AVRUPA'DA DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ

AVRUPA İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesine İlişkin İçtihat

 

www.hukuki.net

G. Yargýnýn Etkinlik ve Saygýnlýðýnýn Korunmasý

1. Divan’ýn Kesin Hükümleri

Mayýs 2001’de yargýlamasý yapýlan Schöpfer davasýnda, Divan, müvekkillerinden birinin tutukluluğu hakkında, bir basın konferansında yaptığı gözlemler nedeniyle, Baro tarafından başvurana verilen disiplin cezasının 10. maddenin ihlalini oluşturmadığına karar verdi. Somut davada, başvuran aleni olarak bir ceza mahkemesi önünde görülen dava konusundaki üzüntülerini genel ve ağır bir dille açıklamış ve ardından sadece ulusal istinaf mahkemesi önünde istinaf başvurusu yapmıştı.

Divan, adalet dağıtımında, mahkemelerle yargılananlar arasında arabuluculık yaparak temel bir konuma sahip olan avukatların, özel statüsünü hatırlatır. Divan içtihatlarına göre, avukatlar, bu alanda anahtar bir rol üstlenmektedirler. [1] Divan’a göre : 

Onlardan yargının iyi işleyişine ve ayrıca yargıya halkın güvenmesine katkıları beklenebilir. (…) Düşünceyi açıklama özgürlüğünün, şüphesiz yargının işleyişi hakkında aleni olarak konuşma hakları bulunan avukatlar için de geçerli olduğunu söylemeye gerek yok, fakat eleştirilerinin belli bir sınırı aşmaması gerekir. Bu çerçevede, yargı erkinin iyi işleyişini ilgilendiren sorunlar konusunda toplumun bilgilendirilme hakkı, yargının iyi işleyişinin gerekleri ve avukatlık mesleğinin saygınlığının yer aldığı çeşitli çıkarlar arasındaki dengeyi dikkate almak gerekir (paragraf 33).

Bu çerçevede, Divan, başvurana verilen disiplin cezasının demokratik bir toplumda gerekli olduğuna karar verdi.


 

[1] Bkz. 20.5.1998 tarihli Schöpfer Kararı, Recueil 1998-III, paragraf 29.