+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12
11 den 17´e kadar toplam 17 ileti bulundu.

Konu: 5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim

5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #11
    Kayıt Tarihi
    Dec 2007
    İletiler
    354
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim

    değerli ercan ,bilgisayar ım çok kuvvetli olmadığı için tam randımanlı kullanamıyorum .sorularına böyle yanıt vermeye çalışalım.
    sorun şuydu;Tasfiye sonrasında, idareyi işletme kuruluna devretmememiz için
    Toplu yapı blok yöneticileri,
    Toplu yapı ada temsilciler kurulu,
    Toplu yapı yönetim kurulu,
    Toplu yapı denetim kurulu,
    Toplu yapı kat malikleri kurulu nu kurabilir miyiz? Bunu yaparken hangi kanun ve maddesi diye belirteceğiz.
    5711 i zaten yazmış ve atıfta bulunmuşsun madde 69 bunu bu sitede sabit konular diye kat mülkiyeti kanunu ilave değişiklikler le var istersen tekrar yazayım ama senin bunu bildiğini bildiğim için bir mana veremesemde yeniden kopyalayalım

    Yönetim

    MADDE 69- Toplu yapı kapsamında bulunan parsel ve parsellerdeki birden çok bağımsız bölümü kapsayan ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulunca yönetilir. Bir parselde blok niteliğinde olmayan yapılar varsa veya bu nitelikteki yapılarla blok yapılar aynı parselde yer alıyorsa, kendi sorunlarına ve o parsele ait ortak yerlere ilişkin olarak, o parselde bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan kat malikleri kurulunca yönetilir. Yönetim plânında blokların ve blok niteliğinde olmayan yapıların idare tarzı ayrıca belirtilir.

    Bir adada birden çok parsel yer alıyorsa, adayı oluşturan parsellere ait ortak yerler, o adada bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan ada kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır. Bu yetki, yönetim plânında ada temsilciler kuruluna verilebilir. Yönetim plânında başka türlü düzenlenmemişse, ada temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerince seçilen blok yöneticileri ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bölüm maliklerince seçilen temsilcilerden oluşur. Ada temsilciler kurulu üyelerinin sayısı ve nasıl seçileceği toplu yapının özelliği dikkate alınarak yönetim plânında belirtilir. Ada temsilciler kurulunda bu yöneticiler ve temsilciler yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptirler.

    Toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler, bu kapsamda yer alan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan toplu yapı kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır. Bu yetki, yönetim plânında toplu yapı temsilciler kuruluna verilebilir. Yönetim plânında başka türlü düzenlenmemişse, toplu yapı temsilciler kurulu, blok yapılarda her blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerince seçilen blok yöneticileri ve blok niteliğinde olmayan yapıların bağımsız bölüm maliklerince seçilen temsilcilerden oluşur. Toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin sayısı ve nasıl seçileceği toplu yapının özelliği dikkate alınarak yönetim plânında belirtilir. Toplu yapı temsilciler kurulunda bu yöneticiler ve temsilciler yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı kadar oy hakkına sahiptirler.

    ikinci soru şöyleydi ;
    Satılacak gayri menkullerin bedelleri, site yönetimi ortak giderleri için harcanabilir yada üyelere hisseleri oranında pay edilir şartlı kararı ile site yönetimine devredilebilir,
    -Ortak kullanım için ayrılmış taşınmazlar (site yönetim büro, toplantı salonu, kapıcı dairesi, kazan dairesi için ayrılan bağımsız bölümler, yeşil alan ve adalar arası yollar) için, tasarrufu site yönetimine aittir kararı çıkarılamaz mı?

    bu mümkün değil çünkü buraları tasfiye aşaamasında kat mülkiyetinde arsa payına bağlanmamış yer bulunamaz.ancak işletme kooperatifine devredersiniiz.
    yani ortak alan kooperatif tasfiyesiyle kat mülkiyetine bağlanması lazımdır.
    ayrıca Türk hukuk sisteminde ,site yönetimi diye bir kavram yoktur.pratikte vardır ama hukuken yoktur.bu şu demek ,tasfiye olduğunuz zaman kooperatif sicilden terkin olduğu zaman fiilen sona erer geriye hükmi ,tüzel bir şahsiyet kalmaz.yani ortak malları mülklendirmeniz lazım ama ortada site yönetimi diye bi
    yapıyı kanun kabul etmez.bu malları ya herkesin üzerine yapacaksınnız yani hisselendirerek ,yada satacak tasfiye edeceksiniz.veya işletme kooperatifine devredeceksiniz.
    diğer soru;
    tek pafta, 4 ada, her ada 1 parsel, adalar birbirine komşu, aralarında yeşil alan ve yol bırakılmış, ortak kullanımda olan taşınmazlar, satılık olan 2 adet taşınmazı olduğu halde, ortak yeşil alan, ortak aydınlatma, ortak bahçıvan, ortak sulama varken site yönetimi olur mu? Olursa dayanacağı kanun maddesi ve fıkrası, yönetim organlarının teşekkülü nasıl olmalıdır?
    Saygılar.
    MADDE 66- Toplu yapı, bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı birden çok yapıyı ifade eder.

    Toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları şarttır. Ancak bu parseller arasında kalan ve imar plânına göre yol, meydan, yeşil alan, park, otopark gibi kamuya ayrılan yerler için bu şart aranmaz. Toplu yapı kapsamındaki her imar parseli, kat irtifakının veya kat mülkiyetinin tesisinde ayrı ayrı dikkate alınır. Ancak, toplu yapı birden fazla imar parselini içeriyorsa, münferit parseller üzerinde toplu yapı hükümlerine tâbi olacak şekilde kat mülkiyeti ilişkisi kurulamaz.

    Yapılar tamamlandıkça, tamamlanan yapılara ilişkin kat irtifakları kat mülkiyetine çevrilebilir.
    şimdi konuşa konuşa ,yazışa yazışa doğruyu bulacağız.site yönetimi tabiri yerine toplu yapı diye bir tabir var yani siz kendinizi bu şekilde nitelendireceksiniz.
    diğer taraftan 5711 sayılı kanun aralık 2007 de kabul edildi ve uygulanması için geçiçi madde ile 6 ay süre verildi bu sure içinde kat malıkleri yönetim planlarını değiştirecekti.süre 28 mayıs 2008 de sona erdi .eğer bu süre içinde kat malıkleri toplanıp salt çoğunlukla karar alabilmesine olanak sağlandı.
    bu süreyi geçirirseniz ,yönetim planı değişikliği için 5/4 bulmak zorundasınnız.
    sizin toplantı kanımca geçmiş 5/3 bence yanlış değerlendirilmiş.
    diğer taraftan unutmayınız,siteler yönetim planı ile yönetilir bu yönetim planı
    herkes tarafından tek tek her sayfası imzalanarak hayata geçer.
    imzalanmamış yönetim planı geçerli değildir.
    diğer bir sorunuz kooperatif eşiniz üzerine demişsiniz.bu da kooperatif ler kanuna göre ana sözleşmenizde belirtilir.kooperatiflerde genellıkle devir yapılabilir.ama uzun sürebilir.genel kurul onayı istenebilir.ortakların kabulune bağlı olabilir vs vs..şartları vardır.
    buradan önemli bir konuya döneyim ,sizin kat mülkiyetiniz var dolayısıyla yönetim planınız da var.site bu yönetim planına göre yönetilir.belki tekrar ediyorum ama bir maksada matuf olarak,
    siz kat malıklerini oluşturmuşsunnuz.parsel yönetimide kurmuşsunuz.
    parsel yönetimi veyya ada yönetimi ve toplu yapı yönetim kurulu zaten siteyi yönetmekle görevli buna yetki verilmiş nasıl verilmiş ?işte bu yönetim planınızda belirtildiği gibi verilmiş .
    orada ince bir madde var diyor ki;toplu yapı yönetim kurulu isterse yönetimi işletme kooperatifine devredebilir der .siz yönetimi devretmezseniz site sizin istediğiniz gibi zaten şekillenmiş olur.
    çünkü oradaki hüküm emredicii mahiyette değil ,isterse devredebilir diyor.
    daha fazla karıştırmayalım soru cevap şeklinde gidelim.
    cevapsız kalmış sorular üzerinden devam ederiz.veya tatmin edici olmadıysa tekrar müzakere ederiz.
    zaten başlıklar bayağı karışmıştı moderatör arkadaş toplayarak düzenlemiş daha iyi olmuş ama başkalarının istifadesi hala zor gibi



    Hukuki NET Güncel Haber

    5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim konulu yargıtay kararı ara
    5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #12
    Kayıt Tarihi
    Apr 2008
    İletiler
    29
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim

    Sevgili hocam,öncelikle saygılarımı sunarım.

    Alıntı becozyme rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    -Ortak kullanım için ayrılmış taşınmazlar ..... tasarrufu site yönetimine aittir kararı çıkarılamaz mı?
    bu mümkün değil çünkü buraları tasfiye aşaamasında kat mülkiyetinde arsa payına bağlanmamış yer bulunamaz.ancak işletme kooperatifine devredersiniiz.yani ortak alan kooperatif tasfiyesiyle kat mülkiyetine bağlanması lazımdır.ayrıca Türk hukuk sisteminde ,site yönetimi diye bir kavram yoktur.pratikte vardır ama hukuken yoktur.bu şu demek ,tasfiye olduğunuz zaman kooperatif sicilden terkin olduğu zaman fiilen sona erer geriye hükmi ,tüzel bir şahsiyet kalmaz.yani ortak malları mülklendirmeniz lazım ama ortada site yönetimi diye bi yapıyı kanun kabul etmez.bu malları ya herkesin üzerine yapacaksınnız yani hisselendirerek ,yada satacak tasfiye edeceksiniz.veya işletme kooperatifine devredeceksiniz.
    Birinci paragraf, acaba açık bir kapısı var mı diye düşündüğüm, tapu sicil memurları ilede görüşerek varmış olduğum sonucu doğruladı. Teşekkürler hocam. Ya satışla tasfiye edeceğiz yada tapu sicil memurunu biraz uğraştıracağız.

    Burada şu soruyuda gündeme taşısam... !!!
    Ortak kullanıma bırakılan taşınmazları malikler üzerine tescil ettirdik. Fakat bir taşınmaz sahibinin ortaklarından biri, daha sonraki günlerde, "ben maddi anlamda çok sıkıştım. İcra kapıya dayandı yada iş kuracağım paraya ihtiyacım var. Kiralanırsa, illede her ay alınan kiralardan pay isterim yada kiracıyı beğenmemesi sebebiyle karşı duruşlar" olduğunda, o kişi/kişileri firenlemede genel kuruldan geçirilecek "mal sahipleri kayıtlı üyeler omakla, gayri menkullerin tasarrufu yönetimdedir ve yönetimin aldığı karar/kararlara uymak zorundadırlar" maddesini Toplu Yapı Site Yönetim planına koymak ne kadar hukuki yada kanunidir?

    Alıntı becozyme rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    -..... Toplu yapı kapsamındaki her imar parseli, kat irtifakının veya kat mülkiyetinin tesisinde ayrı ayrı dikkate alınır. Ancak, toplu yapı birden fazla imar parselini içeriyorsa, münferit parseller üzerinde toplu yapı hükümlerine tâbi olacak şekilde kat mülkiyeti ilişkisi kurulamaz.[/COLOR]
    Bizde 4 ada ve 4 adada birer parselimiz var. Bu 4 adadaki çoklu parseller, tapu iskan aşamasında birleştirilmiş ve ada=1 parsel olarak tescillenmiş. 4 ada ve beraberindeki 4 parsel, münferit kelimesinin anlamıma uygunluk arz etmiyor mu?

    Alıntı becozyme rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    -..... diğer taraftan 5711 sayılı kanun aralık 2007 de kabul edildi ...............karar alabilmesine olanak sağlandı. bu süreyi geçirirseniz ,yönetim planı değişikliği için 5/4 bulmak zorundasınnız. sizin toplantı kanımca geçmiş 5/3 bence yanlış değerlendirilmiş. diğer taraftan unutmayınız,siteler yönetim planı ile yönetilir bu yönetim planı herkes tarafından tek tek her sayfası imzalanarak hayata geçer. imzalanmamış yönetim planı geçerli değildir.
    Araştırmalarımda kanunun verdiği tarihle uyuşmadığı aşikar. Bu yargıya taşınmalı mı? !!! Site yönetim planı tek tek imzaya açılmadı. Uygulanan taktik, genel kurulda oylandı, kabul edildi (!!! ?) Genel kurul tutanakları ile birlikte notere onaylatıldı (ysa) (bu sorunun cevabını bizim başkan vermez de, bilmem noter verir mi), taahhütlü mektupla da her üyeye gönderildi. O zaman doğal olarak kabul edilmiş yada imzalanmış oldu? Ama her sayfası üyeler tarafından imzalanmamış olduğu halde...

    Alıntı becozyme rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    -..... diğer bir sorunuz kooperatif eşiniz üzerine demişsiniz.bu da kooperatif ler kanuna göre ana sözleşmenizde belirtilir.kooperatiflerde genellıkle devir yapılabilir.ama uzun sürebilir.genel kurul onayı istenebilir.ortakların kabulune bağlı olabilir vs vs..şartları vardır.
    Ana tüzük ortaklık şartları
    Madde 10 : Kooperatife ortak olabilmek için;
    1 - Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip gerçek kişi veya,1163 sayılı Kooperatifler kanununun 9 ncu maddesinde sayılan tüzel kişilerden olmak,

    (A. (1163 S KK) ORTAKLIĞA GİRME ŞARTLARI VE EK ÖDEMELER
    I. Ortaklığa girme şartları ve ortak sayısı (3476 s. kanunun 2’nci maddesi ile değişik)
    Madde 8 - Kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekir. Ortak olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, kooperatif ana sözleşmesi hükümlerini bütün hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir yazı ile kooperatif yönetim kuruluna başvururlar. Kooperatif, ortaklarına kendi varlığı dışında şahsi bir sorumluluk veya ek ödemeler yüklüyor ise ortak olmak isteği, bu yükümlerin yazılı olarak kabul edilmesi halinde değer taşır.
    Yönetim kurulu; ortaklar ile ortak olmak için müracaat edenlerin ana sözleşmede gösterilen ortaklık şartlarını taşıyıp taşımadıklarını araştırmak zorundadır.
    Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirlenir. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemez.
    II. Tüzel kişilerin ortaklığı (5146 s. Kanunun 2’nci maddesi ile değişik)
    Madde 9 – Kamu ve özel hukuk tüzel kişileri amaçları bakımından ilgilendikleri kooperatiflerin kuruluşlarına yardımcı olabilir, önderlik edebilir ve ortak olabilirler.


    2 - Site dahilinde konut maliki,oturma hakkı sahibi, genel hizmet tesislerinden birinin malikiveya kiracısı olmak
    gerekir.

    Kiracı veya mal sahibi tamam da, "oturma hakkı sahibi" bana daire eşim üzerine de olsa üyelik devri konusunda yetki vermiş olmaz mı?

    Alıntı becozyme rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    -.....
    zaten başlıklar bayağı karışmıştı moderatör arkadaş toplayarak düzenlemiş daha iyi olmuş ama başkalarının istifadesi hala zor gibi
    Moderatör arkadaşımız aslında toplama aşamasında silmiş olduğu başlığı bırakmış olsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Çünkü o başlık aslında cevap aradığımız soruydu. Mevcut konu başlığına bakan arkadaşlarımız için toplu yönetim belki bir anlam ifade etmeyebilir. Ama 5711 sayılı kanunla site yönetimi kurulabilir yada yönetilebilinir mi yazsaydı ben inanıyorum ki daha dikkat çekici olurdu. Saygı duyuyorum. Ellerine sağlık.
    Konu emesen tarafından (09-10-2008 Saat 16:52:34 ) de değiştirilmiştir.

  4. #13
    Kayıt Tarihi
    Dec 2007
    İletiler
    354
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim

    değerli ercan,
    Ortak kullanıma bırakılan taşınmazları malikler üzerine tescil ettirdik. Fakat bir taşınmaz sahibinin ortaklarından biri, daha sonraki günlerde, "ben maddi anlamda çok sıkıştım. İcra kapıya dayandı yada iş kuracağım paraya ihtiyacım var. Kiralanırsa, illede her ay alınan kiralardan pay isterim yada kiracıyı beğenmemesi sebebiyle karşı duruşlar" olduğunda, o kişi/kişileri firenlemede genel kuruldan geçirilecek "mal sahipleri kayıtlı üyeler omakla, gayri menkullerin tasarrufu yönetimdedir ve yönetimin aldığı karar/kararlara uymak zorundadırlar" maddesini Toplu Yapı Site Yönetim planına koymak ne kadar hukuki yada kanunidir?
    üyeler adına tescil ettirdiğiniz zaman ,kat mülkiyeti kanuna tabi olarak orada kanuna aykırı madde koyamazsınz.hükümsüzdür.
    ortak yerlerin satışı oybiriği ile olacaktır.zaten sizin yöneticiler bunun için işletme kooperatifini tercih etmişler.işletme kooperatfinde toplantı nisap sayısınn bir fazlası ile karar alabilirler. maddesi var .yani toplantı yapıp o toplantıda satış devir ,müteahhitle anlaşma gibi konularda oy birliği aranmıyacağı için hareket ve karar almak nisbeten daha kolaydır.
    kısaca ,nafile o karar kimseyi bağlamaz ,zaten alamazsınızda ,hükümsüzdür.
    siz yönetim planında ,ortak yerlerin nasıl yönetileceğini bir şekle bağlamış olmanız gerekir .zaten.yani bir manada yönetimin uhdesindedir.Bizde 4 ada ve 4 adada birer parselimiz var. Bu 4 adadaki çoklu parseller, tapu iskan aşamasında birleştirilmiş ve ada=1 parsel olarak tescillenmiş. 4 ada ve beraberindeki 4 parsel, münferit kelimesinin anlamıma uygunluk arz etmiyor mu?
    diğer taraftan, bu sorunla ne kast ettiğini anlamadım.sizin ortak yerleriniz var dolayısıyla bir bağınız var ,ama site yönetirken parseller kendi sorunlarını kendi halledecekler.öncelıkle ,yani diğer bir parseldeki sorun sizi ilgilendirmeyecek.
    demek .her parsel kendi sorununu kendi çözecek.
    münferit parsel zerinde kat mülkiyeti kurulamaz kararıyla çelişkili değilmidir diye soruyorsanız.evet çelişkilidir.ama sizin konumuz için değil sizi birbirinize bağlayan ortak tesisler var ortak alanlarınız var. eğer bunu kastediyorsanız.
    diğer taraftan .siz kooperatife ortaklık şartları anasözleşmede vardır.
    sizin konumunuz bu değil devir hiisse devri hanımınız size hisseyi devredecek
    bunun anasözleşmede yeri vardır .müsade ederler de etmeyebilirlerde
    genelde edilebilir.ama şartları nelerdir.kooperatif yönetimine danışın.
    şöyle herhangi bir ortakğın kooperatif üyeliğinden istifa etmesi veya devrinin bazı yaptırımları vardır. ne gibi misal üyeler bir anlaşma yapmışlar ve belli bir rakkamı ödemeyi taahhüt etmişlerdir.bir üyenin eksikliği veya istifasının kooperatife getireceği zarar ve fayda muhasebesi yapılır.bazen bütün senenin sonuna kadar olan ödemesi istenir ,kooperatifin 3.kişilere karşı ödeme zaafiyeti yaratması sözkonusu olur.dolayısıyla bu gibi işler yönetimden ziyade genel kurulun insiyatifine bırakılır.genel kurul karar verir.istifa kabul edilir veya yeni bir üye kayıt edilir.genel kurulun oylaması hayati önem taşır.
    yani yalnız yönetimin işi değildir.
    size tavsiyem ,anasözleşmenizi okuyunuz.yönetim planını gözden geçiriniz.
    tabiki kat mülkiyetinede gözatmak size büyük katkılar sağlıyacaktır.
    anasözleşme derken koperatif anasözleşmesi ni kastediyorum ,zira üye nasıl olunur .nasıl devir yapılır ,şartları gözden geçiriniz.benden kaçan birşeyde olabilir sonra tekrar müzakere ederiz diğer arkadaşlarında katkılarıyla.

    unuttuğumuz birşey var 28 mayıs 2008 e kadar toplantı yapıp salt çoğunlukla yönetim planını değiştirebilirlerdi.eğer bu tarihe kadar toplantı yapmadıysalar ,çünkü kanun 6 ay süre verdi geçiçi madde 3 müdü ne bakın o maddeye.
    6 ayı geçirdiyseler oy birliğiyle yani 5/4 karar almalılar yani yüzde 80 oranı ile değişiklikleri tek tek imzalatmak zorundalar.
    siz bu konuda bence tapu müdürlüğü nde bir araştırma yapın yeni yönetim planıız tescil edilmişmi onu kontrol edin
    belkide tescil edilmedi .tapu kabul etmedi.bunun için mahkemeye gerek yok.
    ama yönetim planında gerekli değişikleri yapıp tek tek her sayfası imzalanmışmı ?şu da olabilir noterden vekaletname almış olabiir.yani yönetim planı değişikliği ile ilgili sizden yetki talep etmişse ,sizin adınıza kabul etmiş sayılır.zannediyorum bunu yapmış yani sizden noter kanalıyla yetki almış değişiklilk için bu da olabilir.
    Konu becozyme tarafından (09-10-2008 Saat 23:53:24 ) de değiştirilmiştir.

  5. #14
    Kayıt Tarihi
    Dec 2007
    İletiler
    354
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim

    ilave olarak geçiçi maddeleri de koyalım faydası olur belki.
    GEÇİCİ MADDE 1- Bu Kanun gereğince hazırlanması gereken yönetmelik, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde hazırlanır.

    GEÇİCİ MADDE 2- 13/4/1983 tarihli ve 2814 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş binalarda yönetim plânı olmasa dahi 12 nci madde hükümlerine göre kat mülkiyeti kurulur.

    GEÇİCİ MADDE 3- Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kurulan toplu yapılara ait yönetim plânları, yürürlük tarihinden itibaren en geç altı ay içinde bu Kanun hükümlerine uyarlanır. Yönetim plânında bu yönde değişiklik yapılması için mevcut kat malikleri kurulunun salt çoğunluğu yeterlidir. Mevcut toplu yapı yönetimleri, yönetim plânı değişip buna göre yönetici seçilene kadar geçici yönetim olarak görevini sürdürür. Toplu yapı yöneticisi seçimi, en geç yönetim plânının değişimini takip eden üç ay içinde yapılır.

  6. #15
    Kayıt Tarihi
    Apr 2008
    İletiler
    29
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim

    Hocam Allah Razı olsun. Sayenizde kafam ve kafalarımızdaki bir çok soru işareti giderilmiş oldu. Aslında bu, ne yaptığını bilen toplum yolunda atılan bir adımdır diye düşünüyorum. Fakat son bir kez daha yazmak istiyorum. O da 1163 S.K.K. nundan alınan bir maddenin ana sözleşmeye konması ve uygulması hakkında.

    Alıntı becozyme rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    .....siz kooperatife ortaklık şartları anasözleşmede vardır.
    sizin konumunuz bu değil devir hiisse devri hanımınız size hisseyi devredecek
    bunun anasözleşmede yeri vardır .müsade ederler de etmeyebilirlerde
    genelde edilebilir.ama şartları nelerdir.kooperatif yönetimine danışın.
    şöyle herhangi bir ortakğın kooperatif üyeliğinden istifa etmesi veya devrinin bazı yaptırımları vardır. ne gibi misal üyeler bir anlaşma yapmışlar ve belli bir rakkamı ödemeyi taahhüt etmişlerdir.bir üyenin eksikliği veya istifasının kooperatife getireceği zarar ve fayda muhasebesi yapılır.bazen bütün senenin sonuna kadar olan ödemesi istenir ,kooperatifin 3.kişilere karşı ödeme zaafiyeti yaratması sözkonusu olur.dolayısıyla bu gibi işler yönetimden ziyade genel kurulun insiyatifine bırakılır.genel kurul karar verir.istifa kabul edilir veya yeni bir üye kayıt edilir.genel kurulun oylaması hayati önem taşır.
    yani yalnız yönetimin işi değildir.
    size tavsiyem ,anasözleşmenizi okuyunuz..
    Hocam
    Ana tüzük ortaklık şartları derki (Ana sözleşmeden olduğu gibi yazdım)
    Madde 10 : Kooperatife ortak olabilmek için;

    1 - Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip gerçek kişi veya,1163 sayılı Kooperatifler kanununun 9 ncu maddesinde sayılan tüzel kişilerden olmak,

    A. (1163 S KK) ORTAKLIĞA GİRME ŞARTLARI VE EK ÖDEMELER]I. Ortaklığa girme şartları ve ortak sayısı (3476 s. kanunun 2’nci maddesi ile değişik)

    Madde 8 - Kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekir. Ortak olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, kooperatif ana sözleşmesi hükümlerini bütün hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir yazı ile kooperatif yönetim kuruluna başvururlar. Kooperatif, ortaklarına kendi varlığı dışında şahsi bir sorumluluk veya ek ödemeler yüklüyor ise ortak olmak isteği, bu yükümlerin yazılı olarak kabul edilmesi halinde değer taşır.

    Yönetim kurulu; ortaklar ile ortak olmak için müracaat edenlerin ana sözleşmede gösterilen ortaklık şartlarını taşıyıp taşımadıklarını araştırmak zorundadır.

    Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirlenir. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemez.

    II. Tüzel kişilerin ortaklığı (5146 s. Kanunun 2’nci maddesi ile değişik)

    Madde 9 – Kamu ve özel hukuk tüzel kişileri amaçları bakımından ilgilendikleri kooperatiflerin kuruluşlarına yardımcı olabilir, önderlik edebilir ve ortak olabilirler


    2 - Site dahilinde konut maliki, oturma hakkı sahibi, genel hizmet tesislerinden birinin malikiveya kiracısı olmak gerekir

    Hocam yukarıdaki maddelere bakarsak, tapuda değişiklik yapmadan üyeliğin devri konusunda kafam hala karışık.

    Kiracı veya mal sahibi tamam da, "oturma hakkı sahibi" olma konusunda verilmek istenen veya kastedilen hak sahibi kimdir. Ben daire sahibi değilim (Allah gecinden versin ölüm halinde kanuni mirasçılığa hak kazanmış biriyim), kiracı derseniz hiç değilim. Kooperatifin inşaatı boyunca parayı kazanıp ödeyen ben olarak, "oturma hakkı sahibi sınıfına girebilir miyim?

    Yukarıdaki ana sözleşmedeki üyelik şartları maddesi bana, tapuda değişiklik yapmadan yani hisse devri yapmadan, daire eşim üzerine olduğu halde, kooperatifteki üyeliğini devri konusunda yetki vermiş olmaz mı? Ana sözleşmenin 2. ci maddesi bana eşimin istifa etmesi halinde üye olma yolunu açmaz mı? İki sorumun cevabı eve evet ise, eşimin kooperatif üyeliğinden istifa ediyor ve eşime devrediyorum diye, istifa ve devir dilekçesini noter kanalıyla yönetime bildirmesi hukuk tanımamazlık olarak adlandıra bilir miyiz?
    Konu emesen tarafından (11-10-2008 Saat 02:13:34 ) de değiştirilmiştir.

  7. #16
    Kayıt Tarihi
    Dec 2007
    İletiler
    354
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim

    değerli emesen ,korkum konular biraz karıştı .birbirinin içine girdi.ben ortaklıktan çıkma veya kabul derken yapı kooperatifinin anasözleşmesinden bahsederek yorum yaptım.aralıkta tasfiye olacak olan .
    sizin atıfda buılunduğunuz ise işletme kooperatifi ,işletme kooperatifi anasözleşmesinin ,ortaklığa kabul veya ortaklıktan çıkarma veya ortaklığın devri biraz daha farklı .
    sizin gene üzerinizde durduğunuz 10 madde 2.bendine göre ,,oturma hakkı sahibisiniz .birinci dereceden eş olma sebebiyle.
    benim kanatim siz gerek yönetime yazılı başvuru veya gerek noter kanalıyla yapacağınız ortaklığın devri başvurusunu kooperatif yönetim kurulu kabul etmek zorunda .
    bunu şöyle deneyebilirsiniz ,siz başvuruyu yaparsınız.onlar red cevabı verirse neye dayanarak devri kabul etmediklerini açıklarlar ona göre tavır alırsınız.
    işletme kooperatifi ,17 maddesi size bu hakkı veriyor.10 maddeye isnat ederek yani oturma hakkı sahibi olma şartını arıyor.
    burada şu soru sorulabilir,yönetim kurulu devir işlemini kabul eder mi genel kurula götürür mü? zira 44 . madde yönetim e araştırma görevi veriyor,üyeliğin gerekli vasıfları taşıyıp taşımadığı hakkında.
    siz yönetimin temsil ve icra faaaliyetleri ile ilgili bilgilenin.benim kanatim kabul etmek zorunda.neden böyle düşünüyorum ;i
    tabi burada üye olabilmek için kat malıkı olma veya oturma hakkını da .birinci dereceden eş olma hasebiyle var kabul ediyorum.
    onuda niçin böyle düşünüyorum ,10 madde ,ya kat malıki diyor yada oturma hakkı sahibi derken ya birinci derceden yakınları yada mirascıları kastediyor diye düşünüyorum.
    yoruma açık en kolay yolu müracat edip sonucu görmek
    başarılar dilerim
    Konu becozyme tarafından (14-10-2008 Saat 02:32:17 ) de değiştirilmiştir.

  8. #17
    Kayıt Tarihi
    Apr 2008
    İletiler
    29
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 5711 Sayılı Kanunla Toplu Yönetim

    Teşekkürler Hocam,
    Uzun bir maraton ve iyi bir beyin jimnastiği yaptık diye düşünüyorum. Son yazınızda, "konular karıştı galiba derken" aslında öyle olmadığı, aranan sonuçların bulunduğu gerçek. Haa... Sizin dediğiniz gibi yapı koop.!!! Onda zaten sorun yok. Son konu işletme idi ve ben her defasında yapı kooperatifine vurgu yaparak, işletmede sonuç olarak ne yapılabiliri irdelemek istedim. Fakat düşündüklerim ve aldığım yorumlar, ifade farklılıkları olsa da, düşündüğüm gibi. Fakat yoruma açık olan ifadeler. Ellerine, aklına sağlık, başarılar sizinle olsun. Saygılar sunarım. Ercan

+ Konuyu Yanıtla
2 / 2 Sayfa İlkİlk 12

Bu sayfada bulunan kavramlar:

adayonetimi genel kurulu yapmak icin sartlar

kmk 5711

birden fazla parsele site yonetımi kurulurmu

site yöneticiliği eğitimi 5711

5711 sayılı yasa

5711 sayılı kanun resmi gazete

5711 sayılı kanun 19.maddesi

SİTEDE ADA YÖNETİMİ KALDIRILMASI

toplu yapıya nasıl geçilir

5711 sayılı kanun

Forum

Benzer Konular :

  1. 5711 sayılı kat mülkiyeti kanunu
    5711 SAYILI KANUN İLE 634 SAYILI KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ İÇEREN BİRLEŞTİRİLMİŞ TAM YASA METNİ ( 23/06/2009 TARİHİNDEKİ 5912...
    Yazan: Hakkaniyetli Forum: Kat Mülkiyeti Hukuku
    Yanıt: 8
    Son İleti: 19-04-2021, 01:31:19
  2. Site Toplu Yapı Yönetim Planına Uymayan Yönetim
    Merhaba, takribi olarak iki yıldır, 1 parsel üzerinde 2 bloktan oluşan ve "3 Toplu Yapıları Yönetim Planı" olan butik bir sitede oturuyorum. Bu...
    Yazan: balabanraca Forum: Kat Mülkiyeti Hukuku
    Yanıt: 7
    Son İleti: 25-01-2016, 04:19:17
  3. 5711 sayılı kanunun geçici 3.maddesi
    14.11.2007 tarihinde yenilenerek yürürlüğe giren Kat Mülkiyeti Kanunundaki değişiklikler ile ilgili,5711 sayılı kanunun geçici 3.maddesinde...
    Yazan: rzeki Forum: Kat Mülkiyeti Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 06-11-2008, 00:38:35
  4. 5711 Sayılı Kanunla Site Yönetimi Kurulur mu?
    634 sayılı ve 1163 sayılı kanunlar ile 634 sayılı kanundaki değişiklikleri içeren 5711 sayılı kanunu okudukça kafam dahada karıştı. Ben, 1012 ada...
    Yazan: emesen Forum: Kat Mülkiyeti Hukuku
    Yanıt: 4
    Son İleti: 05-10-2008, 23:36:58
  5. 5711 toplu yapı ortak alan giderleri
    56 villadan olusan(A,B ve C olmak uzere 3 tip) bir sitenin Baskan Yardımcılıgını 2 gun oncesine kadar yurutmekteydim.yonetime 2 ay once gelip guzel...
    Yazan: meraklılar Forum: Kat Mülkiyeti Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 30-07-2008, 15:23:06

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.