olarak bağımsız olmasına karşın Hakimler ve Savcılar devlet memurudur. Bu durumda iç tarafsızlık zarar görebilir. Devlet ve vatandaş karşılaşmasında hakimler ideolojik olarak devletin yanında yer alabilir. Hakimlerin kendilerini sayın commodore'un dediği gibi Cumhuriyetin yada devletin bekçileri olarak görmeleri devlet yararına kayan bir tarafsızlığa neden olacaktır. Sayın Mine Uzun'un altına imza attığı yazıdaki gibi, kendilerini halk adına yetki kullanan bağımsız otoriteler olarak görmeleri de vatandaş lehine olan bir tarafsızlık kaybına neden olacaktır.
Hakimlerin kendisini devletin bekçileri olarak görmesi kararlar da siyasi parti propogandasına benzeyen söylemlerin olmasına neden olacaktır. Devlete karşı halkın bekçiliğinin benimsenmesi noktasında ise Sayın Savcı gibi iddianameler düzenlenebilecektir.
Yargının varlık nedeni ne okullarımızda öğretildiği gibi bireyi devlete karşı korumak nede devleti bireye karşı korumaktır. Yargının varlık nedeni dengeleyici bir tutumla sorunların mevcut kanunlar çerçevesinde adil bir şekilde çözülmesine yardımcı olmaktır.
Yargı bağımsızlığını gerçekleştirmek çok zordur.Çünkü bir insan olan hakimin sosyo-ekonomik sorunlardan veya kendi dünya görüşünden tamamen ayrılması gerekmektedir.
Teorik olarak yargı ve diğer egemen güçler birbirinden bağımsız olmalıdır. Siyaseti denetleme mekanizması kamuoyunun olması gerekirken bazen kendi kararlarına engel olan yargıyı siyaset etkisiz hale getirmek istemekte ve yargıya müdahale etmektedir. Bu müdahale aşamasında yargıda içgüdüsel olarak köprü üstündeki keçiler gibi inatlaşmakta ve siyasete müdahale etmektedir. BKNZ. Yüksek Mahkeme başkanlarının açıklamaları. Ancak ne yargı nede siyaset birbirinden tamamen kopabilmektedir. Çünkü siyasi kararlar yargı aşamasına getirilerek kamuoyunda meşru olduğunu ispatlanmaya çalışılmaktadır. Yargının siyasallaşması ne kadar tehlikeliyse, siyasetin de yargılaşması o kadar tehlikelidir. Yargı siyasallaştığı zaman hakimler adeletle karar veremeyeceklerdir. Zamanla da etkileşim içindeki siyaset yargısallaçaktır.
Siyasal iktidarı denetleyemeyen yargının kararları da tarafsızlıktan uzak olacaktır.Peki ne yapılabilir. Aslında bu sorunun çözümü çok zor ancak adım atmak bir o kadar kolaydır.
Hakimler kararlarında tüm iç ve dış baskılardan sıyrıldığında yargı bağımsızlaşacaktır. Yapılması gereken sadece birkaç Anayasa değişikliği ve kanunların anayasaya uygun hale getirilmesidir. Geriye kalan ise hukuk fakültelerinde adalet ve tarafsızlığın öğrencilere içirilmesidir. Zor olan nokta ise burada başlar. Hakim hukuk bilinci içerisinde hareket edebilmeli, gazete, tv, kamuoyu, halk, siyaset, devlet gibi baskılardan kendini sıyırmalıdır. Hatta hakimlere naçizane önerim ben hakim olsam o şekilde davranırdım. Baktıkları bir dava ile ilgili kimseden görüş almamaları ve gazete tv haberlerine bakmamaları ve kendilerini olumlu yada olumsuz etkileyebilecek tüm dış baskılara kendilerini kapatmaları en uygun yollardan biridir. Bununla birlikte kendi içsel uyaranlarına da kayıtsız kalabilmeleri gerekmektedir. Kayıtsız kalamayacaklarını anladıklarında ise davadan çekilmeleri en mantıklı yol olarak görünmektedir.
Memleketimizde yargı erkinin siyasallaştığını söyleyebilir miyiz?Yargı erkinin tek ve vazgeçilmez görevi olan adalet dışında hedef ve düşüncelerle de...
Yazan: ozcanhukuk Forum: Güncel - Siyaset - Tarih - Tartışma
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku