Merhabalar,
Konu hakkında hukuki yola başvurduğumu başında belirteyim.
Bundan yaklaşık 1.5 sene kadar önce diyafonları bozulanların sürekli şikayeti yüzünden belli bir miktar karşılığında yeni cihaz tanıtımı yapıldı, alan olmadı (yönetici ile görüşmemde yönetici kendi söyledi). Bu seneki kat malikleri kurulunda (pek de haber vermeden yaparlar) diyafon sisteminin yenilenmesi kararı almışlar, ve her kat malikine sabit bir ücret yansıtmışlar.
Konu hakkında birkaç başlık var, fakat hep tek yönden bakılmış ( "niye almak istemiyorsunuz" gibi kişinin anayasadan aldığı keyfi hareket etme özgürlüğüne tecavüz eden yorumlara da rastladım. Lütfen bu tip cevaplar vererek konuyu boyutunun dışına çıkarmayalım).
"Ortak alan nedir" sorusunun cevabı bu konunun omurgasını oluşturacaktır. Ortak alan (konumuz Kat Malikleri Kanunu olduğundan tanımlamayı uzatmamak adına "yapıdaki malikler" tanımını kullanmak kolaylık sağlayacaktır) "yapıdaki malikler" tarafından ortak olarak kullanılan tüm cihazları ve merdiven, asansör gibi alanları kapsamalıdır. Bunlara doğrudan tüm malikler erişebilir, tüm maliklerin erişebildiği şeyler ortak alan tabirine girmelidir. Bir malikin evinin içindeki tuvalete diğer bir malik erişememektedir, dolayısıyla tuvalet ortak alan olamaz. Fakat tuvalet borusu ana hat ile birleştiği noktadan sonra ortak alanı ilgilendiren bir durum oluşturur. Yani dairenizin içinde tuvalet tıkandığında bundan siz sorumlusunuzdur, hiç kimse tıkanan tuvaleti için diğer maliklerin onarıma katılmasını bekleyemez. Yargıtay kararı bu konuda açıktır. "Bağımsız bölüm içinde kalan ve ortak tesis niteliği kazanmayan kanalizasyon ve su tesislerinin o bağımsız bölüm maliki tarafından onarılması gerekir. (Y. 5. HD., 28.2.1983, E. 1983/1646, K. 1983/1719.)".
Aynı durum interkom /diyafon için de geçerli olmalıdır. Yani merkez hattında yapılacak değişikliklere her malik arsa payındaki oran ile katılmak zorunda olduğu gibi sadece kendilerinin kullanımında olan (tuvalet, musluk gibi) daire içindeki cihazın sorumluluğundan veya alımından kendi sorumludur. Daire içindeki cihaz ortak alan gibi muamele göremez, eğer böyle bir muamele görecek ise herhangi bir malikin daire içerisindeki cihazına rahatlıkla ulaşabilmem gerekmektedir (yada diğerlerinin benim cihazıma). Ortak alan tanımı bağımsız bölümün kapılarının başladığı yerde biter (bu kapı yukarıdaki örnekte olduğu gibi atık su gideridir aynı zamanda, yada temiz su için su saatinin çıkış yeri). Aksi durumda fırını bozulandan lavabosu tıkanana kadar her şeyi ortak karşılamamız gerekir. Araştırmama rağmen bu konuda herhangi bir yargıtay kararı bulamadım (internet üzerinden de tüm yargıtay kararlarına ulaşamamaktayım, belli bir tarihten ötesine geçmiyor).
Ve ayrıca Kat Mülkiyeti Kanunu ortak alanlarda yapılacak işler için yapılacak masraf paylaşımı için açıkça arsa payını işaret etmiştir, fakat site yönetimi bağımsız bölüm başına ücret talep etmektedir. Bağımsız bölüm başına ücret talep ediliyor ise bu bağımsız bölümü ilgilendiren bir konudur, bağımsız bölümü ilgilendiren bir konu da malikin keyfi tasarrufunda olan bir konudur, malikler kurulu karar veremez.
Burada yanlış anlaşılmaları gidermek adına son bir ek yapayım: "sistemin yenilenmesi kararı malikler kurulundaki esaslara göre alınır, fakat daire içinde kullanılacak cihazı alıp almamak malikin keyfi tasarrufundadır".
Konu hakkında daha önceden alınmış yargı kararları var ise paylaşmanızı rica ederim.
...
Ve ayrıca Kat Mülkiyeti Kanunu ortak alanlarda yapılacak işler için yapılacak masraf paylaşımı için açıkça arsa payını işaret etmiştir, fakat site yönetimi bağımsız bölüm başına ücret talep etmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun hangi kısmında tüm ortak giderler için bu şekilde açıkça bir tanımlama yapılmış bilemedim ama aynı kanunun 72. maddesi açıkça aşağıdaki şekilde diyor.
'' Ortak giderlere katılma
MADDE 72 – Toplu yapı kapsamındaki belli bir yapıya veya yapıların sadece birkaçındaki kat maliklerinin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş ortak yer ve tesislere ilişkin ortak giderler, o yapılardaki kat malikleri tarafından, bütün bağımsız bölümlerin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler ise bütün kat malikleri tarafından karşılanır.''
Anladığım kadarıyla siz diyafon sistemindeki değişime değil, kendi daireniz içindeki diyafon cihazı için sen de alacaksın diye diretilmesine karşısınız ve bence haklısınız.
Daireniz içindeki cihazı almak için zorlanamazsınız,
Yoneticiyle cihaz bedeli dışındaki masrafları ödeyebileceğinizi belirtebilirsinz.
Bu durumda eğer dış kapıdaki cihaz ve ortak tesisatta bir değişiklik yapılacaksa diğer tüm dairelerle birlikte ortak alandaki bu değişiklik ilavenin gerektirdiği bedeli ( cihaz bedeli hariç) ödersiniz.
Yeni tesisle birlikte gerekli kablolama vs. daire içinde yerine kadar hazırlanır, geçici bir cihazla testleri yapılır kontrol edilir cihazsız olarak bırakılır. Sİz de yapılan bu sistem değişikliğinde daire içindeki cihazı satın almamış ama ortak gidere eşit ortak olarak katılmış olur, o sistemin gerektirdiği işletme giderlerine belirtiğiniz gibi arsa payı oranında katılabilirsiniz.
( Elbette eski cihazınız yeni cihazla büyük ihtimalle uyumlu olmayacağından, diyafon kullanamayacak, kapı otomatını daire içinden kontrol edemeyeceksiniz)
Evet Erdoğan Bey, anladığınız gibi.
Yasal olarak ortak alandakine uymak durumundayım, uyacağım da zaten (yani kablo, kamera vs. değişecek ise katılacağım ve zorunluyum). Benim mülkiyetimde olacak cihazın bana dayatılmasına karşıyım. Aslında dayatma olmasa belki karşı bile çıkmam )) . Anayasanın bana yüklediği (hatta yapmakla yükümlü olduğum da diyebiliriz bir bakış açısına göre) bireysel özgürlüğüme tecavüzdür bireyi ilgilendiren bir konuda dayatmada bulunmak. Hangisine karşısı çıktığımı da açıkça dava dilekçemde belirttim.
Konu hakkında cihazlar da çok çeşitli (bu sistemler ne kadar ilerledi bilmiyorum, alanım değil, ama bulunduğumuz teknoloji seviyesinde muhtemelen İoT seviyesine gelmiştir) sistemler var, markanın kendi içinde bile özellikleri değişen (kimisin ekranı büyük, kimisi internet bağlantılı vs.) cihazlar var, insanlara seçim şansı bırakmadan kendi kafalarınca istediklerini dayatmaya çalışmaktalar. Maalesef ~3200 bağımsız bölümlü sitede bildiğim kadarıyla benden başka da karşı çıkan yok.
Not: Ortada kablo yenileme gibi bir durum bile olmayabilir, sadece ev içi cihaz da yapabilirler, pek şeffaf yönetime sahip olduğumuz söylenemez. Eğer vekil olarak site bütçesinden karşılanan hukukçu davaya müdahil olur ise onu da "çıkar çatışması" ile reddedeceğim (çünkü sitenin hukuk birimi aynı zamanda benim de haklarımı savunmakla mükelleftir, yönetici tarafını tutamaz. tabi burada "yönetim" için profesyonel bir kurum ile anlaşmadığımız için).
Konu okan1919 tarafından (17-11-2023 Saat 13:27:54 ) de değiştirilmiştir.
3200 bağımsız bölümlü bir yapı içinde tek başınıza katılmama şansınız yok elbette ama bu direnişin size sağlayacağı tek kazanım dairenizde kullanabileceğiniz bir diyafon - otomat aparatının bulunmamasının vereceği yenildim ama ezilmedim manevi hazzı olacaktır.
Eğer özgür iradenizin sınırlarının başladığı daire giriş kapınız bina giriş kapısının hemen yanında ve kapınızı açıp kafanızı uzattığınızda geleni görebiliyor, elinizi uzatıp geleninize kapıyı açabiliyorsanız hiç bir sıkıntınız da olmaz elbette.
:D
Açıkçası kullanmıyorum da, mevcuttaki cihazı da hiç kullanmadım. Birinci katta oturuyorum, site ana giriş kapısı 20-30 metre uzağımda, el salladığımda güvenlik gelenime kapıyı açıyor :D . Kullandığım bir cihaz değil, ne takarlarsa takılsın 10-15 sene sonra yine böyle bir şey yapılana kadar belki 1, belki 2 kere kullanacağım, belki hiç.
Ortak alan masraflarına ben kullanmayacağım bu yüzden ödeme yapmıyorum deme şansınız yoktur. Misal zemin kattaki daireler asansör kullanmadığı halde asansör masraflarına ortak olmak zorundadırlar. KMK ile belirlenmiştir.
Karara itirazınız varsa bir ay içinde sulh hukuk mahkemesinde kararın iptali için dava açmalısınız.
Dava açmazsanız kat malikleri kararı kesinleşir ve haklı olsanız dahi ödememe şansınız olmaz.
Sulh hukuk mahkemesinde açacağınız davayı kazanma ihtimalinizi de düşük görüyorum.
Yazdıklarım "hukuki tavsiye" değil, "hukuki bilgi"dir.
Bu hukuki bilgilerin, mevzuat veya içtihat değişikliği nedeniyle zaman içinde güncelliğini yitirebileceğini, sizin hukuki probleminize bire bir uymayabileceğini unutmayın. Hukuki sorununuz hakkında en doğru danışmanlığı vekalet vereceğiniz avukattan alabilirsiniz. İnternetten veya başka yerlerden öğrendikleriniz ile yürüteceğiniz hukuki işlemlerde hak kaybına uğrayabilirsiniz.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
óñêîğåíèå èíäåêñàöèè
31-10-2024, 23:11:20 in Aile Hukuku