-
Cevap: Re: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Lütfen birisi cevap versın salı günü raporu alacam lütfen..cevap
-
Cevap: Re: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Bana yardımcı olacak kimse yok mu?
Doğuştan ambliyopi (göz tembelliği)var ve üç gün önceki doktor muayenesinde sağ gözde görme oranım 10 /1 olarak tespit edildi,
sol gözde herhangi bir kusur yok.
Şehrimdeki başka bir hastahanedeki doktorun ,asker hekim oldugunu ögrendigimde ona da kontrol ettirip askeri hastahane öncesi kesin bir bilgiyle gitmek istedim.
Bu doktorunda teşhisi ambliyopi oldu ,fakat muaf olabilmem için diger gözde de görme kaybı olması ya da bozukluk olması gerektiğini söyledi.
Şuan 29 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Heykel bölümü 5. sınıf ögrencisiyim.Askerlikte öğrencilik yaş sınırı 29 oldugu için bu yıl sonunda tecilim bitiyor.
Ya okulumdan vazgeçip askere gidecegim ya da kaçak bi şekilde okulumu bitirmeye çalışacagım.Bunu da hem okuyan, hem de çalışan biri olarak yapacagımdan 2 yıl gibi bir sürede sonuçlandıracagım.Şuanki bulunduğum şartlar altında benim için en iyi sey muaf olabilmek.Fakat bugün ki muayenemde doktorun askerlik görevini asker hekim olarak yaptıgının kanısına vardım.(Çünkü 29 yaşından sonra askerliğimin tecil edilebilecegini söyleyince askerlik mevzuuatı hakkında sanırım kesin bir bilgisi yok.)
Mevzuatta şöyle ibareler var
B) 1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri toplamı 10/10 ile 4/10 arasında olması (10/10 ve 4/10 hariç).
2. Camlarla düzeltildikten sonra bir gözün görme derecesinin 4/10 ile tam arasında olduğu hâlde, diğer gözün görmesinin 2/10’un altında olması (0.1 ve altı)
Özel doktorun muayenesinde ki raporuma göre (göz bozukluğumun rapordaki gibi olduguna kesinlikle eminim) ve bu şartnamelere göre muaf olduğumu düşünüyorum.
soru 1: Raporum ve teşhislere göre muafmıyım?
soru 2: Diğer gözdede görme kaybı olması gerekiyor mu?
soru 3: Okulum hala devam ederken askeri hastahaneye sevkimi isteyebilirmiyim?
soru 4: Ben solagım,sol gözüm saglam olan.Sağ gözümde ambliyopi var yani üstteki yazılanlara göre silah eğitimine elverişlimiyim?
not:Kendi tespitlerime göre görüş aalanım budur.
http://img255.imageshack.us/img255/3782/adszhm.jpg
Yardımlarınız ve ilgilerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler
-
Cevap: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
Merhablar... Ben sağ gözümde afaki (mercek olmamma durumu) var... 5 senedir gümüşsuyu as.has. gidiyorum. her seferinde 1 yıl sevk geciktirmesi alıyorum... Bundan sonraki donemlerde sizce rapor alabilirmiyim... Bu durum ne akdar sürecek... Bu zamana kadar hayat devam ediyordu mecbur evlendik gidersem ev cocuk ne olacak ya birden askere alırlarsa diye pisikolojim bozuldu artık. Her sene sevk almaktan uzun vadeli hiçbir işe giremiyorum. Bu durum pisikolojimi alt üst etti... Değerli dostlar rica ediyorum lütfen bu konuda değerli bilgilerinizi paylaşırsanız cok sevineceğim...
-
Sevk geçiktirmesi
Merhablar... Ben sağ gözümde afaki (mercek olmamma durumu) var... 5 senedir gümüşsuyu as.has. gidiyorum. her seferinde 1 yıl sevk geciktirmesi alıyorum... Bundan sonraki donemlerde sizce rapor alabilirmiyim... Bu durum ne akdar sürecek... Bu zamana kadar hayat devam ediyordu mecbur evlendik gidersem ev cocuk ne olacak ya birden askere alırlarsa diye pisikolojim bozuldu artık. Her sene sevk almaktan uzun vadeli hiçbir işe giremiyorum. Bu durum pisikolojimi alt üst etti... Değerli dostlar rica ediyorum lütfen bu konuda bilgilerini paylaşırsanız cok sevineceğim...
-
Göz bozukluğu derecelerim hakkında
Göz doktorumdan aldıgım raporda derecelerimi oldugu gibi yazıyorum bu derecelerle çürük alabilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim ...Teşekkürler
sol göz: sph +6.0 ---- cyf +1.50 ---- axis %90
sağ göz: sph +6.0 ---- cyf +1.50 ---- axis %75
-
Cevap: Göz bozukluğu - Askerlik Konuları burada toplanacak diğer başlıklar silinecek
göz derecelerim bunlar çürük alabilirmiyim
-
Cevap: Göz Derecelerim Konusunda Yardımcı Olurmusunuz
-
Alıntı:
swordfishgm rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba ben keratakonus hastasıyım. Mayıs ayında tecilim doluyor ve ağustosta askere gideceğim. Sağ gözüm lenssiz, göz muayenesindeki en büyük harfi anca okuyor. Sol gözümde de 0.75 miyop var. Lens ile sağ gözüm %80 - 90 arası görüş sağlıyor. Ama Lens kullanmak çok zor olduğu ve lensin çok pahalı olduğunu göz önünde bulundurup lens ile gitmeyeceğimi düşünürsek muaf olma ihtimalim ya da askere gittikten sonra yapamadığımı anlayıp geri dönme ihtimalim sizce nedir?
Arkadaşım durumun ne oldu acaba cunku hastalıgımız ve dereceler benzerlik gosteriyor. Yazarsan sevinirim
-
Cevap: Göz Derecelerim Konusunda Yardımcı Olur musunuz?
Alıntı:
serkanseyyar rumuzlu üyeden alıntı
Göz doktorumdan aldıgım raporda derecelerimi oldugu gibi yazıyorum bu derecelerle çürük alabilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim ...Teşekkürler
doktor değilim ama araştırmalarıma gore; sph -sferik değer-miyop anlamına geliyor, cyf-silindirik-değer ise astigmat. 6+6=12 ve astigmat degerlerin de yarisi 1.5+1.5=3. Bunun da yarisi alinir 3/2=1.5. dolayısıyla 12+1.5=13.5 olur. topplamda 14 olması gerekir sen altta kalıyorsun maalesef ama üzülme 14 olsa da askeri muayenede daha düşük çıkar. kolay gelsin
-
kardeş çok tşk ederim ama astigmatın neden yarsı alınıyor ki
-
Alıntı:
serkanseyyar rumuzlu üyeden alıntı
kardeş çok tşk ederim ama astigmatın neden yarsı alınıyor ki
bu forumda göz hastalıkları ile ilgili genel forumda sağlık yeteneği yönetmeliği ve diğer mesajları okursan daha ayrıntılı bilgi edinirsin. kural gereği astigmatın yarısı alınıyor.
-
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ancak bu bilgilerden hiç birşey anlamadım.
Benim sağ gözüm 8 derece, sol gözüm 9,25 derece hipermetrop.
Sağ 5 derece, sol 6 derece gözlük kullanıyorum.
Bu derecelerle şubeye başvurmam gerekir mi?
Gözlükle askerlik yapabilir miyim?
-
a-7 f-1 anlamı nedir bilen var mı?
-
merhaba
yukumluluk maddelerini okudugumda pek birsey anlamadim benim gozluk numaramda yok
doktora gittigimde gozluk kullanamayacagimi belirtmislerdi makinanin verdigi oranlar
sol goz
12,25 astigmat 2,50
sag goz
1,25 astigmat 1,0
uzagi goremiyorum
bu oranlar yazior bana verilen kagitta acaba askerlik durumum yazili maddelerden hangisine denk geliyor.
-
Merhaba,
Sağ gözümde ileri derecede ambliyopi (Göz tembelliği) var, 10/1'den dahi az görüyor. (Panodaki en büyük harfleri bile okuyamıyorum sağ gözümle) Çok kalın bir camla en fazla 10/1 olarak düzeltilebiliyor.
Sol gözümde ise hafif 0,75 hipermetrop var.
Yorumları okuduğumda, "tek göz Yüzde 80'den az görüyorsa muaf olunur" deniyor fakat "tek göz tamamen kör olsa bile diğer gözde önemli bir problem yoksa alırlar önemli olan 2 gözün de bozuk olması" da deniyor, hangisi doğru bunların?
Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayglarımla,
-
Aşağıda yazacaklarım, göz tembelliği hastalığını taşıyan ve görme derecesi 0.2'nin altında olan herkersin aklına takılan sorular için aydınlatıcı olabilir.
Öncelikle doğuştan göz tembelliği hastasıyım, sağlam gözümü de kaybetmemek için 13 yıldır düzenli göz kontrollerine giriyorum.Bu süreç içinde geçirdiğim yüzlerce kontrolde doktorlar görme kaybımın tashihli (gözlükle düzeltildikten sonra) %90'ın üzerinde olduğunu tarafıma bildirmişti.
Bu şartlar altında askerlik şubeme durumumu ileterek başvurdum. Onlarca farklı doktor ve askeri hastane kontrolü sonucunda GATA'ya sevk edildim. GATA'da yapılan kontroller sonucunda heyete alındım ve ''Görme derecesi sol göz 0.2, askerliğe elverişlidir, komando ve askeri şoför olamaz'' raporu verdiler.
Arkadaşlar göz tembelliğinde görme derecesinin dünyada bilinen net, kesin objektif bir belirlenme şekli yok. VEST testi adını verdikleri, gözlerin ayrı ayrı kapatılması ile, herbir gözün tek basına calısması esnasında beyin sinir hücrelerinin gözlenmesine dayalı bir teste tabii tutuyorlar.Bo güz net görme derecesini vermiyor ancak aşağı yukarı ne kadar görme kaybınız olabileceğine dair doktorlara fikir veriyor. Burada aşağı yukarı ibaresi ise tamamen muğlak bir ifade.
Tembel olan gözün görme derecesinin net tesbiti ise ancak size harf okutulması yöntemi. İşte burada insan faktörü devreye giriyor ve askeri doktorların neredeyse tamamı sizin yalan söylediğiniz, aslında gördüğünüz önyargısına sahip.
Bilindiği gibi tembel gözler dısarıdan bakıldığında normal bir gözden farklı olmadığından, göz tembelliğine ek olarak kayma ve sekil bozukluğunuz yoksa, görme kaybınız %95 bile olsa doktorlar rapora %20 görüyor, askerliğe elverişli'' şeklinde bunu yazıyorlar.
Muayeneler sırasında beyaz gömlekli sözüm ona tanrıların sizi aşağılaması, ''yalan söylüyorsun nasıl göremezsin!!'' gibi hakaretleri, ''oku, oku sunu, bak bunu okumazsan mahkemeye veririm seni'' gibi sözlü tacizleri cabası.
Özetle, bugün (19 Ocak 2010), son 14 yıldır ilk defa bir doktor %20 gördüğümü söyledi.
Bizler zaten bu hastalığın sıkıntısını ömür boyu çekiyoruz. Ehliyette, askei okullarda, denizcilik, havacılık belgelerinde, sivil hayatta, memuriyette bu hastalık her daim karsımıza bir engel olarak cıkıyor, ama iş askerliğe gelince bizim yıllardır görmeyen gözlerimiz nasıl oluyorsa birden %20 görmeye başlıyor.
Arkadaşlar üzülerek söylemeliyim ki, göz tembelliği hastaları eğer şekil bozuklukları ve kayma gibi sorunları da yoksa görme kayıpları %95 de olsa heveslenmesin. Yasaya %80 ve üzeri kayıplar askerlikten muaftır yazmıslar ama uygulamada böyle birşey yok neredeyse.
Eğer göz tembelliğiniz varsa yalancısınızdır,
Gözünüzde ışık algısı varsa bu durum doktorunuzun %20 gördüğünüze kanaat etmesine kafidir..
Ben gerekirse mahkeme yoluyla hakkımı arayacağım, süreci de buradan paylaşırım.
Sizlerde boş heveslere kapılmayın derim.
-
Gerçekten büyük saçmalık, demek ki dediğiniz gibi göz ne kadar bozuk olursa olsun basitçe azıcık ışık algısı bile varsa küüt diye "yüzde 20 görüyor" deniyor, yollanıyor...
Eh ne diyelim, burası Türkiye...
Yanıtınız için teşekkür ederim.
-
Alıntı:
trident01 rumuzlu üyeden alıntı
Gerçekten büyük saçmalık, demek ki dediğiniz gibi göz ne kadar bozuk olursa olsun basitçe azıcık ışık algısı bile varsa küüt diye "yüzde 20 görüyor" deniyor, yollanıyor...
Eh ne diyelim, burası Türkiye...
Yanıtınız için teşekkür ederim.
Benim durumumun münferit olduğunu düşünmek isterdim doğrusu. Kimsenin günahını da almak istemiyorum ama karşılaştığım vakalar, nette yaptığım araştırmalar sonucunda benzer vakalara nasıl yaklaşıldığına dair karşılaştığım olaylar ekseriyetle bu sekilde aksediyor.
İşin en zorlayıcı yönü de en üst askeri sağlık birimi olan GATA'nın bu yöndeki ''sarzılmaz şuuru(!)'' ve tutumu.
H ersey bir yana, ben bir ambliyopi vakasıyım, 10 gündür kapı kapı dolaştığım 4 askeri hastane ve beni muayene eden 2 pratisyen, 4 tane göz asistanı (Göz doktorluğu uzmanlık öğrencisi) ve 8 tane uzman göz doktoru ambliyopi olduğum konusunda hemfikir. Yine bu süreç içerisinde 7 standart göz muayenesi ve 9 defa da ileri tetkik göz muayenesine tabi tutuldum. Tanı yine aynı.
Ama hiçbir doktor bana tek kelime açıklamada bulunmadı.
Ne biliyem ''gözünüzün hastalık seyri şu aşamada, şu şu riskleri tasıyorsunuz, tıbbi olarak tedavisi mümkün değil...vs'' gibi muayenelerimin sonucuna dair hiçbir şekilde bilgilendirilmedim.
Raporu elime aldığımda GATA'da göz polikliğinde doktor, öğrenci, asistan, memur kim var kim yok durumum hakkımda bilgi almaya, itiraz edeceğim bir mercii olup olmadığını öğrenmeye çalıştım. Yine muhatap alınmadım, ukalaca asağılanıp baslarından def edildim.
Zaten hasta danışma diye birşey yok. Hasta dediğin ne ki zaten, kasap için koyun neyse doktor için de o.
En sonunda göz servisinden bir asistana yalvar yakar, kapısında 1 saat bekleyerek yuvarlak bir bilgi aldım.
O da bana yapılan beyin sinir hücreleri testinin (GATA 7 nolu oda, VEST diyorlar testin adına, kafanıza 3 farklı noktadan diyot bağlıyorlar ve ekranda belirlenen yazıya bakmanızı istiyorlar. Bu sürede beyin hücrelerinizin elektriksel dalgalanmaları kaydediliyor) görme derecemi verdiği, bu cihazın Türkiye'de sadece GATA da olduğu ve bu cihazdan cıkan sonuca göre karar verildiğini söyledi.
Benimle gelen bir çocuğa da ''tedavi ile görme %20 olmustur gibi'' gibi bir rapor verdiler. Yani arkadaslar GATA'da tıp o kadar gelişmiş ki, dünyada tedavisi olmaytan göz tembelliğini tedavi edebiliyor, beyin hücrelerinizdeki elektrik akımından görme keskinliğinizi teshis edebiliyorlar! (!)
Oradan da yılmadım GATA askeri kurula gidip yalvar yakar derdimi anlatacak birini buldum ve bir Albaya yönlendirildim. Albay'ın bana ver diği bilgi ise önemli bunu bir kenara yazın lazım olabilir:
Sağlık kurulundan aldığım rapora, bağlı bulunduğum askerlik şubesi nezdinde itiraz edebileceğimi, farklı bir hastaneye beni sevk edeceklerini, ikinci hastane de askerliğe elverişlidir derse askerliğimin kesinleşeceğini, ancak ikinci hastaneden askerliğe elverişli değildir raporu alacak olursam 3. bir hastaneye sevk edileceğimi ve buradan alınacak kararın nihai olacağını bana söyledi.
Şimdi ben bu yolu deneyeceğim. Askeri hastanelerden tashihli görme kaybı %90 üzerinde olmasına rağmen muaf raporu alamayanlar bu yolu deneyebilirler, karara itiraz süreleri 7 gün. 7 gün içerisinde itiraz etmeyenlerin itiraz hakları da kalmıyormuş.
Gelişmeler oldukça buradan paylaşacağım.
-
Peki sağ göz sol göz farkediyor mu? Bu konuda bilginiz var mı? Yönetmelikte böyle bir şey göremedim, gerçi sanırım yönetmeliği uygulayan da yok ya da durumunuzu yönetmeliğe zorla uyduruyorlar tamamen oradaki doktorların keyfine kalmış, doktorlar kafaya takarsa kör bile olsanız ne yapar eder yüzde 20 'ye getirirler görüş keskinliğinizi tahmin ettiğim kadarıyla :k
Takip ediyorum, gelişmeler hakkında lütfen bizi de haberdar edin.
Teşekkürler...
-
Alıntı:
selçuk2121 rumuzlu üyeden alıntı
slm arkadaşlar ben uzman erbaşlık sınavını kazandım mulakatı falan geçtim askeri hastaneden sağlık raporu almak için bugun gittim ancak sağ gözümde 0.75 miyop varmış branşım komando acaba bir sorun çıkarmı eğer çıkarsa ne yapmam gerekli cevap verirseniz çok sevinirim merakla bekliyorum cevaplarınızı şimdi den teşkkürler..
dostum 1 haftalık gata serüvenimde uzman erbaşlık sınavını kazanıp rapor için gelen onlarca kişi gördüm. onlardan duyduğum; gözlük numarası olarak 0.5 derecenin yukarısını almadıkları yönündeydi. Gata da uzman erbaşlar salı günü hariç hergün göz heyetine girerek bu raporu alıyorlar.
Heyette de 2 tane düşük rütbeli (üsteğmen,yüzbaşı vs) uzman doktor oluyor. Dün, doktorlar 0.5, 0.75 numara miyop ve hipermetropları teker teker uygun değil diyerek reddetti. Oradaki uzman erbaş adayları moralmen çökmüştü ki heyet odasına bir albay girdi, oradaki doktorları ''siz ne yapıyorsunuz bu çocukların geleceğiyle oynuyorsunuz 0.5, 0.75 bırakılır mı!!'' diye bir temiz fırçaladı.
O fırçayı yiyen doktorlar 0.75'e kadar olanlara geçer raporu verdi.
Yani dostum bence göz raporuna geldiğinde hemen işlemlerini başlatma. Göz raporu alacağın yerde en az 1 gün koridorda oyalan ve doktorların tutumunu gözlemle. İçeri giren uzman erbaş adayları zaten bilgi verirler sana, birgünün sonunda hangi doktorun ne kadar insaflı olduğuna dair fikir sahibi olursun. O doktor polikliniğe girdiğinde işlemlerini başlatırsın.
Zira sınır vakalarda doktorun keyfiyet faktörü hammurabi kanunu gibi..
-
Alıntı:
trident01 rumuzlu üyeden alıntı
Peki sağ göz sol göz farkediyor mu? Bu konuda bilginiz var mı? Yönetmelikte böyle bir şey göremedim, gerçi sanırım yönetmeliği uygulayan da yok ya da durumunuzu yönetmeliğe zorla uyduruyorlar tamamen oradaki doktorların keyfine kalmış, doktorlar kafaya takarsa kör bile olsanız ne yapar eder yüzde 20 'ye getirirler görüş keskinliğinizi tahmin ettiğim kadarıyla :k
Takip ediyorum, gelişmeler hakkında lütfen bizi de haberdar edin.
Teşekkürler...
dostum sağ ya da sol göz olması farketmiyor. Ancak ambliyopide ağırlıkla karşılaştığım vakalarda da görme kayıpları genelde sol gözdeydi.
-
Alıntı:
aykut turhan rumuzlu üyeden alıntı
dostum sağ ya da sol göz olması farketmiyor. Ancak ambliyopide ağırlıkla karşılaştığım vakalarda da görme kayıpları genelde sol gözdeydi.
aykut bey merhaba;
yazdıklarınızı okudum.oldukça bilgi vericiydi ama sizin adınıza da üzüldüm umarım her şey istediğiniz gibi olur.
benim de şu sıralar serüvenim sizinkiyle aynı.
devlet hastanesinden heyet raporu aldım ve dokturun teşhisi %95 lik bir kayıp yani ambliyopi.raporumla son yoklama için gittim şubedeki hekim bendeki rahatsızlığın optik atrofi oldugunu söyledi sonrasında da veb testi istedi,kendi hastanelerinde olmadığı için numune hastanesinde yaptırdım ve bulgular normal sınırlardadır diyordu.hemen sonucu alıp götürdüm,doktor bulgular normal dedi.bende ordaki teknisyenin bi daha konrol etmek için bir randevu daha verdigini söyledim.sen şuan sınırdasın onuda yaptır getir seni öyle kurula çıkarayım dedi.bende aynı test olacak ne farkedecek ki dediğimde farklı bir teknikte yapacak o zaman dedi.(böyle ayrıntılı yazıyorum diyaloglarla biraz komik oluyor ama idare edin herseyi bilin arkadaslar)o randevu günü geldiğindede gittim ve teknisyen aynı testi yaptı bizdeki teknik bir tane dedi.o testte ilki gibi çıktı.cuma günü sonucu aldığımdan pazartesi 25.01.2010 günü askeri hastaneye gidip doktora aynı çıktığını söyleyeceğim.bakalım sonrasında ne test isteyecek.yada sevk edecek mi beni.birde bende belirteyim benim rahatsızlığım sağ gözde ve heyet raporunda 6 metreden parmak sayabilir %12 özürlü raporu.fakat göüzöde dışardan bakıldğığnda hiçbir usur yok çokkk az digerine kıyasla küçük.fakat rahatsız etmiyor.aykut arkadasın dedigi gibi teşhisi zor oldugundan banadamı sen % 20 görüyorsun derler bilemem.ama burdan henüz sevkimi saglayamadım gataya onu saglarsam yine bilgi veririm. kalın sağlıcakla.
not:aykut bey itiraz sürecinide burada paylaşırsanız sevinirim.
-
Alıntı:
stabil rumuzlu üyeden alıntı
sağ -1,50 180 derece ile 0,8 sol optik ATROFİ
raporumda aynen bu yazıyor..durum böyleyken benim çürük almam ne kadar şansım var..bilen lütfen cevap yazsın bu msjıma ..
not : sol gözüm atrofi yani beyine giden damarlar kurumuş bundan dolayı sol gözüm görmuyor...:(
bu durumda askerlikten muaf olurmuyum ..ya ne zamandan beri yorum yapmışım klimse cevap bile vermemş bu sitenın yetkililerine yakıştıramadım açıkcası :( umarım en kıs azamanda soruma cevap verirler
-
aykut
dostum ne yaptın itiraz sürecini yazmadın bende gataya gittim seninle aynı sonucu verdiler.ayrıntlıl yazacam yaşadıklarımı.sen neler yaptın onları bildirirsen sevinirim.bende itiraz etmeyi düşünüyorum.
-
benim sag gözümde 7,75 astigmat sol gözümde 8,25 astigmat var ve keratakonus hastasıyım sert lens kullanıyorum satın hakim bey beni askere alırlar mı???
-
Sayın üyeler,
TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğini ve resmi gazetede çıkan halini okudum. Yönetmelikte bahsedilen "Sınıflandırma Çizelgeleri" sadece resmi gazetede mevcut, fakat çok düşük çözünürlükte kaydedildiği için okumak mümkün değil.
Anladığım kadarıyla, 2005 yılı öncesinde "er olmaya müsait olmama ama yedek subay olabilme" gibi bir durum sözkonusuymuş, sonrasında bu durum değiştirilmiş ve er olmaya müsait olmayanların yedek subay da olamayacağına kanaat getirilmiş (yanlış anlamış isem lütfen düzeltin).
Şimdi sorum şudur, askerliğini yedek subay olarak yapacak birisi (tıp mezunu), göz ile ilgili hangi şartlarda askerlikten muaf olabiliyor? Örneğin, iki göz miyop toplamı 14 üzeri olanların askerliğe elverişli olmadığı gibi bir kabul sözkonusu, bu durum aynı şekilde geçerli midir?
-
askerlikten muafiyet raporu almış birisi olarak, başımdan geçenleri ilginecek arkadaşlara faydalı olması için yazayım dedim. Öncelikle şunu belirteyim, askeri hastane raporlarına göre göz bozukluğum bir gözümde 7.00 numara miyopi ve 1.00 numara astigmat, diğer gözümde ise 7.25 miyopi ve 0.50 astigmat. Yani görüldüğü gibi sınır değerleri taşıyorum, ve bu değerlerle muafiyet raporunu aldım. Ayrıntılara gelince;
2010 şubat ayı içerisinde nisana yedek subay aday adayı olarak askerlik kararımı aldırmak için askerlik şubesine gittim. Şubedeki doktora göz bozukluğum oldugunu ve 7 numara oldugunu söyledim. O da beni askeri hastaneye sevk etti. Askeri hastanedeki ilk muayenemde, doktor bana, "askerliğe elverişlidir komando olamaz" diye rapor verdi, ve ne muayene öncesinde ne de sonrasında doktorla muafiyet hakkında, sınır değerleri taşıdığım gibi vs.. konularda hiç birşey konuşmadık. Ben de kendi kendime heralde tam sınırda oldugu için doktor biraz düşük gösterip elverişli yazdı dedim. Sonra bu raporu şubeye götürüp teslim ettim ve altına da "bu rapora itirazım yoktur diye" imza attım. Bana mart ayı içerisinde tekrar gelmemi ve sevk işlemlerimi tamamlamamı söylediler. Aynı gün akşam eve gittiğimde, bi arkadaşımdan şubeye gidip bu rapora itiraz edebileceğimi öğrendim. Bunun üzerine ayrıntılı bir dilekçe yazıp( sağlık yönetmeliğinde ilgili maddeleri alıntılayarak vs.) şubeme tekrar gittim. Şubedeki memur, dilekçemi işleme koymadan önce, "seni bir kez daha aynı hastaneye sevk(izmir hatay asker hastanesi) edelim, yine elverişlidir derlerse, o zaman bu dilekçeni işleme koyarız" dedi. Çünkü anladığım kadarıyla benim yazdığım dilekçeyle başka bi askeri hastaneye vs. sevkim olacaktı ve işler uzayacaktı. Sonra bana hazır şablon bir dilekce örneği verdi ve ben bu dilekçe örneğinde itiraz ettiğimi belirterek yeniden aynı hastaneye sevkimi aldım. Hastanedeki ikinci muayenemde, sınırda olduğum anlaşılınca gözüme damla damlatılıp tekrar bakıldı ve doktor bana aynen " bana kalsa sen askerlikten muafsın, ama bu tür sınır değerlerde doktorlar olarak yarın öbür gün bi şikayet vs. olduğunda kendimizi korumak adına başımız ağrımasın diye muafiyet vermekten kaçınıyoruz" dedi. Sonra ben de kibarca biraz ısrarcı görününce," bir de dışarıda, herhangi bi hastanede damlalı muayene olup gel onun sonucuyla karşılaştıralım dedi. Ben de damlalı muayene sonucumu alıp tekrar askeri hastanenin yolunu tuttum. Aynı doktor bu sefer elimdeki sonuca bakıp, bi kez daha kendisi muayene etti, sonra beni ilk muayene eden doktorun yanına götürdü ve bir de o doktora yine damlalı muayene ettirdi. Bana ilk başta elverişli veren doktor, bu muayene sonucunda "sen muafsın" dedi. Ben de ilk başta elverişli raporu verdiğinizi ama şimdi elverişsiz raporu verince bir sorun olup olmayacağını sordum. O da "yok olmaz, olsa da bize olur sana bişey olmaz" dedi. Ben de tamam diyip odadan cıktım. Sonra bir kaç küçük prosedürden sonra 3 gün içinde heyete çıktım. Ben acaba bana heyette ne soracaklar diye düşünürken, heyette girmemle cıkmam bir oldu, sadece nüfus cüzdanıma baktılar, kırmızı bir boyayla parmak izimi aldılar ve gönderdiler. Aynı günün akşamı "barışta askerliğe elverişsiz, seferde görev yapar" sonuçlu ön raporumu aldım. Bu arada heyet sıramı beklerken, tanıştıgım bir cocuk da yine benim gibi sınır değerlerden gözden muafiyet aldı. Buraya kadar herşey cok güzeldi, yine hastanede tanıştığım bi çavuş "kırmızı boyayla parmak bastıysan muafsın" dedi. Fakat ertesi gün şubeye raporumu vermeye gittiğimde, şube başkanı ilk rapora itiraz ettiğimi öğrendi ve "önce elverişli vermişler, sonra muaf demişler ne iş bu senin bir de üçüncü bir rapor alman lazım vs." diyerek bu işi soruşturacağını, müfettişler geldiğinde anlatacağını falan söyleyip adımı, tc kimlik no mu falan bi yere not etti. Ben bir yandan şubedeki işlemlerimi tamamladım, görevli memur bana " iki ay sonra evine esas rapor gelecek, o raporu ömür boyu saklıcaksın" dedi. ( raporu isterseniz yerli askerlik şubenizden alıyorsunuz, isterseniz de ikametgah adresinize yolluyorlar.)
Şimdi, eve gelecek esas raporu bekliyorum, şube müdürünün soruşturmasından birşey cıkar mı bilmiyorum, bana kalırsa çıkmaz gibi geliyor, çünkü, bana verilen ilk rapor, yalnızca doktor onaylı, heyete cıkıp da elverişli aldıgım bir rapor değil, elverişsiz raporum ise yine aynı hasteneden bu sefer heyet onaylı olan bir rapor. Yani elverişsiz raporumun geçerliliği daha kuvvetli gibi geldi bana.
Sonuç olarak, demek istediğim ben bu göz değerleriyle muafiyet aldım, eğer siz de sınır değerlerde olup da muafiyet alabileceğinizi düşüyorsanız, önce bi gidin şansınızı deneyin, olmazsa bir de itiraz edip deneyin derim. Önceden, normal hastanelerde muayene olup o sonuclarla giderseniz daha etkili olabilir. Bir de, ben askeri hastanede birden fazla cihazda muayene oldum, cihazlardan bir tanesi biraz düşük bi değer ölçtü, fakat muafiyet verilmesine neden olan cihazın değerleri doğruydu diye düşünüyorum. Yoksa zaten muafiyet vermezlerdi. Kısacası elinizde kendi raporlarınız da olsun öyle gidin askeri hasteneye.
-
iyi günler;
yüksek lisansımı abd'de yaptım, şu an abd'de doktaraya hazırlanıyorum ve yurt dışına çıkmadan önce askerliği halletmek istiyorum.
size sorum bende ileri derecede miyop var sağ gözümde 10,50 miyop 2,50 astigmat sol gözümde 12,00 miyop 1,00 astigmat var.
bu değerlerle askerlikten muafiyet alabilir miyim?
daha önce konuştuğum birisi yüksek lisans yapmış olanların askerlikten kesinlikle muaf tutulmadıklarını söyledi bu konuda yardım ederseniz sevinirim...
-
Alıntı:
kalika rumuzlu üyeden alıntı
askerlikten muafiyet raporu almış birisi olarak, başımdan geçenleri ilginecek arkadaşlara faydalı olması için yazayım dedim. Öncelikle şunu belirteyim, askeri hastane raporlarına göre göz bozukluğum bir gözümde 7.00 numara miyopi ve 1.00 numara astigmat, diğer gözümde ise 7.25 miyopi ve 0.50 astigmat. Yani görüldüğü gibi sınır değerleri taşıyorum, ve bu değerlerle muafiyet raporunu aldım. Ayrıntılara gelince;
2010 şubat ayı içerisinde nisana yedek subay aday adayı olarak askerlik kararımı aldırmak için askerlik şubesine gittim. Şubedeki doktora göz bozukluğum oldugunu ve 7 numara oldugunu söyledim. O da beni askeri hastaneye sevk etti. Askeri hastanedeki ilk muayenemde, doktor bana, "askerliğe elverişlidir komando olamaz" diye rapor verdi, ve ne muayene öncesinde ne de sonrasında doktorla muafiyet hakkında, sınır değerleri taşıdığım gibi vs.. konularda hiç birşey konuşmadık. Ben de kendi kendime heralde tam sınırda oldugu için doktor biraz düşük gösterip elverişli yazdı dedim. Sonra bu raporu şubeye götürüp teslim ettim ve altına da "bu rapora itirazım yoktur diye" imza attım. Bana mart ayı içerisinde tekrar gelmemi ve sevk işlemlerimi tamamlamamı söylediler. Aynı gün akşam eve gittiğimde, bi arkadaşımdan şubeye gidip bu rapora itiraz edebileceğimi öğrendim. Bunun üzerine ayrıntılı bir dilekçe yazıp( sağlık yönetmeliğinde ilgili maddeleri alıntılayarak vs.) şubeme tekrar gittim. Şubedeki memur, dilekçemi işleme koymadan önce, "seni bir kez daha aynı hastaneye sevk(izmir hatay asker hastanesi) edelim, yine elverişlidir derlerse, o zaman bu dilekçeni işleme koyarız" dedi. Çünkü anladığım kadarıyla benim yazdığım dilekçeyle başka bi askeri hastaneye vs. sevkim olacaktı ve işler uzayacaktı. Sonra bana hazır şablon bir dilekce örneği verdi ve ben bu dilekçe örneğinde itiraz ettiğimi belirterek yeniden aynı hastaneye sevkimi aldım. Hastanedeki ikinci muayenemde, sınırda olduğum anlaşılınca gözüme damla damlatılıp tekrar bakıldı ve doktor bana aynen " bana kalsa sen askerlikten muafsın, ama bu tür sınır değerlerde doktorlar olarak yarın öbür gün bi şikayet vs. olduğunda kendimizi korumak adına başımız ağrımasın diye muafiyet vermekten kaçınıyoruz" dedi. Sonra ben de kibarca biraz ısrarcı görününce," bir de dışarıda, herhangi bi hastanede damlalı muayene olup gel onun sonucuyla karşılaştıralım dedi. Ben de damlalı muayene sonucumu alıp tekrar askeri hastanenin yolunu tuttum. Aynı doktor bu sefer elimdeki sonuca bakıp, bi kez daha kendisi muayene etti, sonra beni ilk muayene eden doktorun yanına götürdü ve bir de o doktora yine damlalı muayene ettirdi. Bana ilk başta elverişli veren doktor, bu muayene sonucunda "sen muafsın" dedi. Ben de ilk başta elverişli raporu verdiğinizi ama şimdi elverişsiz raporu verince bir sorun olup olmayacağını sordum. O da "yok olmaz, olsa da bize olur sana bişey olmaz" dedi. Ben de tamam diyip odadan cıktım. Sonra bir kaç küçük prosedürden sonra 3 gün içinde heyete çıktım. Ben acaba bana heyette ne soracaklar diye düşünürken, heyette girmemle cıkmam bir oldu, sadece nüfus cüzdanıma baktılar, kırmızı bir boyayla parmak izimi aldılar ve gönderdiler. Aynı günün akşamı "barışta askerliğe elverişsiz, seferde görev yapar" sonuçlu ön raporumu aldım. Bu arada heyet sıramı beklerken, tanıştıgım bir cocuk da yine benim gibi sınır değerlerden gözden muafiyet aldı. Buraya kadar herşey cok güzeldi, yine hastanede tanıştığım bi çavuş "kırmızı boyayla parmak bastıysan muafsın" dedi. Fakat ertesi gün şubeye raporumu vermeye gittiğimde, şube başkanı ilk rapora itiraz ettiğimi öğrendi ve "önce elverişli vermişler, sonra muaf demişler ne iş bu senin bir de üçüncü bir rapor alman lazım vs." diyerek bu işi soruşturacağını, müfettişler geldiğinde anlatacağını falan söyleyip adımı, tc kimlik no mu falan bi yere not etti. Ben bir yandan şubedeki işlemlerimi tamamladım, görevli memur bana " iki ay sonra evine esas rapor gelecek, o raporu ömür boyu saklıcaksın" dedi. ( raporu isterseniz yerli askerlik şubenizden alıyorsunuz, isterseniz de ikametgah adresinize yolluyorlar.)
Şimdi, eve gelecek esas raporu bekliyorum, şube müdürünün soruşturmasından birşey cıkar mı bilmiyorum, bana kalırsa çıkmaz gibi geliyor, çünkü, bana verilen ilk rapor, yalnızca doktor onaylı, heyete cıkıp da elverişli aldıgım bir rapor değil, elverişsiz raporum ise yine aynı hasteneden bu sefer heyet onaylı olan bir rapor. Yani elverişsiz raporumun geçerliliği daha kuvvetli gibi geldi bana.
Sonuç olarak, demek istediğim ben bu göz değerleriyle muafiyet aldım, eğer siz de sınır değerlerde olup da muafiyet alabileceğinizi düşüyorsanız, önce bi gidin şansınızı deneyin, olmazsa bir de itiraz edip deneyin derim. Önceden, normal hastanelerde muayene olup o sonuclarla giderseniz daha etkili olabilir. Bir de, ben askeri hastanede birden fazla cihazda muayene oldum, cihazlardan bir tanesi biraz düşük bi değer ölçtü, fakat muafiyet verilmesine neden olan cihazın değerleri doğruydu diye düşünüyorum. Yoksa zaten muafiyet vermezlerdi. Kısacası elinizde kendi raporlarınız da olsun öyle gidin askeri hasteneye.
Merhaba öncelikle böyle bir konuda detaylı bir biçimde bizleri bilgilendirdiğiniz için size teşekkür ederim.
Benim sorum şu olacak size, benim sol gözümde 7.00 miyop-2.50 astigmat var.Sağ gözümde ise 5,25 miyop ve yine 2.50 derecede astigmat hastalığı var.Şu sıralar bu numarların biraz daha büyüdüğünü düşünüyorum çünkü mevcut numaralarımla görememeye başladım.Neyse burayı geçelim.
Benim bu göz numaralarıyla askerlikten muaf tutulmam söz konusu olabilir mi ? Göz numaralarına bakarken astigmatı değerlendiriyorlar mı ? ben 2 gözdeki astigmatın yarısını, göz numaralarına ekliyorlar diye birşey duymuştum bu konu hakkında tam bilgi verirseniz çok sevinirim.Şimdiden Teşekkür Ederim...
-
Bugün Göz Doktoruma Gittim ve Muayne Oldum.Gözlük Numaralarım Tekrar Değiştirildi.
Sağ-5,75 -Astigmat-2,75
Sol-7,75-Astigmat-2,50
Olarak Değiştirildi.
Bu Durumda 5,75+7,75=13,50
Astigmatların Toplamı 5,25 Yarısı Sayılıyor Diye Bİliyorum Ben.
13,50+2,62=16,12 Ediyor Toplamları.Bu Hesaplama Doğrumudur.
kalika Cevaplarsan Sevinirim...
-
arkadaşlar, "barışta ve savaşta askerlik yapamaz" belgesi almış birisi olarak, eğer gözünüzle ilgili bir sorununuz varsa mutlaka devlet hastanesinden bir rapor alın. heyete falan gerek yok, herhangi bir göz doktorunun reçeteye yazdığı göz numaralarınızla birlikte askerlik şubesinden hastaneye sevkinizi isteyin...
tabii ki, askerlik şubesine gitmeden önde mutlaka yanınıza 30 - 40 adet vesikalık fotoğraf almayı unutmayın...
sonrası zaten beklemekle geçiyor...
ve askeri hastanedeki doktorlardan korkmayın size gayet olumlu yaklaşacaklardır...
-
Alıntı:
emrsrl rumuzlu üyeden alıntı
Bugün Göz Doktoruma Gittim ve Muayne Oldum.Gözlük Numaralarım Tekrar Değiştirildi.
Sağ-5,75 -Astigmat-2,75
Sol-7,75-Astigmat-2,50
Olarak Değiştirildi.
Bu Durumda 5,75+7,75=13,50
Astigmatların Toplamı 5,25 Yarısı Sayılıyor Diye Bİliyorum Ben.
13,50+2,62=16,12 Ediyor Toplamları.Bu Hesaplama Doğrumudur.
kalika Cevaplarsan Sevinirim...
Öncelikle geç cevap yazdığım için özür dilerim. Soruna gelince, hesabın doğru görünüyor. Ama yönetmelikteki maddeleri ben de şimdi tam olarak hatırlamıyorum. Benim de ilk araştırmalarımda öğrendiğim astigmatin yarısı alındığı idi. Fakat askeri hastanedeki doktorlar bana astigmat konusunda kesin bir şey söylemediler. Hatta beni muayene eden doktor ilk başta astigmatı miyopinin üzerine eklemedi. Doktorla beraber yönetmelik maddelerini okuduk ve doktor orda yazan cümlelerden miyopi ile astigmatın birlikte toplanıp hesaplanmadığı; yani astigmat ya da miyopi toplamlarından herhangi birinin tekbaşına 14 ü gecmesi gerektiği gibi bir sonuç cıkardı. Ama sonra bilgisayardan geçmişte verilen muafiyet raporlarına baktığında astigmatın miyopinin üzerine eklendiğini gördü. Bunun üzerine eklenmesi gerektiği sonucuna vardı sanırım. Ama benim de bildiğim senin de duyduğun gibi astigmatın yarısının ekleniyor olduğu.(zaten tamamı ekleniyorsa senin için daha iyi). Yani özetle kesin bir şey söyleyip seni yanıltmak istemem.İlk yazımda da belirttiğim gibi, önce olmaz dediler, sonra muafsın dediler. Ben de daha fazla sorgulamadım. Bence tsk sağlık yönetmeliğini bir de kendin oku. Ya da bu işi bilen doktorlara gidip bizzat bilgi al. Sana şimdi burdan yanlış birşeyler söyleyip de yönlendirmek istemem. Ben sadece başıma gelenleri yazdım. Eğer muaf olman gerekiyorsa dediğim gibi hastane de olumlu sonuç alamazsan itiraz hakkın da bulunuyor. Umarım senin için hayırlısı ne ise olur. Şimdiden kolay gelsin.
-
Alıntı:
kalika rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle geç cevap yazdığım için özür dilerim. Soruna gelince, hesabın doğru görünüyor. Ama yönetmelikteki maddeleri ben de şimdi tam olarak hatırlamıyorum. Benim de ilk araştırmalarımda öğrendiğim astigmatin yarısı alındığı idi. Fakat askeri hastanedeki doktorlar bana astigmat konusunda kesin bir şey söylemediler. Hatta beni muayene eden doktor ilk başta astigmatı miyopinin üzerine eklemedi. Doktorla beraber yönetmelik maddelerini okuduk ve doktor orda yazan cümlelerden miyopi ile astigmatın birlikte toplanıp hesaplanmadığı; yani astigmat ya da miyopi toplamlarından herhangi birinin tekbaşına 14 ü gecmesi gerektiği gibi bir sonuç cıkardı. Ama sonra bilgisayardan geçmişte verilen muafiyet raporlarına baktığında astigmatın miyopinin üzerine eklendiğini gördü. Bunun üzerine eklenmesi gerektiği sonucuna vardı sanırım. Ama benim de bildiğim senin de duyduğun gibi astigmatın yarısının ekleniyor olduğu.(zaten tamamı ekleniyorsa senin için daha iyi). Yani özetle kesin bir şey söyleyip seni yanıltmak istemem.İlk yazımda da belirttiğim gibi, önce olmaz dediler, sonra muafsın dediler. Ben de daha fazla sorgulamadım. Bence tsk sağlık yönetmeliğini bir de kendin oku. Ya da bu işi bilen doktorlara gidip bizzat bilgi al. Sana şimdi burdan yanlış birşeyler söyleyip de yönlendirmek istemem. Ben sadece başıma gelenleri yazdım. Eğer muaf olman gerekiyorsa dediğim gibi hastane de olumlu sonuç alamazsan itiraz hakkın da bulunuyor. Umarım senin için hayırlısı ne ise olur. Şimdiden kolay gelsin.
Çok Tşk Ederim.İşimiz Hastanede ki doktora kalmış bir nevi.
Hayırlısı Olsun Artık...
-
selamlar forumunuza yeni üye oldum ve bir sorum olucaktı. Sağ gözümde 19 yaşımda çıkan kistten dolayı görme kaybı var. kızılaydan aldığım rapora göre %5 in altında görüyor. bu durumda askerlik durumum muaf mı olur? Kistin bıraktıgı iz ameliyat ile geçmiyor yani bir tedavisi yok. ASkerlik işlemleri için hangi yolu izlemeliyim? eyer yardımcı olursanız sevinirim.
-
Alıntı:
emrsrl rumuzlu üyeden alıntı
Çok Tşk Ederim.İşimiz Hastanede ki doktora kalmış bir nevi.
Hayırlısı Olsun Artık...
Askere gitmeden önce muafiyet alamazsan, birliğine teslim olduktan sonra (yani askerliğin esnasında) da askeri hastaneye sevk isteyip bir kez daha şansını deneyebilirsin. Çünkü, hastanede askeri birlikten sevkle gelip benimle birlikte muafiyet alan birisiyle karşılaştım. Hatta birliğe teslim olduktan sonra muafiyet almanın daha kolay olduğu gibi bir duyum da almıştım. Ne kadar doğru bilmiyorum. Ama aklında bulunsun diye yazayım dedim. Tekrar senin için hayırlısı ne ise o olsun. Kolay gelsin.
Şimdi ön raporuma baktım da tanı kısmında "BİLATERAL YÜKSEK MİYOPASTİGMAT" yazıyor. "Miyopastigmat" diye bi tabir kullanmışlar. Ben burdan miyopi değerleri üzerine astigmat değerlerinin de eklenmiş olduğu sonucunu çıkardım. Ama bu tabiki benim yorumum. :)
-
Bende çok eskiden beri bu şekilde biliyorum.Bakalım 1-2 kez askeri hastanede şansımı deniyeceğim, olmadı askere gidince tekrar sevk isterim de askerdeyken beni daha önce askeri hastaneye gittiğim için sevk eder mi bilmiyorum.Artık umarım süreç lehime işler.
Son Olarak Senin Muaf Olmana Sebep Olan Miyop ve Astigmat Değerlerin Kaçtı ?
-
yazdığım yanıtlar neden gözükmüyor :(
neyse tekrar yazayım burada ki bilgilerden gerçekten çok yararlandım ve herkese çok teşekkürler.Bende mix astiğmat var ve sorum şu ki daha önceden doktora gittiğimde 8.75 gibi bir hipermetrop değerimin olduğunu söylemişti fakat benim gözlüklerimin derecesine baktırdığımda hipermetrop olan değerler çok düşük,gözlük ve gözümün derecesi neden bu kadar farklı ? ve gözlük reçetesinde yazan derece mi dikkate alınıyor yoksa gözün bozukluğu mu ?
-
arkadaşlar lütfen çok önemli bir yardım eden yok mu :(
-
raporumda aynen bu yazıyor..durum böyleyken benim çürük almam ne kadar şansım var..bilen lütfen cevap yazsın bu msjıma ..
not : sol gözüm atrofi yani beyine giden damarlar kurumuş bundan dolayı sol gözüm görmuyor...
-
Alıntı:
stabil rumuzlu üyeden alıntı
not : sol gözüm atrofi yani beyine giden damarlar kurumuş bundan dolayı sol gözüm görmuyor...
lutfen bilen bu sorumu cevaplasın lutfen rica ediyorum...