-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Sayın Mustafaulker
Ordu Malı Yönetmeliğine göre uygulama aşagıdaki şekildedir
Madde 83 - DEVİR VE TESLİM İŞLERİ : İkmal işlerinde çalışan sorumlular yerlerine gelecekler veya yetkili makamlarca tayin edilecek vekillere sorumluluklarını aşağıdaki maddelerde açıklandığı şekilde devir ve teslim ederler.
Madde 84 - Görevi her ne olursa olsun, ikmal işlerinde çalışanların izin, sağlık durumu veya geçici diğer bir sebeple görevlerinden muvakkaten ayrılan veya ayrılacaklar, devirlerini vekil olacak şahsa beş gün zarfında vermeleri mümkün olmadığı hallerde mesuliyet kendilerine ait olmak üzere yerine mal saymanının veya üst makamın muvafakatı alınmak ve 55 nci maddedeki esaslar gözönünde bulundurulmak şartıyla bir vekil bırakabilirler. Bu vekilleri vekaletleri esnasında 68 nci maddede işaret edildiği üzere alma, verme ve yapılan yanlışlıklardan mesul tutulmakla beraber muvakkaten ayrılan memur vazifesi başına döndüğü zaman vekil zamanında yapılan işleri kontrol edecek bir noksanlık gördüğü takdirde keyfiyeti nihayet yedi gün zarfında üst makama bildirmeye mecburdur. Bu şekilde bir vekil tayini mümkün olmadığı takdirde muvakkaten ayrılan memurun görevi, üç kişiden az olmamak şartiyle teşkil olunacak bir kurul tarafından yürütülür. Bu gibi geçici ayrılmalar doksan günü geçtiği takdirde 85 nci maddedeki esaslara göre işlem yapılır. Bu gibi muvakkaten görevlerinden ayrılma halinde birlik kumandan ve kurum amirlerince gerekli tedbirler alınır ve kolaylık sağlanır.
Madde 85 - Olağanüstü hallerde devir ve teslim yapmadan veya yapamadan ayrılanların devri, mal saymanlarının veya yetkili makamların emriyle derhal teşkil edilecek üç kişilik bir veya birkaç kurula ivedilikle yaptırılır ve sayım dahil sonuç, ayrılanlara kırkbeş gün içinde bildirilir.
Madde 86 - İnceleme sonunda devir ve teslim işlerini açıksız sonuçlandıranlara mal saymanlarınca ilişikleri kalmadığına dair bir belge verilir. Ölüm hadiselerinde bu belgenin kanuni mirascısı olan kimseye verilmesi mal saymanlarınca sağlanır.
Sizin yerinize geçen personel haliyle zimmette problem varsa almak istemicektir.Zaten bahse konu kurul otomatik olarak kurulacaktır.Bu nedenle kurulan kurul sizin aleyhinize bir tahkikat yaparak askeri mahkemeye verirse muhtemelen size malum malzeme ne ise TSK ya giriş fiyatı üzerinden hesaplanan değerin size ödettirilmesi kararı mahkeme tarafından verilecektir. Bu konudaki işleyişide daha önce ordu malına zarar veripte askeri mahkemelik olanlara bi sorun hemen hemen hepsine ödetme cezası verilmiştir. Sizede bu şekilde bi ceza verilecektir diye düşünüyorum. birkanbicer_@hotmail.com adresinden ayrıntılı görüşelim bu konuyu.Saygılarımla
-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
ekledim sizi teşekkür ederim.
-
Alıntı:
acunfirarda rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar arkadaslar bayramdan sonraya cıkacak yenı yasa ile 6 ay 20 gun olan cezamız 40 gun hapis artı 5 gun çalıştırma cezası ıle sonuclanması beklenıyor... bu tarz yazılardan bende fazla hoslanmıyorum ama kaynak gösteremiyorm. eger dedgıım yasa genelkurmaydan gecerse hepimizin bilgisi olacaktır. ben çok fazla guvenmıyorum ınanmıyorum... kotuye hazırlıyorum kendımı ıyı cıkarsa bahtımıza...
menfi yada müsbet sonucu bizimle paylaşırsanız seviniriz. yoksa burada bir umutla bekleyen birçok firari arkadaş var. onları daha fazla meraklandırmayacağınızı umuyorum
-
Alıntı:
ataker57 rumuzlu üyeden alıntı
menfi yada müsbet sonucu bizimle paylaşırsanız seviniriz. yoksa burada bir umutla bekleyen birçok firari arkadaş var. onları daha fazla meraklandırmayacağınızı umuyorum
Bu karari arastirdim meclis web sayfasindan ama bulamadim tam birsey:
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/t..._sira_no=78536
bu mudur acaba?
Konuyla direk ilgili olmasa da iki kanun tasarisi daha buldum, birisi ibretlik, digeri de bilgilendirme amacli,
ibretlik olan, ben askerlik yapmak istemiyorum vicdan-i redciyim diyenlere askerlik yaptırılmamasiyla ilgili kanun tasarisi:
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/t..._sira_no=69772
bilgilendirme amacli olan da hala bilmeyen varsa diye, "artik ticaret yapanlari atmayacaklar hapis cezasi verip geri istemedigi isi yapmaya göndericekler" kanun tasarisi: http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/t..._sira_no=59462
biz daha çok bekleriz,
sevgiler.
-
Sayın Macabre
Bence malum kanun teklifinin bizimle alakası olduğunu sanmıyorum anlaşılan beklemeye devam :)
İbretlik diye bahsettiğiniz kanun teklifinin içeriği çok ilginç olmakla birlikte kabul edilmesi bence çok ama çok zor.
Bizim durumumuzun yani firar suçunu işleyerek bu suçtan dolayı yıllarca kaçak olarak gezmemiz ancak hükümetin değişerek bu suçlarında TCK'daki ilgili madde kapsamına (erteleme,paraya çevrilme) alınması yönünde bir kanun teklifi ile düzelebilir diye düşünüyorum
Saygılarımla
-
Alıntı:
BirKaN_ rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Macabre
Bence malum kanun teklifinin bizimle alakası olduğunu sanmıyorum anlaşılan beklemeye devam :)
İbretlik diye bahsettiğiniz kanun teklifinin içeriği çok ilginç olmakla birlikte kabul edilmesi bence çok ama çok zor.
Bizim durumumuzun yani firar suçunu işleyerek bu suçtan dolayı yıllarca kaçak olarak gezmemiz ancak hükümetin değişerek bu suçlarında TCK'daki ilgili madde kapsamına (erteleme,paraya çevrilme) alınması yönünde bir kanun teklifi ile düzelebilir diye düşünüyorum
Saygılarımla
Tamam yaptığımız olayin bir cezasi olacaktir elbet. Sonuçta bir sözleşme yaparak girilen bir hukuki müessesede sonradan "sözleşmeden dönme" olarak nitelendirilebilecek bir şekilde sarfınazar ediliniyor, bunun da müeyyide ve sonuçları olacaktir bizler icin. Fakat kesinlikle hapis cezasi gerektirecek bir suc islemedik bizler, sadece istemedigimiz bir isi yapmak istemiyoruz hepsi bu.
Okunulan eğitim süresine göre bir mecburi hizmet düzenlemesi pek ala yapılabilir. Bu sürenin azami eğitim süresi kadar olması, bu sürenin yarısını tamamlayana tazminat ödeme koşulu ile istifa hakkı tanınabilir.
Daha önemli bir husus da askerlik yapmak istemeyen kişinin zorla TSKda tutulmasının yarar değil zarar getireceği gerçeğidir.
Kıssadan hisse mecburi hizmmet sürelerinin hesaplanmasının yenilenmesine, TSK personelini elinde tutmak için caydırıcı değil sevdirici teşvik edici olmasına başkaca bir suç yok ise TSK dan ayrılmak istemenin asla hapis cezası ile cezalandırılmaması gerektiğine özetle kişilere bir ikinci şans verilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.
-
Merhaba arkadaşlar firar suçu ile ilgili zamanaşımı konusunda yapmış olduğum araştırmalar neticesinde (Avukatlarla vb. yaptığım yazışmalar) genellikle aşağıdaki şekilde cevaplar verilmiştir ve doğrusuda budur.Ayrıca Cihan KOÇ'un yazarı olduğu 15 Aralık 2009 tarihinde yayınlanacak olan son değişiklikleri içeren Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği - Askeri Ceza Kanunu Disiplin Mahkemeleri Kanunu - Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve İlgili Mevzuat kitabında bu konuyla ilgili geniş ayrıntılara yer verildiğini öğrendim.
Askeri Cürümlerde Cezanın Nasıl Düşeceği;
Askeri okula veya göreve başlarken, askeri idareye vermiş olduğunuz bir taahhüt bulunmaktadır. Taahhüt süresini sanırım siz daha iyi bilirsiniz. Sözgelimi göreve başladıktan sonra 15 yıl boyunca bedelsiz olarak ayrılmayacağınızı taahhüt etmişsinizdir veya daha kısa bir süre. Firarla ilgili zamanaşımı süresi, bu taahhüt ettiğiniz sürenin bitiminden başlamaktadır.
Örneğin; on yıllık bir taahhüdünüz varsa, zamanaşımı süresi üç yıl sonra başlayacaktır. Askeri Ceza Kanununda firarın cezası üç yıla kadar hapis olarak öngörülmüştür. Askeri Ceza Kanununda hüküm bulunmadığı zaman Türk Ceza Kanununa bakılır. Türk Ceza Kanunu'na göre de cezası beş yıla kadar olan suçlarda ceza zamanaşımı süresi on yıldır. Dava zamanaşımı süresi de sekiz yıldır.
Bu itibarla, taahhüt sürenizin bitmesinden sonra on yıl daha hakkınızda ceza verilebilir.
denilmektedir bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla.
-
Alıntı:
Merhaba arkadaşlar firar suçu ile ilgili zamanaşımı konusunda yapmış olduğum araştırmalar neticesinde (Avukatlarla vb. yaptığım yazışmalar) genellikle aşağıdaki şekilde cevaplar verilmiştir ve doğrusuda budur.Ayrıca Cihan KOÇ'un yazarı olduğu 15 Aralık 2009 tarihinde yayınlanacak olan son değişiklikleri içeren Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği - Askeri Ceza Kanunu Disiplin Mahkemeleri Kanunu - Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve İlgili Mevzuat kitabında bu konuyla ilgili geniş ayrıntılara yer verildiğini öğrendim.
Askeri Cürümlerde Cezanın Nasıl Düşeceği;
Askeri okula veya göreve başlarken, askeri idareye vermiş olduğunuz bir taahhüt bulunmaktadır. Taahhüt süresini sanırım siz daha iyi bilirsiniz. Sözgelimi göreve başladıktan sonra 15 yıl boyunca bedelsiz olarak ayrılmayacağınızı taahhüt etmişsinizdir veya daha kısa bir süre. Firarla ilgili zamanaşımı süresi, bu taahhüt ettiğiniz sürenin bitiminden başlamaktadır.
Örneğin; on yıllık bir taahhüdünüz varsa, zamanaşımı süresi üç yıl sonra başlayacaktır. Askeri Ceza Kanununda firarın cezası üç yıla kadar hapis olarak öngörülmüştür. Askeri Ceza Kanununda hüküm bulunmadığı zaman Türk Ceza Kanununa bakılır. Türk Ceza Kanunu'na göre de cezası beş yıla kadar olan suçlarda ceza zamanaşımı süresi on yıldır. Dava zamanaşımı süresi de sekiz yıldır.
Bu itibarla, taahhüt sürenizin bitmesinden sonra on yıl daha hakkınızda ceza verilebilir.
denilmektedir bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla.
yani teorik olarak zaman asimina ugramiyor diyebilriiz. ortalama olarak 22 yasinda tegmen olan bir subay icin dusunursek, 37 yasinda 15 yillik mecburi hizmeti biter, 10 yilda da zaman asimina ugrasa eder yas 47. o yastan sonra da dusse nolur dusmese nolur? hayatini kacarak gecirmis oluyor zaten adam...
yani su anki hukuki duzen de mecburi hizmetini bitirmeden ayrilacaksa bir subay resmen insanliktan cikip kacak olarak yasayacak demektir hayati boyunca....yazik yazik ne zaman duzelecek bu isler bilmiyorum ama insallah bir an once duzelir...
-
Haklısınız komik ama maalesef gerçek askerlikten muaf olma yaşı da 47 sanırım tam bilmiyorum ama sanırım bi nevi ona eşitlemişler :)
Ben umutluyum bi düzenleme yapılarak düzelicek inşallah
Eğer 2014 yılına kadarda J.Gn.K.lığı lağv edilip tamamen İçişleri Bakanlığına bağlanırsa veya erken seçime bağlı olarak hükümetin değişmesiyle bu konunun gündeme geliceğine eminim.Tabi bu konuyla ilgili bizimde girişimlerde ve başvurularda bulunarak gündeme getirmemizinde faydası olacağını düşünüyorum.
-
Alıntı:
Haklısınız komik ama maalesef gerçek askerlikten muaf olma yaşı da 47 sanırım tam bilmiyorum ama sanırım bi nevi ona eşitlemişler :)
Ben umutluyum bi düzenleme yapılarak düzelicek inşallah
Eğer 2014 yılına kadarda J.Gn.K.lığı lağv edilip tamamen İçişleri Bakanlığına bağlanırsa veya erken seçime bağlı olarak hükümetin değişmesiyle bu konunun gündeme geliceğine eminim.Tabi bu konuyla ilgili bizimde girişimlerde ve başvurularda bulunarak gündeme getirmemizinde faydası olacağını düşünüyorum.
2014'e kim öle kim kala...
-
Arkadaşlar bence çok ümitlenmeyin. İlgili bir makama konuyu ayrıntılı şekilde anlatan bir yazı gönderdim ve kanunda değişimle ilgili bir talepte bulundum. Cevapta mevcut mevzuatta talebinize cevap veremiyoruz denmiştir. Biz forum köşelerinde meraklı meraklı bakınmaya devam edelim.
-
Alıntı:
acunfirarda rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar arkadaslar bayramdan sonraya cıkacak yenı yasa ile 6 ay 20 gun olan cezamız 40 gun hapis artı 5 gun çalıştırma cezası ıle sonuclanması beklenıyor... bu tarz yazılardan bende fazla hoslanmıyorum ama kaynak gösteremiyorm. eger dedgıım yasa genelkurmaydan gecerse hepimizin bilgisi olacaktır. ben çok fazla guvenmıyorum ınanmıyorum... kotuye hazırlıyorum kendımı ıyı cıkarsa bahtımıza...
15 yıldır böyle bomba haberler duydum ama sonuç hep fos. benim artık hiçbir güvenim ve umudum kalmadı. bence siz de böyle şeylere kafanızı yormayın. hiç bir şey düzelmedi, düzelmiyor ve düzelmeyecek...
hatta daha da kötüleşiyor.
-
Alıntı:
macabre rumuzlu üyeden alıntı
Tamam yaptığımız olayin bir cezasi olacaktir elbet. Sonuçta bir sözleşme yaparak girilen bir hukuki müessesede sonradan "sözleşmeden dönme" olarak nitelendirilebilecek bir şekilde sarfınazar ediliniyor, bunun da müeyyide ve sonuçları olacaktir bizler icin. Fakat kesinlikle hapis cezasi gerektirecek bir suc islemedik bizler, sadece istemedigimiz bir isi yapmak istemiyoruz hepsi bu.
Okunulan eğitim süresine göre bir mecburi hizmet düzenlemesi pek ala yapılabilir. Bu sürenin azami eğitim süresi kadar olması, bu sürenin yarısını tamamlayana tazminat ödeme koşulu ile istifa hakkı tanınabilir.
Daha önemli bir husus da askerlik yapmak istemeyen kişinin zorla TSKda tutulmasının yarar değil zarar getireceği gerçeğidir.
Kıssadan hisse mecburi hizmmet sürelerinin hesaplanmasının yenilenmesine, TSK personelini elinde tutmak için caydırıcı değil sevdirici teşvik edici olmasına başkaca bir suç yok ise TSK dan ayrılmak istemenin asla hapis cezası ile cezalandırılmaması gerektiğine özetle kişilere bir ikinci şans verilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.
Sayın Macabre,
'İyi niyetle yaptığımız şeyin bir cezası olacaktır elbette...' diye belirtmişsiniz.Ancak tazminat konusu ve ceza hususlarının farklı şeyler olduğunu ve ceza hususunun Anayasamızın 18.maddesine aykırı olduğunu ifade etmek istedim.
Evet siz vefa duygusuyla belki bir cezayı hakettiğimizi düşünüyorsunuz sizi çok iyi anlıyorum ancak biz zaten 14 yaşımızda verdiğimiz (kendimiz için yanlış) bi kararlar kariyer olarak varabileceğimiz noktanın çok gerilerini kabul ederek kendimize çok büyük bir ceza vermiş oluyoruz.
Ayrıca bizim durumumuza benzer olarak başka kurumların imkanlarıyla öğrenim gören (burs,kurs v.b.) kişiler o kurumlara ilgili tazminatları ödemek koşuluyla istifa edebilmektedirler.
Saygılarımla,
-
Alıntı:
oziris rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Macabre,
'İyi niyetle yaptığımız şeyin bir cezası olacaktır elbette...' diye belirtmişsiniz.,
biz farkli birsey mi soylemisiz?
Neredeyse her foruma yazdim bunu hala da incelemelerime devam ediyorum, ben de 14 yasinda o karari verdim (ya da ailem verdi ben birsey demedim, farketmez). Hukukcu yönetici uyelerin yazdigi mesajdan alintidir o. sizin yazdiginiz gibi 'İyi niyetle yaptığımız şeyin bir cezası olacaktır elbette...' demedim hicbir zaman, ama yine sizin de dediginiz gibi yapilan masraflarin geri odenmesi yoluyla ilisik kesilir daha ne hapis yatiliyor dedim? "Hapis yatacak ne yaptik biz?" diyorum lutfen dikkatli okuyun, vefali olmakla alakasi yok konunun, burada TSK'yi kotulemek istemem ama vefa namina pek birsey kalmadi firar etmeme neden olan konular ve firarimdan sonra bana ve aileme yasatilanlardan dolayi zira. Ben de tarafsiz olmadigim halde, olaya objektif sekilde ve çozum odakli yaklasmak gerektigini dusunuyorum, ki bu forumlar, yazilanlar bir yere varsin birilerinin kulagina gitsin artik bu cektigimiz sacma sapan seyler bir son bulsun, ve bu ulke bizi bir sekilde kazansin.
Ayni taraftayiz yani rahat olun. Birbaska uyenin yaptigi bir benzetme cok hosuma gitti paylasayim da biraz daha net anlayin beni "Ülkemizin en güvenilir ve çalışanlarının kendine ve kurumuna en çok güvendiği kurum Türk Silahlı kuvvetleridir. Orduda görev yapmayı evlilik gibi görüyorum. Boşanmalarda nasıl hapis cezası yok sadece nafaka cezası ya da çeşitli tazminatlar varsa, Aynen ordudan ayrılmalarda da maddi tazminatlar olmalı, Hapis cezası asla ve asla olamamalı"
ve tekrar teklifi yeniliyorum;
bir de tavsiye...Daha forumdaki ilk mesajinizda pat diye birileriyle tartismaya girmeseniz de okusaniz forumlari daha iyi olur kanaatindeyim. O anayasaya aykiri laflari eskidi baska basliklarda cevaplandi, yok yani anayasaya aykirilik zorla calistirma falan. Ben de duygusal davranmak istiyorum hatta haykirmak istiyorum bazen bu aptalca uygulamalarini ülkemin, ama sakin olma zamani su anda, akilli olma ve akilli akilli dusunme zamani. Elbet cozulecek bu is. Dunyada hicbiryerde 15 yil mecburi hizmet yoktur, gelismis ulkelerde hele gider silahli kuvvetler kendi personelini kendisi toplar yetistirir istekli olmak esastir ama kimseye mecburi hizmet dayatilmaz. Insanin en verimli ve gelecegini yonlendirecegi 22-37 yas araligini sen hipotek altina alamazsin... Bu elbet çözülecek. Gel sen de birseyler kat da nasil çözülecek onu bulalim, uzerimize duseni yapalim da olduralim bu isi... Ama kuru edebiyatla olmuyo bunu ben de herkes de gordu, ve merakli merakli forum okumaktan baska yapacak birseyler mutlaka olmali...
Saygilar.
-
Alıntı:
macabre rumuzlu üyeden alıntı
biz farkli birsey mi soylemisiz?
Neredeyse her foruma yazdim bunu hala da incelemelerime devam ediyorum, ben de 14 yasinda o karari verdim (ya da ailem verdi ben birsey demedim, farketmez). Hukukcu yönetici uyelerin yazdigi mesajdan alintidir o. sizin yazdiginiz gibi 'İyi niyetle yaptığımız şeyin bir cezası olacaktır elbette...' demedim hicbir zaman, ama yine sizin de dediginiz gibi yapilan masraflarin geri odenmesi yoluyla ilisik kesilir daha ne hapis yatiliyor dedim? "Hapis yatacak ne yaptik biz?" diyorum lutfen dikkatli okuyun, vefali olmakla alakasi yok konunun, burada TSK'yi kotulemek istemem ama vefa namina pek birsey kalmadi firar etmeme neden olan konular ve firarimdan sonra bana ve aileme yasatilanlardan dolayi zira. Ben de tarafsiz olmadigim halde, olaya objektif sekilde ve çozum odakli yaklasmak gerektigini dusunuyorum, ki bu forumlar, yazilanlar bir yere varsin birilerinin kulagina gitsin artik bu cektigimiz sacma sapan seyler bir son bulsun, ve bu ulke bizi bir sekilde kazansin.
Ayni taraftayiz yani rahat olun. Birbaska uyenin yaptigi bir benzetme cok hosuma gitti paylasayim da biraz daha net anlayin beni "Ülkemizin en güvenilir ve çalışanlarının kendine ve kurumuna en çok güvendiği kurum Türk Silahlı kuvvetleridir. Orduda görev yapmayı evlilik gibi görüyorum. Boşanmalarda nasıl hapis cezası yok sadece nafaka cezası ya da çeşitli tazminatlar varsa, Aynen ordudan ayrılmalarda da maddi tazminatlar olmalı, Hapis cezası asla ve asla olamamalı"
ve tekrar teklifi yeniliyorum;
bir de tavsiye...Daha forumdaki ilk mesajinizda pat diye birileriyle tartismaya girmeseniz de okusaniz forumlari daha iyi olur kanaatindeyim. O anayasaya aykiri laflari eskidi baska basliklarda cevaplandi, yok yani anayasaya aykirilik zorla calistirma falan. Ben de duygusal davranmak istiyorum hatta haykirmak istiyorum bazen bu aptalca uygulamalarini ülkemin, ama sakin olma zamani su anda, akilli olma ve akilli akilli dusunme zamani. Elbet cozulecek bu is. Dunyada hicbiryerde 15 yil mecburi hizmet yoktur, gelismis ulkelerde hele gider silahli kuvvetler kendi personelini kendisi toplar yetistirir istekli olmak esastir ama kimseye mecburi hizmet dayatilmaz. Insanin en verimli ve gelecegini yonlendirecegi 22-37 yas araligini sen hipotek altina alamazsin... Bu elbet çözülecek. Gel sen de birseyler kat da nasil çözülecek onu bulalim, uzerimize duseni yapalim da olduralim bu isi... Ama kuru edebiyatla olmuyo bunu ben de herkes de gordu, ve merakli merakli forum okumaktan baska yapacak birseyler mutlaka olmali...
Saygilar.
Sayın Macabre,
Konumuzla ilgili tüm forumu okuduğumu belittikten sonra amacımın sizinle tartışmak olmadığını ifade eder ve mesajımın üslubundan kaynaklandığını tahmin ettiğim yanlış anlama için sizden özür dilerim.
Anlatmak istediğim sadece bir cezayı haketmediğimiz, demokrasi ve insan hakları ile bağdaşmayan uygulamalarla biz ve sevdiklerimizin daha fazla sıkıntı çekmememiz gerektiğidir.
-
Arkadaşlar, bir kaç ay önce firar süreci(yaklaşık 2 yıllık bir firar süreci) yakalanmakla son bulan bir arkadaşımla görüştüm..O' na yakalanmadan kısa bir süre önce ilişiği kesildiğine dair bir evrak göndermişler..Ayrıca tazminatı bildiren bir belge ile em.san.kesintisi ve oyak aidatının banka hesabına yatırıldığını bildirmişler..
Yargı süreci devam ediyormuş 3 ayın sonunda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış ancak hakim nedense karar vermemiş ve şimdi bir sonraki duruşmasını bekliyormuş..
Merak ettiğim husus forumu okuduğumuzda aynı olayda birden farklı uygulama olduğunu görüyoruz..Bunun nedeni ne olabilir?
Em. San. kesintisinin ve oyak aidatının yatırıldığını ilk defa duyuyorum bu konuda bilgisi olan var mı?
Bir de son zamanlarda benzer durumu yaşayan ya da birinci kaynaktan öğrenen varsa bizimle paylaşabilir mi?
Saygılarımla,
-
Arkadaşlar bende kendim teslim olduğumda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım geçen hafata son mahkemem yapıldı 10 ay ceza verildi. benimde ilişiim kesildikten sonra em. san. kesintisini ilgili bankadan alabileceğim yönünde bir yazı geldi bende kesintinin ssk ya devrini istedim şu anda sonucunu bekliyorum.oyaktanda konut ön biriktirim kesintisinin iadesini aldım.
-
Alıntı:
Matrim rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar bende kendim teslim olduğumda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldım geçen hafata son mahkemem yapıldı 10 ay ceza verildi. benimde ilişiim kesildikten sonra em. san. kesintisini ilgili bankadan alabileceğim yönünde bir yazı geldi bende kesintinin ssk ya devrini istedim şu anda sonucunu bekliyorum.oyaktanda konut ön biriktirim kesintisinin iadesini aldım.
Sayın Matrim,
Size bazı sorularım olacak:
-Paranın SSk ya devrini nasıl istediniz?
-Oyak la ilgili sadece konut ön biriktirim i mi iade ettiler yoksa oyak kesintisini de verdiler mi?
Bir de SSk dan yanıt alınca sonucu bizimle de paylaşabilir misiniz?
Teşekkürler..
Saygılarımla,
-
TSK ile ilişik kesildikten sonra SGK'na dilekçeyle yapılacak olan başvuru ile emekli sandığına yapılan kesntiler eğer daha önceden SSK girişi var ise ona bağlanır yada yeni bir SSK numarası ile giriş yapılır.İsterse dışardan ödeyebilir yada sigortalı bir işte çalışarak o şekilde ödemeleri devam ettirebilir (tabi firar suçundan dolayı verilen ceza infaz edildiyse ).Bende ilişiğim kesildikten sonra bu şekilde SGK'na başvurucam.
Oyak kesintilerine gelince TSK ile ilişik kesildiğinde malum otomatik olarak OYAK ile bir bağlantı kalmamakta ama paranın direk olarak en son maaş hesabına yatıp yatmaması bazen değişebiliyo yani bir dilekçe ile OYAK'a başvuruda bulunarak bu durumu dile getirenler var ve zaten bu parayı da çoğu kişi tazminatını ödemek için kullanıyor.Örnek olarak benim şu an 6 binliram var tazminatımda 10 binlirayı geçmiyeceği için tazminatın büyük bi kısmını bu OYAK taki para karlışıyor.
Ben şahsen EK-A daki paramı firar etmeden önce bi kooperatife üye oldum diyerek almıştım.Ama yukarıda açıkladığım durum EK-A içinde geçerli olabilir tam emin değilim çünkü OYAK'ın sağı solu pek belli olmuyo
Saygılarımla...
-
Sayın Birkan,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Oyak sözleşmesini incelediğimde oyak üyeliğinin 3.yılını doldurmaya müteakip herhangi bir nedenle TSK dan ayrılan üyelere kurumda biriken paralarının nemasız olarak ödendiğini öğrendim.Bu doğrultuda yapılacak başvurularla sanırım ilgili meblağ oyak tan tahsil edilebilir.
Saygılarımla,
-
Arkadaşlar firar yoluyla yada başka sebeplerden resen emekli edilen şahıslardan özellikle subaylardan eline ödeyeciği tazminatı gösteren belge gelen varmı ? varsa ne kadar açıklayanilirmi lütfen?bilgi sahibi olmak istiyorum
-
war arkadaşım ben subay değilim ama bak şöyle oluyor.ben 99 lu astsb dım.nisan 2009 da resen emekli edildim.sonra mayıs ayında oyak paramı iade etti(nemasız 10 yılım dolmadığı için)sonra haziranda emekli sandığı 12 yıl .. ay hizmetinizin karşılığı tazminat diye bi para yatırdı.ve en sonunda temmuz ayında astsb.okulundan bana ayrıntılı masraflarımı gösteren bi liste geldi.95 yılından 99 yılına kadar tüm öğrencilik hayatımda yapılan masraflar yazıyordu.ve birde yurt içi gittiğim kurs için masraflar eklenmiş.toplam masraf 900 tl civarıydı.önce ana parayı yatırttılar.sanırım kasım ayı idi faizini hesaplamışlar bir yazı daha geldi.2900 civarı.toplam 3800 gibi bi rakamla kurtuldum çok şükür.özgürlük güzel.
-
Oyak 3 yıldan az çalışanların parasını iade etmiyor mu?
Bu işi yapmış abilerimizden (2004-2005-2006'lı askeri lise mezunu subay olması hesap kolaylığı açısından tercihimdir;)) bu oyak-emekli sandığı-konut ön biriktirim gibi konularda ne gibi durumlarla karşılaştıklarını anlatmalarını bekliyoruz. Ayrıca diyelim ki emekli sandığından gelen parayı çekmek istemiyoruz, direk SSK'ya aktarmak mümkün mü? Mümkünse avantajı\dezavantajı nelerdir?
Ayrıca çıkan tazminat miktarı da çok önemli. Daha eski nasıplı subayların tazminat hesaplama usuülleri farklı olduğundan 1000-2000-5000 lira gibi komik paralar çıkıyor, davası biten teğmenken veya en kötü üsteğmenliğin ilk yılında ayrılanların ödediği tazminat miktarlarını kabaca merak ediyorum.
Ayrıca bu tazminat ne şartlarla ödeniyor? Taksitlendirmede ay sınırı mı var yoksa bir aylık taksit üzerinde anlaşma sağlanıp çıkan tazminat bitene kadar o mu ödeniyor?
Tabancamızı sanırım hibe etme hakkımız var, bu konuda kimse bişey yazmıyor. Ben devlete bırakmak istemiyorum, ya babama ya da bir devre arkadaşıma hibe etmek istiyorum bu konuda bilgisi olan var mı? Benim bildiğim hibe edeceğiniz kişinin ruhsat almaya engel bir durumu olmaması ve karşılıklı dilekçe vermeniz gerekiyor.
-
Recidivist Oyak 3 yıldan az çalışanların parasını iade etmiyor mu?
Bu işi yapmış abilerimizden (2004-2005-2006'lı askeri lise mezunu subay olması hesap kolaylığı açısından tercihimdir;)) bu oyak-emekli sandığı-konut ön biriktirim gibi konularda ne gibi durumlarla karşılaştıklarını anlatmalarını bekliyoruz. Ayrıca diyelim ki emekli sandığından gelen parayı çekmek istemiyoruz, direk SSK'ya aktarmak mümkün mü? Mümkünse avantajı\dezavantajı nelerdir?
Ayrıca çıkan tazminat miktarı da çok önemli. Daha eski nasıplı subayların tazminat hesaplama usuülleri farklı olduğundan 1000-2000-5000 lira gibi komik paralar çıkıyor, davası biten teğmenken veya en kötü üsteğmenliğin ilk yılında ayrılanların ödediği tazminat miktarlarını kabaca merak ediyorum.
Ayrıca bu tazminat ne şartlarla ödeniyor? Taksitlendirmede ay sınırı mı var yoksa bir aylık taksit üzerinde anlaşma sağlanıp çıkan tazminat bitene kadar o mu ödeniyor?
Tabancamızı sanırım hibe etme hakkımız var, bu konuda kimse bişey yazmıyor. Ben devlete bırakmak istemiyorum, ya babama ya da bir devre arkadaşıma hibe etmek istiyorum bu konuda bilgisi olan var mı? Benim bildiğim hibe edeceğiniz kişinin ruhsat almaya engel bir durumu olmaması ve karşılıklı dilekçe vermeniz gerekiyor.
Sayın Recidivist;
OYAK üyeliğiniz maalesef 3 yıldan az ise hiç bir şekilde para alamıyosunuz bu durumun en büyük örneği Asteğmenlerdir.Bu konuda çok hukuki savaş yapıldı ama kazanan olmadı.3 ie 10 yıl arası üyeler ise sadece ana parayı alabiliyorlar.
Tazminat olayı ile ilgili 36 ay taksit yaptıran bi arkadaşımız vardı ama şu an kendisiyle görüşemiyoruz.Toplam 12 binlira tazminatın 4 binlirasını OYAK taki parası karşıladı geri kalan kısmınıda bu şekilde taksitle ödeyecekti.
Eğer siz subay iseniz artık allah yardım etsin derim size çünkü tazminatlar haliyle dudak uçuklatacak derecede
Örnek olarak ben 2003 mezunu bir J.Astsb. olarak 2002 yılında 10700 liraya imza attım.Ben şu an TSK dan atılsam benden istenebilecek tazminat maksimum yükleme senedinde gösterilen miktar yani 10700 liradır.Ancak 7 yıldır görev yapmam nedeniyle bu oran kanunda da yazdığı gibi kalan mecburi hizmet yükümlülüğüm ile orantılı olarak hesaplanacak oda aşşağı yukarı 8 binlira belkide daha düşük olacaktır.
Tabancanız eğer kendinize aitse MKE ihalesinden falan almadıysanız yada devlet vermediyse tabiki silah ruhsatı almaya engel hali bulunmayan bir kişiye hibe edebilirsiniz.
-
Sayın Birkan bizim de imza attığımız kağıtlar 20 milyar civarındaydı sanırım ama yanliş bilmiyorsam ne yazık ki üst sınırı o belirlemiyor. Harp Okulundan veya Askeri Liselerden atılan\ayrılan şahıslardan astronomik tazminatlar istiyorlar. Çıkan tazminatlar bugün bir ev parasından fazla.
Örnek vermek gerekirse İzmir Çankaya'da 5 milyona gözlerimle gördüğüm spor ayakkabıyı okuldan ayrılan bir şahsa 80-90 milyona sayıyolardı. Bize verdikleri naylon kıvamındaki kumaştan elbiseleri Sarar takım fiyatına, bildiğiniz dandik rugan ayakkabıları Derimod ayakkabı fiyatına sayıyorlar..
İtiraz ediliyor fiyatlar biraz düşüyor ama devlet ordudan herhangi bir şekilde ayrılmaya çalışan insanı yolunacak kaz gibi görüyor ne yazık ki:( Senelik 5 milyara yakın personel ve bakım gideri çıkıyor, adamı özel hoca olarak tutsan aynı hesaba geliyor. Okulda okuyan 3000-3500 öğrencinin her birine adam başı 5000 lira personel gideri, personellerinin her biri memur olan bir kurumda nasıl düşüyor anlamak mümkün değil.
Neticede bir ortaklık bozuluyor, devletin yaptığı harcamayı faiziyle birlikte almasından doğal birşey olamaz. Ama herşey ederinde hesaplanmak kaydıyla. Öbür türlü iyi niyet ortadan kalkar...
-
Sayın Recidivist;
2003 yılından önce dediğiniz astronomik miktarda tazminatlar istenmekteydi. Anayasa Mahkemesi tazminatlarla ilgili hükmü 2003 yılında iptal ettikten sonra durum düzeldi.
Vermiş olduğunuz örnekler aynen doğrudur.Milli Savunma Bakanlığı hesaplamaları aynen dediğiniz şekilde yapıyordu.Ancak 2003 yılında durum değişti ve artık hesaplamalar sarf edilen eşya malzeme vs. ne ise gerçek bedelleri ile doğru olarak yapılıyor.Örnek olarak verdiğim kişi 2003 yılında TSK ya katılmış ve firar nedeniyle 2008 yılında ilişiği kesilmiş bir Uzm.J. istenen tazminat 12 binlira yani kabul edilebilir bir miktar muhtemelen imza attığı miktarda bundan fazla değildir diye düşünüyorum.
Ben Astsubay olduğum için size ancak bunları söyleyebilirim aynı şeyler benim içinde geçerli.Subaylar için bu işleyiş nasıldır bilmiyorum açıkcası ama harbiyeden mezun olan bir Teğmen için tahmin yoluyla 40-50 binlira arasında tazminat istenir diye düşünüyorum.
Saygılarımla.
-
[QUOTE=Recidivist;325916]Oyak 3 yıldan az çalışanların parasını iade etmiyor mu?
Sayın Recidivist,
2004 nasıplı (askeri lise kaynaklı) ve 2007 şubat ayına kadar çalışmış bi arkadaşımla yaptığım görüşme sonucunda kendisine 55 bin liralık bi tazminat geldiğini öğrendim.
Kendisinin 15 yıllık mecburi hizmetin yaklaşık altıda birini yaptığını düşünürsek (2.5/15=1/6) toplam miktarın 66 bin lira civarında olduğunu görüyoruz.Ancak sınıf okullarındaki kursların da hesaplamada dikkate alındığını biliyoruz bu nedenle sınıflar arasında ufak rakamsal farklılıklar olacaktır.
Bahsettiğim arkadaştan bir de ödeme planı yapmasını istemişler bu da taksitlendirmenin olduğunu gösteriyor.
Bu arada yine 2004 nasıplı, aynı sınıftan ve bahsettiğim arkadaşla benzer oranda çalışmış bi arkadaşımıza da 44 bin liralık bi tazminat gelmiş;bu tutarsızlık, ilişik kesilmesinden sonra gönderilen tazminata itiraz edip mahkeme kanalıyla hesap ettirmenin daha mantıklı olduğunu gösteriyor.
Paranın SGK ya yeniden iradı hususunda forumdan bir üye arkadaşımızın girişim sonucunu bizimle paylaşmasını bekliyoruz ama benim mevzuata yönelik yaptığım araştırma bunun imkan dahilinde olduğunu gösteriyor.
Saygılarımla,
-
Alıntı:
oziris rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Recidivist,
2004 nasıplı (askeri lise kaynaklı) ve 2007 şubat ayına kadar çalışmış bi arkadaşımla yaptığım görüşme sonucunda kendisine 55 bin liralık bi tazminat geldiğini öğrendim.
Kendisinin 15 yıllık mecburi hizmetin yaklaşık altıda birini yaptığını düşünürsek (2.5/15=1/6) toplam miktarın 66 bin lira civarında olduğunu görüyoruz.Ancak sınıf okullarındaki kursların da hesaplamada dikkate alındığını biliyoruz bu nedenle sınıflar arasında ufak rakamsal farklılıklar olacaktır.
Bahsettiğim arkadaştan bir de ödeme planı yapmasını istemişler bu da taksitlendirmenin olduğunu gösteriyor.
Bu arada yine 2004 nasıplı, aynı sınıftan ve bahsettiğim arkadaşla benzer oranda çalışmış bi arkadaşımıza da 44 bin liralık bi tazminat gelmiş;bu tutarsızlık, ilişik kesilmesinden sonra gönderilen tazminata itiraz edip mahkeme kanalıyla hesap ettirmenin daha mantıklı olduğunu gösteriyor.
Paranın SGK ya yeniden iradı hususunda forumdan bir üye arkadaşımızın girişim sonucunu bizimle paylaşmasını bekliyoruz ama benim mevzuata yönelik yaptığım araştırma bunun imkan dahilinde olduğunu gösteriyor.
Saygılarımla,
Sayın oziris çok teşekkür ederim. En azından tazminat konusunda güncele yakın bilgiler görmüş olduk. Çünkü 96-97 nasıplı abilerimizin tazminatları bugünün parasıyla çerez parasına geliyor, güncel fiyatları az çok duymamız iyi oldu. SSK'ya aktarım olduğunu biliyorum ben, ama tam yolunu bilmiyorum. Yani para emekli sandığından SSK'ya değil de sizin banka hesabınıza yatarsa sanırım olmuyor, ondan baştan dilekçe vermek gerekiyor olabilir. Ben öğrenirsem tam olarak, burada paylaşırım.
Gelen tazminat miktarını sakın başta ödemeyin, siz ödeme yapmayınca idare sizi mahkemeye verecek(başvuran siz olursanız sanırım mahkeme ve avukat masrafları size kalıyormuş(Yanlışsam düzeltin)) Siz de tazminata itiraz ettiğinizi belirtin ki yeniden hesaplansın. Bu işi iyi bilen mevzuata hakim avukatlar tazminat miktarlarını baya düşürüyorlar. (%40 gibi-amortisman ve personel giderlerine itiraz ediyorlar sanırım)
Taksitlendirilebildiğine de eminim ama benim merak ettiğim 60 ay sınırı mı var?
Yoksa diyelim 60.000 lira çıktı, ben aylık 600 lira olarak 100 ayda ödeyebilirim mi diyosunuz? Yanlış bilmiyorsam çalışan insanların maaşlarının %25'inden fazlası haczedilemiyor(?) O zaman ödeme zaten sizin maaşınızın %25'i ile sınırlı mı oluyor?
-
Peki mahkemeye tazminat miktarı hakkında itiraz ettinmi ne kadarlık kısmı düşüyor?Bu tür davalarda aihm e giden varmı biliyormusunuz?varsa nasıl bir sonuç almışlar?
-
Alıntı:
Recidivist rumuzlu üyeden alıntı
Bu işi iyi bilen mevzuata hakim avukatlar tazminat miktarlarını baya düşürüyorlar. (%40 gibi-amortisman ve personel giderlerine itiraz ediyorlar sanırım)
Yazımda belirtmiştim sorunuzun cevabını..Ama bu kabaca hesap-az veya çok düşebilir..
AİHM yolundan sonuç alan yok, onlar ülkelerin askerlikle ilgili davalarına pek bulaşmıyorlar..
-
Cihan KOÇ 'un yazarı olduğu Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği - Askeri ceza Kanunu Disiplin Mahkemeleri Kanunu - Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve İlgili Mevzuat kitabında ilgilinin e-posta adresi ile telefon numarası mevcut malum şahıs emekli olduktan sonra avukatlık yapmaktadır ve askeri davalar ile ilgilenmektedir.Bu konuda ihtiyacı olan kişilere en iyi şekilde hukuki yardımda bulunacağına eminim.
Sayın Recidivist'in belirttiği gibi astronomik tazminatlara karşı yapılan itirazlarda tazminat miktarı hatırı sayılır oranlarda düşmektedir.Ancak kısa sürede sağlıklı ve iyi bir sonuç alabilmek için bunu bir avukat yardımıyla yapmanızda büyük fayda var
Saygılarımla.
-
Alıntı:
Recidivist rumuzlu üyeden alıntı
Sayın oziris çok teşekkür ederim. En azından tazminat konusunda güncele yakın bilgiler görmüş olduk. Çünkü 96-97 nasıplı abilerimizin tazminatları bugünün parasıyla çerez parasına geliyor, güncel fiyatları az çok duymamız iyi oldu. SSK'ya aktarım olduğunu biliyorum ben, ama tam yolunu bilmiyorum. Yani para emekli sandığından SSK'ya değil de sizin banka hesabınıza yatarsa sanırım olmuyor, ondan baştan dilekçe vermek gerekiyor olabilir. Ben öğrenirsem tam olarak, burada paylaşırım.
Gelen tazminat miktarını sakın başta ödemeyin, siz ödeme yapmayınca idare sizi mahkemeye verecek(başvuran siz olursanız sanırım mahkeme ve avukat masrafları size kalıyormuş(Yanlışsam düzeltin)) Siz de tazminata itiraz ettiğinizi belirtin ki yeniden hesaplansın. Bu işi iyi bilen mevzuata hakim avukatlar tazminat miktarlarını baya düşürüyorlar. (%40 gibi-amortisman ve personel giderlerine itiraz ediyorlar sanırım)
Taksitlendirilebildiğine de eminim ama benim merak ettiğim 60 ay sınırı mı var?
Yoksa diyelim 60.000 lira çıktı, ben aylık 600 lira olarak 100 ayda ödeyebilirim mi diyosunuz? Yanlış bilmiyorsam çalışan insanların maaşlarının %25'inden fazlası haczedilemiyor(?) O zaman ödeme zaten sizin maaşınızın %25'i ile sınırlı mı oluyor?
Madde 102 – (Değişik: 23/2/1965 545/3 md.)
Sandıkta birikmiş emekli keseneklerini geri almış bulunanlarla, toptan ödeme yapılmış olanlardan, 98 inci maddenin vazifeye alınmaya ait hükümleri mahfuz kalmak üzere,emeklilik hakkı tanınan veya 130 uncu maddede gösterilen vazifelere, belediye başkanlığına,illerin daimi komisyon üyeliklerine geçenlerden,aldıkları paraları, aldıkları tarihlerden itibaren ödiyecekleri tarihe kadar hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte toptan Sandığa geri verirlerse; (2)Tayin veya seçilme tarihindeki yaşlarından, emeklilik hakkı tanınan vazifelerde evvelce geçen fiili hizmet müddetlerinin indirilmesinden sonra kalan yaş sayısı 35 i geçenlerden, 14 üncü maddenin (e) fıkrası uyarınca tamamlayıcı kesenek alınmak şartiyle,
Sandıkla ilgilendirilirler ve eski fiili ve itibari hizmet müddetleri yenilerine eklenir. (3)
——————————
(1) 5434 Sayılı Kanuna 7/2/1969 tarihli ve 1101 Sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile eklenen ve teselsülü sağlamak için numarası "Ek Madde 11" olarak değiştirilen Ek 5 inci maddeye bakınız.
(2) Bu fıkrada geçen “%5 faizi” ibaresi, 3/4/2003 tarihli ve 4839 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile “kanuni faizi” olarak değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
(3) 7/2/1969 tarihli ve 1101 Sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile 14 üncü maddenin (e) fıkrası kaldırılmıştır. 1/3/1969 tarihinden sonra göreve girenler hakkında bu fıkranın uygulama yeri kalmamıştır.
Ancak;
a) İstekleri ile emekliye ayrılacak olanların bu paraları istek tarihlerinden en az 6ay önce,b) Kurumlarınca re'sen (malullük, yaş haddi dahil) emekliye ayrılacak olanlarla ölenlerin, görevleri ile ilgilerinin kesildiği tarihlerden itibaren en geç 6 ay içinde,
Kendileri veya dul yetimleri tarafından Sandığa ödenmiş olması şarttır.
Aldıkları paraları, yukardaki süreler içinde geri vermiyenler ile paraları zamanaşımına uğramış bulunanlar emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye ilk defa alınmış sayılırlar.
Kesenek veya toptan ödemeleri zamanaşımına uğramış olanlardan, birinci fıkrada yazılı vazifelere geçenler zamanaşımına uğrıyan paralarını (Faizsiz olarak) yukardaki süreler içerisinde toptan Sandığa geri verirlerse haklarında o fıkra hükümleri gereğince işlem yapılır.
Fiili hizmet müddetlerinin 5 yıldan az olması dolayısiyle 87 nci madde gereğince
emekli kesenekleri geri verilmemiş veya tahakkuk ettirilen keseneklerini veyahut toptan ödemeyi henüz almamış olanlar ile alma hakları zamanaşımına uğramamış bulunanlardan,birinci fıkrada yazılı vazifelere geçenler hakkında da paranın iadesi kaydı hariç olmak üzere sözü geçen fıkra hükümleri uygulanır.
Meydana çıkan gaiplerden 78 inci madde gereğince Sandıkla ilgileri kesilenler
hakkında da keseneğin geri verilmesinde; gaipliklerinden dolayı dul ve yetimlerine aylık bağlanmış ise, gaiplikleri tarihine kadar Sandıkta birikmiş kesenekleri miktarında bir para,toptan ödeme yapılmış ise, bu para esas alınmak suretiyle yukarıki hükümler uygulanır.
5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 39,82 ve 83 ncü maddeleri uyarınca TSK dan res'en emekli edilenlere toptan ödeme yapılmaktadır.Yukarıda alıntı yaptığım 102 nci maddede de res'en emekli edildikten sonra evvelki hizmet sürelerini daha sonra çalışacakları kurumda değerlendirmek isteyenlerin (başka bir sosyal güvence kurumu için hizmet birleştirmesi olarak ya da yine emekli sandığı na ekleterek) toptan ödeme şeklinde aldıkları bu meblağı kurumları ile ilişiklerinin kesilmesinden itibaren 6 ay içinde sandığa geri vermeleri gerekmektedir.Aksi takdirde fiili hizmetleri sıfırlanacaktır.
Tazminat konusunda ise;itirazınız eğer mahkemece haklı görülürse hem tazminatınız düşer hem de haklı görüldüğünüz için mahkeme masrafları size yüklenemez.Bir de bu konuda şunu eklemek istiyorum tazminat ile ilgili mahkeme içtihatlarını incelediğimizde hakimlerin genelde tazminatın usülsüz olarak hesaplanması nedeniyle tazminatın yeniden hesaplanmasına ve yeniden hesaplanırken mevcut senet üzerinden kanuni faiz(yıllık üfe ya da eski ismiyle tüfe) uygulanmasına karar verdiklerini görüyoruz.Bu nedenle artık hesaplamayı daha dikkatli yapıyorlar.
Taksitlendirme hususuna gelince bu konuyu il ve ya ilçe mal müdürlüklerine sorabilirsiniz.
Saygılarımla,
-
Askeri okullar devlet okulları değil mi?
Anayasanın "sosyal devlet" tanımına göre eğitimi parasız sağlaması
gerekmiyor mu?
Ne tazminatı arkadaşlar. hem hapis cezası çekiyoruz, bir de üzerine tazminat ödüyoruz.
Ya tazminat cezası kalkmalı, ya da hapis cezası kalkmalı. Bir suça (tabi buna ne kadar suç denilir? o tartışılır) iki ceza ne kadar adil?
-
Alıntı:
ex_sovalye rumuzlu üyeden alıntı
Askeri okullar devlet okulları değil mi?
Anayasanın "sosyal devlet" tanımına göre eğitimi parasız sağlaması
gerekmiyor mu?
Ne tazminatı arkadaşlar. hem hapis cezası çekiyoruz, bir de üzerine tazminat ödüyoruz.
Ya tazminat cezası kalkmalı, ya da hapis cezası kalkmalı. Bir suça (tabi buna ne kadar suç denilir? o tartışılır) iki ceza ne kadar adil?
Peki hadi birşeyler yapalım desek kaç kişi çıkacak.Hadi bişeyler yaplım.Neler yapabiliriz.BUluşalım biryerde bir sonuca varalım.Neler yapabiliriz.
-
Sayın oziris teşekkür ederim.
-
Sayın Oziris bu konularda paylaşmış olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler.
Tazminatların hesaplanması gördüğümüz örneklerden de anlaşıldığı üzere gerçekten çok dikkatli bir şekilde yapılıyor, astronomik bir rakam hesaplansa dahi itiraz edilerek bunu olması gereken meblağa düşürmek artık mümkün bu konuda sıkıntı yok.Ancak tek bir sıkıntımız kaldı oda bu suçla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usülünün değiştirilip tam anlamıyla TCK hükümlerine dahil edilerek insanların mağdur edilmemesi bizde bunun için çalışmalıyız.
Saygılarımla.
-
Alıntı:
Sayın Oziris bu konularda paylaşmış olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler.
Tazminatların hesaplanması gördüğümüz örneklerden de anlaşıldığı üzere gerçekten çok dikkatli bir şekilde yapılıyor, astronomik bir rakam hesaplansa dahi itiraz edilerek bunu olması gereken meblağa düşürmek artık mümkün bu konuda sıkıntı yok.Ancak tek bir sıkıntımız kaldı oda bu suçla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usülünün değiştirilip tam anlamıyla TCK hükümlerine dahil edilerek insanların mağdur edilmemesi bizde bunun için çalışmalıyız.
Saygılarımla.
Tazminatlarla ilgili yazınızda bunların itirazla büyük ölçüde düşürüldüğündüğünden bahsediyorsunuz buna örnek verebilirmisiniz?yada örnek verebilecek arkadaşlar varmı?
-
Oziris arkadaşmız mahkeme içtihatları incelendiğinde hakimlerin büyük ölçüde lehte karalar verdiğini yazmış örnek mahkeme içtihat kararı gösterebilirmisiniz?genelde hangi kalemlerde düşüyor?
-
Bir soru daha sorucam tazminat mikatarına itiraz ettiniz.itiraz sonucunda mahkeme ne kadar sürede bunu karara bağlar birde bu süreçte bahse konu tazminata faiz işlemeye devam edermi?
-
Alıntı:
mustafaulker rumuzlu üyeden alıntı
Peki hadi birşeyler yapalım desek kaç kişi çıkacak.Hadi bişeyler yaplım.Neler yapabiliriz.BUluşalım biryerde bir sonuca varalım.Neler yapabiliriz.
Tabii ki buluşulur ve birşeyler yapabilmek için fikir alışverişinde bulunulabilir. Ama anlatmak istediğim; sonuna kadar itiraz hakkını kullanmak gerektiğidir.
Ben kullanacağım. Gerekiyorsa avrupa insan hakları mahkemesine kadar gitmek gerekiyor.
Yıllarca bu sorunu aman devletimiz zeval görmesin, devlet büyükleri çözer diye bekledik, ha çözüldü ha çözülecek diye ihmal edildik ya da kandırıldık. İnsan hayatının en önemli ve en verimli çağını ipotek altına alan "15 yıl mecburi hizmetin" ayrıca "tek taraflı olarak sözleşmenin feshinin yapılamaması" durumunun insan haklarına aykırı olduğunu ve bu hakkı hukuken almak zorunda olduğumuzu göstermek zorundayız.
Gündemi iyi takip edin. Artık girilemeyecek kapı, hesap vermeyecek kurum yok. Devir değişti. Eskiden "insanlar devlet için" vardı ama bu çağda insan devlet için değil "devlet insan için" var . Bu yüzden devlet yönetimleri insan odaklı olmak zorunda. Atatürk'ün de dediği gibi çağın gerisinde kalan kurumlar yok olmaya mahkum olacaktır.